Media informationDovnload 26.53 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte26.53 Kb.MEDIA INFORMATION

Datum 10 mei 2011


De perfecte man: kerels zijn gek op hem, vrouwen aanbidden hem!
Met de lancering van de Endeavour Space Shuttle deze maand begint NASA robot aan werk in de ruimte met hulp van Chevrolet
Grote spierbundels, aantrekkelijk uiterlijk, opvolging van iedere wens en instructies en geen tegenspraak. Voor Cathy Coleman die vlakbij de meest perfecte man ter wereld leeft, is dit pas het begin. Hoewel ze samen nog nooit naar de film zijn geweest en het diner uitsluitend een kant en klare maaltijd uit een zakje is, adoreert ze de manier waarop haar nieuwe liefde van het werk houdt waar zij zo’n hekel aan heeft, waaronder het schoonmaken en de afwas.
Een film bezoeken of een glaasje drinken is echter voor Cathy tot 2012 een probleem want ze zweeft momenteel 425 kilometer boven de aarde aan boord van het International Space Station en in wekelijkheid is haar ideale ‘date’ een menselijke robot die is gecreëerd uit het huwelijk van NASA en GM/Chevrolet.
Robonaut 2, of R2 zoals hij beter bekend staat, is ontwikkeld om astronauten in het International Space Station te assisteren met alledaagse werkzaamheden en ook om Chevrolet te helpen om toonaangevende controle-, sensor- en zichttechnologieën te ontwikkelen met de bedoeling veiliger auto’s en werkplekken te creëren.

"We beseffen ons iedere dag dat wij dit soort werk doen en in een verbazingwekkende tijd leven, en dat wij de wereld veranderen in een omgeving waarin robotten normaal zullen zijn. Toongevende robot technologien houden een grote belofte in, niet alleen voor GM/Chevrolet en NASA. Het R2-programma biedt ons de kans een brede reeks praktische toepassingen te ontwikkelen voor deze technologie,” zegt Marty Linn, Principal Robotics Engineer van GM/Chevrolet.


Het R2-programma speelt ook een pioniersrol op het gebied van toekomstige ontwerpen van protheses en zelfs korsetten voor geblesseerde werkers wereldwijd of voor mensen met een lichamelijke handicap. Mogelijkerwijs zal hierbij gebruik worden gemaakt van sensoren zoals die functioneren voor parkeerhulpsystemen. De engineers kijken ook naar manieren om productiemedewerkers van dienst te zijn bij het tillen van zware materialen en goederen.
Lancering

Wanneer de Endeavour Space Shuttle in mei wordt gelanceerd vanaf Cape Canaveral heeft hij aan boord een belangrijk pakket voor de R2, die al sinds februari dit jaar bij de astronauten in het ISS bivakkeert. Hierdoor kan worden begonnen met de experimenten in de ruimte door de robot.

De robot, die de reis naar het ISS heeft gemaakt met de Space Shuttle Discovery, is uitgepakt en zal de komende weken aan het werk worden gezet voor een speciale taak aan boord: het verbinden van kabels, connectoren en pluggen evenals het pakken van zachte materialen zoals kleding en zakken. Hierdoor zullen de engineers in staat zijn de robot nauwkeurig af te stellen en de controlesystemen te verfijnen.
Mr’ Muscles

Dagelijkse werkzaamheden zoals de afwas of het knopen zetten aan een shirt zijn zaken die wij doen zonder erbij na te denken, maar voor de engineers van de R2 zijn ze heel erg interessant. De R2 is door zijn zeer menselijke handen de meest bedreven robot die ooit is gebouwd. Alle instrumenten en gereedschappen aan boord van het ruimtestation zijn ontwikkeld voor bediening door mensenhanden en de R2 moet in staat zijn deze taken ook uit te voeren.


“De armen en handen van de R2 hebben de zelfde structuur als het bottenstelsel van de mens,” zegt Linn, “hoewel de duimen vier vingerkootjes hebben.” Algemeen wordt aangenomen dat de eerste mensen dankzij de duim in staat was om gereedschap te vervaardigen en vervolgens te gebruiken. Daarom heeft ook de R2 deze duimconstructie.
De handen van de R2 functioneren helemaal op een zelfde manier met een zelfde kracht als bij de mens. Dit geeft hoop voor de toekomst voor de mensen die protheses ontwikkelen en voor universiteiten die research doen naar ziektes van botten en gewrichten.

“In tegenstelling tot de vele voorgaande robotmodellen heeft de R2 wel slanke vingers en duimen, net zoals bij de menselijke hand. Met pezen die de spieren met de botten verbinden bij de mens heeft de R2 ‘pezen’ die zijn structuur verbinden met sensoren en met activators in de handpalm.”


Linn voegt toe: “Het poetsen van de deurhandel in de keuken, het wassen van een wijnglas en het losdraaien van de dop op een fles mag eenvoudig lijken, maar iedere keer wanneer je dat doet is er sprake van honderden biomechanische bewegingen. Deze combinatie van bewegingshandigheid met precieze manipulatie en een bepaalde ontplooiing van kracht voor iedere taak zijn belangrijke zaken voor een robot. Te weinig kracht en het glas wordt niet schoon, teveel kracht en het glas wordt gebroken.”
R2 toont zijn vaardigheid wanneer hij de handen schudt van bezoekers aan GM’s Technical Center in Michigan, ongeacht de grootte van de hand of de stevigheid van de handdruk. R2 past zich automatisch aan.
“Chevrolet heeft meer robotten in dienst dan welke autofabrikant ter wereld ook, in een aantal functies. Van logistiek tot assemblage,” zegt Linn, “dus hebben wij een beroep kunnen doen op onze meest briljante geesten en breinen om de R2 te creëren.”

“Door samen te werken met de wetenschappers en engineers van de NASA zijn we overtuigd de technologisch meest geavanceerde robot ter wereld te hebben ontworpen die ons de mogelijkheid biedt de werkomstandigheden en andere zaken in de toekomst te verbeteren.”


“Het lijkt erop een kind te leren hoe een overhemd dicht te knopen en alle stappen te herinneren, wanneer wij R2 programmeren om honderden taken uit te voeren. Maar toekomstige robots die zijn ontwikkeld op basis van de R2 zullen handen gebruiken om dingen uit voeren die wij normaal vinden.”
Vele handen maken licht werk

Het verband tussen het wassen van een glas en een ruimtereis is meer voor de hand liggend dan men zou verwachten. Waar men ook woont het schoonmaken van een huis is een ondankbare taak die iedere week moet worden uitgevoerd, week in week uit. Ook wanneer je 425 kilometer boven de aarde zweeft.


Niet alleen ziet er alles er dan weer goed en schoon uit, maar het zorgt er ook voor dat er geen bacteriën zijn. Van vitaal belang voor de laboratoriumomstandigheden van het ruimtestation waar een omgeving zonder ziektekiemen cruciaal is in de capsule zonder zwaartekracht, die voorziet in zijn eigen zuurstofvoorziening.
“Astronauten brengen ongeveer 60% van hun tijd in het ISS door met schoonmaken van allerhande zaken, dus de primaire rol van de R2 is om die alledaagse werkzaamheden uit handen te nemen van de astronauten, waardoor deze meer tijd krijgen voor belangrijke experimenten,” zegt Linn. “Naarmate het programma vordert zal de R2 complexere taken op zich nemen zoals reparaties. In de toekomst zijn zelfs ruimtewandelingen niet uitgesloten.”
Hulp in de huishouding of een wondervrouw?

Linn zegt dat hoewel de R2 een robot is hij een eigen persoonlijkheid aanneemt. “Vrouwen zien de R2 als de perfecte man, die er goed uitziet en doet wat hem wordt gezegd. Terwijl mannen R2 zien als een perfect maatje. In werkelijkheid neemt de R2 de persoonlijkheid aan die degene die hem ontmoet graag ziet.”


R2 bestaat alleen uit een torso, hoofd en armen en is gemonteerd op een voetstuk. Maar het is niet alleen Cathy Coleman die voor hem is gevallen. Honderden schoolkinderen en studenten die R2 in actie hebben gezien als onderdeel van NASA’s wereldwijde educatieve programma’s zijn opgetogen en geïnspireerd geraakt bij engineering en wetenschappelijke studies.
Voor meer informatie over NASA en GM/Chevrolet: http://robonaut.jsc.nasa.gov/GM/ en http://www.youtube.com/watch?v=Yadj3asTyc0

Feiten over het ISS

 • Het ISS is bidet onderdak aan zes astronauten (drie Russen en drie Amerikanen)

 • Het station draait om de aarde met een gemiddelde snelheid van 27.743.8 km/u met 15,7 omwentelingen, die 91 minuten duren

 • Het ISS heeft zijn eigen tijdzone aan boord - Coordinated Universal Time (UTC)

 • Het ISS maakt iedere 16 zonsopkomsten en – ondergangen, en kan met het blote oog vanaf de aarde worden gezien

 • Het programma heeft momenteel het record voor de langste ononderbroken aanwezigheid in de ruimte

 • De energie wordt verzorgd door 16 zonnepanelen die zo groot zijn als de vleugels van een Boeing 747 vliegtuig

 • Je kunt vrij zwevend slapen in de ruimte, maar dat wordt niet gedaan om botsingen met bedieningspanelen te voorkomen

 • Het afvalwater wordt gerecycled in drinkwater

 • Het merendeel van het voedsel is bevroren, gekoeld of uit blik. Sinds 9 maart hebben de crews in totaal 22.000 maaltijden verorberd.

 • De smaak is in de ruimte beperkt omdat vocht naar het hoofd stijgt. Gekruid voedsel is dan ook het meest populair bij de astronauten

 • Drank wordt met rietjes uit plastic zakjes gezogen, terwijl messen en vorken met magneten aan het bord zijn bevestigd om te voorkomen dat ze wegzweven

 • Het station heeft twee loopbanden en een bewegingsfiets; iedere astronaut besteedt iedere dag tenminste twee uur aan lichaamsoefeningen waarbij hij of zij bungee touw gebruikt om niet weg te zweven

 • Het International Space Station heeft inmiddels al bezoek gehad van 297 astronauten

Over Chevrolet

Chevrolet is General Motors' grootste merk wereldwijd met een jaarlijkse verkoop van zo’n

vier miljoen auto’s in ruim 130 landen. Het is het vierde automerk wereldwijd op het gebied van verkopen en daarbij één van de snelst groeiende merken ter wereld. Auto’s van Chevrolet combineren passie, gedurfd design en praktische toepassingen. Zij leveren een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Na het in 2005 opnieuw op de markt brengen van het merk in Europa werden de verkopen van Chevrolet in 2008 meer dan verdubbeld naar 500.000 eenheden. Het marktaandeel van Chevrolet is in Europa gegroeid naar 2.5%, met 477.194 verkopen. Chevrolet heeft een distributienetwerk van ruim 2.700 dealers en servicepunten in Europa. Tot de Chevrolet-modelreeks behoren de Spark stadsauto, de kleine Aveo, de compacte vierdeurs Cruze, de Captiva SUV en de legendarische Corvette sportwagen. In 2011 lanceert Chevrolet zeven nieuwe auto’s: de volledig nieuwe Orlando gezinsauto, de nieuwe Captiva SUV, de Corvette Grand Sport Coupé, de volledig nieuwe vijfdeurs en vierdeurs Aveo, de vijfdeurs Cruze, de Camaro coupé en convertible en de veel onderscheiden Volt elektrische auto met range extender. Chevrolet’s grootste markten in Europe zijn Rusland, Italië, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Turkije.

Chevrolet is in Amerika in 1911 opgericht door de Zwitserse immigrant Louis Chevrolet en het merk viert in 2011 zijn honderdjarig bestaan. Meer informatie over Chevrolet kan worden gevonden op http://www.chevroleteurope.com of http://media.chevroleteurope.com.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Pieter Stokman


Manager Public Affairs
Chevrolet Nederland B.V.
Mob: +31 62 18185 76
Tel: +31 88 24389 15
Fax: +31 88 24389 99
E-mail: pieter.stokman@gm.com
Internet: www.chevrolet.nl
Lage Mosten 55, 4822 NK  BREDA
PO Box 3938, 4800 DX  BREDA


Chevrolet Nederland

P.o. Box 3938 Tel. +31 (0) 76 - 5448840 www.media.chevroleteurope.com

4800 DX  BREDA Fax +31 (0) 76 - 5448899

The Netherlands


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina