Ldr bezoek aan de luchtsplitsfabriek van Linde Gas Benelux bvDovnload 4.21 Kb.
Datum18.08.2016
Grootte4.21 Kb.
LDR bezoek aan de luchtsplitsfabriek van Linde Gas Benelux BV

Dinsdag 3 november 2009.


Alleen al met een opkomst van bijna 50 man mogen we het bezoek aan de fabriek van Linde Gas Benelux BV in de Botlek een succes noemen. Daarbij was de invulling door onze gastheer Peter van Gerwen ook uitstekend gedaan waardoor we het bezoek in de categorie “geslaagd” mogen scharen.

De openingspresentatie vertelde over de verschillende locaties zoals bijv. de luchtsplitser in IJmuiden (op het Corus terrein), en de diverse locaties in de regio Rotterdam.

Verder ging Peter van Gerwen in op o.a. de distributie-infrastructuur zoals het vertakte pijpleidingwerk vanaf de luchtsplitsers naar de grote klanten van Linde. En natuurlijk de distributie via de bulkwagens en cilinderwagens.

Ook werd er verteld over OCAP, de overbodige CO2 van de Shell die Linde reinigt en via een pijpleiding distribueert in het Westland. Hier wordt de CO2 gebruikt om de gewassen mee te laten groeien (fotosynthese).


Na deze boeiende materie werd de groep in 4-en gedeeld en kregen we een rondleiding over de gehele plant. Dit hebben velen als uniek ervaren. En terecht want met de vele veiligheidsmaatregelen van heden ten dage is het moeilijk om dit soort bezichtigingen voor grote groepen te regelen.

We bezochten de ruimtes waar de compressoren en zuiveringsinstallaties staan, alwaar de aangezogen lucht wordt behandeld. We zagen de verschillende kleuren pijpen waarin de gassen worden getransporteerd van de ene naar de andere installatie. Op de plant buiten konden we de grote opslagtanks aanschouwen waar de stikstof, zuurstof en argon vloeibaar worden opgeslagen en uiteraard de destillatiekolom waar het allemaal gebeurd: het vloeibaar maken van lucht en splitsen in zijn componenten.

In de regelkamer kregen we uitgelegd hoe men de fabriek bestuurd en hoe de andere locaties, waarvan sommige onbemand, in de gaten worden gehouden. Door de verregaande mate van automatisering is het zelfs mogelijk de fabriek op afstand te besturen.

Overigens bleek tijdens de rondleiding dat de LDR behoorlijk wat gewicht in te brengen heeft. (op de weegbrug).Bij terugkeer in de presentatieruimte werd onder het genot van een hapje en drankje nog wat nagebabbeld en werd onze gastheer bedankt voor een fantastisch bezoek aan een onderdeel van de economische kurk die Nederland drijvende houdt.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina