Leerlingen van wie het theoriecertificaat onlangs is verlopen, kunnen sinds 13 oktober toch praktijkexamen doen voor de auto, motor of bromfiets. Zij hoeven tot anderhalf jaar na afgifte geen herexamen te doenDovnload 4.97 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte4.97 Kb.
Leerlingen van wie het theoriecertificaat onlangs is verlopen, kunnen sinds 13 oktober toch praktijkexamen doen voor de auto, motor of bromfiets. Zij hoeven tot anderhalf jaar na afgifte geen herexamen te doen. Met het ministeriële aankondiging over 2toDrive (Begeleid Rijden) op 13 oktober is de geldigheid van de reeds behaalde theoriecertificaten met terugwerkende kracht verlengd naar anderhalf jaar, zo meldt het CBR.

Dat betekent dat leerlingen die het certificaat minder dan anderhalf jaar geleden hebben gehaald voor bovenstaande categorieën, bijvoorbeeld juli 2010, tot anderhalf jaar na afgifte niet opnieuw theorie-examen hoeven te doen. Terwijl een paar weken geleden hun certificaat nog verlopen was.


CBR


Het CBR bevestigt dat met de invoering van 2toDrive (Begeleid Rijden) de geldigheid van de betreffende certificaten met terugwerkende kracht wordt verlengd van 1 naar 1,5 jaar. Leerlingen met een theorie-certificaat dat jonger is dan anderhalf jaar worden sinds 13 oktober geaccepteerd voor het praktijkexamen.

“Alle theoriecertificaten voor de categorieën auto, motor en bromfiets hebben sinds 13 oktober een geldigheid van anderhalf jaar. Dat werkt met terugwerkende kracht, ook voor de reeds afgegeven certificaten”, zegt CBR-woordvoerder Wim ten Buren.


Praktijkexamen


Hij bevestigt dat iemand wiens theorie-certificaat op dit moment 14 maanden oud is, nu al tot anderhalf jaar na afgifte op praktijkexamen kan. “Deze leerling hoeft tot die tijd niet opnieuw theorie-examen af te leggen om deel te nemen aan het praktijkexamen”, aldus Ten Buren.

Bart Pals

Update 19-10 12:15 uur:

Er is sprake is van een zogenaamde ‘gedoogsituatie’. Wettelijk gezien zijn pas vanaf 1 november 2011 alle theoriecertificaten voor de auto, motor en bromfiets 1,5 jaar geldig. Dat geldt ook voor de certificaten die voor die datum zijn afgegeven, zo laat het CBR zojuist weten.

Met de gedoogsituatie wordt voorkomen dat een kandidaat op 31 oktober geen praktijkexamen mag doen omdat zijn theoriecertificaat tussen de een en anderhalf jaar oud is, terwijl een andere kandidaat met eenzelfde theoriecertificaat een dag later wel wordt toegelaten tot het praktijkexamen.

Vooruitlopend op de nieuwe regelgeving heeft het CBR besloten om in de periode van 13 oktober (datum bekendmaking nieuwe regelgeving) tot 1 november praktijkexamenkandidaten toe te laten met een theoriecertificaat dat tussen de 1 en 1,5 jaar oud is.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina