Knetterende Letteren voor Kinderen en Jongeren. Het huistijdschrift van LuisterpuntDovnload 216.32 Kb.
Pagina1/10
Datum26.08.2016
Grootte216.32 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
Knetterende Letteren voor Kinderen en Jongeren.
Het huistijdschrift van Luisterpunt.
Zesde aflevering. Maart 2013.
Hallo! Hallo! Hier zijn we weer met karrenvrachten nieuwe Daisy-boeken en brailleboeken voor KIDS. De boeken staan mooi ingedeeld per leeftijd: 5 jaar, 6 jaar, 7 jaar, 8 jaar, 9 jaar, 10 jaar, 12 jaar, en 14 jaar en ouder.
Boeken lezen, da’s puur plezier. Jij en ik weten dat. Maar gek genoeg denkt niet iedereen er zo over en zijn er kids die lezen haten! Om die jongens en meisjes over de streep te trekken –vooral als zij dyslexie hebben- heeft jouw Luisterpuntbibliotheek een tijdje geleden een heuse promotiecampagne gelanceerd met de slogan: IK HAAT LEZEN! We hingen posters in treinstations, scholen en bibliotheken, hielden een opendeurdag en gingen zelfs met enkele klassen naar de bib. En ja, talloze kinderen vonden hun weg naar de Daisy-boeken. Hiep hoi! Dit jaar wordt het iets rustiger voor het campagneteam, maar wees gerust, we blijven paraat. En er is nog altijd onze website: www.ikhaatlezen.be. Zeer de moeite waard! Al zeggen we ’t zelf. Wist je trouwens dat je voor al je vragen en tips ook terecht kan op onze Facebookpagina facebook.com/ikhaatlezen? Leerkrachten, logopedisten en kinderen met dyslexie zijn en blijven welkom in onze bib, wees daar maar zeker van!
*
De Jeugdboekenweek! Nog een campagne die op touw gezet wordt om reclame te maken voor boeken en voor leesplezier. De Jeugdboekenweek is het grootste kinderboekenfestival van Vlaanderen. Scholen, bibliotheken, boekhandels en culturele centra zetten dan de mooiste boeken volop in de kijker. Dit jaar vindt de Jeugdboekenweek plaats van zaterdag 2 maart tot zondag 17 maart. Dat is dus een week die zestien dagen duurt! Goh!
Elk jaar heeft de Jeugdboekenweek ook een bepaald thema. Dit jaar is het thema: “tijd”. En de slogan is: “Een zee van tijd”. De organisatoren van de Jeugdboekenweek hebben 36 mooie boeken uitgekozen die over “tijd” gaan, “tijd” in al zijn aspecten. Luisterpunt laat al die boeken inlezen. En van al die boeken zullen op de website www.jeugdboekenweek.be fragmenten te beluisteren zijn.
Vier boeken over “tijd” die tijdens de Jeugdboekenweek de hemel worden ingeprezen, kunnen we je nu al aanbieden, op Daisy. Voor kinderen vanaf 9 jaar zijn dat: “Hoe maak ik tijd?” van Evelien De Vlieger, “Hotel Tussentijd” van Lisa Boersen en “De Zuurtjes” van Jaap Robben. Voor kinderen vanaf 10 jaar is er het boek “De ogen van Sitting Bull” van Mireille Geus. Aan deze vier boeken wordt verderop in deze “Knetterende Letteren” speciale aandacht besteed.
*
Vooraleer we echt van start gaan, wil ik je vooral niet verklappen dat als je een fan bent van de Vlaamse Filmpjes je niet moet gaan kijken bij “10 jaar en ouder” want daar staan helemaal geen dertig nieuwe Vlaamse Filmpjes…
Of toch?
Misschien. Misschien niet.
O, maak ik jou nieuwsgierig? Plaag ik jou?
Misschien. Misschien niet.
Wie zal het zeggen?
Weet je wat?
Ga eens kijken bij “10 jaar en ouder” en dan ben je meteen uit je lijden verlost!
Curieuze mosterdpot!
**

Daisy- en brailleboeken vanaf 5 jaar.
Deel 1. Daisy-boeken.

Edward Van de Vendel.

De dokter en het leger van Davy.

Davy is ziek. In zijn buik hoort de dokter het gerommel van een leger dat strijdt tegen de vijand. Wanneer deze verslagen is, zal Davy beter worden. Dit boek werd vorig jaar bekroond met de Boekenpluim.

(…)

Edward Van de Vendel.De dokter en het leger van Davy.

Speelduur: 0:15. Boeknummer: 19647.

Sophie Strady.

In het bos van de luiaard.

Alles is groen in het bos van luiaard. Maar dan komen de machines. Steeds meer bomen worden gekapt, en mensen en dieren vluchten. Totdat er een man komt die het bos en zijn bewoners mist...

(…)


Sophie Strady.

In het bos van de luiaard.

Speelduur: 0:06. Boeknummer: 19645.
Jenny Valentine.

Iggy & ik.

Op een ochtend besluit de vijfjarige Sam dat ze Iggy is. Haar grote zus Flo en haar ouders spelen het spelletje mee, in de hoop dat Iggy 's avonds weer Sam zal zijn. Maar Sam komt niet terug en na een tijdje went het wel. Want ook Iggy houdt van zingen, tekenen en kattenkwaad uithalen.

(…)


Jenny Valentine.

Iggy & ik.

Speelduur: 1:52. Boeknummer: 19730.
*

Deel 2. Brailleboeken vanaf 5 jaar.

Veerle Segers.

Prinses Pien, tovenaar Titus en dino Rino.
Het is nooit echt rustig in het kasteel van koning Theodoor Oscar Ludovicus de 23ste. Tot zijn grote spijt, want een koning moet zich bezighouden met belangrijke staatszaken zoals kruiswoordpuzzels invullen en golfen. Maar al te vaak wordt hij tijdens zijn belangrijke werk gestoord door de gekke fratsen van Pien, de stoere prinses, Titus, de tovenaar die niet zo goed kan toveren, en Rino, de bange dino.

2 banden. Boeknummer: 15811.


Edward Van de Vendel.

De dokter en het leger van Davy.


Bekroning : Boekenpluim, 2012.

Davy is ziek. In zijn buik hoort de dokter het gerommel van een leger dat strijdt tegen de vijand. Wanneer deze verslagen is, zal Davy beter worden.

1 band. Boeknummer: 15820.
Sophie Strady.

In het bos van de luiaard.


Alles is groen in het bos van luiaard. Maar dan komen de machines. Steeds meer bomen worden gekapt, en mensen en dieren vluchten. Totdat er een man komt die het bos en zijn bewoners mist...

1 band. Boeknummer: 15836.


**

Daisy- en brailleboeken vanaf 6 jaar.
Deel 1. Daisy-boeken.

Siska Goeminne.

Jakob en Jakoba.
Waarover gaat het boek?
Jakob houdt van stil. Jakoba houdt van luid en wild. Ze kan alles wat Jakob niet kan. En ze durft alles! Of toch niet? Op een dag zit er een duif gevangen in het kippenhok. De kip is boos en pikt naar de duif. Jakoba ziet het. Maar ze durft niks te doen. Gelukkig is Jakob er!
Wat wil het boek ons vertellen?

Je kunt je wel eens vergissen in mensen met een grote mond. Of mensen die alles kunnen en durven. Soms zijn net de kleine, stille, rustige of verlegen mensen de ware helden! Net als bij Jakob en Jakoba. Het is dan wel fijn dat je elkaar kunt helpen. ‘Durven’ of ‘niet durven’ verdwijnen bij vrienden die elkaar helpen om minder bang te zijn.


Siska Goeminne las haar boek “Jakob en Jakoba” zelf in.
(…)
Siska Goeminne.

Jakob en Jakoba.

Ingesproken door de auteur.

Speelduur: 0:14. Boeknummer: 19644.

Moniek Vermeulen.

Siebe wil een papa kopen.


Waarover gaat het boek?
Iedereen heeft toch een mama én een papa nodig? Mette heeft geen papa. Dat vindt Siebe erg voor haar. Maar soms is hij jaloers op Mette. Want zij heeft geen papa die haar naar bed stuurt of boos wordt. Wanneer Mette vertelt dat ze toch wel een papa zou willen, besluit Siebe voor haar op zoek te gaan.
Wat wil het boek ons vertellen?
Je hebt niet altijd een mama en een papa, maar ook gezinnen met twee mama’s, of met twee papa’s, of met slechts één mama of papa. Elk gezin is anders, op zijn manier. En soms ben je wel eens boos op je mama of papa, omdat je de strenge regels niet zo leuk vindt. Toch weet je dat je hen graag ziet en nooit zou willen missen. De gevoelens van Siebe voor zijn papa zijn zelfs zo sterk, dat hij voor zijn vriendin een papa wil zoeken. Zodat ze net zo gelukkig kan zijn als hij is met zijn papa. Maar dan blijkt dat Mette eigenlijk twee mama’s krijgt, en dat is ook zeker meer dan oké!
(…)
Moniek Vermeulen.

Siebe wil een papa kopen.

Speelduur: 0:13. Boeknummer: 19685.

De kinderboekenschrijfster Ann Lootens was onlangs op bezoek en las een van haar boeken zelf in. Dat vond ze wel leuk en toen las ze er nog een in. En toen nog een. En nog een. Tot ze tien? Nee! Twintig? Nee! Niet minder dan eenentwintig boeken van zichzelf had ingelezen! Toen kreeg ze wel een beetje honger en keerde ze moe maar tevreden terug naar huis. Dit om je maar te zeggen dat alle eenentwintig boeken die nu volgen allemaal werden ingelezen door de… kinderboekenschrijfster Ann Lootens!


Ga maar zonder mij.

Papa heeft een verrassing voor Anke. Ze mag op bergkamp in Zwitserland! Dat wordt vast een kamp om nooit te vergeten. Dat denkt papa tenminste. Anke weet het zo nog niet...

(…)

Ann Lootens.Ga maar zonder mij.

Speelduur: 0:24. Boeknummer: 19648.


Ann Lootens.

Weg met die boeken.

Papa leest de krant. Mama leest een boek. Ze gaan er helemaal in op. Tuur en Daan roepen en gillen. Mama en papa lijken wel doof. Krijg je van lezen dan slechte oren?

(…)


Ann Lootens.

Weg met die boeken.

Speelduur: 0:13. Boeknummer: 19649.

Ann Lootens.

Worst met appelmoes.

"Wat eten kinderen graag?" vraagt oom. "Regenwormen in roomsaus? Muizekeutels in witte wijn?" "Kinderen lusten iets anders," zegt Roel. "Wat dan?" vraagt oom. "Worst met appelmoes!" roept Roel.

Speelduur: 0:13. Boeknummer: 19650.
Ann Lootens.

Nu en dan.

Samen met de grappige figuurtjes Pipa en Mima maak je op een speelse manier kennis met: oud en jong, dag en nacht, morgen, gisteren, vandaag, de uren van de dag, de dagen van de week, de maanden van het jaar, en zelfs de seizoenen.

Speelduur: 0:27. Boeknummer: 19651.


Ann Lootens.

Waar is Sinterklaas?

Sint is het beu. Hij wil geen kind meer zien. Piet zit met de handen in het haar. Hij stuurt Sint op vakantie naar een zonnig eiland zonder kinderen...

Speelduur: 0:24. Boeknummer: 19652.


Ann Lootens.

De klas van Noor.

Noor heeft het erg naar haar zin op school en met haar juf. Later wil ze ook juf worden en oefent alvast met Pim, Lot, haar knuffel en een kip. Maar dat valt helemaal niet mee...

Speelduur: 0:08. Boeknummer: 19676.


Ann Lootens.

Een vrouw voor oom.

Roel en Mien maken heel wat plezier met hun oom. Maar oom heeft geen vrouw. Samen gaan ze op zoek naar de "ware".

Speelduur: 0:12. Boeknummer: 19677.


Ann Lootens.

Geel met rode krullen.

Er is een baby geboren bij Joko en Jan. Het meisje heet Nona. Oom, Roel en Mien gaan de baby bekijken.

Speelduur: 0:10. Boeknummer: 19678.


Ann Lootens.

Het spook van de bieb.

De schoolbieb moet weg. Stel je voor. Dat kan toch niet? Dat mag toch niet? En toch is het zo. Tim vindt dat de bieb moet blijven en bedenkt een plan...

Speelduur: 0:09. Boeknummer: 19679.


Ann Lootens.

Ik maak gehakt van dames.

Roel wil graag met Mien spelen. Maar ze heeft geen tijd, en dat vind Roel niet fijn.

Speelduur: 0:11. Boeknummer: 19680.


Ann Lootens.

In rep en roer.

De papa van Kim is zijn schoen kwijt. De papa van Tuur is zijn pet kwijt. De papa van Lien is zijn jas kwijt. De kinderen zeggen dat ze van niets weten, maar ondertussen zit hun schooltas erg vol. Ook de andere leerlingen van juf Sien hebben van alles bij dat van hun papa is. De papa's willen er meer over weten en ze gaan een kijkje nemen op school...

Speelduur: 0:09. Boeknummer: 19681.


Ann Lootens.

Juf in de boom.

Als papa trek heeft om kip te eten, neemt Noor haar kip overal mee naar toe, zelfs naar school. Als iedereen kip ontdekt, fladdert ze naar het dak van de school. Dan kruipt juf in de boom om de kip te redden, maar hoe komt ze nu zelf uit die boom?

Speelduur: 0:17. Boeknummer: 19682.


Ann Lootens.

Op woela-la jacht.

Mien en Roel logeren bij oom. Ze kunnen niet slapen want er zit een beest onder het bed van Mien. Met een pollepel in de hand gaan ze op woela-la jacht.

Speelduur: 0:11. Boeknummer: 19683.


Ann Lootens.

Van een buil en een broek.

Vader geeft per vergissing de broek van grote zus Fien aan Bes. Die broek is natuurlijk veel te groot en Bes moet de hele dag haar broek lopen optrekken. Maar ook voor juf Sien wordt het een pechdag. Zij loopt tegen de deur en krijgt een dikke buil.

Speelduur: 0:10. Boeknummer: 19778.


Ann Lootens.

Voor wie is dat pak?

Oom heeft een pak meegebracht, een heel gek pak. Het gaat op en neer, en heen en weer. Voor wie is dat pak, en wat zit er in?

Speelduur: 0:08. Boeknummer: 19779.


Ann Lootens.

Waar is de woe-la-la?

Sem en Fien kunnen niet slapen nadat oom hen in bed heeft gelegd. Als ze eruit komen omdat ze 'geluiden' horen, gaat oom mee om de 'Woelala' te zoeken.

Speelduur: 0:07. Boeknummer: 19780.


Ann Lootens.

Een schat voor oom.

Fien en Sem zoeken een 'schat' voor oom omdat hij nog altijd geen vriendin heeft. Wanneer er allerlei dames aan de voordeur opduiken, is oom daar helemaal niet blij mee. Totdat buurvrouw Eef langskomt...

Speelduur: 0:08. Boeknummer: 19784.


Ann Lootens.

Geel met rood.

Als Fien en Sem bij oom zijn, komt er met de post een geboortekaartje. Omdat de vader van het kindje rood haar heeft en de moeder uit Japan komt en een gele huid heeft, zijn ze heel benieuwd hoe de baby eruit ziet.

Speelduur: 0:07. Boeknummer: 19785.


Ann Lootens.

Ik wil naar huis.

Omdat mama en papa een dagje weg zijn, past oom op Sem en Fien. Maar Fien heeft heimwee. Oom bedenkt de gekste dingen om haar weer op te vrolijken, maar niets helpt. Uiteindelijk weet alleen Sem wat Fien echt nodig heeft...

Speelduur: 0:09. Boeknummer: 19786.


Ann Lootens.

Rups in de room.

Oom, Fien en Sem willen worsten bakken op de barbecue. De norse buurvrouw Roos is echter op jacht naar rupsen en stoort zich aan de rook van hun vuur. Oom, Sem en Fien proberen de rook in de andere richting te blazen, en wanneer dat niet lukt, halen ze er zelfs de grote middelen bij...

Speelduur: 0:09. Boeknummer: 19787.


Ann Lootens.

Wie doet wat?

Sem wil een spelletje doen, maar Fien is te druk bezig. Sem wordt boos en wil Fien in de pan doen. Dan komt oom met de oplossing: als je een man bent, bak je geen zus in de pan, maar een ei.

Speelduur: 0:08. Boeknummer: 19788.


Dirk Nielandt.

Mijn eerste groeiboek: Fred en de wolk.

Fred is een hond. Hij is bevriend met Wolk. Als de wind blaast, vertrekt Wolk op reis. En natuurlijk gaat Fred mee. Ze gaan naar zee, naar warme landen en drukke steden. Ze maken er kennis met stoere leeuwen, bange meeuwen en moedige draken. Onderweg beleven ze spannende avonturen met Luna, Siska, Li en Lou.

Speelduur: 1:23. Boeknummer: 19646.


Siska Goeminne.

De schone slaapster.

Na honderd jaar slapen ontwaakt de Schone Slaapster. Maar waar is haar prins? Waarom komt hij haar niet wakker kussen? Tot grote ontzetting van de prinses zijn prinsen vandaag niet meer wat ze honderd jaar geleden waren. Met de Daisy-software is de tekst van dit boek mee te volgen op het computerscherm.

Speelduur: 1:55. Boeknummer: 19933.


*  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina