Leeghoofd 24/09/2013Dovnload 4.59 Kb.
Datum16.08.2016
Grootte4.59 Kb.
Leeghoofd****

24/09/2013 | Wouter HillaertDe kracht van verbeelding. rr

Kunst oefent de verbeelding, hoor je kunstenaars vaak beweren. Maar wat betekent dat? De kleutervoorstelling Leeghoofd toont er met de grootste flair alle kanten van. In plaats van een lange uitleg te geven, laten regisseur Jef Van gestel en acteur Roel ­Swanenberg het simpelweg spetteren op scène. Een rommelig keukentje met de meest banale voorwerpen volstaat. Een schaar, een bakvorm, een vuilbak, wat stripjes plakband. Swanenberg klooit ermee als een guitige laborant, zoekt steeds nieuwe combinaties. Verbeelding is een vertaling van het alledaagse in de extra mogelijkheden die je er eerst niet in zag.

Die vertaling behoeft een leeg hoofd, en dat vergroten de makers helemaal uit. Over de kop van Swanenberg gaat een grote bol in wit piepschuim, als een verruimde wereld. Dit ‘leeghoofd’ speelt naar binnen wat het maar te pakken krijgt. Niet de banaan zelf, maar de schil. Niet enkel het water, maar de hele fles.

Verbeelding is de bekende buitenkant van de dingen naar binnen werken en ze vervolgens laten ronddraaien in je hoofd. Er komt iets anders weer naar buiten. Dat heet fantasie: verrassing in vorm.

Wat zich in dat hoofd afspeelt, verbeeldt Wannes Deneer met zijn soundtrack: soms heel feestelijke, soms veeleer duistere sferen. Zoals kleuters ga je meer zien dan je ziet, gewoon met je oren. Een hoge luidspreker met een onbegrijpelijk taaltje maakt het helemaal af. Zelfs met klanken maakt Leeghoofd beelden.

Maar de basisvorm van de voorstelling is de lege bubbel: van bubblegum tot steeds grotere ballonnen. Die keuze lijkt bijna een artistiek manifest: met niet meer dan platte plastic toch volle pret en poëzie creëren, in een onstuimig ritme dat je zelden op scène ziet.Met brio bewijst Leeghoofd dat theater geen bubbel is, of verbeelding een lege doos. Je beseft weer dat de banaliteit van de realiteit niet aan de realiteit ligt, maar aan jezelf.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina