Meer dan 90 procent van de vrouwen die met psychische problemen in de wao zitten horen daar niet in thuisDovnload 4.39 Kb.
Datum14.08.2016
Grootte4.39 Kb.
Hilversum, 21 juni
PERSBERICHT
Jonge vrouwen ten onrechte in WAO
“Meer dan 90 procent van de vrouwen die met psychische problemen in de WAO zitten horen daar niet in thuis.”

Dat zegt M. A –Tsjak, de voorzitter van de Vereniging van Bedrijfsartsen vanavond in Nova. Volgens A. Tsjak kijken bedrijfsartsen anders naar vrouwen dan naar mannen en doen ze bij vrouwen minder moeite dan bij mannen om ze uit de WAO te houden. "Ik vind het een beetje pijnlijk , maar kennelijk worden mannen eerder gestimuleerd om weer aan het werk te gaan.” A-Tsjak zegt dat naar aanleiding van nieuwe cijfers over jonge vrouwen in de WAO die door  het UWV (Uitvoering Werknemersverzekering)aan Nova zijn verstrekt. Terwijl het totaal aantal WAO’ers  daalt loopt het aantal vrouwen in de WAO boven gemiddeld op.


Van elke drie WAO’ers onder de dertig jaar zijn er twee vrouw. De meeste van  hen zijn door psychische klachten ziek geworden. A-Tsjak zegt daarover in NOVA:

“Iedereen , de mevrouw zelf, de bedrijfsarts en de werkgever , ze kijken ernaar en doen verder niets en voor je het weet sta je voor de poort van de WAO.”

Volgens het UWV lopen vrouwen onder de 30 jaar drie keer zoveel risico als mannen om in de WAO te komen. NOVA publiceert vanavond de volgende cijfers. 

In totaal zitten 27.500 mensen onder de 30 jaar in de WAO. Daaronder zijn 7.828 mannen en 19.702 vrouwen.


Op verzoek van Nova maakte  het UWV ook een uitsplitsing van WAO’ers onder de 25 jaar. In totaal gaat het om 5832 mensen : 1729 mannen en 4103 vrouwen. 

M. A-Tsjak de voorzitter van de bedrijfsartsen zegt in NOVA: " Eigenlijk is dit onbestaanbaar, zoveel jonge mensen met zoveel potentie en dan in de WAO, dat kan gewoon niet."


NOVA citeert ook uit een intern rapport van de gezamenlijke ARBO diensten. Daarin worden drie redenen genoemd die verklaren  waarom vrouwen eerder dan mannen in de WAO komen. De eerste reden is dat vrouwen van werk hogere verwachtingen hebben en daardoor bij problemen op het werk eerder afhaken. De tweede reden is dat bedrijfsartsen zich door de emoties van vrouwen teveel laten meeslepen en de derde reden is dat artsen teveel denken vanuit het traditionele rolpatroon dat werk voor mannen belangrijker is dan voor vrouwen. In het interne rapport van de Arbodiensten staat ook dat vrouwen zonder kinderen 2.5 zoveel risico lopen om in de WAO te komen als vrouwen met kinderen. Dat wordt verklaard door het feit dat vrouwen met kinderen beter geleerd hebben om met stress om te gaan.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina