Maks airshow 2013 (27/8-1/9/2013) Inlichtingenfiche over actiesDovnload 15.82 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte15.82 Kb.
MAKS AIRSHOW 2013 (27/8-1/9/2013) - Inlichtingenfiche over acties:


Naam actie:

MAKS (International Aviation & Space Salon)


Waar:

Zhukovsky, region Moskou, Rusland

Datum:

27 augustus – 1 september 2013

Technische fiche :


Beursorganisator: Aviasalon / Russische overheid

Lead: FIT

Partners : Awex, FLAG, SKYWIN (Belgian Aerospace collectief)

Standenbouwer : Exhibit International (lokale partner : SVT Expo)

Transport: N/A (diplotas, BTG, …)

Hotel : het hotelaanbod in Zhukovsky blijft beperkt. De Vlaamse delegatie logeerde opnieuw in Silky Way (ca 150€ ppn) en de Waalse in B&B Riviera.Transport naar de beurs werd geregeld adhv. een dagelijkse shuttledienst.

MAKS - BEURSPROFIEL :

De tweejaarlijkse airshow MAKS is in sneltempo uitgegroeid tot een volwaardige (professioneel georganiseerde) internationale luchtvaartbeurs, met dit jaar ruim 1.000 exposanten (waarvan bijna 300 buitenlandse), meer dan 350.000 bezoekers (waarvan ca 70.000 specialisten de eerste 3 dagen), 176 vliegtuigen op het static display (de buitenexpo), een spectaculair flying display, en contracten/deals ter waarde van ruim 21 miljard USD (tov 10 miljard $ in 2011). MAKS heeft duidelijk zijn niche gevonden naast de grote jongens als le Bourget en Farnborough. Premier Medvedev, die op 27/8 een bezoek bracht aan de beurs, zag een verklaring voor de groei in de (evenwel gestage) positieve ontwikkelingen op de thuismarkt en de sterk toenemende vraag naar internationale samenwerking (m.n. voor de burgerluchtvaart).

Belgische/Vlaamse aanwezigheid & omkadering :

  • België was reeds voor de 4e maal present, met 18 exposanten

(8 Vlaamse & 6 Waalse bedrijven + FIT, FLAG, SKYWIN, AWEX)

en een paviljoen van 140m². Zowel aan Vlaamse als aan Waalse kant waren er enkele nieuwkomers. Opvallende blikvanger was zeker de VL3 (world’s fastest side by side UL aircraft) het eerste Belgische vliegtuig ooit op een internationale airshow- van de Waalse (maar mede door Vlamingen gerunde) firma JMB Aircraft.  • Dit keer werd de voorkeur gegeven aan een stand in één van de ‘Russische’ hallen (D2), hetgeen ook lukte dankzij de bemiddeling van o.m. Depicon en Aviakom, twee (consultancy) bedrijven die zeer actief zijn op de Russische markt. De nieuwe standlocatie werd positief onthaald, gezien onze exposanten in zeker mate mee konden profiteren van de aandacht voor de grote Russische spelers naast het Belgische collectief (TsaGi, UAC,…).

  • Ter omkadering van de Belgische groepsdeelname werd opnieuw een ‘Belgian day’ georganiseerd. Aanvankelijk was er heel wat te doen rond de data (potentiële overlap met bezoek Russische VIPs),

maar uiteindelijk kon het Belgische event zonder problemen doorgaan op woensdagavond 28/8 in de vlakbij de beurs gelegen en dus vlot bereikbare zaal ‘Renessans’. Het event was een succes, dankzij de gunstige locatie (dit in tegenstelling tot 2011), de fraaie aankleding, en de gezamenlijke inspanningen van FIT, Depicon en Aviakom om enkele belangrijke Russische gasten uit te nodigen.

Commerciële evaluatie (beknopt) :


Algemene teneur: MAKS 2013 was zonder meer de beste editie totnogtoe!

Eindelijk worden de vruchten geplukt van jarenlange inspanningen op de Russische markt : BARCO kon tijdens de beurs een followup order verzilveren met Beriev (reeds aangekondigd op le Bourget), LMS (Siemens) had een volle agenda en consolideerde de verdere samenwerking met UAC, Acrosoma staat op de rand van een fraaie deal met FSB (dankzij bemiddeling van Depicon) en BMT Aerospace gaat –na zware onderhandelingen- in zee met Irkut (vanwege contractbesprekingen met de Russen dienden zij trouwens in laatste instantie thuis te blijven en werden ze ter plaatse voor zover mogelijk vertegenwoordigd door FIT/FLAG). Daarnaast hadden ook de Waalse broeders reden tot vieren, o.a. dankzij een grote bestelling voor FN Herstal (cf.eerdere onderhandelingen met Rosoboronexport) en de bijzondere aandacht voor het UL (ultralight) vliegtuigje van JMB Aircraft (VL-3).

Kortom: MAKS 2013 kan als een commercieel succes worden beschouwd voor onze Belgische bedrijven. Actieve followup is echter noodzakelijk !

Hernieuwde deelname ?

Zowel FLAG als de bedrijven zijn ervan overtuigd dat we opnieuw present moeten tekenen in 2015. Jarenlange inzet en professionalisme leiden nu eindelijk tot concrete resultaten; het is belangrijk om deze te consolideren en onze aanwezigheid in Rusland verder te verankeren. De Russische markt kent zeker zijn hindernissen (o.a. ook inzake vertraging op civiele luchtvaart-programma’s), maar biedt desondanks heel wat mogelijkheden voor onze hoogtechnologische KMO’s, die vaak actief zijn in één welbepaalde niche.

Bovendien laten de Russen blijken graag zaken te doen met de Belgen, een niet onbelangrijk detail in een land waar veel, zoniet alles, om “persoonlijke contacten” draait ! Teneinde onze langetermijn-aanpak te bestendigen, kan een hernieuwde deelname aan MAKS 2015 dus als quasi vanzelfsprekend worden beschouwd !Dankbetuigingen :

Tot slot wens ik elkeen te bedanken die actief heeft bijgedragen tot het welslagen van deze succesvolle actie, met name de collega’s van FIT Moskou (André, Natasha, Elena, …), FIT Brussel (Kurt Vleminckx) , FLAG

(Guy Putman, Ann Daubioul), Depicon (Hans Deprez), Aviakom (Alexander Belenky) en AWEX/SKYWIN (Chantal Debleu,Yves Richard, Vincent Marchal). Opnieuw een mooi voorbeeld van (een zeer vruchtbare) samenwerking tussen overheid en industrie !Budget / Financiën (globale raming) :

Uitgaven (FIT-Acties) : ca 35000 € (PSB)

Inkomsten (FIT-Acties): ca 8000 € (PSB)FIT prefinanciert het volledige paviljoen, bekostigt zelf de PSB en stuurt na de beurs een eindafrekening aan FLAG en AWEX (d.i. voor de individuele stands).


Jeroen De Vuyst, 11092013.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina