Machtich moaie dei’ voor herhaling vatbaarDovnload 6.45 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte6.45 Kb.
Machtich moaie dei’ voor herhaling vatbaar
Het Histoarysk Festival Súdwest dat afgelopen zaterdag in Woudsend werd gehouden trok naar schatting zo’n 800 tot 1000 bezoekers en is daarom zeker voor herhaling vatbaar. De Festivalgangers waren erg tevreden over het gevarieerde aanbod van presentaties, workshops en activiteiten. De deelnemers op hun beurt waren erg ingenomen met het zeer geïnteresseerde publiek. Een veiling van ouderwetse groentes en fruit, plus de verkoop van hapjes door de horeca en de bakker van Woudsend leverde € 505 op voor Kika.
Aan het Histoarysk Festival Súdwest werd deelgenomen door zo’n veertig historische verenigingen, instellingen, sneupers, onderzoekers, bedrijven en ondernemers, die toonden hoe zij zich bezighouden met geschiedenis. Daarnaast konden bezoekers deelnemen aan verschillende activiteiten. De 12 workshops werden zonder uitzondering druk bezocht.

Tijdens het Festival kon men op de foto in ouderwetse kleding en oude liedjes meezingen met Janny Brandsma en Johan Keus, die zich voor deze gelegenheid in historische kostuums hadden gestoken.


Het optreden van Freark Smink in zijn rol van verteller van de Friese Canon viel erg in de smaak. Zijn opmerking dat de op handen zijnde fusie van de vijf Friese gemeenten niet moest leiden tot situaties zoals in de tijd van de Schieringers en de Vetkopers, werd met applaus beloond.
Schepen

Schepen speelden een belangrijke rol in het buitengebeuren. Het skûtsje van Woudsend en de palingaak Korneliske Ykes II uit Heeg werden druk bezocht. Sigrid Boersma liet haar Woudsender praam, met Mindert Wijnstra als verteller aan boord, zelfs extra tochten maken. Zo’n 80 bezoekers scheepten zich in. Het initiatief vanuit Woudsend om de historische schepen uit het dorp aan de Iewâl te laten zien, zorgde nog eens voor extra sfeer en drukte in het dorp.


Veel mensen maakten aansluitend op het bezoek aan het Festival nog een historische rondwandeling door Woudsend. De Stichting Historische Kring Woudsend had speciaal voor deze gelegenheid een wandeltocht door de historische kern van Woudsend gemaakt. Wie hem liep had onderweg de mogelijkheid de werkende molens De Jager en ’t Lam te bezichtigen en de Sint Michaëlskerk en de Karmelkerk te bekijken. Ook kon men binnenlopen bij slijterij Wâldsein, waar de sfeer van het oude winkeltje van de dames Westra, bekend van de berenburg, nog steeds aanwezig is.
Smaakplein

Bezoekers en deelnemers konden smullen van hapjes die de horecaondernemers van Woudsend presenteerden op het Smaakplein. Het Smaakplein is onderdeel van de Week van de Smaak in Friesland. De horecaondernemers en Bakker Visser zetten hun beste beentje voor met vergeten groenten en smaakfruit, onder andere door weake bôle met pruimen en stoofperenijs, molensteentjes, gerechtjes van schorseneren en pastinaak te serveren.


Stichting Fruit yn Fryslân was aanwezig met verschillende soorten ouderwetse fruitsoorten. Bezoekers konden hun ‘oud’ fruit laten zien aan een pomoloog die hun kon vertellen welke soort boom er in hun tuin staat. Kookliefhebbers konden bij de stand van Afûk en Friese Liefde hun hart ophalen aan prachtige kookboeken en verhalen over wat Friesland te bieden heeft op authentiek culinair gebied.
Eelke Lok veilde Friese streekproducten vanaf het skûtsje van Woudsend. Vooral de Koudumer beantsjes waren een bestseller. De opbrengst van de streekproductenveiling en een deel van de opbrengst van het Smaakplein gaat naar Kika (Kinderen Kankervrij).
Het Festival werd georganiseerd door Netwerk Streekarchief Fryslân in samenwerking met de Stichting Historische Kring Woudsend. Het evenement werd mede mogelijk gemaakt door subsidies van de provincie Fryslân en de Stichting Woudsend Anno 1816.
Sneek, 28 september 2010
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina