Liberale beweging voorDovnload 10.37 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte10.37 Kb.LIBERALE BEWEGING VOOR

VOLKSONTWIKKE­LING V.Z.W.
LIBERALE VERENIGING VOOR SOCIO-CULTURELE WERKING
VERSLAG EDUCATIEVE OF CULTURELE ACTIVITEIT

AFDELING : LVSW Brugge

IN SAMENWERKING MET : Liberale Mutualiteit Brugge

DATUM ACTIVITEIT : donderdag 20 oktober 2011

PLAATS : Biekorfbibliotheek Kuiperstraat 3, 8000 BRUGGE

AANVANG : 14 uur

EINDE : 16.20 uur

VERANTWOORDELIJKEN : bestuur

NAAM SPREKER : mevrouw Caroline Maene

DESKUNDIGHEID SPREKER : bibliotheekmedewerkster

AANTAL AANWEZIGEN : 11

TITEL VAN DE ACTIVITEIT :

kennismaking met de vernieuwde Biekorfbibliotheek
VERSLAG MET BETREKKING TOT DE EDUCATIEVE WAARDE VAN DE ACTIVITEIT
Om 14.00 u. wacht mevrouw Caroline Maene, onze gidse voor die namiddag, ons op in de inkomhall van de Brugse hoofdbibliotheek De Biekorf. In de Achiel Van Ackerzaal worden wij verwelkomd met een kop koffie of thee en een koekje. Eerst krijgen wij uitleg over de bibliotheekcatalogus Cabrio en hoe die te gebruiken. Ook wordt ons duidelijk gemaakt dat alles wat het ontlenen aangaat door de gebruiker zelf moet worden gedaan en dat de sleutel om te kunnen ontlenen je identiteitskaart is. Via die kaart ontleen je boeken, CD's, DVD's en gespecialiseerde materialen als muziekpartituren. Boeken en CD's ontleen je voor maximaal 4 weken, terwijl je een DVD voor maximaal 2 weken kunt ontlenen. Enkel voor boeken bestaat de mogelijkheid om de ontleentermijn met 4 weken te verlengen. De Brugse bibliotheek heeft in totaal 12 filialen, maar het is wel zo dat ontleende materialen moeten worden teruggebracht daar waar het ontleend werd.

Om in de bibliotheek materialen te kunnen ontlenen moet je lid zijn. Het lidgeld bedraagt 5 euro vanaf 18 jaar. Vanaf 60 jaar betaalt de gebruiker 3,75 euro. Wie oplettend is en alles op tijd terugbezorgt, heeft geen andere kosten, maar boetes voor het te laat binnenbrengen - vooral voor CD's en DVD's - kunnen snel oplopen. Lid word je door je elektronische identiteitskaart te laten activeren aan de balie.

Vervolgens bezoeken wij de fictieafdeling waar Nederlandstalige romans volgens genre staan opgesteld. Er zijn ook anderstalige werken beschikbaar in het Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans en Portugees. Er is ook een afdeling met volwassenenstrips, luisterboeken, grote letterboeken en Daisyboeken voor visueel gehandicapten, muziek-CD's en films en conferences op DVD. Je kan een CD-recorder vragen om een muziek-CD te beluisteren vóór je hem ontleent.

Mevrouw Maene toont hoe de materialen moeten worden ontleend en weer binnen gebracht, wat verschilt naargelang de aard van het materiaal dat je ontleent. Er zijn heel wat computers waar de gebruikers door middel van hun identiteitskaart maximum een uur per dag op het internet kunnen surfen.

Daarna brengen wij een bezoek aan de afdeling met informatieve boeken en reportages op DVD, die volgens het kennisdomein staan opgesteld. Je kan ook taalcursussen ontlenen.

We maken ook even kennis met de leeszaal waar studenten in alle rust massaal komen studeren in de blokperiode. Je kunt er allerlei werken - zowel boeken als tijdschriften - consulteren, maar niet ontlenen. Je kan er de erfgoedcollectie raadplegen, maar evenmin ontlenen. Die collectie is heel verscheiden en gaat van oude kranten over middeleeuwse handschriften - veelal afkomstig van de abdijen Ter Doest of Koksijde - tot incunabelen (vóór 1500) en postincunabelen tot 19e-eeuwse boeken, de bibliotheken van belangrijke Bruggelingen als Achiel Van Acker en het volledig archief van Guido Gezelle.

Tot slot verpozen wij voor een woordje uitleg in de jeugdbibliotheek, waar kinderboeken, stripverhalen, CD's en DVD's door kleuters, kinderen en pubers kunnen worden ontleend. Er is ook een gezellige ruimte waar elke zaterdagvoor middag een vrijwilliger gedurende een half uurtje verhaaltjes voorleest aan kinderen van 3 tot 7 jaar.

Wij besluiten ons bezoek aan de Biekorf met een dankwoord voor en een smakelijke attentie aan onze gidse.


datum : 21 oktober 2011

DE ORGANISATORDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina