Maaltijden bezorgen: nuttig, dankbaar én leuk om te doen !Dovnload 5.78 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte5.78 Kb.
Maaltijden bezorgen: nuttig, dankbaar én leuk om te doen !
Sinds 1997 bezorg ik als vrijwilliger één of twee keer per week vanuit de keuken van BerkenStede een gekoelde maaltijd bij ouderen. Bejaarden die om wat voor reden ook zelf niet meer achter het fornuis willen of kunnen staan. Ook doe ik dit bij een aantal jongeren die zelf moeite hebben met het verzorgen van een dagelijkse warme maaltijd. Vanaf de eerste dag heb ik geen moment spijt gehad van mijn voornemen ook iets te kunnen betekenen voor anderen.

Zeven dagen in de week zorgen afwisselend zo’n dertig mannen en vrouwen ervoor dat de gekoelde maaltijden ruimschoots op tijd in huis zijn. Op het aanrecht, in de koelkast of wáár men het containertje ook wil hebben. Dit gebeurt met drie bestelauto’s van Meriant die alle een eigen route volgen. Er wordt bezorgd in Wolvega en wijde omgeving tot in Noordwolde, Blesdijke, Munnekeburen en in alle dorpen die daar tussenin liggen. De leeftijd van de vrijwilligers varieert van vrij jong tot bijna tachtig! De meesten genieten van hun pensioen en een aantal doet dit werk al een jaar of vijftien. De groep is zonder meer hecht. Er is eigenlijk alleen sprake van natuurlijk verloop, want ook maaltijdbezorgers worden ouder… Maar dat bewijst dat men het bezorgen met plezier doet.

Het is niet alleen nuttig maar ook dankbaar werk waaraan bovendien nog een sociale kant zit. Bij veel alleenstaande ouderen komen dagelijks over het algemeen niet veel mensen over de vloer. Dan is de komst van de maaltijdbezorger/ster een moment waar men naar uit kijkt. Niet alleen om een babbeltje te maken, maar soms ook om een probleempje op te lossen. Bijvoorbeeld het openen van een ietwat onwillige dop op een fles. Van de meeste ouderen straalt de dankbaarheid af en niet zelden wordt koffie of een versnapering aangeboden. Er is een mevrouw die speciaal voor haar maaltijdbezorger/ster een pot pepermuntjes heeft klaar staan. Nuttig, dankbaar en nog leuk om te doen ook!

Het moet worden gezegd dat Meriant c.q. BerkenStede uitstekend voor haar maaltijdbezorgers zorgt. Jaarlijks is er voor hen en alle andere vrijwilligers een feestelijke middag of -avond met aansluitend een warm en koud lopend buffet. Daarnaast worden liefhebbers van het biljarten in de gelegenheid gesteld om gratis in een gezellige sfeer de sport te beoefenen. Iedere dinsdagavond en woensdagmiddag is het biljart (elk jaar komt er een nieuw kleed op!) gereserveerd voor de maaltijdbezorgers, inclusief koffie en koek. In groepen van acht worden jaarlijks zowel een Libre- als een Bandstootcompetitie afgewerkt met op de slotavonden een kleine finale tussen de beide nummers twee en een grote finale waarin de nummers één om het kampioenschap strijden. Beide slotavonden is de catering bestaande uit een hapje en drankje altijd voortreffelijk verzorgd.Maar laat één ding duidelijk zijn: de biljarters behoeven niet hierdoor extra gemotiveerd te worden ! Net als alle niet-biljarters geeft het hen een goed gevoel iets voor de medemens te kunnen betekenen. Wat zou het mooi zijn als vele anderen óók eens een klein beetje dat gevoel zouden krijgen….
Wolvega, mei 2011 / Theo LukkesDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina