Mexicaanse griep in de Nederlandse sportwereldDovnload 6.95 Kb.
Datum25.08.2016
Grootte6.95 Kb.
Mexicaanse griep in de Nederlandse sportwereld

In verschillende takken van sport in Nederland liepen sporters Mexicaanse griep op. Neemt de Nederlandse sportwereld de Mexicaanse griep wel serieus genoeg en moeten toeschouwers niet beter worden beschermd?

Martijn Sobels, woordvoerder Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): „Maatregelen zoals in Brazilië (voetbalsupporters moesten verplicht met mondkapjes op naar de wedstrijd tussen Coritiba en Santos) hebben wij hier nog niet. Wij spreken nog steeds van een milde griepepidemie met 912 besmettingen sinds 1 april. De meeste mensen zijn al weer beter aangezien de griep gemiddeld twee tot zeven dagen duurt. Eerlijk gezegd denk ik niet dat wij mensen zullen verplichten mondkapjes te dragen of dat we voetbalwedstrijden zullen aflassen. Wij verwachten dat op het hoogtepunt van de epidemie één op de tien tot één op de drie mensen de griep heeft gehad. Maar niet iedereen is op hetzelfde moment ziek en de meeste besmette mensen zullen toch wel thuisblijven omdat ze zich ziek voelen.”

Wouter Jolie, hockeyinternational, inmiddels genezen van de Mexicaanse griep: „Toen ik de bondscoach twee weken geleden belde dat ik die dag niet kon meedoen met een oefeninterland omdat ik koorts had, moest ik van hem de ploegarts informeren. Op dat moment hadden nog niet zoveel mensen in Nederland de griep. Toch wilde de arts een testje doen. De begeleidingsstaf van het hockeyteam neemt de griep dus serieus. Toen bleek dat ik de Mexicaanse griep had, hebben mijn teamgenoten preventief Tamiflu geslikt. Na vijf dagen kun je het virus niet meer overdragen. Ik voelde me toen ook weer goed. Acht dagen nadat ik ziek werd, stond ik op het veld voor een oefenwedstrijd tegen Duitsland.” Ab Osterhaus, viroloog en influenzadeskundige topsporters staan allemaal onder begeleiding van een sportarts. Sporters hoeven echter niet anders te worden behandeld dan andere burgers. Wat betreft de toeschouwers is een discussie gaande; moeten evenementen worden afgelast of niet? Het was al de vraag of de Vierdaagse in Nijmegen moest doorgaan. Ik vond van wel. Het aantal mensen dat uiteindelijk tijdens de Vierdaagse is besmet, is klein. Zij hadden waarschijnlijk ook griep gekregen als ze de Vierdaagse niet hadden gelopen. Zo kun je je ook afvragen of voetbalwedstrijden moeten worden afgelast of zonder publiek moeten worden gespeeld. De vraag is dan waar je de grens moet trekken want in theaters, bioscopen en disco’s zijn ook veel mensen bij elkaar en naar tennis- en volleybalwedstrijden komen ook veel mensen kijken. Door de maatschappelijke ontwrichting zou het middel uiteindelijk erger zijn dan de kwaal. In dit stadium zijn we echt nog niet aan dergelijke maatregelen toe. Mogelijk moet daarover worden nagedacht wanneer het aantal besmette gevallen enorm stijgt, nog erger dan nu in Groot- Brittannië het geval is. Maar de kans dat het virus vanuit één besmet persoon massaal wordt verspreid in een stadion, is erg klein. Iemand die de griep heeft, is vooral besmettelijk wanneer diegene al griepverschijnselen vertoont. Mensen met Mexicaanse griep, voelen zich ziek en gaan heus niet mop een stoeltje in de Kuip zitten. Daarbij inactiveert de ultraviolette straling van de zon het virus en is de kans op besmetting in de buitenlucht veel kleiner dan binnen.”

Marloes van der Laan, woordvoerster KNVB: „De verantwoordelijkheid maatregelen te nemen voor de bevolking, en dus voor de voetbalsupporters, ligt bij de overheid. Wanneer het ministerie vanVolksgezondheid, Welzijn en Sport het nodig acht om maatregelen te treffen, zullen wij daar uiteraard in meegaan. We volgen de ontwikkelingen op de voet. Als veel spelers bij een club tegelijkertijd worden getroffen door de griep, kunnen wedstrijden eventueel worden uitgesteld.”

Peter Vergouwen, sportarts: „Alle sportartsen zijn door de overheid extra geïnformeerd. Ik moet zeggen dat ik de griep heel serieus neem. Ik ben betrokken bij de Nederlandse atletiekploeg en de volleybalploeg. Ik heb iedereen geïnformeerd over de gedragslijnen die zij dienen te volgen met betrekking tot de griep. Het beleid is nu iemand die griepverschijnselen vertoont te isoleren en medicatie te geven. Het is niet zo dat de sporters die ik begeleid preventief remmende medicijnen slikken.”

Bronnen: www.sportzorg.nl en NRC: Shari KiljanDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina