Lezing over toetanchamonDovnload 4 Kb.
Datum04.10.2016
Grootte4 Kb.
LEZING OVER TOETANCHAMON,

Op dinsdag 23 april 2013 biedt de Commissie Cultuur van Seniorenvereniging HEVO u in De Ontmoeting, Tulpstraat 2-4 een boeiende lezing over lezing over ‘Toetanchamon, een kind op de troon’. Aanvang 10.00 uur. De lezing wordt gehouden door drs. Hendrikje Nouwens, Egyptoloog en archeoloog.

Na de zeer boeiende lezing met dia’s in 2011 over een ‘archeologische reis langs de Nijl’, zal Hendrikje Nouwens opnieuw een lezing met diapresentatie voor ons geven ditmaal over Toetanchamon.

Momenteel is op de EXPO in Amsterdam een interessante tentoonstelling te zien over farao Toetanchamon, zijn graf en zijn schatten. Toetanchamon erfde de kroon toen hij nog maar negen jaar oud was en regeerde van 1333 tot 1323 voor Christus. De regeringstaak die de jonge koning kreeg, was verre van eenvoudig. Egypte was materieel en spiritueel uitgeput doordat zijn vader Achnaton het traditionele godendom had verwaarloosd en een monotheïstische godsdienst (de Atoncultus) had ingevoerd. Met de regering van Toetanchamon kwam er echter een definitief einde aan het zogenaamde ‘experiment van Amarna’. Toch is Toetanchamon niet om die reden bekend geworden: zijn naam is vooral verbonden met de schoonheid en de rijkdom van de voorwerpen die in zijn graf in het Dal der Koningen door Howard Carter in 1922 gevonden werden.

In deze lezing wordt de regeringsperiode van Toetanchamon en de ontdekking van zijn graf besproken. Uiteraard zullen de vele schitterende kunstvoorwerpen uit het graf de revue passeren en wordt, aan de hand van publicaties van recent DNA-onderzoek, ingegaan op de familiebanden en de stamboom van de jonge koning.

Hendrikje Nouwens studeerde af in de egyptologie en archeologie aan de Rijksuniversiteit Leiden en was als registrator en co-director betrokken bij opgravingen in Berenike, in de oostelijke woestijn aan de kust van de Rode Zee, en in Sikait. Zij werkte mee aan twee Engelse opgravingsprojecten in Amarna en Memphis, en is op dit moment co-director van een Engels opgravingsproject te Sakkara. uitkwam.U bent allen zeer welkom. De entreeprijs is € 4,00 voor HEVO-leden en € 5,00 voor niet-leden inclusief een kopje koffie/thee.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina