Meer last van hooikoorts door AlsemambrosiaDovnload 7.61 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte7.61 Kb.

Toch niet echt nieuw
Meer last van hooikoorts door Alsemambrosia
We moeten even terugkomen op het artikel in deze rubriek in het Twents Volksblad van 3 oktober jongstleden. Johan Alferink schreef toen over de plant Alsemambrosia onder de titel ‘Nieuw in Nijverdal - Alsemambrosia voor het eerst aangetroffen aan Thomas Ainsworthstraat’. Met de kennis die we intussen hebben, zouden we deze titel toen niet gekozen hebben.

Elf mensen uit Haarle, Hellendoorn, Nijverdal en Zwolle reageerden op het artikel. Allemaal hadden ze de plant in de tuin staan of er al uit gehaald. Geen van hen wist om welke plant het ging. Meerdere mensen hadden er plantenboeken op nageslagen, zonder resultaat. Maar de foto met de nootvormige vruchten was blijkbaar zo duidelijk dat de mensen de plant er meteen van herkenden. Sommigen dachten dat het misschien met vogelzaad meegekomen was.


Er zijn kleine en grote exemplaren van wel een meter gezien. De plant van mevrouw Broeze uit Hellendoorn spande de kroon met 1.70 meter, groter dan zijzelf is. Haar tuin was te klein voor zo’n grote plant, dus trok ze hem eruit, hoe mooi ze de plant ook vond. In de ‘Nederlandse oecologische flora’ (uitgave 1985), het standaardwerk over de Nederlandse plantenwereld, staat over de Alsemambrosia (Ambrosia artemisiifolia) geschreven: ‘Een plant die telkens weer wordt aangevoerd maar er niet in slaagt het burgerrecht van de Nederlandse flora te verwerven’.
Werd de plant eerst vooral op fabrieks- en haventerreinen gevonden, uit de reacties blijkt dat hij zijn weg naar onze tuinen gevonden heeft. Oorspronkelijk uit Noord-Amerika komend, breidt hij zich dus uit. Het lijkt samen te hangen met de opwarming van de aarde. Bij een warme zomer gevolgd door een warme herfst kan de plant steeds beter gedijen in Europa.
Ellen van Battum uit Zwolle die het artikel las bij familie in Hellendoorn vertelde dat ze de plant uit de tuin gehaald heeft en de volgende dag een allergische reactie kreeg. Dus al betekent het Griekse woord ambrosia ‘voedsel voor de goden’ en al is de heilige Ambrosius patroonheilige van de imkers, omdat zijn redevoeringen ‘zoet als honing’ waren, deze Ambrosia kun je toch maar beter met handschoenen aanpakken.
oktober 2006

Anny AlferinkHooikoorts
Het stuifmeel van de Alsemambrosia kan een heftige hooikoortsreactie geven, evenals het aanraken van de bloeiwijze. Omdat de plant in september/oktober bloeit, denken onderzoekers dat het hooikoortsseizoen hierdoor wel eens met 2 maanden verlengd kan worden. Feit is dat het aantal stuifmeelpollen van de Ambrosia dat in de lucht gemeten is in een jaar tijd meer dan verdubbeld is. Het aantal plaatsen in ons land waar de plant is waargenomen, nam dit jaar toe. Alleen bij warm herfstweer brengt hij vruchten voort en dat is nu dus ook gebeurd. De kans dat de plant zich hier blijvend zal vestigen, is door het warmere weer van de laatste jaren groter geworden.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina