Knetterende Letteren voor Kinderen en Jongeren. Het huistijdschrift van LuisterpuntDovnload 335.76 Kb.
Pagina1/12
Datum22.07.2016
Grootte335.76 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12
Knetterende Letteren voor Kinderen en Jongeren.
Het huistijdschrift van Luisterpunt.
Derde aflevering. Oktober 2011.

Is er weer een nieuw schooljaar begonnen voor jou? En moet je weer hard werken? Ik voel met je mee.


Maar je weet: de boog kan niet altijd gespannen zijn. Inspanning moet door ontspanning gevolgd worden. Niets is zo heilzaam én leuk als nu en dan wegkruipen in een hoekje met een boekje.
En kijk! Je geliefde bibliotheek Luisterpunt heeft de afgelopen maanden wederom niet stil gezeten. Er zijn meer dan honderd nieuwe Daisy-boeken voor kinderen en jongeren bijgekomen! 144 om precies te zijn.
We stellen ze graag allemaal aan jou voor. Ze staan mooi ingedeeld per leeftijd: 3 jaar, 5 jaar, 6 jaar, 7 jaar, 9 jaar, 10 jaar, 12 jaar en 14 jaar en ouder. Via de zoekfunctie kun je snel naar jouw rubriek gaan: druk de controltoets in samen met de letter “f” (dus: Ctrl + f) en vul dan in: 9 jaar, 10 jaar, 12 jaar of 14 jaar.
Vooraan bij elke leeftijdsgroep staan telkens enkele speciale Daisy-boeken waarbij we wat langer blijven stilstaan. Dat zijn dan bijvoorbeeld bekroonde boeken of boeken die door de schrijver zelf werden ingelezen. Van al die speciale boeken laten we in de Daisy-versie van “Knetterende Letteren” een fragment horen. Kwestie van je goed warm en nieuwsgierig te maken zodat je veel boeknummers kunt toevoegen aan je wenslijst.
Dat voor wat de Daisy-boeken betreft. Maar er zijn de afgelopen maanden ook niet minder dan 152 brailleboeken bijgekomen. En ook die staan mooi ingedeeld per leeftijd: van 5 tot 14 jaar. Ze staan telkens net achter de Daisy-boeken.
Voor de braillelezers onder ons is er groot nieuws! Voortaan mag je de brailleboeken houden. Voor altijd. Gratis. Tot nu toe moest je de ingebonden brailleboeken terugsturen naar Luisterpunt om nieuwe banden te krijgen. Dat noemen we braille-heen-en-terug. Vanaf nu heb je naast de klassieke braille-heen-en-terug ook braille-enkel. Dat betekent dat die brailleboeken speciaal voor jou geprint worden, dat we die niet inbinden in een stevige kaft, maar dat je die wel voor altijd mag houden.
Alsjeblieft. Graag gedaan. Voor jou hebben we veel over, dat weet je.
Veel plezier met deze “Knetterende Letteren”.
*
Maar nu -vooraleer we echt van start gaan met je alle nieuwe boeken van Luisterpunt voor te stellen- eerst een Mooie Verrassing: een interview met de grote schrijver Bart Moeyaert!
Hij las onlangs in onze bibliotheek zijn nieuwste boek in. Het heet: “De Melkweg”. En tussen ons gezegd en gezwegen: iedereen zou dat boek moeten lezen, iedereen van tien tot negenennegentig jaar.
“De Melkweg” gaat over Oskar, zijn oudere broer Bossie en hun vriendin Geesje. Op een van de laatste dagen van de zomer zitten zij in hun clubhuis boven op de muur rond Oud IJzer CV. Het clubhuis heeft geen dak en geen muren en verder ontbreekt ook alles wat bij een club hoort. Als ze naar beneden kijken zien ze de avonturen niet meteen op zich af komen. Ze hebben slechts zicht op de Melkweg, een rustige straat waar een bejaarde vrouw haar stokoude teckel uitlaat. Het is of de tijd stilstaat en het altijd zomer zal blijven. Dan stelt Bossie een weddenschap voor, en plots komt alles in beweging.
Ik hoop dat ik jou een beetje nieuwsgierig heb gemaakt?
Ja?
In de Daisy-versie van Knetterende Letteren is het eerste hoofdstuk van “De Melkweg” te beluisteren en daarna een gesprek met Bart Moeyaert.
Bart Moeyaert las zijn boek “De Melkweg” zelf in. Het duurt 3:31 en het boeknummer ervan is 18122.

**


Vanaf 3 jaar.

Twee Daisy-boeken waaronder één speciaal boek.


Het speciale boek heet: “Een kikker om te kussen: verhalen voor het slapengaan en andere momenten”. In deze bundel staan meer dan twintig grappige en ontroerende verhalen over vriendschap en verbondenheid. Ze werden geschreven door verschillende Vlaamse en Waalse auteurs, waaronder Bart Moeyaert. In de inleiding wordt door prinses Mathilde, uit eigen ervaring, het belang van voorlezen nog eens onderstreept.
Fragment:
'Of de prins bestaat wel', zei hij vlug.
'Maar hij ziet er niet uit als een prins.
Hij lijkt op een kikker of een pad.'
Dat wist de hond uit de boeken.
'Bah', zei het paard.
'Een kikker. Wat vies.'
Dat vond de hond ook.
'En het is nog erger', zei hij.
'Je moet de kikker kussen. Dan wordt hij vanzelf een prins.'
Daar dacht het paard een tijd over na.
In kikkers kussen had hij geen zin.
Maar wat moet, dat moet.
'Wat is een wit paard zonder prins? Ik doe het', zuchtte hij.
De speelduur van “Een kikker om te kussen” is 2:17. Heb je zin om het te lezen? Zet dan boeknummer 17970 op je wenslijst.
*
Karla Stoefs.

Jij bent om op te eten!

Big trekt de wijde wereld in. Hij is nog klein, maar heeft heel wat vragen. Hij stelt ze aan alle dieren van de boerderij. Maar de eerlijke antwoorden van Schaap, Kikker, Vlieg en Koe maken hem droevig. Daarom stapt Big met zijn vragen naar Boer. Maar, o jee, die zit aan tafel met een lekker hammetje...

Speelduur: 0:07. Boeknummer: 17917.

**


Vanaf 5 jaar.

Zes Daisy-boeken waaronder twee speciale.


Het eerste speciale boek heet: “Rosalie is jarig”. Het werd geschreven door Brigitte Minne en werd bekroond met de Karel Verleyenprijs.
Op de ochtend van haar verjaardag is Rosalie, het charmante eendje, voor dag en dauw wakker. Meneer Maan heeft begrip voor de ongeduldige Rosalie, maar stuurt haar toch terug naar bed. Rosalie kan de slaap niet meer vatten, hoeveel schaapjes ze ook telt. Als Rosalie en haar vrienden eindelijk op mogen staan, lijkt het alsof iedereen haar verjaardag vergeten is. Schaap en Hond zijn druk bezig en lachen zelfs met haar mooie kroon. Rosalie loopt verdrietig weg...
(fragment)
“Rosalie is jarig” van Brigitte Minne duurt 9 minuten en het boeknummer ervan is 18104.
*
Brigitte Minne schreef ook nog een ander boek: “Iedereen prinses”.

Marieke wil een prinses zijn. Voor haar verjaardag krijgt ze een roze prinsessenjurk. Maar Marieke draagt een bril en mist een paar tanden. Zo zien prinsessen er toch niet uit! Papa neemt Marieke mee naar de stad en laat haar kennismaken met een kappersvrouw met gouden handen, een bakkersvrouw die heerlijke chocoladebollen maakt,... Marieke ontdekt dat elke vrouw op haar eigen manier een prinses is!

(fragment)
“Iedereen prinses” van Brigitte Minne duurt 8 minuten en het boeknummer ervan is 18444.
*
Michael De Cock.

Hoe oma almaar kleiner werd.

Vroeger was oma groot. Groter dan de bezem, maar kleiner dan de ladder die achter in de tuin onder de perenboom staat. Maar zo groot heb ik mijn oma nooit gekend. Want hoe ouder ze werd, hoe kleiner ze werd. Het lijkt misschien eigenaardig, maar krimpen is voor oma's heel normaal. Een prachtig, ontroerend verhaal, door de ogen van een klein meisje aan het begin van het leven, over haar oma, op het einde van het leven.

Speelduur: 0:20. Boeknummer: 17945.


Inge Bergh.

1001 spookjes : voorleesverhalen over grote en kleine angsten, niks om bang voor te zijn.

Met deze verhalenbundel hoef je nooit meer bang te zijn van spinnen, tandartsen, toiletten, monsters, bliksemschichten, heksen, wolven, het duister, vreemde geluiden of dingen onder je bed. In dit bijzondere boek kun je op zoek gaan naar een beetje troost, een uitleg voor je op hol geslagen fantasie, een oplossing voor je kleine én grote angsten.

Speelduur: 1:46. Boeknummer: 17954.


Mario Demesmaeker.

De Sinterkersthaas.

Koning Kindvriend van Speelgoedland maakt zich zorgen. Miljoenen pakken en zakken met speelgoed staan netjes opgestapeld. Alles en iedereen is klaar voor de verjaardag van Sinterklaas. Behalve Sinterklaas zelf. Hij is moe. Zijn mantel zit vol kreukels, zijn staf is dof en zijn haar en baard zijn helmaal in de war. Wie helpt de Sint om al zijn cadeautjes naar de kinderen te brengen?

Speelduur: 0:11. Boeknummer: 17972.


Leo Bormans.

Alle dagen feest!

Een bundel met tien verhalen, over dromen en fantaseren, over kermissen en circussen, maar vooral over vriendschap en feestvieren.

Speelduur: 1:18. Boeknummer: 18448.


*  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina