Leerjaar Leerjaar 4 Vak Ondernemers dag Begeleidende docentDovnload 120.34 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte120.34 Kb.

Marketingplan

Aniwear


Auteur Niels Kepers - Bor Jaspers - Bregje Engelen - Patricia van

Slooten - Sandra Harren - Sera Holst


Opleiding Manager Dierverorging Niveau 4
Leerjaar Leerjaar 4
Vak Ondernemers dag
Begeleidende docent Anne-Marie Franssen – Bjorn Kleijnen – Harry Theunissen

Inhoudsopgave
Voorwoord ...........................................................................................................Pag. 4

Idee ......................................................................................................................Pag. 5,6

De onderneming ..................................................................................................Pag. 7 t/m 9

Marktanalyse .......................................................................................................Pag. 10,11 • Doelgroepen ............................................................................................Pag. 10

 • Concurrentie analyse ...............................................................................Pag. 10,11

 • SWOT analyse ..........................................................................................Pag. 11

Marketing ............................................................................................................Pag. 12 t/m 14

 • Doelstellingen ..........................................................................................Pag. 12, 13

 • Marketingmix (6p`s) ................................................................................Pag. 13,14

 • Distributiemix ..........................................................................................Pag. 14

Zelf kleding maken ..............................................................................................Pag. 15,16

Website/shop aanmaken ....................................................................................Pag. 17 t/m 21

Logo .....................................................................................................................Pag. 22

Kosten berekeningen ..........................................................................................Pag. 23 t/m 25

Conclusie .............................................................................................................Pag. 26Voorwoord
Dit verslag hebben wij moeten maken in voorbereiding op onze Proeve van Bekwaamheid.

Voor het maken van dit verslag hebben wij een hele eigen onderneming verzonnen en van alles en nog wat moeten opzoeken om alles tot in de puntjes uit te kunnen werken.


Op dit moment is nog niet alles tot in de puntjes uitgewerkt, maar we blijven ermee bezig en tijdens onze presentatie zorgen we ervoor dat we alles goed hebben uitgewerkt.
Aangezien we tijdens dit project met 6 man in totaal samenwerken, bedanken wij hier elkaar voor de goede samenwerking. Het was vaak discussies voeren, maar al met al zaten we toch allemaal wel op dezelfde golflengte.
Veel succes met het lezen,
Sandra Harren

Bregje Engelen

Patricia van Slooten

Niels Kepers

Bor Jaspers

Sera HolstHet idee

We kregen de vraag ‘’wat missen wij op de markt voor dier’’

Na een paar minuten brainstormen en denken kwam Niels met de opmerking dat er eigenlijk geen geschikte bedrijfskleding voor dierverzorgers is.

Hier waren we het allemaal meteen mee eens, we kwamen op de volgende problemen: • De werkbroeken die totaal niet gevormd zijn na het vrouwelijke lichaam.

 • De overalls die onhandig zijn met aan en uittrekken en je vaak overal in blijft hangen.

 • De meeste werkkleding voor ons slijt snel omdat wij vaak buiten werken.

 • De kleding is niet waterdicht waardoor we in de winter veel lagen kleding aan moeten om onszelf warm te houden wat vaak onhandig is met bewegen.

We hebben toen besloten dat ons product dus bedrijfskleding voor dierenverzorgers zou worden.In het begin wilde we een hele kleding lijn maken voor mannen en vrouwen bestaande uit; • T-shirt

 • Werk trui

 • Werk jas

 • Werkbroek

 • Werk riem

 • Werkschoenen

Echter kwamen we er al vrij snel achter dat dit teveel werk was en we er te weinig tijd voor hadden.We moesten namelijk voor alle producten gaan uitzoeken welke stof we willen gebruiken en waarom we voor een bepaalde stof kiezen, hoeveel deze stof kost, en uiteraard hoeveel we nodig hebben van elke stof voor elk kleding stuk.

Maar ook voor hoeveel we ons uiteindelijke product gaan verkopen en wie onze directe en indirecte concurrenten zijn.
We hebben een enquête gemaakt en mensen benaderd om deze in te vullen.

Aan de hand van de enquête zijn we erachter gekomen dat mensen toch meer geïnteresseerd zijn in een werkbroek met veel zakken maar wel op de juiste plaats en liever geen werk riem willen.

Aan de hand van de resultaten van de enquête hebben we dan ook besloten om te gaan voor een werkbroek met goede opbergmogelijkheden, die ook waterdicht zijn.

Maar ook bescherming hebben op de knie, omdat wij vaak op de grond zitten met onze knieën.

Dit is erg oncomfortabel en de broek slijt hierdoor ook sneller op bepaalde plekken.

Op de volgende pagina ziet u een opgave van de uiteindelijke eisen van de werkbroek van de klant en ons.

Verder hebben we ook gekozen om i.p.v. van een werk jas een bodywarmer te ontwerpen.

De resultaten van de enquête gaven namelijk aan dat de meerderheid eigen kleding gebruikt en een werk jas vaak onhandig is.

We zijn dus van een hele kledinglijn voor man en vrouw uitgekomen bij alleen een werkbroek voor mannen en vrouwen en een bodywarmer.

Dit leek ons wel haalbaar voor dit project.

Eisen werkbroek:


 • Goede pasvorm

 • Bovenbeen tot enkels waterdicht

 • Voor zak: binnen + binnenzak

 • Achterzak : op achterzak

 • Zij voor zak : op bovenbeen

 • Broekspijp aansluitend op enkels.

 • Embleem mogelijkheid (via webshop)

 • ijzeren ritsen

Eisen bodywarmer: • Zijzakken binnen plastic rits

 • Embleemmogelijkheid

 • Waterdichte stof

 • Gevoerd

 • Beschermflap voor rits

 • Vrouw elastiek voor borst

Door te gaan kijken naar de wensen en eisen van de klanten/doelgroep, hebben we gezamelijk besloten om de kleding van Softshell te maken.


Wat is Softshell?

Softshell is waterafstotend maar niet waterdicht. Hier zit een groot vershil tussen, namelijk dat het waterafstotende, de stof juist ademend maakt. Dat de stof zo goed kan ademen is vooral een voordeel wanneer je hard moet werken, je zweet wordt geabsorbeerd, getransporteerd en verdampt aan de buitenkant. Je blijft dus droog tijdens zware inspanningen. Regent het nu een klein beetje, dan zal de soft shell daar wel mee overweg kunnen. De regen loopt ervan af, en als die toch een beetje nat wordt, zal die snel opdrogen.


Softshell is zowel in de zomer als in de winter te dragen, met daaronder een aangepaste isolatielaag indien nodig. In de zomer draag je de softs shell bovenop je basis laag, en vervangt het inderdaad de regenjas en fleece, in de winter zal er een dikkere basis laag of zelfs een tussenlaag nodig zijn.

Ademend, stretch, wind werend, waterafstotend, zonder isolatie. Deze 6 eigenschappen zijn de basis voor een goeie Softshell.


De onderneming

Onze onderneming bestaat uit Sera Holst, Patriciavan Slooten, Bregje Engelen, Bor Jaspers, Niels Kepers en Sandra Harren.


De naam die wij gezamelijk voor onze onderneming hebben gekozen luidt als volgt:

Aniwear


Ani staat voor dieren -> animals.

Wear staat voor kleding dragen.

Dit samen vormt Aniwear, wat tevens ook weer staat voor anywhere.
Dit betekend dat het voor iedereen die met dieren werkt overal gedragen kan worden, maar ook mensen met een beroep in het groen bijvoorbeeld zouden onze kleding kunnen dragen om in te werken.

Via de Kamer van Koophandel hebben wij gekeken of deze naam al bestond. De Kamer van Koophandel heeft meerdere resultaten gegeven maar ze zijn allemaal net ietsje anders dan onze naam, dit betekent dat wij deze naam dus mogen gebruiken. Op de afbeelding hier beneden ziet u een screen print van de Kamer van Koophandel.

Wat is onze onderneming?

Na veel overleg en verschillende keuzes die we hebben gemaakt, hebben we gezamelijk besloten om onze onderneming te beginnen als een eenmanszaak met alleen een webshop.

Deze eenmanszaak starten wij op naast onze vaste banen, wat betekent dat wij via onze vaste banen een vast inkomen hebben en dus niet afhankelijk zijn van het succes van onze eenmanszaak. We zullen per week een bepaald aantal uur aan onze onderneming besteden, het aantal uur dat wij hier aan besteden wordt verder uitgelegd bij het hoofdstuk Webshop.
We beginnen onze onderneming maar heel klein. Via de webshop zullen wij onze kleding verkopen en in het begin hebben we alleen maar een werkbroek en een bodywarmer.

Natuurlijk zijn we wel van plan om onze onderneming in de toekomst uit te gaan breiden.


Toekomst plannen

Als onze kleding een succes blijkt te zijn en zodra we genoeg geld hebben zullen we meteen onze kledinglijn gaan uitbreiden naar verschillende soorten broeken en bodywarmers, en gaan we ook meer kleding eraan toevoegen zoals truien, schoenen, jassen etc.


Binnen 5 jaar willen we dat onze producten bekend zijn binnen heel Benelux en ook een groot deel van Duitsland. We zullen dan ook onze onderneming moeten gaan uitbreiden met kantoren, meer personeel, magazijnen etc.
Na 10 jaar willen we door heel Europa bekend zijn en na 20 jaar wereldwijd. We zullen onze kantoren dus ook in andere landen moeten gaan vestigen. Tevens zullen we ook altijd met nieuwe producten aan komen en geregeld onderzoek doen naar de eisen en wensen van de klant.
Hoe gaan wij onze producten produceren?

De ontwerpen worden door andere mensen gemaakt maar wij zijn de personen die aangeven hoe we willen dat onze kleding eruit komt te zien, hoeveel zakken ze moeten hebben en waar ze zullen komen etc. Via het bedrijf Vixia en Sittard willen wij onze kleding laten produceren. De stoffen waar onze kleding gemaakt van worden moeten we wel zelf inkopen.

Vixia is een bedrijf waar verstandelijk beperkten hun dagbesteding voldoen. Ze maken hier onder andere tapijten en hebben ook alle benodigdheden om kleding te maken.
Dit alles gebeurt binnen Nederland, wat ook ons doel is. Helaas is dit niet met alles gelukt want de productie van Softshell vind niet in Nederland plaats, maar eigenlijk alleen in China.

Hier zullen wij ook de Softshell gaan inkopen.

Ook willen we proberen om fairtrade te blijven, maar met de Softshell die in China geproduceerd wordt is dit ook waarschijnlijk niet mogelijk.

Hoe ziet de start van onze onderneming eruit?

Om onze onderneming op de been te helpen zijn we van plan om onze producten te gaan showen. Dit doen we aangezien we alleen maar en webshop hebben en de klanten niet eerst onze kleding kunnen voelen en passen. Het showen van onze kleding zullen wij in andere winkels gaan doen zoals Cranenbroek, Aveve, Wijzenbeek, Boeren Bond en Heuts. Ook zijn we van plan om onze kleding op beurzen te gaan showen.

Via reclame gaan we op de internet wereld onze producten aankondigen. Denk hierbij aan reclame op facebook en/of twitter, op websites van andere bedrijvene etc.

Via facebook zullen we ook reclame acties houden zoals bij 500 likes, wordt er een kledingstuk of een waardebon verloot.
Takenverdeling

De takenverdeling die hier beneden staat weergegeven gaat over de verschillende functies binnen onze onderneming en wie deze functies zullen aannemen.

Directeur : Sera Holst

Manager : Sandra Harren

Webhost : Niels Kepers

Secetaresse : Bregje Engelen

Administratief medewerker : Bor Jaspers

Contactpersoon : Patricia van SlootenMarktanalyse

Doelgroep

De doelgroep waar wij ons hoofdzakelijk op richten bestaat uit particulieren of bedrijven die werkzaam zijn binnen de diersector. Hoewel wij ons hoofdzakelijk richten op de dierenverzorgings sector zijn onze producten niet beperkt tot alleen deze sector. Indirect zullen onze producten vanwege hun unieke eigenschappen namelijk interessant zijn voor diverse andere doelgroepen. Door ons product via het internet te promoten en verkopen trachten wij onze doelgroepen op een internationaal niveau te bereiken.


Hoofd doelgroepen:

Dierenverzorgings sector: • Studenten binnen dierenverzorging sector.

 • Particulieren werkzaam binnen dierenverzorging sector.

 • Particulieren hobbymatig actief binnen de dierenverzorging sector.

 • Bedrijven werkzaam binnen dierenverzorging sector.


Alternatieve doelgroepen:

Groene sector: • Studenten binnen groene sector.

 • Particulieren werkzaam binnen groene sector.

 • Particulieren hobbymatig actief binnen de groene sector.

 • Bedrijven werkzaam binnen groene sector.

Overig:


 • Vakmensen, "doe het zelf" mensen actief in de bouwsector.

 • Particulieren die een sport of hobby beoefenen in de buitenlucht.

 • Particulieren die actief wandelen, joggen of fietsen


Concurrentie analyse

Omdat er nog geen specifieke werkkleding voor dierenverzorgers wordt gemaakt is er nog geen directe concurentie voor ons product. Indirect concureren we met "doe het zelf " bedrijven die algemene werkkleding verkopen, vaak gericht op de bouwsector. Enkele voorbeelden hier van zjin: • Van Cranenbroek

 • Wijzenbeek beroepskleding

 • Boerenbond


Tevens zijn er diverse webwinkels op het internet te vinden die verschillende soorten bedrijfskleding aanbieden. Ook deze vormen een indirecte concurent. Enkele voorbeelden van bekende webwinkels die bedrijfskleding verkopen zijn:

 • werkbroeken.nl

 • werkkleding.com

 • engelbert-strauss.nl

 • wear2work.nl


Uit onderzoek blijkt dat de verkoopprijs sterk afhankelijk is van het specifieke merk, de gebruikte stof, het type werkkleding, de productie methode en de schaal waar op het product wordt geproduceerd en verkocht .

De verkoopprijs voor een werkbroek begint bij 20 euro, deze kan op lopen tot 120 euro naarmate de kwaliteit en exclusiviteit van het product steigt. Hieruit kunnen we concluderen dat voor werkbroeken van redelijke kwaliteit een gemiddelde verkoopprijs kan worden gehanteerd van 70 euro.

De prijsklassen voor bodywarmers of vesten lopen nog verder uit een. De verkoopprijs voor een bodywarmer of vest begint bij 15 euro, deze kan op lopen tot 150 euro naarmate de kwaliteit en exclusiviteit van het product steigt. Hieruit kunnen we concluderen dat voor bodywarmers of vesten van redelijke kwaliteit een gemiddelde verkoopprijs kan worden gehanteerd van 80 euro

Omdat wij producten van een hogere kwaliteit willen leveren dan andere merken bedrijfskleding kiezen we er dus voor om boven aan in de prijsklassen te staan.


Swot - analyse

Sterke kanten van het bedrijf (intern):

 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

 • De producten zijn speciaal ontworpen voor dierverzorgers

 • Maar ook te gebruiken in andere beroepen

 • Mannen ÉN vrouwen maten

 • Innovatieve onderneming

Zwakke kanten van het bedrijf (intern):

 • Afhankelijk van de vraag naar onze producten

 • Jonge onderneming met jonge ondernemers

 • Financiële positie (we kunnen alleen een succes worden en als onderneming blijven bestaan als onze producten ook echt aanslaan en verkocht zullen worden).

Kansen voor het bedrijf (extern):

 • Veel vraag naar onze producten

 • Steeds meer vrouwen in deze beroepen

 • Binnen Nederland weinig echte concurrentie

Bedreigingen voor het bedrijf (extern):

 • Sterke concurrenten in het buitenland

 • Financiële situatie klanten (economische crisis)

 • Nieuwe technologische ontwikkelingen


Marketing

Doelstellingen
Het bepalen van onze doelstellingen gaat aan de hand van de volgende drie methodes.
De vier-pijler methode:

Deze methode bevat de volgende vier aspecten die belicht moeten worden: • Gedragsaspect: bijvoorbeeld vestigen, overnemen of uitbreiden.

Het is de bedoeling dat wij ons uiteindelijk gaan vestigen maar we beginnen onze

onderneming gewoon thuis. • Inhoudsaspect:
  Het inhoudsaspect van onze onderneming is dat wij uit een webshop bestaan.

 • Norm:
  We hebben zelf een website/shop waar klanten onze kleding kunnen bestellen.

 • Voorwaarde:
  Onze doelgroep zijn dierverzorgers en mensen die in de agrarische sector werken.


De wie-wat-waar methode:

Deze methode geeft antwoord op de volgende vragen: • Wat ga je doen en wat is de bedrijfsactiviteit?

We gaan een product ontwikkelen, de perfecte werkkleding voor dierverzorgers dat bestaat uit een bodywarmer en een werkbroek.

 • Wat zijn de hoofddoelgroep en de subdoelgroepen?

De hoofddoelgroep zijn dierverzorgers, de subdoelgroep zijn mensen die in de agrarische sector werken.

 • Welke behoefte van de doelgroep wordt vervuld en hoe?

We verbeteren de bestaande werkkleding, maken het speciaal voor dierverzorgers en de broek maken we ook in damesmodellen.

 • Wordt gekozen voor kwaliteit of juist voor lage prijzen?

We kiezen voor kwaliteit en niet voor de prijs.

 • Is nastreven van groei of zelfstandig werken het doel?

In de toekomst willen we ons product eventueel uit breiden door meerdere kledingdelen te maken. In het begin zal onze onderneming werken vanuit huis, maar ons uiteindelijke doel is om een succesvolle kledinglijn op te starten en uiteindelijk onze kleding ook massaal te laten produceren in fabrieken en willen wij zelf een kantoorruimte en magazijn bezitten en ons personeel aantal uit kunnen breiden.

De SMART methode:

SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.


Specifiek: We hebben besloten om een product te maken, we gaan de perfecte werkkleding maken voor dierverzorgers. Het product bestaat uit een werkbroek en een bodywarmer. De producten worden gemaakt van Softshell.

Meetbaar: Per broek hebben wij een winst van: € 40,56
Per bodywarmer hebben wij een winst van: € 35,39

Acceptabel: We hebben er onderzoek naar gedaan en er was vraag naar betere werkkleding in de diersector.

Realistisch: Ons plan is te behalen. Wij kiezen voor kwaliteit en niet voor de prijs. We laten onze producten produceren in een fabriek.

Tijdgebonden: In het begin zal onze onderneming werken vanuit huis, maar ons uiteindelijke doel is om een succesvolle kledinglijn op te starten en uiteindelijk onze kleding ook massaal te laten produceren in fabrieken en willen wij zelf een kantoorruimte en magazijn bezitten en ons personeel aantal uit kunnen breiden.
Marketingmix

Product

Een werkbroek en bodywarmer die speciaal en uniek voor dierverzorgers is ontworpen. Hierbij staat werkgemak en veiligheid centraal, veel conventionele werkkleding is minder geschikt voor dierverzorgers omdat hier onder andere omstandigheden gewerkt wordt. Het product wordt gemaakt van Softshell, dit is een goed waterafstotend materiaal en heeft zich hier ook al in bewezen.


Prijs

We hebben natuurlijk een verkoopprijs voor onze producten moeten vaststellen. Om bij deze verkoopprijs te komen hebben we een aantal berekeningen moeten maken die verder in het verslag te vinden zijn. Deze berekeningen hebben allemaal te maken met onze eigen kosten per broek of bodywarmer. Hierna hebben we een marge gehanteerd van 2.5. Dit heeft ons bij de volgende verkoopprijzen gebracht:

Broek: € 67,60

Bodywarmer: € 58.98

De kosten berekeningen van de prijzen is verder in het verslag te vinden.


Plaats

Wij gaan ons bedrijf vanuit eigen huis starten en dit doen wij omdat dit met een webshop realiseerbaar is en omdat het financieel gezien op dit moment, binnen ons bedrijf, de beste optie is.

Als ons bedrijf verder gevorderd is, een goede klanten basis heeft opgezet en meerdere producten verkoopt willen wij dit op grotere schaal gaan doen en zullen wij een pand afhuren of kopen voor administratie, opslag en verkoop.
Promotie

Voor de promotie van ons bedrijf gaan we internet advertenties opzetten op gerelateerde sites en maken we gebruik van banier reclame in combinatie met gedragsgerichte targeting, hierbij wordt gekeken wat voor internetpagina’s worden opgezocht en wordt hiervoor gerelateerde reclame getoond. Dus als men zoekt op werkkleding en dier dan zal ons bedrijf als reclame verschijnen op verschillende internet site’s.

Tevens willen we gebruik maken van facebook campagnes waarbij men bijvoorbeeld een bepaalde foto van een van onze kledingstukken moet ‘’liken’’ en de gene die dit voor de 500ste keer doet die krijgt een gratis kledingstuk toegestuurd naar de maat van zijn of haar keuze.
Personeel

In het begin zal onze onderneming bestaan uit ons zessen, maar ons uiteindelijk doel is om te gaan uitbreiden en meer personeel te kunnen veroorloven. Uiteindelijk willen we van deze onderneming onze vaste baan gaan maken.


Distributiemix

Voor de verkoop van ons product wordt er gebruik gemaakt van een webshop, deze kan iedereen over de gehele wereld bezoeken en bekijken. Hiermee kunnen we een hele grote groep potentiele klanten bereiken. Wanneer er een bestelling wordt geplaatst wordt deze verzonden via een koeriersdienst zoals bijvoorbeeld postnl of ups.Zelf kleding maken

Omdat wij zelf opgeleid worden tot dierverzorger hebben we ons een beetje verdiept in het zelf maken van kleding.


Basisbenodigdheden

 • Naaimachine

 • Scherpe schaar

 • Potlood

 • Overtrekpapier

 • Spelden

 • Tornmesje


Eerste fase: Patroon kiezen

Als eerste ga je bepalen welk model je wilt gaan gebruiken voor jouw kleding. Veel modellen zijn te vinden in tijdschriften die zich speciaal richten op het zelf maken van kleding. Bijvoorbeeld de Knip of de Burda.


Tweede fase: Maat kiezen

Bepaal je maat. In de tijdschriften staan richtlijnen over hoe je je eigen maat kunt opmeten. Dit kun je wel beter door iemand laten uitvoeren. Als je het zelf gaat doen heb je de kans dat je de maten scheef opmeet. De maten die wij gaan maken zullen voor de mannen modellen en vrouwen modellen uit drie maten bestaan. Denk bij vrouwen aan maatje 36,38,40.


Derde fase: Stof kopen

Ga je stof kopen die je voor je kleding stuk wilt gebruiken. In de tijdschriften kun je vinden hoeveel stof je nodig hebt voor de maat die je gaat maken. Zorg altijd dat je wat meer stof hebt dan je eigenlijk nodig hebt. Dan kun je nog altijd een aanpassing maken als er ergens iets is mis gegaan.


Vierde fase: Patroonblad opzoeken en overtrekken

In het tijdschrift waar je jouw patroon hebt gevonden dat je wilt gaan gebruiken, is ook het patroonblad te vinden. Als je dit patroonblad hebt gevonden kun je de patronen over tekenen op het overtrekpapier. In het begin ziet het er ingewikkeld uit maar als je je er even in verdiept zal alles we duidelijk worden. Op het patroonblad staan namelijk verschillende lijnen voor verschillende maten, je moet dus goed kijken welke lijn je moet volgen. Schrijf op het overtrekpapier ook meteen erbij welk patroondeel het is en alle teksten en tekens die op het patroonblad staan neem je ook over op het overtrekpapier.


Vijfde fase: Patroondelen uitknippen en opspelden

Knip nu de patroondelen uit en speld het papier vast op de stof die je hebt gekocht. Zorg ervoor dat je de patroondelen aan de binnenkant van het stof vastspeld. (hier bedoel ik de mee wat uiteindelijk de binnenkant gaat worden van het kledingstuk. In het tijdschrijft staat duidelijk aangegeven hoe je de patronen op de stof moet neerleggen zodat je geen fouten gaat maken zoals je linkerarm horizontale trepen en je rechterarm verticale strepen. Volg deze instructies dus ook goed op.Zesde fase: Stof knippen

Knip de stof nu uit. Kijk in de werkomschrijving van het tijdschrift of je stof moet overhouden voor de naad. Meestal is dit wel zo, dan knip je ruim om het patroondeel uit zodat je overal ongeveer 2 centimeter overhoud.


Zevende fase: Naailijn tekenen en spelden

Met een kleermakerspotloodje trek je een lijn om het overtrekpapier heen zodat dit op het stof komt te staan en je duidelijk kunt zien waar je de stof moet gaan vast naaien.

Nu kun je de patroondelen loshalen van stof. Deze heb je niet meer nodig, wel handig om het te bewaren als je ooit nog eens iets met dit patroon wilt gaan maken.

Speld de delen die je straks aan elkaar wilt naaien netjes aan elkaar. In de werkomschrijving in het tijdschrift staat duidelijk aangegeven welke stukken je moet spelden.


Achtste fase: Proeflapje en naaien

Voordat je gaat beginnen met het naaien van je kledingstuk ga je eerst een proeflapje naaien om te kijken of je een mooie rechte lijn kunt maken met de naaimachine. Het proeflapje is gewoon de rest stof die over is nadat je alle patroononderdelen uit de stof hebt geknipt.

Als je een paar keer hebt geoeffend kun je gaan beginnen met het naaien van je kledingstuk. Hou de volgorde aan die in de werkomschrijving in het tijdschrift staat omschreven. Deze spreekt voor zich. Voor dat je de zoompjes gaat naaien is het beter om eerst te controleren of alles goed is gelukt, is dit niet het geval dan kun je met het tornmesje het draad weer los halen en opnieuw met de naaimachine vast naaien.
Negende fase: Naad controleren

Draai nu je kledingstuk goed om. Tijdens het naaien zat deze steeds binnenstebuite, nu ga je kijken of de naden overal goed lopen aan de buitenkant. Is dit niet het geval dan kun je bij een klein gaatje dat stukje opnieuw stikken met de naaimachine, als het een groter gat is, dan moet je die hele naar opnieuw naaien.


Tiende fase: Kledingstuk passen

Waarschijnlijk past het kledingstuk goed als je goed de maten hebt opgenomen. Is het toch ietsje te breed, dan kun je de naad wat korter vast naaien, is het te strak dan kun je die naad nog los maken en opnieuw wat verder weg vast naaien.


Elfde fase: Zoomen en afwerking

Als je kledingstuk goed past kun je de mouwen, broekspijpen etc gaan omzoomen. Dit doe je door de stof naar binnen 2 maal om te vouwen, je gaat nu dus door 3 lagen stof naaien. Wel opletten dat je de stof niet verder om vouwt dan tot de getekende lijn. Anders wordt het te kort. Omdat je nu door 3 lagen stof gaat naaien kun je beter eerst nog even een proeflapje maken. De naaimachine moet misschien anders ingesteld worden.

Als alles is gezoomd kun je nog een leuk plaatje strijken op het kledingstuk of de nodige knopen bevestigen.
Website/shop aanmaken

We gaan ervan uit dat we ons bedrijf via internet opstarten naast onze vaste banen die we na onze opleiding willen verrichten.

Dit doen we zodat we allemaal een vast inkomen hebben, ons bedrijf rustig kunnen opbouwen en niet afhankelijk hoeven zijn van onze webshop.

Het is niet realistisch dat we in de opbouw van ons bedrijf er een 40 uur werkweek van maken maal zes personen. Doormiddel van een nauwe samenwerking kunnen functies verdeeld worden waardoor er op verschillende tijdstippen door verschillende personen in het bedrijf gewerkt kan worden.


Steken wij jaarlijks meer dan 1225 uur (gemiddeld 24 uur per week) in ons bedrijf? Dan zouden we recht hebben op zelfstandigenaftrek.

We hebben recht op de zelfstandigenaftrek als we voldoen aan de volgende voorwaarden: • U bent ondernemer*

 • U voldoet aan het urencriterium*

(*zie einde hoofdstuk webshop)
Start webshop

Om de webshop van start te laten gaan willen wij gebruik maken van een webhost. Dit is een bedrijf die wij inhuren die de website en alles wat daarbij hoort zoals betalingsdiensten, reclame, huisstijl etc. op zich nemen. Hiervoor is gekozen vanwege de kennisexpertiese van dit soort bedrijven. Het bedrijf dat wij gekozen hebben heet Web Design Creations gelegen in Sittard. Het dienstpakket waar wij voor kozen hebben bestaat uit:

Webstyle 4


 • Webwinkel | E-commerce | € 1695,00

 • Zelf artikelen en foto’s invoeren

 • Ruimte voor aanbiedingen en meeste verkochte artikelen

 • Mogelijkheid om extra informatie pagina's aan te maken

 • Nieuwsbriefbeheer en "delen met" social media

 • Diverse betaalmogelijkheden: iDEAL, paypal, op rekening, etc.

 • Korte instructie m.b.t. het beheren van de webwinkel

 • Webhosting 1ste half jaar gratis | daarna € 59,00 per jaar

 • Website en service onderhoud : 6x per jaar |  € 225,00 (totaal 6 pagina's)

Totaal kost het maken en onderhoud van de website :

€ 1920 voor het eerste jaar

€ 225 voor het tweede jaar (+ eventueel extra werkzaamheden €55 per uur) en alle daarop volgende jaren.


Om een webshop te starten hebben wij gekozen voor een stappenplan samengesteld door de Kamer Van Koophandel. Zij verwijzen hier naar instanties/voorwaarden waar wij vooraf aangemeld horen te zijn of voorwaarden waar wij aan horen te voldoen. Hier wordt ondermeer in vernoemd ; KVK, HBD, Belastingdienst, gemeente,webhost bedrijven, domeinnaam, algemene voorwaarden webshop.


Stappenplan webshop

1. Schrijf u in bij de KvK en regel meteen uw aanmelding bij de Belastingdienst

Als u een webwinkel start, moet u deze inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). De KvK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft zich niet apart aan te melden bij de Belastingdienst.

2. Ga na of u staat ingeschreven bij het Hoofdbedrijfschap Detailhandel

Als u aan consumenten levert, moet uw webwinkel ingeschreven staan bij het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). U hoeft zich niet aan te melden. Het HBD maakt gebruik van de gegevens uit het Handelsregister van de KvK. Dit geldt totdat het bedrijfschap is opgeheven.

3. Meld uw bedrijf aan huis bij de gemeente

Als u een webwinkel aan huis wilt beginnen, moet u dit meestal bij de gemeente melden. Als het om een huurwoning gaat, moet u ook toestemming vragen aan de verhuurder van het pand.

4. Registreer uw domeinnaam (internetadres)

U vraagt een abonnement op een domeinnaam aan bij een 'registrar'. Deze tussenpersoon dient voor u een registratieaanvraag in bij de organisatie die de domeinnamen beheert.

5. Regel de overdracht van auteursrechten

Als u een webwinkel laat bouwen, mag u de website alleen zelf wijzigen als u het auteursrecht hebt. Bij voorkeur moet de ontwerper verklaren geen gebruik te maken van zijn persoonlijkheidsrechten.

6. Stel algemene voorwaarden op

In de algemene voorwaarden neemt u bijvoorbeeld regels op over betaling, levertijd, garantie en geschillen. U kunt hiervoor de modelvoorwaarden voor de webwinkel van de KvK gebruiken.

7. Bied duidelijke informatie op uw website

Uw website moet volledige duidelijkheid geven over de identiteit van uw bedrijf. Naast uw adresgegevens vermeldt u uw KvK-nummer en btw-nummer. Ook moet u uw klanten informeren over de prijs, kenmerken van het product, betalingswijze en levering.

8. Vraag vooraf toestemming voor het plaatsen van cookies op de computer van uw klant

Een cookie is een klein bestand dat internetinstellingen opslaat op de computer van uw klant. U kunt hierdoor zijn surfgedrag volgen of gerichte advertenties plaatsen. Uw klant moet hiervoor toestemming geven.

9. Beveilig de persoonsgegevens van uw klanten

U moet zorgvuldig omgaan met de persoonsgegevens van uw klanten. Persoonsgegevens van uw klanten moet u onder andere beveiligen tegen verlies of diefstal. Vraag uw webhostingbedrijf naar beveiligingsmogelijkheden.

10. Zorg dat uw klanten veilig kunnen betalen

Dat kan via een beveiligde internetverbinding. Bij een beveiligde internetverbinding staat er https://adreswebsite in de adresbalk van uw browser.

11. Stuur een schriftelijke bevestiging van de bestelling

U moet uw klant een schriftelijke bevestiging van de bestelling sturen met daarin uw algemene voorwaarden, garantiebepalingen en adresgegevens. Dit moet uiterlijk bij de levering gebeuren.

12. Vraag vooraf toestemming aan uw klant voor het sturen van reclame via e-mail

U mag niet ongevraagd digitale reclame via e-mail of mobiele telefoon naar burgers of bedrijven sturen. Personen moeten hiervoor van tevoren toestemming hebben gegeven.
Controle webshop

Hieronder vindt u de criteria waardoor de meeste potentiële leden vertraging oplopen tijdens het certificeringstraject. Als uw website al voldoet aan deze zaken, verloopt het traject sneller en effectiever.
 1. U hanteert een privacyverklaring, waarin o.a. staat dat de consument het recht heeft zijn persoonsgegevens in te zien en te corrigeren;

 2. Op uw website staan uw vestigingsadres, bezoekadres, e-mailadres, telefoonnummer en overige bedrijfsgegevens vermeld;

 3. Prijzen op uw website zijn inclusief btw;

 4. U vermeldt een harde levertermijn;

 5. U toont een totaaloverzicht van alle ingevoerde gegevens in het bestelproces, alvorens de bestelling definitief wordt geplaatst. De consument kan deze corrigeren;

 6. U geeft duidelijk aan op welk moment de overeenkomst definitief is;

 7. Wanneer er persoonsgegevens worden verzonden, gebeurt dit via een beveiligde verbinding (SSL-certificaat);

 8. Bij het verkopen van producten biedt u de mogelijkheid om minimaal 50% van het bedrag achteraf te betalen;

 9. De consument krijgt een bedenktermijn van minimaal 14 dagen;

 10. U hanteert een klachtenprocedure en communiceert deze aan de consument;

 11. Als verkoper bent u degene die een product dat gebreken vertoont, laat vervangen of repareren, niet de fabrikant;

 12. U verstuurt geen commerciële e-mails / nieuwsbrieven aan consumenten zonder dat zij hier uitdrukkelijke toestemming voor hebben gegeven;

 13. U laat regelmatig een veiligheidsscan op uw website uitvoeren en documenteert dit.

*Wanneer ondernemer

Lang niet iedereen die ondernemer wil zijn, is ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als uw activiteiten zich afspelen in het economisch verkeer en als u winst kunt verwachten, is er sprake van een bron van inkomen en bent u mogelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als uw activiteiten zich afspelen binnen de hobby- of familiesfeer, bent u geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Voor de inkomstenbelasting zijn er 3 bronnen van inkomen:


Onder welke bron uw inkomsten vallen, is afhankelijk van een aantal factoren. De wet en de rechtspraak stellen bepaalde eisen waaraan ondernemers moeten voldoen. Na uw aanmelding beoordelen wij aan de hand van uw omstandigheden of u aan die eisen voldoet. Wij letten bijvoorbeeld op: • Maakt u winst? Zo ja, hoeveel?
  Als u alleen een heel kleine winst hebt of structureel verlies lijdt, is het niet aannemelijk dat u winst gaat maken. Er is dan geen sprake van een onderneming.

 • Hoe zelfstandig is uw onderneming?
  Als anderen bepalen hoe u uw onderneming moet inrichten en hoe u uw werkzaamheden uitvoert, ontbreekt de zelfstandigheid en is er meestal geen sprake van een onderneming.

 • Beschikt u over kapitaal (in de vorm van geld)?
  Kapitaal is voor veel ondernemingen noodzakelijk. U moet investeren in bijvoorbeeld reclame, inhuur van mensen en verzekeringen. Voldoende kapitaal om een onderneming te starten en enige tijd draaiende te houden, wijzen erop dat u mogelijk een onderneming hebt.

 • Hoeveel tijd steekt u in uw werkzaamheden?
  Als u erg veel tijd aan een activiteit besteedt zonder dat dat rendement oplevert, is er meestal geen sprake van een onderneming. U moet daarentegen wel voldoende tijd aan uw werkzaamheden besteden om deze rendabel te maken.

 • Wie zijn uw opdrachtgevers?
  U streeft ernaar meerdere opdrachtgevers te hebben, onder andere om betalings- en continuïteitsrisico's te verminderen. Wanneer u meerdere opdrachtgevers hebt, neemt uw afhankelijkheid van een of enkele opdrachtgevers af en neemt uw zelfstandigheid toe. Als uw klantenkring echter voornamelijk uit uw familie en vrienden bestaat, wordt u niet als ondernemer aangemerkt.

 • Hoe maakt u uw onderneming bekend naar buiten?
  U bent voor uw bestaan afhankelijk van opdrachtgevers. Om ondernemer te zijn, moet u zich voldoende kenbaar maken, bijvoorbeeld door reclame, een internetsite, een uithangbord of eigen briefpapier.

 • Loopt u 'ondernemersrisico'?
  Bestaat er een kans dat uw opdrachtgevers niet betalen? Gebruikt u uw goede naam voor de uitoefening van uw werkzaamheden? Bent u afhankelijk van de vraag naar en het aanbod van uw producten en diensten? Loopt u 'ondernemersrisico', dan hebt u waarschijnlijk een onderneming.

 • Bent u aansprakelijk voor de schulden van uw onderneming?
  Als u aansprakelijk bent voor de schulden van uw onderneming, dan bent u mogelijk ondernemer.

*Urencriterium

Als u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, dan kunt u in aanmerking komen voor bepaalde soorten ondernemersaftrek. U krijgt de aftrek als u per jaar een bepaald aantal uren aan uw onderneming besteedt (urencriterium). Verder heeft elke ondernemersaftrek aanvullende voorwaarden. Deze staan bij de betreffende ondernemersaftrek vermeld.

Voldoet u aan het urencriterium? Dan krijgt u de zelfstandigenaftrek, de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk en de meewerkaftrek. Voldoet u aan het verlaagd-urencriterium? Dan krijgt u de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid.

Voorwaarden urencriterium

U voldoet meestal aan het urencriterium als u aan de volgende 2 voorwaarden voldoet: • U besteedt als ondernemer 1.225 uren aan het feitelijk drijven van 1 of meer ondernemingen.
  Onderbrak u uw werk als ondernemer door uw zwangerschap? Dan tellen de niet-gewerkte uren over totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.

 • U besteedt meer dan 50% van de tijd die u werkte aan 1 of meer ondernemingen.
  Was u in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen ondernemer? Dan hoeft u niet te voldoen aan deze voorwaarde van 50%.

Bent u buitenlands belastingplichtige? Dan tellen ook de uren mee die u besteedt aan uw onderneming in het buitenland.

Verlaagd-urencriterium

Een van de voorwaarden voor het krijgen van startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, is het verlaagd-urencriterium. Besteedt u als ondernemer minimaal 800 uur aan het feitelijk drijven van uw onderneming(en)? Dan voldoet u meestal aan het verlaagd-urencriterium. Onderbrak u uw werk als ondernemer door uw zwangerschap? Dan tellen de niet-gewerkte uren over in totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren.


Logo
Waarom een geborduurd logo?

Een borduurembleem is een middel om op een professionele manier ons logo/bedrijfsnaam te presenteren. Het is hét visitekaartje van ons product/bedrijf en dient er netjes uit te zien.
Hoe werkt het?

Emblemen worden gemakkelijk op kleding aangebracht door bijv. stikken, klittenband of strijkbare lijm laag. 
Kosten

Op de volgende afbeeldingen zie je hoeveel ons embleem zou kosten hoe meer je tegelijk besteld hoe goedkoper het word.

Kosten berekeningen

Aanschaf materiaal kosten

Voodat we onze kleding kunnen laten produceren bij Vixia moeten we eerst de stof aanschaffen waar we onze kleding van willen maken.

De stoffen die we moeten aanschaffen zijn SoftShell en Cordura. De laatst genoemde stof is voor de knie beshermingen en waterdichtheid.
Kosten Softshell

De Softshell zullen we gaan bestellen via Alibaba.com. Dit is een site waarop we heel veer verschillende wereldwijde leveranciers kunnen vinden van Softshell. Bij de leverancier die wij hebben gekozen kost 10 meter Softshell 8 Amerikaanse Dollars. Omgerekend naar de euro is dit € 5,89. We kunnen de Softshell kopen vanaf 1000 meter. Dit komt op een totaal aantal kosten uit van € 589.

Per meter kost de Softshell ons € 0,589.
Kosten Cordura

Ook de stof Cordura zullen we bestellen via Alibaba.com. De kosten bedragen in Amerikaanse Dollars 1,5 per meter. Omgerekend naar de euro is dit € 1,10 per meter.

De minimale bestelling is 500 meter, wat ons een totaal aantal kosten geeft van € 550.
Totale aanschafkosten materiaal: 589 + 550 = € 1139,-
Productie kosten van 1 broek

Om dit te berekenen moeten we de volgende onderdelen berekenen/weten. Op dit moment hebben we nog niet alle informatie maar ik zal proberen om een zo goed mogelijk idee te geven van de kosten.

Benodigde hoeveelheid stof

Voor de productie van 1 broek hebben we 6 meter Softshell nodig. Dit maakt de kosten van de stof Softshell: 6 x 0,589 = € 3,53


Van Cordura hebben we per broek 1 meter nodig. De stof Cordura gaat ons dus 1,10 euro kosten per broek.
Totale kosten voor de stof: 3,53 + 1,10 = 4,63

Logo
De kosten van het logo is per stuk: € 0,79

Aantal uren productie

We weten nog niet hoeveel tijd het in beslag gaat nemen om 1 broek te produceren, dit moeten we nog uit gaan zoeken.

Wat ons realiseerbaar lijkt is dat 2 mensen een broek per dag kunnen maken. dit is dus 8 uur per dag, waar twee mensen aan hebben gewerkt.

Kosten aan productiebedrijf

De kosten die wij moeten betalen aan het productiebedrijf hebben we ook nog niet achterhaald, maar als we er vanuit gaan dat we eigenlijk de “personeelsleden” daar moeten betalen, dan kunnen we aan de hand van het minimumloon bepalen hoeveel dit ons gaat kosten.

Stel er werken per dag 10 mensen aan onze broeken, dan kunnen ze per dag 5 broeken produceren. Dit is dus 8 uur keer ongeveer € 10 is 80 euro aan kosten.

80 euro per 5 broeken. Per 1 broek gaat dit ons dus 16 euro kosten.

Website kosten


Dan hebben we nog onze eigen kosten van de website.

De kosten van de website bedragen per dag: 1920/365 = € 5,26


Per dag worden 5 broeken geproduceerd, dus per broek zijn de webshopkosten: 5,26/5 =

€ 1,05


Loonkosten

En als laatste hebben we onze eigen loonkosten. Deze loonkosten hebben we ook nog niet achterhaald. Stel we werken met ons zessen totaal 16 uur aan onze onderneming en het minimloon is ongeveer 10 euro, dan zijn de kosten per week 160 euro. Per dag maakt dit: 160/7 = € 22,86. En per dag worden er 5 broeken geproduceerd dus per broek maakt dit: 22,86/5 = € 4,57


Totale kosten productie broek

Alles bij elkaar optellen en dan komen we bij de productiekosten van 1 broek: • Benodigde hoeveelheid stof € 4,63

 • Logo € 0,79

 • Kosten aan productiebedrijf € 16

 • Website kosten € 1,05

 • Loonkosten € 4,57 +

Totaalkosten: € 27,04


Verkoopprijs broek

Om de verkoopprijs van de broek vast te stellen moeten we de marge hanteren van de kledingsector. De marge staat op 2,5. dit betekent dat de verkoopprijs 2,5 keer zo duur is als de totale inkoopprijs. Onze inkoopprijs is 27,04 euro. Dit keer 2,5 brengt ons bij een verkoopprijs van: 27,04 x 2,5 = € 67,60


Productie kosten van 1 bodywarmer

Om dit te berekenen moeten we de volgende onderdelen berekenen/weten. Op dit moment hebben we nog niet alle informatie maar ik zal proberen om een zo goed mogelijk idee te geven van de kosten.

Benodigde hoeveelheid stof

Voor de productie van 1 bodywarmer hebben we 2 meter nodig. Dit maakt de kosten van de stof 2 x 0,589 = € 1,18

Logo
De kosten van het logo is per stuk: € 0,79

Aantal uren productie

We weten nog niet hoeveel tijd het in beslag gaat nemen om 1 bodywarmer te produceren, dit moeten we nog uit gaan zoeken.

Wat ons realiseerbaar lijkt is dat 2 mensen een bodywarmer per dag kunnen maken. dit is dus 8 uur per dag, waar twee mensen aan hebben gewerkt.


Kosten aan productiebedrijf

De kosten die wij moeten betalen aan het productiebedrijf hebben we ook nog niet achterhaald, maar als we er vanuit gaan dat we eigenlijk de “personeelsleden” daar moeten betalen, dan kunnen we aan de hand van het minimumloon bepalen hoeveel dit ons gaat kosten.

Stel er werken per dag 10 mensen aan onze bodywarmers, dan kunnen ze per dag 5 bodywarmers produceren. Dit is dus 8 uur keer ongeveer € 10 is 80 euro aan kosten.

80 euro per 5 bodywarmers. Per 1 bodywarmer gaat dit ons dus 16 euro kosten.

Website kosten
Dan hebben we nog onze eigen kosten van de website.

De kosten van de website bedragen per dag: 1920/365 = € 5,26


Per dag worden 5 bodywarmers geproduceerd, dus per bodywarmer zijn de webshopkosten: 5,26/5 = € 1,05

Loonkosten

En als laatste hebben we onze eigen loonkosten. Deze loonkosten hebben we ook nog niet achterhaald. Stel we werken met ons zessen totaal 16 uur aan onze onderneming en het minimloon is ongeveer 10 euro, dan zijn de kosten per week 160 euro. Per dag maakt dit: 160/7 = € 22,86. En per dag worden er 5 bodywarmers geproduceerd dus per bodywarmer maakt dit: 22,86/5 = € 4,57
Totale kosten productie bodywarmer

Alles bij elkaar optellen en dan komen we bij de productiekosten van 1 broek: • Benodigde hoeveelheid stof € 1,18

 • Logo € 0,79

 • Kosten aan productiebedrijf € 16

 • Website kosten € 1,05

 • Loonkosten € 4,57 +

Totaalkosten: € 23,59


Verkoopprijs bodywarmer

Om de verkoopprijs van de bodywarmer vast te stellen moeten we de marge hanteren van de kledingsector. De marge staat op 2,5. dit betekent dat de verkoopprijs 2,5 keer zo duur is als de totale inkoopprijs. Onze inkoopprijs is 23,59 euro. Dit keer 2,5 brengt ons bij een verkoopprijs van: 23,59 x 2,5 = € 58.98Conclusie

Zoals we al bij het vorige hoofdstuk hebben uitgelegd, hebben we nog niet alle nodige informatie opgezocht. Hier zullen wij de komende weken nog verder mee gaan en zullen op tijd voor de presentatie alle nodige informatie hebben opgezocht/achterhaald.


Verder zijn we er ook achter gekomen dat er veel bij komt kijken om je eigen kleding te gaan ontwerpen en is dit iets waar je wel goed over na moet denken.
We hebben veel keuzes moeten maken en zijn vaak van keuzes veranderd, maar uiteindelijk zijn we naar onze meningen wel tot een goede onderneming met goede producten gekomen.

Bedankt en met vriendelijke groeten,


Sandra Harren

Bregje Engelene

Bor Jaspers

Patricia van Slooten

Niels Kepers

Sera HolstDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina