Lezen is leuk, want dan ga je op reis in je hoofd. Lezen is leuk als je geen zin hebt om te praten. Lezen is leuk omdat je allerlei nieuwe dingen leert. Lezen is de wereld om je heen ontdekken en je fantasie de ruimte gevenDovnload 13.26 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte13.26 Kb.


Lezen is leuk, want dan ga je op reis in je hoofd.

Lezen is leuk als je geen zin hebt om te praten.

Lezen is leuk omdat je allerlei nieuwe dingen leert.

Lezen is de wereld om je heen ontdekken en je fantasie de ruimte geven.

Lezen is helemaal van jezelf.

Lezen is een avontuur. Leuk!
Maar lezen is niet zo eenvoudig. Denk maar eens aan het leren lezen van een vreemde taal.

En nog moeilijker is het wanneer we van die taal ook nog eens de lettertekens niet kennen.


Door die bril moet je ook het leren lezen van onze kinderen bekijken. Het is moeilijker dan wij denken. Wanneer we een beetje een idee hebben hoe de leesontwikkeling verloopt, kunnen we hen ook beter helpen. Daarom zal ik proberen dit in het kort te beschrijven.
Fase 1: Ontluikende geletterdheid.

Al vanaf de geboorte komen kinderen in contact met klanken en letters. Ze leren dat taal handig is om iets gedaan te krijgen.

Ze zien dat andere mensen daar ook tekens  bij gebruiken. Door alle ontwikkelingen op gebied van technologie en communicatie heeft deze generatie kinderen een voorsprong.

Fase 2: Beginnende geletterdheid en voorbereidend lezen.

Die voorsprong heeft als gevolg dat het voorbereidend lezen via de natuurlijke weg ook al veel vroeger start in de voorschoolse periode.

Het spelen met letters en klanken is een gewoonte geworden. Welke peuter kent niet de letter M van MacDonalds, of de eerste letter van zijn naam in Sinterklaastijd?  Op de peuterspeelzaal wordt hier gerichter op ingespeeld met de VVE-programma's. In onze situatie is dat het programma Piramide. Dit programma loopt door in de groepen 1 en 2 van de basisschool. 

Voordat ze beginnen met leesonderwijs hebben de kinderen spelenderwijs al heel wat kennis opgedaan over lezen en schrijven. Ze weten bijvoorbeeld al dat je woorden op kunt schrijven en dat een woord uit letters bestaat. Je kunt beginnende geletterdheid bij kinderen stimuleren en ontwikkelen. De leefomgeving heeft een grote invloed op het niveau van geletterdheid die kinderen voor ze naar school gaan bereiken.Fase 3: Functionele geletterdheid en aanvankelijk lezen.

Deze fase zien we in de kleuterklas en de start van groep 3. Letters en woorden gaan nu gebruikt worden in taalsituaties. In deze fase staat het aanleren van de letters centraal. In de ogen van volwassenen verloopt deze fase al heel snel, maar voor de kinderen gaat hij nog niet snel genoeg. Ze ‘snakken’ naar letters. Met die letters worden woorden gemaakt. Het blijft spannend om zoveel mogelijk verschillende woorden te kunnen maken. Al heel snel vormen een paar woorden een zin. De leerling is heel trots wanneer hij een verhaaltje gelegd heeft op de letterdoos en dat kan voorlezen. Hiervoor is het handig wanneer je de letters heel snel weet. Met letters woorden maken noemen we in onderwijstaal ‘spellen’ of ‘spelling’. Hiervoor is het hakken en plakken belangrijk.

Het omgekeerde noemen we ‘lezen’. Bij lezen ga je uit van een woord en dat ga je via de letters verklanken. Het doel is om dit zo vloeiend mogelijk te doen. We noemen dit ‘zoemend lezen’.


Sim rolt op rolschaatsen vloeiend van de ene letter naar de andere letter. De letters 'zoemen aan elkaar'. Het woord hoeft hierna niet nogmaals herhaald te worden, het is immers al gelezen. Zoem vliegt mee als symbool van het zoemend lezen. Binnenkort leest u hier meer over op onze website.

Geautomatiseerde letterkennis is het hoofddoel voor kern 6, januari groep 3. De belangrijkste letters supersnel kunnen lezen, zonder er echt bij na te denken. Daarnaast is het heel belangrijk dat de leerlingen enkelvoudige woorden correct en vloeiend lezen. Voorbeeldwoorden: op-oor-uur-rij-vak-deuk-gil-voer- etc. en kast-dienst-snel-fruit-speel-etc.http://www.veiliglerenlezen.nl/Taal-lezen-groep-3/Hoe-werkt-Veilig-leren-lezen/Technisch-lezen-groep-3

Fase 4: Voortgezet technisch lezen.

In de tweede helft van groep 3 kennen de leerlingen alle letters en ze kennen de techniek van zoemend lezen. Het is van belang dat kinderen veel oefenen (leeskilometers maken), zodat ze hun leessnelheid verhogen, steeds meer moeilijke (meerlettergrepige) woorden leren verklanken en op een handige manier leren lezen. Nauwkeurig lezen, vloeiend lezen en vlot lezen zijn het streefdoel. Het ‘hoger doel’ hierbij is: leesbegrip en leesmotivatie. Pas wanneer je kind niet meer hoeft na te denken hóé iets er staat, kan het gaan begrijpen wát er staat.

Goed leren lezen is ook plezier krijgen in lezen. En dus wordt op school zeker aandacht besteed aan leesbevordering en leesplezier.

In de groepen 4 t/m 7 werken we voor technisch lezen met de methode ‘Lekker Lezen’ van Malmberg.

Het begrijpend lezen en studerend lezen oefenen we met ‘Nieuwsbegrip’ en ‘Blits’.
Hoe we samen onze lezers kunnen helpen, zal ik in een volgend stukje proberen te vertellen.

Dat leest u binnenkort op deze website.


Wilt u meer weten over de leesontwikkeling of over het leesonderwijs? Ik wil u daar graag meer over vertellen.

Mijn kantoortje is in de benedengang tussen de lokalen van groep 3 en groep 4.Jeanny Pluijms, intern begeleider.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina