Medische wetenschapsstage van 01 augustus t/m 14 december 2005, Universiteit van Stellenbosch te Kaapstad, Zuid-AfrikaDovnload 11.01 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte11.01 Kb.

Medische wetenschapsstage van 01 augustus t/m 14 december 2005, Universiteit van Stellenbosch te Kaapstad, Zuid-Afrika

Onderwerp van de wetenschapsstage: Spier-pees transfers als behandelingsmogelijkheid voor niet-reparabele postero-superieure rupturen van de schoudergordel


Al sinds het begin van mijn studie wist ik dat ik een deel van mijn studie in het buitenland wilde volgen. Aangezien ik een nogal drukke studententijd had in Leiden en het veel voorbereidingswerk kost om zo’n reis te plannen is het niet gelukt om dit eerder in het curriculum te plannen. Tezamen met een studiegenoot heb ik besloten mijn wetenschapsstage voor geneeskunde jaar 4 in het buitenland te gaan volgen. Wij hebben ervoor gekozen om een mooi en interessant land uit te kiezen en zijn daarna een stage in dat land gaan zoeken. Zo zijn wij gaan zoeken naar professoren in Australië en Zuid-Afrika die buitenlandse studenten zochten voor onderzoek voor een periode van drie à vier maanden. Via een vriend kwamen wij in contact met Prof. D.F. Du Toit aan de Universiteit van Stellenbosch in Kaapstad. Veel onderzoeken liepen onder zijn supervisie en hij was zeer bereidwillig om ons deel te laten nemen aan een van zijn onderzoeken. Uit een korte lijst van mogelijkheden konden we zelf een keuze maken en we besloten deel te nemen aan een kadaveronderzoek met als doel de verschillende behandelingsmogelijkheden te toetsen voor rupturen van de schoudergordel.


Ondanks het feit dat Zuid-Afrika 11 officiele talen heeft, is de voertaal Engels. Op de afdeling van Anatomie en Histologie konden wij met iedereen in het Engels communiceren en uiteraard probeerden we een woordje Afrikaans te leren en spreken. Op willekeurige dagen, daarentegen, wilde de professor, die politiek erg actief was met het behouden van de Afrikaanse taal, alleen in het Afrikaans met ons spreken. Immers zouden wij dit moeten kunnen verstaan en hier had hij grotendeels gelijk in.


Naast het feit dat wij van tevoren al veel gespaard hadden voor deze reis waren wij afhankelijk van financiele steun van onze ouders en van subsidiering van fondsen. De primaire kosten kort samengevat zijn als volgt: ticket kosten 800 euro, onderzoek doen aan de universiteit kost merkwaardig genoeg ook geld (zo’n 1000 euro voor drie en een halve maand), voor huisvesting betaal je 900 euro en plaatselijk vervoer nog zo’n 600 euro aangezien een eigen auto noodzakelijk is.


De voorbereiding op deze reis begon vrij laat. In maart 2005, zes maanden voor aanvang van de stage, zijn wij pas begonnen met het zoeken van een buitenlandse stage. We hebben e-mails gestuurd naar diverse ziekenhuizen en kregen vrij spoedig bevredigend antwoord. De toestemming van de stagecommissie in Leiden verliep een stuk moeizamer. Na veel tornen en een aantal keer de doelstellingen verandert te hebben, ging de stagecommissie toch eindelijk akkoord met ons voorstel voor het onderzoek.


De regeling van de huisvesting liep via de universiteit van Stellenbosch. Gedurende de hele periode konden wij in een tweepersoons kamer op de campus van de universiteit verblijven. Faciliteiten waren inclusief wekelijkse schoonmaak van de kamer en vervanging beddengoed, kookvoorziening, gratis gebruik van fitnessruimte, zwembad, sportvelden en internet. In deze International Student Lodge, die ruimte bood voor zo’n zeventig studenten, verbleven voornamelijk Nederlandse en Duitse studenten. De integratie met de andere tijdelijke bewoners verliep zeer soepel doordat iedereen in de gemeenschappelijke ruimten vertoefd. Het wordt ook nog eens bevordert door de enige wekelijks georganiseerde activiteit: “De Braai”. Tijdens deze Zuid-Afrikaanse barbecue is het de bedoeling dat iedereen zijn eigen vlees en brood meeneemt en het liefst een salade of saus klaarmaakt die gedeeld wordt met de rest van de bewoners. Vaak komen er ook Zuid-Afrikaanse studenten deze braai bezoeken waardoor je ook in aanraking komt met de lokale cultuur.


Aangezien er elf talen bestaan in het land, ligt het voor de hand dat er ook veel verschillende culturen zijn. Ook al is de Apartheid meer dan tien jaar geleden afgeschaft, veel samenhorigheid tussen de blanke en gekleurde bevolking is er niet. Er is duidelijk een scheiding te vinden. Op de afdeling waren alle hoge functies bekleed door blanken terwijl de kleurlingen de hulpfuncties uitoefenden. Misschien berust het puur op toeval, maar de kleurlingen waren niet altijd welkom in de koffiekamer en op afdelingdiners. Blanken zijn erg dol op braaien waarbij de drank vooral niet mag ontbreken. Veel kleurlingen zien drank als een synoniem voor problemen en zijn er erg tegen, met name diegenen die erg ambitieus zijn. Velen zijn er angstig voor en zijn er trots op nooit alcoholische drank te nuttigen. Sport is een groot onderdeel van de Afrikaanse cultuur van de verschillende bevolkingen. In iedere bar en in vele discotheken staat tenminste één televisie aan op een sportzender. Cricket, rugby, en golf is het meest geliefd door de blanke bevolking terwijl voetbal dé sport is voor de meeste van de gekleurde bevolking.


Op de afdeling werden wij als volledig zelfstandig gezien en mochten onze vrije tijd zelf indelen. Zo besloten wij om de ene dag tot laat in de avond door te werken zodat wij de volgende middag of volledige dag vrij konden nemen om dingen in Kaapstad en omgeving te ondernemen. Tijdens de onderzoeksperiode hebben we zelfs een hele week vrij kunnen nemen om een verre reis door het land te maken.


Het land is perfect voor studenten die willen reizen. Alles is namelijk met enige budget te regelen. Voor vervoer zijn verschillende mogelijkheden. Een betrouwbare auto kan gehuurd worden bij de vele erkende verhuurmaatschappijen maar goedkopere auto’s kunnen ook gehuurd worden bij niet-erkende verhuurmaatschappijen. Zo huurden wij redelijk goedkoop een 25-jaar oude Mercedes Benz waarmee we het hele land afgereisd zijn. Er zijn budget vliegmaatschappijen met ticketverkoop op internet zoals One-time en Kulula en er is een busmaatschappij gericht op backpackers die op alle toeristische plekken stopt waar je op en af kan stappen. Bijna alle stadjes hebben goedkope accommodaties, de zogenaamde backpackers hostels.
Zuid-Afrika is een ideaal land om te reizen en om geneeskundige ervaring op te doen. Zoals bekend is, zijn er op de trauma veel medisch interessante slachtoffers, vooral op zaterdagavond. Studenten mogen en worden zelfs verzocht om bijna overal aan mee te helpen op de trauma-unit. Ik zou een reis ernaartoe ten zeerste aan willen raden voor studenten die avontuurlijk zijn ingesteld, die van natuur en dierenleven houden, buitenactiviteiten en natuurlijk mooie feesten en gezellige braaiavonden.
: buitenland -> content docs -> Verslagen
Verslagen -> Studieverslag: een semester studeren aan Hastings College, San Francisco (jan – mei 2006) Introductie en huisvesting
Verslagen -> Wetenschapsstage Geneeskunde in Paramaribo, Suriname
Verslagen -> Ik ben onlangs 3 maanden naar Suriname geweest in het kader van mijn studie Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie
Verslagen -> Studieverslag University of California, uc hastings College of the Law
Verslagen -> If you’re going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair!
Verslagen -> Verslag t b. v. Lustrabeurs
Verslagen -> Verslagformulier studenten lustrabeurs 2005/2006 Studeren aan The University of California, San Diego Voorbereiding
Verslagen -> Mijn stage in Tanzania: een persoonlijk reisverslag
Verslagen -> Studentenverslag van bologna
Verslagen -> Verslag Aysegul Yavuz University of Calgary Studiejaar 2005-2006, semester 1 Vlucht
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina