Leerlingenparticipatie in het Gemeenschapsonderwijs Pedagogisch projectDovnload 8.11 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte8.11 Kb.

Leerlingenparticipatie in het Gemeenschapsonderwijs

Pedagogisch project


Op 20 november 2002, de dertiende verjaardag van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind, schreef Peter Steenhaut, voorzitter van de Centrale Raad van het Gemeenschapsonderwijs in een open brief onder meer het volgende:

‘Centraal en vernieuwend zowel in het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind als in het Pedagogisch Project van het Gemeenschapsonderwijs is dat kinderen en jongeren beschouwd worden als volwaardige partners met recht op inspraak en participatie […].

De opvatting van de school als democratische leefgemeenschap, van participatief leiderschap, van onderhandelen, enz. is vrij nieuw in ons modern onderwijs. Door vallen en opstaan ontdekken we stilaan hoe we dit best kunnen realiseren. Participatie van alle groepen komt ook de schoolsfeer ten goede. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er in een school met een participatieve structuur minder storend gedrag aanwezig is en de leerlingen betere leerresultaten behalen.

Van één ding zijn we alleszins overtuigd. Op ons congres over leerlingenparticipatie van april bleek dat leerlingen van het basis- en secundair onderwijs echt ideeën, voorstellen en wensen hebben rond inspraak die de moeite waard zijn om over na te denken. Zo vragen leerlingen uit het basisonderwijs onder andere speciale leerkrachten voor lichamelijke opvoeding en willen leerlingen uit het secundair onderwijs graag inspraak in het samenstellen van het examenrooster.’


Acties

Congres


In april 2002 organiseerde het gemeenschapsonderwijs een eerste Congres Leerlingenparticipatie. Volwassenen, kinderen en jongeren overlegden er op voet van gelijkheid over inspraak en participatie.

Wedstrijd Participatie Go!!


Met deze wedstrijd zet het gemeenschapsonderwijs basis- en secundaire scholen in de schijnwerper die unieke inspraakprojecten opzetten.

Website


Op de website van het gemeenschapsonderwijs vindt u ruime informatie (teksten, visie, literatuur, materiaal, vorming, organisaties, links…) over de Rechten van het Kind en de leerlingenparticipatie.

Surf daarvoor naar www.rago.be, kies voor Jeugd en vervolgens voor Rechten van het Kind of Leerlingenparticipatie.Aanspreekpunt


In 1998 stelde het Gemeenschapsonderwijs een aanspreekpunt ‘Rechten van het Kind’ aan. Hij verzamelt en verspreidt informatie over inspraak en participatie van leerlingen.

Jan Deckers, tel.: 02-790 96 06e-mail: jan.deckers@rago.be
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina