Meerdere accountsDovnload 45.06 Kb.
Datum27.09.2016
Grootte45.06 Kb.Meerdere accounts

U kunt bij meerdere providers een account hebben. Elke provider heeft dan voor u een mailbox gereserveerd. Een mailbox is een afzonderlijke plaats waar uw mail binnenkomt.

Daarnaast kunt u bij de meeste providers meerdere mailboxen aanvragen, soms tegen een kleine vergoeding.

Naast een afzonderlijke mailbox kunt u bij uw provider meestal ook per mailbox meerdere aliassen aanvragen. Een  alias is de volledige naam van uw mailadres. Bij uw provider wordt dit e-mail adres vertaalt naar de naam van uw mailbox. Als u meerdere aliassen op één mailbox heeft, dan komt alle post voor deze verschillende adressen dus bij dezelfde mailbox binnen: uw provider kan geen onderscheid maken in de verschillende aliassen.

U kunt voor de volgende situaties verschillende aliassen of mailboxen gebruiken:
U kunt verschillende aliassen gebruiken als u onder verschillende e-mail adressen bekend wilt zijn, bijvoorbeeld een e-mail adres met uw formele naam (voorletters, tussenvoegsels en achternaam @...) en een e-mail adres met uw informele naam (voornaam, tussenvoegsels en achternaam @...).
U kunt verschillende mailboxen gebruiken als u uw post wilt scheiden, bijvoorbeeld zakelijke e-mail van persoonlijke of e-mail van uzelf gescheiden van e-mail van een huisgenoot of e-mail van twee verschillende providers. Elke mailbox heeft een eigen account (een - meestal verkorte - naam waarbij de mailbox bij uw provider bekend is), in Outlook moet u elk account apart instellen.

In Outlook hoeft u niet elke alias apart in te stellen, omdat Outlook alleen de mailbox opent en niet naar de alias kijkt. 

Als u in Outlook meerdere mailboxen bijhouden, dan moet u wel voor elke mailbox in Outlook een account instellen. In uw bedrijf kan deze voorziening mogelijk uitgeschakeld zijn. U stelt dit als volgt in Outlook in:


Klik op Extra >> Accounts...


Klik op Toevoegen >> E-mail en beantwoord de vragen.

Als u Outlook in uw bedrijf met een Exchange-server gebruikt: 
Let op: als u één e-mail adres als een pop-e-mail adres instelt, dan worden ook de andere e-mail adressen een pop-e-mail adres. Bij een pop-e-mail adres haalt u de post van de centrale server af en slaat u de post op op uw eigen harddisk of netwerkschijf. Bij IMAP (bij een Exchange server) daarentegen blijft de post op de centrale server staan en beheert u de post aldaar. Post die eenmaal met pop is opgehaald, kunt u niet meer op de IMAP server vinden.
U kunt de binnenkomende post daarna in Outlook automatisch sorteren op bijvoorbeeld de geadresseerde, door Berichtegels in te stellen, zie verderop in deze tekst.

Afwezigheidsassistent

De Afwezigheidsassistent werkt alleen als Outlook met een Exchange server werkt. Op uw pc thuis kunt u dit niet instellen.

Als u op vakantie gaat of om een andere reden afwezig bent, dan kunt u de Afwezigheidsassistent van Outlook aanzetten. Iedereen die u dan een e-mail stuurt krijgt een bericht terug dat u afwezig bent. U kunt zelf de gewenste tekst instellen en u kunt vele extra instellingen doen.

U stelt de Afwezigheidsassistent als volgt in:
Klik op Extra >> Afwezigheidsassistent.
Klik het rondje aan bij Ik ben afwezig.
Klik op de knop Toevoegen.
Klik op het vakje Naar mij verzonden.
Vul het Onderwerp en de Tekst van het bericht in.
U kunt desgewenst andere instellingen maken, zie ook de knop Geavanceerd.
Klik twee keer op OK.

Automatisch doorsturen

Automatisch doorsturen werkt alleen als Outlook met een Exchange server werkt. Op uw pc thuis kunt u dit alleen instellen als u de computer altijd aan hebt staan (niet in de stand-by stand), de Internet toegang altijd actief is (bij bijvoorbeeld een kabel-, ADSL- of netwerkaansluiting), Outlook open staat en in Outlook is ingesteld dat het programma om de zoveel tijd de nieuwe e-mail ophaalt (zie Extra >> Opties >> tabblad Internet e-mail >> Mijn lokale netwerbindingen elke X minuten controleren op nieuwe e-mail) . Andere berichtregels werken mogelijk wel op uw thuis-pc.

U kunt instellen dat Outlook automatisch nieuwe mail doorstuurt naar een ander adres, bijvoorbeeld uw thuis-adres. U gebruikt hiervoor een Berichtregel. Zie het kopje Berichtregels.

Berichtregels

Berichtregels zijn instellingen die automatisch iets met uw e-mail kunnen doen. Met Berichtregels kunt u bijvoorbeeld:


Een kopie van een naar een bepaald e-mail adres (alias) verzonden bericht direct in een eigen map plaatsen,
E-mail van een bepaalde afzender direct verwijderen,
Nieuwe e-mail direct doorsturen naar bijvoorbeeld uw thuisadres

enzovoort. U kunt zelfs instellen dat u bijvoorbeeld een geluidje hoort als er bepaalde post binnenkomt.

Het werken met berichtregels vraagt enige oefening. Hieronder ziet u twee voorbeelden van Berichtregels die u zelf kunt instellen.Tip: u kunt een Berichtegel ook vanuit een bestaand e-mail bericht aanmaken: open het e-mail bericht niet, maar klik met de rechtermuisknop op de naam van dit e-mail bericht. Kies dan voor Regel maken... Outlook neemt met het aanmaken van de regel alvast gegevens uit het e-mail bericht over, u hoeft alleen maar aan te klikken welke kenmerken u van het bericht wilt overnemen in de Berichtregel, waarbij u alles zelf nog kunt aanpassen. Met dank aan EasyTemplate

Voorbeeld 1. Instellen dat post van een van uw e-mail adressen automatisch naar een eigen map gaat

Deze Berichtregel kunt u goed gebruiken als u meerdere e-mail adressen hebt en de e-mail direct bij binnenkomst per e-mail adres wilt plaatsen in een eigen map. 

U kunt een soortgelijke regel ook toepassen als u nieuwe berichten op bijvoorbeeld onderwerp of afzender wilt wegschrijven in een eigen map.

Zodra berichten in deze map geplaatst zijn, wordt de naam van deze map vetgedrukt getoond en staat er een cijfer tussen haakjes achter de naam van de map, het cijfer geeft het aantal ongelezen berichten aan. U ziet dus snel waar nieuwe berichten geplaatst zijn.

U moet voor deze regel eerst enkele voorbereidingen treffen:

- Mailbox uitlezen
Als uw e-mail adressen over meerdere mailboxen verspreid zijn, stel dan Outlook eerst in dat u meerdere mailboxen tegelijk kunt uitlezen, zie Meerdere accounts. Als uw verschillende e-mail adressen alleen aliassen zijn van eenzelfde mailbox, dan hoeft u hiervoor niets in te stellen.

- Map aanmaken
Maak in de Mappenlijst een nieuwe map met de gewenste naam.
Als u de mappenlijst niet ziet, maak dan de mappenlijst zichtbaar door te klikken op Beeld >> Mappenlijst.
Klik met de rechter muisknop ergens in de Mappenlijst en kies voor Nieuwe map. U kunt dit ook vanuit de Menubalk kiezen: klik op Bestand >> Nieuwe >> Map...
Selecteer de plek waaronder u de nieuwe map wilt maken, kies bij Map bevat: voor E-mail items en typ de naam van uw nieuwe map in in het vak Naam:


klik op OK.
- Contactpersoon aanmaken

U moet daarnaast ook van uw e-mail adres een Contactpersoon maken.


Klik op Bestand >> Nieuw >> Contactpersoon.
Vul de Volledige naam en eventuele andere gegevens in.
Typ bij het vak E-mail adres uw eigen (tweede) e-mail-adres. Dit is het adres waarvan u straks de berichten in een eigen map wilt plaatsen.


Klik op OK.

- Berichtregel maken

Nu kunt u de regel aanmaken om de voor dit adres binnengekomen berichten te verplaatsen naar een eigen map.


Zorg er eerst voor dat u een venster van e-mail berichten geopend hebt, klik bijvoorbeeld in de Outlookbalk op de knop Postvak IN.
Klik in de Menubalk op Extra >> Wizard Regels ...
Klik op de knop Nieuw.
Klik op Berichten controleren als deze aankomen.


Klik op de knop Volgende >.
Vink de regel aan: Verzonden aan personen of distributielijst. (U kunt meerdere voorwaarden aanvinken.)(Klik op de afbeelding om deze te vergroten.)
Klik in het onderste vak op personen of distributielijst.
Kies het adres waarvan u de mail direct in een eigen map wilt plaatsen en klik op de knop Aan ->.


Klik op OK.
Klik op de knop Volgende >.
Vink de regel aan: Verplaats het bericht naar naam map. (U kunt meerdere acties aanvinken.)


Klik in het onderste vak op naam map.
Kies de map waar u de berichten in wilt zetten en klik op OK.


Klik op Volgende >.
Stel eventuele uitzonderingen in en klik op Volgende >.
Geef de regel een naam en klik op de knop Voltooien.
Stel een volgende regel in of klik op de knop OK.
Test de regel door zelf een e-mail naar het gekozen adres te sturen.

Voorbeeld 2. Instellen dat post automatisch moet worden doorgestuurd

Automatisch doorsturen werkt alleen als Outlook met een Exchange server werkt. Op uw pc thuis kunt u dit alleen instellen als u de computer altijd aan hebt staan (niet in de stand-by stand), de Internet toegang altijd actief is (bij bijvoorbeeld een kabel-, ADSL- of netwerkaansluiting), Outlook open staat en in Outlook is ingesteld dat het programma om de zoveel tijd de nieuwe e-mail ophaalt (zie Extra >> Opties >> tabblad Internet e-mail >> Mijn lokale netwerbindingen elke X minuten controleren op nieuwe e-mail) . Andere berichtregels werken mogelijk wel op uw thuis-pc.

U kunt instellen dat Outlook automatisch nieuwe mail doorstuurt naar een ander adres, bijvoorbeeld uw thuis-adres. Ook hiervoor gebruikt u een Berichtregel. Attentie: de afzender van het doorgestuurde bericht is niet meer de oorspronkelijke afzender, maar uw eigen e-mail adres. In het bericht zelf staan nog wel alle gegevens van het oorspronkelijke bericht, waaronder het e-mail adres van de afzender.
Klik op Extra >> Wizard Regels ...
Klik op de knop Nieuw.
Klik op Berichten controleren als deze aankomen.


Klik op de knop Volgende >.
Vink de regel aan: met mijn naam in het vak Aan of CC. (U kunt meerdere voorwaarden aanvinken.)(Klik op de afbeelding om deze te vergroten.)
Klik op de knop Volgende >.
Vink de regel aan: Stuur het bericht door naar personen of distributielijst. (U kunt meerdere acties aanvinken.)
Klik in het onderste vak op personen of distributielijst.


Kies de persoon, personen of distributielijst(en) waar u de mail naar toe wilt zenden en klik op de knop Aan. U kunt meerdere adressen toevoegen.


Klik op de knop OK.
Klik op de knop Volgende >  en stel eventueel een uitzondering in.
Klik op de knop Volgende >.
Geef de regel een naam en klik op de knop Voltooien.
Stel een volgende regel in of klik op de knop OK.

Probeer de berichtregel zo goed mogelijk te controleren en te testen. Het instellen van berichtregels is niet al te makkelijk, u kunt op vele manieren een fout gemaakt hebben.

Ongewenste e-mail filteren

U kunt e-mail die niet gewenst is een kleur geven of direct verplaatsen naar een afzonderlijke map of naar de map Verwijderde items, zodat u deze niet meer ziet. Ongewenste e-mail berichten kunnen bijvoorbeeld de e-mail berichten zijn van een bedrijf waarmee u geen contact meer wilt hebben of e-mail met virussen van een en dezelfde afzender.

U moet eenmalig het volgende instellen:


Klik op Extra >> Indelen.
Klik op Ongewenste e-mail.
Kies voor Kleuren of Verplaatsen.
Stel de gewenste kleur in of kies de map waar de ongewenste e-mail naar verplaatst moet worden.
Klik nogmaals op Extra >> Indelen om dit venster weer te verbergen.

Daarna moet u per afzender het volgende instellen:
Klik op het ongewenste e-mail bericht.
Klik op Acties >> Ongewenste e-mail >> Toevoegen aan lijst van afzenders van ongewenste e-mail.

Kleuren instellen

U kunt e-mail in diverse kleuren instellen.


Klik op Extra >> Indelen.
Klik op Kleuren gebruiken.
Stel de gewenste kleuren in.
Klik nogmaals op Extra >> Indelen om dit venster weer te verbergen.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina