Liberale beweging voor volksontwikke­ling V. Z. W. Liberale vereniging voor socio-culturele werkingDovnload 9.74 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte9.74 Kb.
LIBERALE BEWEGING VOOR VOLKSONTWIKKE­LING V.Z.W.

LIBERALE VERENIGING VOOR SOCIO-CULTURELE WERKING


VERSLAG EDUCATIEVE OF CULTURELE ACTIVITEIT

AFDELING: LVSW Brugge

DATUM ACTIVITEIT: donderdag 15 mei 2008

PLAATS: Roeselare, Polenplein en Spanjestraat

AANVANG: 9.00 uur

EINDE: 18.45 uur

VERANTWOORDELIJKE: medewerkers

AANTAL DEELNEMERS : 13

TITEL VAN DE ACTIVITEIT : begeleid bezoek aan het Wielermuseum en de brouwerij Rodenbach

KORT VERSLAG MET BETREKKING TOT DE EDUCATIEVE WAARDE VAN DE ACTIVITEIT

Om 9.00 u. vertrekken wij met de autocar van Eltebe vanaf de Katelijneparking in Brugge.
Tegen 10.00 u. stappen wij het Wielermuseum aan het Polenplein binnen waar een gidse ons vertelt dat het museum is ondergebracht in de vroegere brandweerkazerne. De geschiedenis van de fiets begint in 1800 in Duitsland toen een baron er furore maakte met een houten loopfiets. De Engelsen hadden belangstelling voor de fiets, die ze “Dandy Horse” noemden. Ze rustten hun vehikel uit met trappers. Het is de verdienste van de Fransen om er remmen en een ketting aan toe te voegen. Op het frame van het voorwiel waren staafjes gemonteerd om de benen te laten rusten. De latere wielen uit metaal schudden de fietser volledig door elkaar, wat de fiets de naam “Bone Shaker” opleverde. De medische wereld was daardoor fel gekant tegen het fietsen. Om sneller te rijden werd de “Hoge Bi” met een heel groot en een klein wiel geproduceerd. Omdat het niet gemakkelijk was om daarmee te fietsen, deden uiteindelijk de gemakkelijke driewielers hun intrede. Een tandem werd voorzien van een klein wiel vooraan voor het evenwicht, als één van de fietsers afhaakte. Intussen evolueerde de rubberen band tot luchtband. Dank zij de fiets leerde de vrouw de broek dragen. Ongeveer 100 jaar lang was de fiets een duur vervoermiddel, totdat de auto zijn intrede deed en het vervoermiddel van de rijken werd. In het begin van de 20e eeuw betekende de fiets voor de postbodes, de slagers en de bakkers een hele vooruitgang. Ook pendelarbeiders en minder gegoede studenten deden er hun voordeel bij. In het leger deed de plooibare fiets zijn introductie. In de 2e Wereldoorlog verplaatsten soldaten zich per fiets met hun geweer langszij vastgemaakt. Tegenwoordig wordt een fiets gemaakt van carbon, wat hem slechts 6 kg licht maakt en dus uiterst geschikt voor wielerwedstrijden. In 1903 werd de Ronde van Frankrijk voor het eerst georganiseerd. De West-Vlamingen Cyriel Van Hauwaert en Odiel Defraye schreven geschiedenis door hun overwinningen. Andere grote wedstrijden zagen het levenslicht zoals Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen, Milaan-San Remo, enz.. Enkele wielergoden worden uitgebreid gedocumenteerd, zoals Jean-Pierre Monseré, Patrick Sercu, Freddy Maertens, Eddy Merckx, Sven Nys en Tom Boonen. Om 11.10 u. eindigt ons bezoek.

Om 11.45 u. stappen wij weer in de autocar die ons naar Palm Breweries in de Spanjestraat brengt, waar wij aanschuiven voor het middagmaal. Op het menu staan een fleurig slaatje van verfijnde vleeswaren “Albrecht Rodenbach” met Grand Cru dressing. Daarna worden ons varkensvlees, gestoord witlof, spercieboontjes en aardappelgarnituur in een Rodenbachsausje voorgeschoteld. Tijdens de maaltijd drinken wij Rodenbach en water. Vervolgens krijgen wij een ijsbol, chocolademousse en vruchtencoulis geparfumeerd met Kriekbier Boon. Wij sluiten de maaltijd af met een kop koffie en een stronkje nougat.

Om 14.00 u. worden wij naar de filmzaal geleid. Wij krijgen er nog een kop koffie aangeboden, terwijl de roemrijke geschiedenis van de familie Rodenbach, afkomstig uit Oostenrijk, wordt uiteengezet. Zij speelden een belangrijke rol in de politiek, de economie en de literatuur. In 1714 zorgde Alexander Rodenbach voor de economische ontsluiting van Roeselare door de aanleg van de spoorweg en de vaart. Blind geworden door een ongeval, zette hij zich ook bijzonder in voor het blindenonderwijs. Constantijn Rodenbach schreef in 1830 mee aan de tekst van de Brabançonne. Hij was aanwezig bij de inhuldiging van koning Leopold I op 21 juli 1831. In het buitenland bekleedde hij diverse belangrijke politieke functies. De jong overleden Albrecht Rodenbach leverde in zijn studentenjaren strijd voor de Vlaamse taal door toneelstukken en gedichten te schrijven. Advocaat Georges Rodenbach schreef verschillende romans, waaronder het befaamde “Bruges la morte”, een romantisch-pessimistisch boek over de ondergang van Brugge. In 1820 volgde Eugène Rodenbach een industriële stage in Engeland en introduceerde de rijping van bier op hout in zijn brouwerij in Roeselare. Dit bracht een stijging van de jaarproductie teweeg. 15 minuten later brengen wij een bezoek aan de beschermde moutast, waar wordt uitgelegd hoe gerst transformeert in mout. Wij leren dat de firma Rodenbach gefusioneerd is met de firma Palm in Steenuffel, waar het in Roeselare gebrouwen bier op flessen wordt getrokken. In de inoxen silo’s ondergaat het bier een eerste, tweede en derde gisting. Het bier rijpt gedurende twee jaar in de 294 reusachtige, eiken foeders, gevuld met 700 miljoen liter van die verfrissende drank. Elk vat bevat 65 000 liter bier. In Tsjechië, Ierland, Duitsland en België wordt veel bier gedronken.

Maar alleen in België bestaan 4 gistingsprocessen: bier van lage gisting (Pils), hoge gisting (abdijbieren zoals Westmalle), spontane gisting (Lambic en Kriek) en gemengde gisting (Rodenbach). De combinatie van hoge gisting met melkzure bacteriën zorgt voor de fruitige, zoetzure smaak van de Rodenbach. Na de rondleiding wordt ons een glas Grand Cru aangeboden. Enkele deelnemers profiteren ervan om aankopen te doen.

Tegen 16.00 u. verlaten wij de Rodenbachsite en stappen in de autocar, die naar de achterkant van het station van Roeselare rijdt. Daar stappen wij uit en wandelen naar de shoppingstraten van het centrum.

Om 18.00 u. komt de chauffeur van Eltebe ons weer ophalen en brengt ons veilig naar Brugge.datum : 15/05/2008 DE ORGANISATORDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina