Koorts bij kinderenDovnload 7.38 Kb.
Datum25.08.2016
Grootte7.38 Kb.
Koorts bij kinderen
Koorts is steeds een teken van het lichaam dat er een infectie aanwezig is, koorts belemmert de verdere vermenigvuldiging van het virus of bacterie.

Wanneer je kindje algemeen lastig is, niet wilt eten of warm aanvoelt, neem je best met een thermometer zijn/haar temperatuur.


In dit document vind je allerlei weetjes over koorts bij kinderen, en hoe je hiermee moet omgaan.


 1. Het meten van de temperatuur

Wanneer je denkt dat jouw kindje koorts heeft, meet je best de temperatuur. Het voelen aan het voorhoofd zelf is geen goede parameter. Ook voor de arts is de juiste waarde van de koorts belangrijke informatie!

Je neemt bij baby’s en kleuters de koorts best via de aars, dat is de meest juiste temperatuur. Wanneer je kindje groter is of dit weigert, kan de temperatuur onder de tong gemeten worden, en als laatste onder de oksel.

Oorthermometers kun je ook gebruiken, doch zie wel dat je deze correct in het oor plaatst. Het kan soms 1°C verschillen van de juiste temperatuur.


 1. Wanneer heeft mijn kindje koorts?

  1. Baby’s en kleuters

We spreken van koorts bij een baby wanneer de temperatuur hoger is dan 38.5 °C. Tussen de 37 en 37.5°C spreken we van een normale temperatuur bij de baby. Als de temperatuur tussen 37.6°C en 38.5°C ligt, spreken we van een verhoging maar nog niet van koorts.


  1. Kinderen vanaf 3 jaar

Hier ligt de afkapgrens iets lager. Vanaf 38°C spreken we al van koorts. Tussen de 37.4°C en 37.9°C spreekt men van een verhoging. 1. Wat moet ik doen als mijn kindje koorts heeft?

  1. Indien de koorts zich situeert tussen de 38,6°C en 39,5°C, geef je best een koortswerend middel, zoals perdolan ® of nurofen ® voor kinderen. Je meet na een uur de temperatuur nog eens en deze zal moeten gedaald zijn.

  2. Indien je kindje zeer hoge koorts heeft (meer dan 39.6°C) en/of braakt, maak je best eerst een afspraak bij je huisarts en geef je natuurlijk ook een koortswerend middel (best perdolan ® suppo want bij hoge koorts kan het kindje gemakkelijk moeten overgeven).
 1. Wanneer moet ik naar mijn huisarts gaan?

  1. Algemeen wordt gezegd dat een kindje recht heeft op 2-3 dgn koorts tussen de 38.5°C en 39.5°C, zolang het kindje goed reageert op koortswerende middelen en niet suf is. Vaak zien we dat de koorts vanzelf terug weggaat. Meestal is dan een virus de oorzaak van de koorts en heeft je kindje dat zelf overwonnen. Merk je dat het kindje een ‘vuile’ neus heeft, mag je ook spoelen met fysiologisch water.

  2. Wanneer de koorts aanhoudt (op de derde dag), is het best langs te gaan bij de huisarts voor een klinisch onderzoek. Een oorontsteking bv kan men pas opmerken op de tweede of derde dag met koorts.

  3. Wanneer je kindje zeer hoge koorts heeft (> 39.5°C), suf is of braakt, moet je zeker niet wachten. Je gaat de dag zelf naar de huisarts. Hier geldt NIET de regel van afwachten!

 2. Enkele voorbeelden van schema’s voor koortswerende middelen

Er zijn 2 belangrijke medicijnen op de markt voor koorts bij kinderen:

  1. Paracetamol: perdolan suppo of siroop ®, dafalgan suppo en siroop ®

  2. Ibuprofen: nurofen suppo/siroop ®, ibuprofen-ratiopharm siroop ®

Paracetamol : 10mg/kg per gift, max 4x/dag

Ibuprofen : 5mg-10mg/kg per gift, max 1.2 gr per dagDus wanneer je kindje koorts heeft, geef je hem/haar een koortswerend middel, de eerste keuze blijft paracetamol. Indien de koorts goed daalt, en pas na 8 uur terug opflakkert, kan je terug paracetamol geven. Komt de koorts vroeger op (minder dan 6 uur) dan geef je ibuprofen.

Zo kan je om de 4 uur een medicijn geven tegen de koorts, indien dit nodig is!!
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina