Mazzel”; het verhaal van geluk te hebben gehad (08-196) 11 oktober 2008Dovnload 19.43 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte19.43 Kb.
Mazzel”; het verhaal van geluk te hebben gehad (08-196)
11 oktober 2008: ’s Avonds om 7 uur telefoon van Tjarda die een klap had gehoord en hondengejank > vlak bij haar huis bleek onder een auto een bloedende, aangereden hond te liggen > zijn we (na eerst de hond bekeken te hebben) met de ambulance op gaan halen en hebben hierbij voor het eerst de brancard kunnen (en moeten) gebruiken. Zie verder bij REU.
REU

(Canis familiaris): 1 ± 6 maanden oud beestje. Bloedde behoorlijk uit de linker achterpoot. Bleek zeer ernstig huidletsel aldaar te zijn met mogelijk inwendige schade aan de botstructuur ook. Bij de rechter achterpoot enkel 1 nagel eraf gerukt. Beide poten verbonden (de linker met Dermisol solvens). Twee behoorlijke gaten in de buikwand > gesloten met 4 agrafes. Observatie voor alle mogelijke denkbare en ondenkbare letsels derhalve. ’s Avonds laat nog 1 ampul Konakion gespoten, want én er kwam bloed uit de penis, én de rechter achterpoot (die we veiligheidshalve óók ingepakt hadden) bleek ook bloed te lekken. Morgen dus verder bekijken.12 oktober: alles leefde nog om 04.30 uur, maar de rechter achterpoot van de aangereden hond blijkt ook behoorlijk gelekt te hebben.

Bij de Reu, die ondertussen “Mázzel” genoemd is geworden omdat hij verdomd veel mazzel heeft gehad dat Tjarda zo adequaat gereageerd heeft, blijkt dat het bloed op de rechter achterpoot niet van die poot afkomstig is, maar doorheen het verband van de andere poot afkomstig was. De rechter achterpoot is ondertussen zonder verband.

Mázzel” ligt ondertussen niet enkel meer, maar probeert te gaan zitten !!13 oktoberMázzel” zat keurig rechtop in zijn kooi en was vrij beweeglijk geweest de afgelopen nacht !!

Mázzel” heeft geplast (helder !!) en buiten twee stappen gedaan > hierdoor konden we zien dat er én geen ernstig rugletsel is, én dat er geen fractuur is van de rechter achterpoot. De wond is en blijft mooi schoon en we gaan door met de Dermisol-solvens. Hierna bleef hij in zijn kooi stáán . . . . !!14 oktober:Mázzel” had een goeie nacht gehad; het plassen gaat goed, maar er is nog geen ontlasting geproduceerd. Om 19.15 uur produceerde “Mázzel” zijn eerste ontlasting hier: op eigen kracht en normaal van consistentie !!

15 oktober:Mázzel” heeft vannacht keurig náást zijn slaapplek geplast !!

16 oktober:Mázzel” heeft vannacht getoond over een héél gezonde stoelgang te beschikken (overal vonden we drollen !!), maar ook konden we vanochtend een heel voorzichtig kwispelstaarten waarnemen !! Bij het verband wisselen om de poot van “Mázzel” bleek dat er diverse stukken dode huid aan het loskomen zijn.

17 oktober: De wonden van “Mázzel” beginnen zich langzaam te sluiten.

18 oktober: De buikwond van “Mázzel” is nagenoeg gesloten; hij heeft zelfs vandaag al een meter of 10 gelopen om een eigen plekje te vinden om te poepen.

19 oktober: In de Ziekenboeg werden we begroet door een rondlopende “Mázzel” !! De pootletsels bij “Mázzel” beginnen steeds schoner te worden; bij het verband wisselen echter dient hij wel een muilkorf om te krijgen, want het wordt niet echt als “prettig” ervaren.

21 oktober:Mázzel” heeft na het verband wisselen de hele ochtend in de huiskamer doorgebracht.

22 oktober:Mázzel” had een leuke verrassing voor ons om 05.00 uur: hij bleek aan de diarree geweest te zijn afgelopen nacht, en bij het terugzetten na zijn ochtendplas werd er uiteraard géén licht aangedaan om de andere dieren niet wakker te maken . . . . Dubbele Axel met schroef dus !!

26 oktober: Bij “Mázzel” hebben we vandaag het verband kunnen wisselen zónder dat er een muilkorf nodig was !!

29 oktober:Mázzel” had vannacht weer last van diarree gehad en het was maar goed dat we een klein lampje bij ons hadden, anders was het wéér “kunstschaatsen” geworden . . . .

30 oktober:Mázzelhebben we Imodium gegeven om te proberen de diarree te laten stoppen.

1 november:Mázzel” heeft na de gegeven Imodium géén diarree meer geproduceerd.

5 november: géén slachtoffers vanochtend vroeg, maar “Mázzel” heeft weer opnieuw last van diarree en dat was aan de vloer van de Ziekenboeg te merken ook !!

7 november: En terwijl we bezig waren “Sophie” te voeren en rustig wachtten tot madame de hapjes doorgeslikt had, viel ons oog op “Mázzel” die stomverbaasd naar de grond zat te staren > bleek na afloop van het voeren dat “Sophie” haar eerste plas geproduceerd had sinds ze alhier opgenomen is (30 september !!) . . . . . > we hadden ruim een onaangebroken keukenrol nodig om deze “zondvloed” opgedweild te krijgen !!

10 november: ”. Bij “Mázzel” hebben we een dood stukje bot van vlak boven de enkel kunnen verwijderen. De wonden zijn nu bijna helemaal schoon en beginnen zich te sluiten. Het lijkt echter of er een dislocatie is van de voet > kijken hoe zich dit in de toekomst gaat ontwikkelen.

1

3 november:
We hebben na een maand een foto gemaakt van de poot van “Mázzel”; als men dan bedenkt dat wij met dit resultaat érg blij zijn, dan wordt er misschien gesnapt hoe de poot er bij intake heeft uitgezien !!
14 november: de poes “Fífi” begint zich steeds “vrijpostiger” te gedragen en drinkt zelfs uit de waterbak van “Mázzel”, die dit rustig aan ligt te kijken.

15 november:Fífi” loopt vrij rond en vindt de slaapplaats van “Mázzel” het lekkerste plaatsje, of hij er nu op ligt of niet !! “Mázzel” zelf heeft zijn eerste nacht probleemloos op de bank in de huiskamer doorgebracht. Hij loopt en rent op drie poten (steunt af en toe bij het poepen op de gewonde poot) maar kan nog steeds niet de trap óp; áf gaat al wel een stukje. Bij “Mázzel” is de gewonde poot nog enkel afgedekt met een Perubalsemgaasje, want de boel is volledig schoon nu.

18 november:Mázzel” is sinds het eind van de ochtend verbandvrij; hij begint al af en toe op de gekwetste poot te steunen.

20 november: Bij “Mázzel” hebben we een klein stukje dood bot van een verbrijzeld teenkootje weg kunnen halen. Sinds hij “verbandvrij” is, geneest de wond een stuk vlugger.

22 november: Omdat in het hele dorp de straatverlichting uitgevallen was (we hoorden van vrienden dat andere dorpen helemaal zonder stroom zaten !!), tijdens het uitlaten van de honden met zowel een zaklantaarn als een invalide “Mázzel” in de handen in de stromende regen een “slippertje” gemaakt, waardoor er één knie een behoorlijke opdonder heeft gekregen.

25 november:Mázzel” is tegen de middag voor het eerst zelfstandig de smalle draaitrap naar de 1e etage opgelopen !!

26 november:Mázzelkan nu helemaal de trappen op, en als hij over de hoge drempel bij de eerste tree geholpen wordt, kan hij ook al naar beneden lopen !!
6 december: !! “Mázzel” kan nu de trappen op- en aflopen. Is helemaal zindelijk in huis !!
2009
9 februari: En we hadden bovenstaande nog maar pas geschreven en waren nét met “Mázzel” buiten, toen er een noodweer losbarstte waarbij de hagel ons pijnlijk om de oren kletterde en de lucht bezwangerd was van bliksemflitsen en donderslagen . . . . !! Dus . . . ?
8 mei: Om 08.01 uur kreeg “Mázzeleen prikje, om daarna naar de OK getransporteerd te worden. Zie verder bij REU.

REU (Canis familiaris): 1 uit het L.W.H.; “Mázzel” (was 08-196; 11 oktober ‘08). Doneerde op de normale wijze één testikel aan de Kerkuilen en de andere, die t.g.v. het ongeval van vorig jaar niet had kunnen indalen, via de onderbuik. Kreeg na een half uurtje een scrotale nabloeding, die met 1 hechting gestopt kon worden. Assistentie werd verleend door stagiair Joren, terwijl de crew van AOC-Oost toekeek.18 mei: Bij “Mázzel” zijn alle hechtingen verwijderd.
19 juni: Om 09.43 uur telefoon uit Mólivos dat het Zeeuwse bezoek (uit Rilland) van gisteren de hond “Mazzel” (08-196; 11 oktober ’08) wil en gaat adopteren voor herhuisvesting in Nederland.

Ondertussen zijn de nieuwe eigenaars met “Mázzel” naar Kallonís geweest voor microchippen, rabiësvaccinatie en een transportbench. En die waren pas tegen tweeën terug en brachten meteen een juveniele Mus mee, die ze in Kallonís gevonden hadden > zie bij HUISMUS.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina