Lamsschenkel met knoflook, witte bonen en een kleine Charlotte aardappelDovnload 8.11 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte8.11 Kb.

Lamsschenkel met knoflook, witte bonen en een kleine Charlotte aardappel.

Ingrediënten:

100 gr gedroogde witte bonen.
1½-2 kg lamsschenkel.

7 knoflooktenen

3 el olijfolie

3 braadzakken

el rozemarijn

zwarte peper

zout

3 el rode wijn

1 l lamsbouillon

aardappelmeel

peper en zout
Witte bonen:

100 gr rode uien

4 knoflooktenen

100 gr wortelen

200 gr aardappelen,

vastkokende

1dl olijfolie

2 tomaten

4 dl lamsbouillon

½ el tomatenketchup

10 gr suiker

zout
Aardappelen:

10 aardappelen, Charlotte,

klein

15 gr peterselie, krul
1 citroen


Bereiding:

Daags te voren:

Week de bonen tenminste 24 uur in koud water.Lamsvlees: Spoel de schenkels schoon. Snijd de knoflooktenen overlangs in vier reepjes. Maak 6 inkepingen in het vlees van elke schenkel en druk hierin een knoflook reepje. Wrijf de schenkels in met olie en bestrooi ze met fijngehakte rozemarijn, peper en een weinig zout. Doe telkens 2 schenkels in een braadzak, voeg daarbij een lepel wijn, sluit de zak, prik er in de bovenzijde een gaatje in en plaats de braadzakken op een koude ovenplaat. Schuif de plaat in een hete oven van 180°C en laat de schenkels ca 2 uur garen. Controleer de gaarheid van de schenkels en, indien gaar, knip dan eerst een hoekje uit de braadzak en vang daardoor de saus op. Haal vervolgens het vlees uit de braadzak. Pel het vlees in mooie royale brokken van het bot.

Kook de lamsfond tot de helft in en doe bij de saus. Zeef de saus en ontvet de saus vervolgens m.b.v. een ontvetkan.

Kook de saus verder tot ¾ l in. Maak wat aardappelmeel met wat water aan en bind hiermee de saus al roerende tot de gewenste dikte. Laat nog 2 min doorkoken.

Breng de saus op smaak.Witte bonen: Kook de bonen 30 min in ruim water zonder zout half gaar en giet ze af.

Pel en hak de uien en de knoflook klein. Schil de wortelen en de aardappelen en snijd deze groentes in stukjes van 8 mm. Kleur de ui en de knoflook in de olie en voeg dan de wortel en aardappel toe. Laat alles even zweten. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadlijsten en snijd het tomatenvlees in stukjes van 8 mm. Voeg de tomatenstukjes, de tomatenketchup, de warme bouillon, de suiker en een beetje zout toe en breng alles aan de kook. Doe er dan de halfgare witte bonen bij. Dek de af en laat alles ca 50 min zachtjes koken. Controleer de gaarheid van de bonen. Kruid eventueel af met nog wat zout en peper.Aardappelen: Was de aardappelen voorzichtig en kook ze in wat water met zout gaar. Zet warm weg.

Was en hak de peterselieblaadjes fijn.Presentatie:

Laat de bonen wat uitlekken en vorm rechts aan een zijde van grote warme borden een klein bergje. Maak aan de onderzijde bergje van lamsvlees en bedek dat royaal met saus. Leg aan de linker zijde een Charlotte aardappel en strooi daar nog wat grof zeezout op.Versier de rand van het bord met wat gehakte peterselie en een schijfje citroen.143H def1
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina