Literair dossier Rascha Peper Foto: Roeland Fossen Rascha Peper (1949)Dovnload 16.38 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte16.38 Kb.


Literair dossier Rascha Peper


Foto: Roeland Fossen
Rascha Peper (1949)
Peper werd als Jenneke Strijland geboren in Driebergen, studeerde Nederlands, was enige tijd werkzaam als lerares, maar verhuisde in 1983 naar Wenen omdat haar partner uitgezonden werd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Na van de ziekte van Hodgkin genezen te zijn, begon ze een roman te schrijven en later verhalen.

Haar eerste korte werk verscheen in Hollands Maandblad en Tirade, waarna ze haar eerste probeersel herschreef tot Oesters. "De essentie van schrijven is schrijven tegen de dood. Je schrijft om te blijven bestaan. Kennelijk gaat daar voor mij een therapeutische werking van uit, want sinds ik schrijf ben ik een stuk vrolijker."


Ze verzon haar pseudoniem Rascha Peper toen ze een manuscript wilde opsturen, maar haar buurman de directeur van de uitgeverij bleek. Ze vond het een beetje genant om hem tegen te komen als het manuscript zou worden afgekeurd. Sinds 1999 woonde ze in New York, waar haar man als Nederlands diplomaat bij de Verenigde Naties werkte, maar sinds 2002 weer in Amsterdam.

Bron: Boekenwereld

Biografie en bibliografie

Meer informatie over het leven en werk van Peper vindt u op de volgende sites:Boekenwereld

Literatuurplein
Prijzenkast

  • Multatuliprijs 1996

  • Libris Literatuur Prijs 2004 (Longlist)

  • AKO-Literatuurprijs 2006 (Longlist)


Bron: Literaire prijzen.nl

Audiofragment

Te gast bij Desmet Live – Radio 5 (oktober 2006)Desmet live

Krantenartikelen en recensies

Interview door Jacandra van den Broek in het blad Boek-delen (maart 2008)Boekentaal
De boeken van Peper besproken door een groep enthousiaste lezers

Leestafel


Boeken van Peper in de collectie van Bibliotheek ZwolleAlle verhalen (2000)

Meer over Alle verhalen

Verzamelbundel, waarin 'De waterdame' en'Oefeningen in manhaftigheid' zijn opgenomen, alsmede eerder gepubliceerde verhalen. De vertellingen zijn zeer gevarieerd qua onderwerpen.. Wat in elk verhaal opvalt, is de rake karaktertekening en de aandacht voor het treffende detail.

Rascha Peper leest Verfhuid (2005)

Meer over Verfhuid

Integrale weergave van het gelijknamige boek op 4 cd’s , voorgelezen door de auteur zelf. Een kunsthandelaar raakt gefascineerd door een eenzelvige kunstverzamelaar die geheel in de ban is van Duitse romantische schilders als Caspar David Friedrich

Stadse affaires (2006)

Meer over Stadse affaires

Gebundelde columns uit NRC Handelsblad. Het zijn kleine verhalen, schetsen, over gebeurtenissen uit het leven van Peper: eigenaardige ontmoetingen, familiebesognes en schrijversperikelen. Locaties zijn met name New York en Amsterdam.

Vingers van marsepein (2008)

Meer over Vingers van marsepein

Rond het leven van wetenschapper Ruysch weet Peper een meeslepend verhaal te scheppen over twee kinderen. Het achttiende-eeuwse meisje Bregtje, dat in het huis van Ruysch woont, zet ze tegenover de jongen Ben die eeuwen later op de dezelfde Amsterdamse gracht woont .


Veel meer vindt u via: Catalogus Bibliotheek Zwolle
Wilt u reageren op dit dossier? Stuur een e-mailDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina