Loopbaan Peter van Rens bij Dammers & van der Heide en daarnaDovnload 7.74 Kb.
Datum17.04.2018
Grootte7.74 Kb.
Loopbaan Peter van Rens bij Dammers & van der Heide en daarna.
In dienst gekomen bij Dammers & van der Heide ben ik op 09-07-1962.

Ik heb toen een week bijgewerkt op de Maya. Dit schip is bij de "Forges de Strasbourg" gebouwd en werd toen afgebouwd en uitgerust bij "De Biesbosch" in Dordrecht (dochterbedrijf van Forges de Strasbourg). In deze tijd ben ik nog met de heer Schröder een dag bij Klöckner Humboldt Deutz in Keulen geweest en hebben een nieuwe motor op de proefstand afgenomen.

Vanaf 17-07-1962 t/m 24-12-1962 was ik als 2e wtk op de Risa Paula.

De proefvaart was van 21-08-1962 t/m 23-08-1962. De Risa Paula werd bij "Gusto" in Schiedam gebouwd (zoals ook de "Inca"). Op de proefvaart (Kapitein Langbroek) op de oude Maas waaiden wij bij een omdraaimanoeuvre (de bocht was te klein)tegen de kaai en er was een grote deuk op de stuurboord kant. Deze moest gerepareerd worden en daarvoor moest men de isolatie ter plaatse wegnemen. De eerste reis begon op 24-8-1962 en ging naar Charleston. Wij haalden daar diepvries kippen voor Rotterdam en Hamburg. Gedurende de overvaart moest de koeling veranderd worden. Het bleek, dat de ventilatoren de lucht tegen de koelingradiateuren bliezen en daardoor ontstonden er verschillende temperatuurlagen, gemeten in de windkanalen van boven naar beneden. De draairichting van de ventilatoren werd omgekeerd. De lucht werd nu aangezogen en goed gemengd. Nu moesten de sleuven in de aluminium windkanalen allemaal veranderd worden, want de luchtstroom ging niet meer van bakboord naar stuurboord, maar van stuurboord naar bakboord. De sleuven in het bovengedeelte moesten dicht en nieuwe sleuven moesten in het onderste gedeelte gemaakt worden. En omgekeerd. En dat in alle ruimen.

Terug in Rotterdam werd een gedeelte gelost en dan op 08-10-1962 naar Hamburg voor de rest. In Hamburg gingen wij uit charter en moesten op een nieuw charter wachten. Wij lagen daar in de Holzhafen. De meesten mochten naar huis, de anderen hadden de vrouwen aan boord. Dan ging het naar Conakry bananen voor Hamburg halen.

Op 23-12-1962 heb ik in Hamburg afgemonsterd.

Op 17-02-1963 stapte ik in Marseille op het MS "Inca" als 1e wtk.

Verschillende reizen naar Tamatave (Madagaskar) met Bananen voor Marseille (Kapitein Harteveld). Afgemonsterd in Galveston op 11-09-1963. In de haven van Galveston ligt een buitenboordmotor. Deze had de 2e wtk. daar gekocht en moest met de sloep getest worden. Maar ze hebben vergeten deze met een draad te beveiligen, zodat deze eraf viel en weg was deze. Ze hadden geen roeiriemen mee en moesten met de sloep in sleeptouw zwemmend terug aan boord.

Kort voor aankomst hebben wij nog met de sloep bier geleverd aan de "Coral Acropora", die wij onderweg getroffen hebben.

Op 05-12-1963 stapte ik als 1e wtk. in Tampa op de "Risa Paula" (Kapitein Langbroek). Verschillende reizen tussen Tampa (later Galveston en Gulfport) en Guyaquil. 2e wtk Lichtenberg, 3e wtk Gillis, 4e wtk Smolders. Grote problemen met brandstofinspuitleidingen, met doorgevreten koperen zeekoelwaterleidingen, met doorgevreten koelerpijpen, met de fundatie van de afgassenturbine, met onvoldoende luchtkoeling van deze, met de krukaslagers van de hulpmotor op het tussendek (deze werd later op rubberklossen gezet). Afgelost op 02-09-1964.


Kapitein Wimmers was toendertijd 1e stuurman op de "Risa Paula".

Jan van Grieken was mijn klasgenoot gedurende de BM-studie in Vlissingen.

De techn. inspecteur Oosterhof van Dammers & van der Heide is mij goed bekend. Wij konden het helemaal niet goed met elkaar.
Einde 1964 ben ik aan de wal terecht gekomen als bedrijfsingenieur bij de "Deutsche Rockwool" in Gladbeck (Duitsland).

Verdere loopbaan:

1967-1970 techn. Inspecteur bij Damco Schiffahrt und Spedition in Duisburg.

1971-1984 verkoop-ingenieur en manager van de inkoop bij een grote scheepsuitruster in Duisburg.Van 1983 - 2001 directeur van een eigen bedrijf voor scheepsuitrusting. In 2001 overdracht aan mijn zoon.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina