Literatuurdossier Alternatieve opdrachtDovnload 3.88 Kb.
Datum27.08.2016
Grootte3.88 Kb.
Literatuurdossier
Alternatieve opdracht

Je maakt de opdracht voor het literatuurdossier zoals die in de algemene opdracht gesteld is, met het volgende belangrijke verschil:
Je beperkt de uitwerking van de onderdelen 2 (de personages) 3 (uittreksel van de inhoud) tot hooguit één bladzijde en je vervangt onderdeel 4 door een specialisatieopdracht. Je moet voor je het boek gaat lezen (of terwijl je net begonnen bent) zelf onderzoeken welk onderwerp daarvoor in aanmerking komt. Enkele suggesties:


 1. een thematisch onderzoek

  Dit is geschikt voor boeken die een duidelijk maatschappelijk, psychologisch of historisch thema centraal stellen, zoals:


  - eetstoornissen
  - (on)trouw
  - emancipatie
  - collaboratie of verzet
  - afscheid
  - …

  Ga in zo’n geval eerst onderzoeken wat je al over het onderwerp weet, zoek extra informatie op (vermeld de bronnen!), schrijf op wat je verwachtingen zijn ten aanzien van de behandeling van het thema, analyseer de verschillende aspecten die erbij aan de orde kunnen komen en bestudeer of die inderdaad in het boek aan de orde komen en hoe ze behandeld worden.

 2. een onderzoek naar de stijl of literaire stroming

  Sommige schrijvers staan bekend om hun bijzondere schrijfstijl of als duidelijke vertegenwoordigers van een bepaalde literaire stroming, zoals:

  - ironie en sarcasme: Voltaire
  - humor: Amélie Nothomb, Alexandre Jardin
  - realisme: Gustave Flaubert, Emile Zola
  - absurdistisch: Eugène Ionesco, Samuel Beckett, Boris Vian 3. een onderzoek naar een filosofie / onderliggende bedoeling

  Dit is geschikt voor boeken die geschreven zijn door auteurs die een duidelijke filosofische of politieke stellingname laten doorklinken in hun werk, zoals:  - verlichting: Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Denis Diderot
  - naturalisme: Emile Zola
  - absurdisme: Eugène Ionesco, Samuel Beckett, Albert Camus
  - existentialisme: Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Albert
  Camus

 4. een onderzoek naar een aspect dat hierboven niet is genoemd (in overleg met je docent)

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina