Landen als ijsland kunnen gemakkelijk energie winnen uit aardwarmte; die borrelt er in warmwatergeisers zomaar op uit de ondergrondDovnload 5.14 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte5.14 Kb.
Aarde
09/04/2004
LANDEN als IJsland kunnen gemakkelijk energie winnen uit aardwarmte; die borrelt er in warmwatergeisers zomaar op uit de ondergrond. Elders in Europa is dat, op enkele uitzonderingen na, niet het geval, hoewel de aarde er op veertig kilometer diep ook duizend graden warm is. In het Franse Soultz-sous-Forêts, 50 kilometer ten noorden van Straatsburg, waar geen warmwaterbronnen zijn, tracht een internationaal team van onderzoekers die warmte uit de diepe ondergrond te halen, door water via een pijpleiding vijf kilometer diep tussen de rotsen te spuiten, en het een eindje verder weer op te pompen vanuit twee andere buizen. Door barsten en spleten in de granieten ondergrond vloeit het water van het injectiepunt naar het onttrekkingspunt, en warmt het intussen op door het contact met de rotsen die 200 graden warm zijn. Het water dat opgepompt wordt, vijftig liter per seconde per pijp, is nog ongeveer 190 graden, warm genoeg om elektriciteit uit te winnen. Dat gebeurt in de bovengrondse elektriciteitscentrale, waar het water in een warmtewisselaar een andere vloeistof of een gas opwarmt, dat daardoor onder druk komt te staan en een turbine aandrijft, die elektriciteit genereert. Het opgepompte water wordt weer in de diepte geïnjecteerd, zodat de kringloop gesloten is.
Hoewel de aarde zelf de ontgonnen warmte in de rotsen voortdurend aanvult, en water dat ondergronds circuleert continu nieuwe warmte aanvoert vanop 8.000 meter diepte, verwachten de onderzoekers dat de ondergrond op de plaats van de warmteontginning geleidelijk zal afkoelen. Daardoor zal de energie-opbrengst van de boorput dalen, tot het, misschien na 15 of 20 jaar, niet meer de moeite wordt om er nog verder warmte uit te halen. ,,Dan moeten we de site verlaten en nieuwe boorputten in gebruik nemen'', zegt Jörg Baumgärtner, de coördinator van het Europese project in Soultz. ,,De oude plek krijgt dan een herstelperiode en kan later misschien opnieuw in gebruik genomen worden, als de ondergrondse temperatuur weer is opgelopen.'' Hete rotsen hebben het voordeel dat ze dag en nacht stroom kunnen leveren, en dat de productie niet afhankelijk is van weersomstandigheden, zoals met zonne-, wind- of golfslagenergie het geval is.

Bij de Zwitserse stad Bazel en het Duitse Bad Urach lopen gelijkaardige proefprojecten om warmte te winnen op grote diepte. Dat het concept werkt, is eerder al aangetoond bij een testproject in Soultz waarbij 3,6 kilometer diep geboord werd. In de nieuwe testcentrale in Soultz, de grootste ter wereld, is de derde pijplijn nu geboord. In 2006 of 2007 hopen de onderzoekers zes megawatt energie te produceren, waarvan een megawatt meteen weer nodig is om het water op en neer te pompen. De vijf megawatt die overblijft kan ongeveer 5.000 mensen van stroom voorzien. Het hele project zal dan 45 miljoen euro gekost hebben. De prijs van de stroom van deze experimentele opstelling moet tegen 2010 gezakt zijn tot tien tot vijftien eurocent per kilowattuur. Een echte industriële centrale, met negen pijpleidingen in plaats van drie, zou 25 megawatt kunnen leveren, voor de meer concurrentiële prijs van zo'n vijf eurocent per kilowattuur.www.soultz.netDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina