Komende zondag 11 september verzorgt Staatsbosbeheer in het kader van de Open Monumentendag diverse rondleidingen verzorgen in natuurgebied De MoerputtenDovnload 9.9 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte9.9 Kb.
Komende zondag 11 september verzorgt Staatsbosbeheer in het kader van de Open Monumentendag diverse rondleidingen verzorgen in natuurgebied De Moerputten.

Dit jaar staat het thema:  Nieuw gebruik – Oud gebouw centraal. Dit zijn monumenten die een nieuwe functie, een nieuw gebruik, een nieuw leven hebben gekregen.

Staatsbosbeheer heeft in De Moerputten de eeuwenoude spoorbruggen, De Moerputtenbrug en de Venkantbrug laten restaureren. Deze zijn nu in gebruik als wandelpad. In mei van dit jaar zijn deze herstelde bruggen feestelijk geopend door meester Pieter van Vollenhoven. Het gebied is nu mooier dan ooit. Staatsbosbeheer heeft nieuwe routes aangelegd waaronder de bruggenroute van 6 km waarbij u naast de bruggen kunt genieten van de vlinderrijke graslanden met Grote Pimpernel. Ook is er een drijvend platform aangelegd met bijzonder uitzicht op de Moerputtenbrug (zie foto).

De Moerputten is een van de laatst overgebleven laagveenmoerassen ten zuiden van de grote rivieren. Het meest opvallend is de grote open plas met velden gele plomp en watergentiaan, doorsneden door een lange, kaarsrechte brug. Deze Moerputtenbrug uit 1890, is een prachtig voorbeeld van negentiende-eeuwse techniek en vakmanschap: een statige spoorbrug van baksteen, ijzer en klinknagels.

Tijdens de Open monumentendag staat de boswachter van 11.00-18.00 uur klaar om al uw vragen over de brug te beantwoorden. Ook kunt u om 14.00 en 15.30 uur mee met een rondleiding verzorgd door gidsen die alles weten over de bruggen:


  • 14.00 uur en 15.30 uur: cultuurhistorische rondleiding Moerputtenbrug en Venkantbrug o.l.v. Federatie Langstraatspoorbruggen

  • 14.00 uur en 15.30 uur: natuur en cultuurhistorische rondleiding Moerputten en Moerputtenbrug o.l.v. Meierijgidsen Staatsbosbeheer

  • 14.00 uur en 15.30 uur: Kinderprogramma: waterdieren scheppen o.l.v. Meierijgidsen Staatsbosbeheer

Locatie boswachter en startpunt rondleidingen: Deutersestraat (tegenover Honderdmorgensedijk), Cromvoirt - 's Hertogenbosch

Coördinaten: N 51.68453 E 005.26335

Routebeschrijving:
Per auto:
De Moerputtenbrug ligt ten zuiden van Den Bosch. Rij van Den Bosch richting Cromvoirt. Aan de Deutersestraat t/o de Honderdmorgensedijk ligt een P-plaats die toegang geeft tot de Moerputten.

Per openbaar vervoer:


Vanaf Centraal Station Den Bosch de bus naar het Wilem Alexander Ziekenhuis. Daarvandaan is het nog ca. 5 minuten lopen naar de Deutersestraat. OV-reisinformatie: T 0900-9292.

Staatsbosbeheer goed vertegenwoordigd op Open Monumentendag

Tientallen monumenten van Staatsbosbeheer zijn gratis toegankelijk tijdens Open Monumentendag 2011. Bezoekers kunnen forten, landgoederen, borgen, bruggen en andere monumenten bezoeken die de rest van het jaar vaak niet toegankelijk zijn. Het evenement vindt plaats op de tweede zaterdag en zondag in september.

Nog een paar bijzondere monumenten van Staatsbosbeheer die opengesteld zijn:

Radio Kootwijk
Een mooi voorbeeld van een gebouw met een nieuw leven is Radio Kootwijk op de Veluwe. Op dit voormalige zendstation, waar in 1923 voor het eerst radiocontact werd gelegd met Nederlands Indië, ontmoeten architectuur, techniek en weidse natuur elkaar. Staatsbosbeheer verhuurt de verschillende gebouwen op het voormalige zendstation aan bedrijven en organisaties voor onder meer inspirerende sessies, congressen, vergaderingen en beurzen.

Meester Van der Heijden Groeve
De Meester Van der Heijden Groeve in Zeeuws-Vlaanderen is de enige plaats in Europa waar de scheidslijn tussen pliocene en het pleistocene tijdperk zichtbaar is. De groeve is na een grondige schoonmaakbeurt afgelopen mei weer opengesteld voor het publiek. Een loopbrug en uitkijkpunt brengen de bezoekers letterlijk duizenden jaren terug in de tijd.

Staatsbosbeheer beheert in totaal ruim 500 rijks- en bijna 400 archeologische monumenten. Daarnaast beheert Staatsbosbeheer nog provinciale en gemeentelijke monumenten.Links
Overzicht monumenten van Staatsbosbeheer die meedoen.
http://www.staatsbosbeheer.nl/zoekresultaten.aspx?searchstring=monumentendag§ion=activiteiten

Stichting Open Monumentendag


http://www.openmonumentendag.nl

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina