Lentewandeling gewestbossen RavelsDovnload 6.47 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte6.47 Kb.
Lentewandeling gewestbossen Ravels

Deelnemers: 23

Gids: Brigitte Van Dongen
Na het welkom woordje van Brigitte trokken we op pad. Het beloofde een leuke wandeling te worden!

Onze eerste halte was bij een hazelaar. Volgens de Keltische horoscoop is de hazelaar de boom van mensen die jarig zijn op 22 maart. In onze groep was dat Karel. Brigitte las alle eigenschappen van hazelaarmensen voor. Ik heb onthouden dat Karel heel zijn leven beweeglijk zal blijven. Annie die op 21 maart jarig is, heeft als boom de eik. Deze mensen zijn trouw tot de dood. Charlie glunderde!

Remi toonde ons nog waarom zij vroeger de katjes van hazelaar snottebellen noemden.

Een beetje verder zagen we een boomklever. Bij de vraag of er verschil is tussen mannetjes en vrouwtjes antwoordde Remi dat er geen verschil is. Je moet de vogel helemaal uitkleden voor je kan zien welk geslacht het is!

Brigitte stelde weer een heel moeilijke vraag: wat is de lente? Gelukkig konden de aanwezige kinderen de vraag beantwoorden. Een volgende moeilijke vraag was hoe de seizoenen ontstaan. We stonden gezellig te genieten van het “lente”zonnetje terwijl Brigitte haar deskundige uitleg gaf. Aan de evenaar bestaan geen seizoenen. Dan hebben wij gelukkig toch wat afwisseling!

Een citroenvlinder, opvallend met zijn mooie gele kleur, is een voorbode van de lente. Een citroenvlinder overwintert als vlinder, terwijl de meeste vlinders overwinteren als pop. De waardplant van de citroenvlinder is de spork.

Ook aardhommels melden zich als de lente in aantocht is.

Brigitte toonde de bloemen van de lork. Een lork is eenslachtig en eenhuizig. Dat wil zeggen dat de mannetjesbloemen en de vrouwtjesbloemen op dezelfde boom staan. Een wilg daarentegen heeft een “latrelatie”. De bloemen zijn eveneens eenslachtig, maar wonen in een verschillend huis (=boom). De wilg is dus tweehuizig.

We gaan luisteren naar de stilte! We krijgen allemaal een cd en moeten daarop de lentegeluiden die we horen, noteren. We hoorden: duiven en tortels, kinderstemmen, de wind, auto’s, een roodborstje, … De gewestbossen zijn nog een van de weinige “stiltegebieden” in Vlaanderen. En inderdaad: op het moment dat iedereen zweeg, was het echt wel stil!

Een beetje verder ontdekten we pitrus. We leerden hoe we het binnenste merg uit de stengel kunnen halen. Vroeger werd dit gebruikt als wiek bij een olielampje. Brigitte toonde ook het bloempje van de pitrus, waarbij ze opmerkte dat het geen bloempje is om met Valentijn cadeau te doen. Charlie reageerde hierop gevat: “het is het gebaar dat telt”. Annie geef hem volgend jaar maar een bloempje van de pitrus met Valentijn!

We horen een bonte specht roffelen tegen de stam van een boom.

Een beetje verder haalt Brigitte borrelglaasjes boven. Ik zie de ogen van de heren al beginnen glinsteren. Deze keer is het geen jenever of whisky dat we drinken, maar berkensap, recht van de boom. Het is rijk aan suikers en mineralen. En het smaakt best lekker!

Aan het einde van de wandeling plukken we nog zevenblad en topblaadjes van de brandnetel. Dit wordt toegevoegd aan een lekker lentesoepje. De soep is nu rijker aan vitamine C en mineralen. Het is een voedzame afsluiter van een aangename en leerrijke lentewandeling.

Enkele “natuurlijk” vrouwen zien direct dat er moet afgewassen worden. “Vele handen maken het werk licht”: zegt Juliana. De afwas is in een wip gedaan.

Ik heb genoten van de wandeling, de uitleg van Brigitte en het aangename gezelschap!

Dankjewel Brigitte!


RITA DE HOUWERDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina