Middeleeuwse sagenvertellers in Abdij RolducDovnload 14.92 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte14.92 Kb.
Laatste Nieuws:
Middeleeuwse sagenvertellers in Abdij Rolduc

Op zaterdag 21 mei vindt in de Abdij Rolduc in Kerkrade een Middeleeuws festival plaats. Een team van internationale vertellers van Middeleeuwse mythen en sagen komen dan om hun verhalen uit te beelden.
Het gaat om verhalen over prinsen en prinsessen, tovenaars, ridders, goede en slechte feeën. Figuren als Tijl Uilenspiegel en koning Arthur treden naar voren, maar ook oude Keltische mythen passeren de revue. Het geheel gebeurt natuurlijk in originele Middeleeuwse kostuums. De verhalen worden verteld te midden van een Middeleeuwse markt die op dag in de Abdij Rolduc wordt ingericht.Het Middeleeuws festival in Rolduc is onderdeel van de ‘Sagen en Sprookjesdagen’ van het burchtmuseum Schloss Nideggen in het Duits Düren, even achter Aken. Tussen 19 en 22 mei zullen zij op diverse locaties in Duitsland én in de Abdij Rolduc hun verhalen vertellen. Ook bezoeken ze diverse scholen.
De vertellers treden op tal van plaatsen in Europa op in parken, op festivals, in kastelen, abdijen, musea en scholen om hun verhalen in diverse talen te vertellen. Zij putten uit het rijke repertoire van de oude verteltradities uit Schotland, Ierland, Bretagne en diverse oosterse landen. De verhalen variëren van hoofse riddertaferelen tot Siberische overleveringen en de sprookjes van de gebroeders Grimm. Tegelijkertijd is er in de Abdij Rolduc een kleine Middeleeuwse markt met handwerkslieden, leerwerkers en boogschutters. Het Middeleeuws festival in de Abdij Rolduc vindt plaats op zaterdag 21 mei van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Entree: gratis.
Vlaanderen vakantieland

Op 18 september 2010 is deze reportage uitgezonden bij Vlaanderen vakantieland.
Omroep Vox: verteltheater Roermond

Bij YouTube staat deze samenvatting over het verteltheater Roermond 2010.
Verteltheater Roermond 2010, slideshow

Hier vindt u een slideshow over het vertelfestival Roermond 2010.
Verteltheater Roermond 2010, foto’s

Foto’s van het vertelfestival Roermond 2010.
Verteltheater Roermond 2010, foto’s

Nog meer foto’s van het vertelfestival Roermond 2010.
Fotoreportage kinderen vertellen op het vertelfestival

Hier zijn de mooiste foto’s te vinden.
Opnames Vlaanderen Vakantieland

Hier de leukste foto’s van de opnames.
Sterke vrouwenverhalen door Meta van Appeven

Een waar natuurtalent dat is ze... verhalenverteller Meta van Appeven uit Roermond. Ze vertelt met gevoel voor verwondering en humor en vanuit het vermogen in het alledaagse het wonder te zien. Zelf zegt ze hierover:”lk vertel verhalen om mensen te laten genieten, om te troosten, te amuseren en om een boodschap over te brengen. In mijn verhalen verbind ik diepgang met humor. Een verhaal kan je ver laten reizen en je heel dicht bij je hart brengen,”

In de verhalen die wij met Meta gaan beleven hebben sterke, excentrieke vrouwen de hoofdrol. De verhalen zijn even waanzinnig als prachtig. Zo maken we kennis met Eva Luna, de hoofdpersoon uit de gelijknamige roman van lsabel Allende. In Rolf heeft zij haar grote liefde gevonden. Als zij samen in bed liggen, vertelt zij hem geheimzinnige verhalen vol liefde, geweld en humor. Ook maken we kennis met verhalen uit andere culturen. Het zijn allemaal vertellingen waarin hartstochten de loop der geschiedenis bepalen en waarin sterke vrouwen de hoofdrol spelen.

Tekst uit programmaboekje Sociëteit Nenuphar, Nijmegen
Filmpje vertellen in de klas

Hoe leuk het project verhalen vertellen in de klas is kun je zien op het volgende filmpje: www.leraar24.nl/video/1951/vertellen-in-de-klas
Het verhaal van de fontein op het Munsterplein.

Een uitgave van de Roermondse Vrouwenraad. Teksten: Meta van Appeven.

Download de volledige brochure hier.
Project: Verteller in de klas

De scholen van de stichting “Swalm en Roer” kunnen voor een speciale prijs de professionele verteller Adri Gloudemans inhuren om hun leerlingen enthousiast te krijgen voor het vertellen. Verteltheater Adrie Gloudemans swingt de pan uit en als het even kan zet hij de zaal op zijn kop. Deze verhalenverteller en percussionist uit Rosmalen lijkt wel Afrikaans van binnen. Adrie neemt je mee naar de wereld waar tussen woorden altijd wel ergens muziek klinkt. Ritmische klanken, gespeeld op de djembe, op de doendoen, de tama, n’goni en andere instrumenten uit West-Afrika. En de verhalen komen vaak van ver: India, Senegal, Mali, Indonesië, Guinee, Iran of soms gewoon van om de hoek…


Voor € 300,- komt Adrie een heel dagdeel in school vertellen! Dit houdt in dat hij voor de bovenbouw (groepen 6,7,8) een korte voorstelling van ongeveer 25 minuten speelt, daarna komt hij die ochtend bij 2, max. 3 groepen op bezoek in de klas. Daar kunnen de kinderen dan vragen stellen en genieten van improvisaties. Willen er die dag nog meer groepen in de middaguren aanbod komen dan kan dat voor een meerprijs van 150 euro. De voornoemde bedragen zijn inclusief BTW en Reiskosten. Verder laat Adrie op elke school die hij bezoekt een pdf-bestand achter met een aantal tips en verhalen die door de leerkrachten op een later tijdstip gebruikt kunnen worden. Vertellen n de klas sluit aan bij de kerndoelen van het basisonderwijs (taalontwikkeling, leesbevordering en cultuureducatie).
Let op: Bij deelname van 10 scholen is er een extra prijs voor de school die de meeste aandacht aan vertellen besteed. Deze school kan Adrie een hele dag gratis inhuren! Hij kan dan per bouw een voorstelling op maat verzorgen.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina