Mijn vaart met het vrachtschip amber lagoon van Antwerpen naar Kaapstad van donderdag 21 januari tot woensdag 10 februari 2010Dovnload 36.29 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte36.29 Kb.
Mijn vaart met het vrachtschip AMBER LAGOON van Antwerpen

naar Kaapstad

van donderdag 21 januari tot woensdag 10 februari 2010
Vooraf: dit is het verslag van een tweede zeereis, van noord naar zuid, na een eerste zeereis met het Poolse vrachtschip ISADORA in augustus 2009 van oost naar west, van IJmuiden naar Cleveland. Het verslag wordt opgebouwd met de waypoints als basis. Een waypoint wordt genomen met een hand-GPS; het legt vast wanneer het schip waar is.
In de zomer van 2009 heb ik een contract onderschreven met de Duitse rederij MACS Maritime Carrier Shipping GmbH & Co. uit Hamburg via het reisbureau Cargo Ship Cruises (www.cargoshipcruises.nl) te IJmuiden, om in januari 2010 mee te reizen als toerist op een van haar vrachtschepen tussen Europa en Zuid-Afrika, enkele reis en terugkeer per vliegtuig, kwestie van mijn inzicht in de maritieme transportwereld (techniek, navigatie, procedures enz.) verder uit te breiden. De rederij MACS beschikt over zes vrachtschepen en onderhoudt twee routes op Zuid-Afrika: de Blue Northbound route Maputo (Mozambique) – Richards Bay – Cape Town – Walvis Bay (Namibië)– Vigo – Rotterdam – Hamburg, en de Red Southbound Route Hamburg – Antwerp – Leixoes (Portugal) – Walvis Bay – Cape Town – Port Elisabeth – Durban – Richards Bay – Maputo. Het zijn allen “multi-purpose-vessels” van 27 000 tot 35 000 BRT (Bruto-registerton, = de maximale waterverplaatsing). De oudste schepen werden gebouwd in 1978, de jongste dateren van 1997. MACS heeft nog een vrachtschip in aanbouw in China. Op haar schepen biedt MACS twee plaatsen aan in de ruime Owners Cabin voor meereizende passagiers.
Ik vaar mee op de Southbound op het jongste schip AMBER LAGOON van Antwerpen naar Kaapstad. Ik ben de enige passagier aan boord en betaal daarvoor de single-prijs van 100 EUR per dag voor kost en inwoon in de owners cabin, berekend op een verblijf van 19 dagen.

Donderdag 21 januari 2010 – dag 1

Met het openbaar vervoer bereik ik het Zesde Havendok van de Antwerpse haven en ga er om 9.00 uur aan kaai 332 van Noord-Hesse-Stevedoring aan boord van de AMBER LAGOON waar de steward me naar mijn kajuit brengt op dek D, twee dekken onder de commandobrug. Er is een inspectie aan de gang vanwege de Marshall Islands (zie verder) en een derde van de bemanning wordt deze namiddag afgelost, o.a. de kapitein.


Beschrijving van het schip. Een lang vrachtschip met vijf ingedeelde laadruimten en vier giekkranen. Zie de technische fiche. Internationale IMO-nummer 9138123, gebouwd in China. Eerste aanleg: Hamburg 13 december 1997.

De bovenbouw met de technische ruimten, het verblijf van het personeel en de commandobrug, ligt volledig achteraan. Onder de waterlijn staat de aandrijving van schroef en roer. Er boven de hulpdiensten, de verdeelborden, de controlekamer en de werkplaats. Daarboven het eerste dek, het Poop Deck genoemd, met de eetplaatsen, de keuken – de kombuis in zeemanstaal – en achteraan de drie windassen van de trossen. Op de dekken A, B en C: de verblijven van het personeel, ook ontspannings- en fitnesszalen, een hospitaal en de was- en strijkzaal. Een jail heb ik tot nu toe niet gevonden; de kapitein zegt “the whole ship is a jail”… Op deck D ligt mijn owners cabin en een ontspanningsruimte voor de officieren en gelijkgestelden. Op dek E liggen de verblijven van de officieren en op dek F ligt de commandobrug – het wheelhouse – met op het dak ervan antennes voor radar en radio, de anemometer en de lichtsignalisatie. ’t Wordt veel trappen lopen: vier van 14 treden naar de eetzaal, twee naar het wheelhouse; goed om de calorieën van de stevige scheepskost weg te werken.


De bemanning bestaat uit 21 Polen, overwegend uit de streek van Gdansk, en een Zuid-Afrikaanse stagiair uit Richards Bay. Kapitein en chief officer zijn vijftigers.
AMBER LAGOON vaart onder de vlag van de Republic of the Marshall Islands en heeft als “thuishaven” Majuro.
Mijn verblijf: de owners cabin. Een woonruimte van 8 op 3,5m met een werkhoek met bureau en muziekinstallatie, en een zithoek met bankstel, twee zetels en een Tv-toestel met videorecorder. Er naast een bijna even grote slaapruimte met twee bedden en een toiletruimte met lavabo, WC en douche. Typisch scheepsmeubilair.
De lading is gisteren reeds begonnen. Ik zie van alles laden: benedendeks bulk – o.m. een soort kattenbakvulling – en stukgoed: staalproducten, kisten met o.m. machines; bovendeks komen er containers, acht breed, ook koelcontainers, en tweedehands-vrachtwagens en –bussen die in Afrika een tweede leven gaan leiden.

’s Avonds wordt overvloedig gebunkerd: vier soorten brandstof en smeermiddelen.


Bij de lunch om 11.45 uur geeft de steward mij mijn vaste plaats aan de kapiteinstafel. Vaste uren voor de maaltijden: breakfest om 7.30 uur, lunch om 11.45 uur en supper om 17.00 uur “at port” en om 17.30 uur “at sea”.

Vrijdag 22 januari 2010 – dag 2

Rond 4 uur worden de laadoperaties beëindigd en de ladingen goed vastgesjord door dokwerkers. Het schip wordt door scheepspersoneel gereed gemaakt voor de vaart – dekken sluiten, armen van de giekkranen horizontaal – en wacht nu op de havenloods. Pas om 11 uur komt hij eraan. Het weer is zonnig, praktisch windstil. Een sleepboot vooraan en één achteraan worden aan ons schip verbonden, gangway en trossen worden ingehaald en de slepers trekken het schip van de kaaimuur weg. Ons schip heeft geen Bow Thruster, dit is een zijschroef vooraan (letterlijk een “boegduwer”). Sleephulp is dus nodig.


Mijn GPS markeert: nr. 053 22–JAN-10 11:08:48 N 51°16,078’ E004°22,315’: dus begin van mijn zeereis op vrijdag 22 januari om 11.08 uur op 51°16’ noorderbreedte en 4°22’ oosterlengte.
De sleepboten brengen ons schip in anderhalf uur in de Zandvlietsluis. Het wordt er met trossen vooraan en achteraan tegen de rechter wand getrokken. Het volgende uur varen er nog zeven schepen de sluis binnen. De kleine leggen zich vast aan de grote. Rond 14.00 uur wordt de havenloods afgelost door een rivierloods. De schutoperatie verloopt vlot en na een paar kleinere schepen kan het onze er ook uit. En nu de Westerschelde afvaren door een bochtige goed bebakende vaargeul tussen menigvuldige zandbanken. Achtereenvolgens het Nauw van Bath noordelijk van het Verdronken Land van Saeftinge, het smalle Zuidergat, de Schaar van Waarde, het Gat van Ossenisse en het Gat van Terneuzen. Om 17 uur varen we langs Vlissingen waar er een loodsaflossing gebeurt. Beide loodsen zijn Belgen. De loodstaken worden als volgt verdeeld: 72,5 % voor Nederland, 27,5 % voor Vlaanderen. De loods begeleidt ons tot in de vaarweg Wandelaar ter hoogte van Zeebrugge. Tijd om te gaan slapen.
Vooraf nog een Waypoint: nr. 054 22-JAN-10 20:09:37 N 51°22,740’ E002°41,383’. Mild weder, vlakke zee, geen mist. Goede snelheid van 16,5 knopen, dit is 16,5 X 1,852 = 30,5 km/uur. De schroef draait aan 125 t/min.

Een knoop is een zeemijl per uur. Een zeemijl is 1852 m dit is de lengte van een minuut op de evenaar (40 000 km aardomtrek gedeeld door 360 afstandsgraden is 111 km en die 111 km gedeeld door 60 afstandsminuten is 1,852 km).Zaterdag 23 januari 2010 – dag 3

Rustige nacht gehad, weinig storend aandrijvingsgeluid bij de vaart door het Nauw van Calais.


Waypoint nr. 055 23-JAN-10 6:13:36 N 50°21,721’ E000°45,666’, dus reeds de nulmeridiaan van Greenwich voorbij. Lichte zeebries, weinig mist, 16,5 knopen. Het schip rolt noch duikt nauwelijks; bleef dat maar zo tot in Kaapstad !
Ik ga dagelijks 3 waypoints nemen: om 6 uur, om 14 uur en om 22 uur , c.q. bij sommige gebeurtenissen.
We varen door het English Channel ter hoogte van het eiland Wight met menigvuldige schepen in onze richting.
Voor de besturing wordt op kaarten gewerkt. Daarop wordt de te varen koers in rechte lijnstukken in potlood getekend; de koers in graden wordt er langs een parallelle pijl naast geschreven. Deze koers wordt ingesteld en de automatische piloot voert dat uit op basis van de ingestelde koers (de Sollwert) en de werkelijke koers (de Istwert) vastgehouden door gyroscopen. Kompas en GPS spelen daarbij een secundaire rol. Om de 2 uren wordt op het lijnstuk de positie met een klein cirkeltje in potlood opgetekend op basis van de positie aangegeven door een grote GPS-display. Er is een geïnformatiseerd systeem beschikbaar: op twee monitoren met gedigitaliseerde zeekaarten zijn de schepen in de omgeving te zien: een cirkeltje met de naam van het schip en een pijl gericht in de vaarrichting. Ons schip in een witte dubbele cirkel op een rode stippellijn, de huidige vaarrichting; de anderen om ons heen in een groene enkele cirkel. De positie van de schepen wijzigt met kleine sprongetjes. Dit systeem is enkel informatief samen met de twee radarschermen die wel eens in het rood aangeven dat er een botsingssituatie aan het ontstaan is. Nog meer dan op ISADORA wordt er in het logboek van de Republic of the Marshall Islands gepend. Nu wordt nr. 49 volgeschreven; nr. 50 ligt al gereed.
Momenteel, zo rond 9.30 uur, tonen de schermen een dozijn schepen varend in onze richting binnen een straal van 50 km – een viertal is zichtbaar met het blote oog; in de omgekeerde richting, links van ons, ook zoveel maar we zien ze niet gezien de afstand. We bevinden ons nu ter hoogte van Wymouth in Engeland aan de rechter kant en Cap de la Hague – Cherbourg in Frankrijk aan de linker kant. Straks links de British Islands (Alderney, Guernsey, Herm, Sark en Jersey). In dit stille weer gaat de snelheid naar de 16,5 knopen dank zij het grote vermogen van de dieselmotor – 12 480 kW - die rechtstreeks de schroef aandrijft. Op ISADORA bedroeg het vermogen van de elektrische schroefaandrijving maar de helft. Maar wanneer het schip in een ongunstige stroming terecht komt of tegenwind krijgt, begint het meer te duiken en te rollen en daalt de snelheid tot rond de 15 knopen.
Om 13 uur is er een evacuatieoefening. We leren een immersion suite aantrekken en ik ben proefkonijn voor het afdalen in de schuin opgehangen lifeboat die plaats biedt aan 32 personen. Zulk een oranje gekleurde reddingsboot is aanwezig op elk schip dat een internationaal bepaald aantal personen aan boord heeft. Bij nood neemt iedereen er plaats in, riemt zich vast, het toegangsdeurtje gaat dicht en met het lossen van een ontgrendelingssysteem glijdt of eerder ploft de lifeboat in het water en vaart weg van het zinkende schip, aangedreven door een kleine dieselmotor,
Middagwaypoint: nr. 056 23-JAN-10 14:21:49 N 49°35,048’ W003°53,965’ bij heel rustige zee en snelheid tot 16,5 knopen.
De gemiddelde koers door het English Channel bedroeg een 250°. Vanaf 19 uur beginnen we voorbij de meest westelijke punt van Frankrijk, Brest en Ile d’Oussant (65 km van onze vaarroute verwijderd) te zwenken naar het zuiden om de Golf van Biskaje te “doorwaden” onder een koers van 208°, in een internationaal vastgelegde corridor zoals in het Englich Channel. Het is er half zo druk.
Avondwaypoint: nr. 057 23-JAN-10 21:53:41 N 48°24,472’ W006°10,341’.
Deze nacht gaan de klokken 1 uur achteruit: de tijd wordt Greenwich Mean Time (GMT).

Zondag 24 januari 2010 – dag 4

’s Nachts komen er perioden van hevig rollen voor, veroorzaakt door bepaalde stromingen in de diepe zee van de Golf van Biskaje, tot 5000 m.


Morgenwaypoint: nr. 58..24-JAN-10 7:01:53 N 46°16,029’ W007°51,910’.
De tijd op mijn hand-GPS houd ik ingesteld op onze tijd thuis, dit is GMT + 1 uur omdat gedurende de reis de scheepsklokken regelmatig gaan omgeschakeld worden, soms achteruit, soms vooruit. Verder in mijn verhaal ga ik altijd de actuele tijd op de scheepsklokken gebruiken. Bij voorbeeld waypoint 58 werd genomen om 06.01 uur “scheepstijd”.
Op dat uur zijn we bijna halfweg tussen het Franse Finisterre (Brest, Oussant) en het Spaanse Finisterre (El Ferrol, La Corunja). Het is prachtig weer, straks de zon, nu al 12° C, weinig wind, minder rolling.
Hoe gaat dat hier vooruit? We varen praktisch op een meridiaan van noord naar zuid. Een graad stemt overeen met 40 000 km aardomtrek gedeeld door 360 graden: 111 km. Tussen gisterenavond 22 uur en deze morgen 6 uur gingen we van N 48°24’ naar 46°16’, dus 2 graden en 8 minuten, dit is 2° en 8/60°, te vermenigvuldigen met 111, is ongeveer 230 km in 8 uren. Dus bijna 29 km/uur.

En hoeveel km moeten we in totaal afleggen? Antwerpen ligt op N 51°, Kaapstad op S 34°, dus 85 graden te overbruggen, dit is 85 X 111 = 9 435 km in vogelvlucht. Met ISADORA legde ik 6 800 km af.


Middagwaypoint: nr.059 24-JAN-10 15:08:15 N 44°21,547’ W009°19,333’.
We naderen het Spaanse Finisterre aan enigszins verminderde snelheid om morgen niet te vroeg aan te komen bij de haven van Leixoes in Portugal. We zijn er ten vroegste om 7 uur verwacht. Dus wat “gas terugnemen” om fuel te sparen.
Op zondag wordt er hier gewerkt als op de weekdagen. Aan tafel is er benevens het gebruikelijke stuk fruit een ijsdessert en de kok heeft een cake gebakken.
De crew. Allen Polen met hetzelfde gedrag als op ISADORA. Iets betere kennis van het Engels, hoewel. De kapitein is opvallend meer betrokken bij de zaak, komt voor elke maaltijd aan tafel, bespreekt er een en ander met zijn officieren. Heeft ook belangstelling voor mijn vragen, zowel over het schip als over het reilen en zeilen van Polen, vroeger en nu. De steward, in wit hemd en zwarte broek, is uiterst behulpzaam naar mij toe, frist dagelijks mijn woonst op, brengt versnaperingen en fruit en spreekt graag over zijn land en de geschiedenis ervan. Hij raadt mij de Britse schrijver Norman Davis aan die samen met zijn Poolse echtgenote een steengoede geschiedenis van Polen geschreven heeft, zegt hij. De technische officier ga ik benaderen als we Portugal voorbij zijn.
Om 17 uur steken ons twee containerschepen voorbij: rechts een MSC en links een MAERCK. We blijven traag varen, minder dan 14 knopen. Om 19 uur zijn we ter hoogte van de Noord-Spaanse kust en wijzigt de koers naar 180°, parallel met de Westkust van het Iberisch Schiereiland. We blijven op 70 km van de kust in diep water, 3000 m.
Avondwaypoint: nr. 060 24-JAN-10 23:09:18 N 42°35,272’ W009°55,565’.
Vanaf 22 uur scheepstijd wordt een koers aangehouden van 154° om naar de Portugese kust af te buigen. De snelheid is teruggebracht op 13 knopen, de schroef draait aan minder dan 100 t/min. Sterrenhemel, halve maan, weinig wind, nog 10°C. Veel schepen in de omgeving, tonen de monitoren

Maandag 25 januari 2010 – dag 5

Morgenwaypoint: nr. 061 25-JAN-10 7:04:18 N 41°11,833’ W008°53,809’.


Om 6 uur scheepstijd bevinden we ons voor de haven van Leixoes, dit is de haven van de stad Porto in Portugal. Goed weer, zeebries.
Wachtend op de havenloods brengt de kapitein het schip in betere positie door het enigszins te draaien. Daarbij komt het blijkbaar in een versterkende stroming te liggen waarbij het schip hevig begint te rollen, tot 20 graden uitwijking – een leek zou denken: “nu gaat ’t schip omkeren en is ’t ermee gedaan”. Ik ben op de brug bij die situatie rond 8.50 uur en kan mij nauwelijks staande houden. Er rolt van alles over de vloer. Terug naar mijn kajuit waar mijn omvergevallen bureaustoel de deur verspert. Alles wat toevallig niet op de overal aanwezige rubberen matjes ligt is op de grond gevallen. In het bijzonder mijn wekker die stilstaat op dat uur. Ik beloof beter voor hem te zorgen en hij begint zowaar terug te tikken nadat ik hem bijgesteld heb. Bij zo’n gebeurtenis beseft men hoe belangrijk de lacing van de bovendekse lading wel is. Een slordigheid en er liggen een pak containers en vrachtwagens in de zee. De rolcyclus duurt hier een veertiental seconden of een frequentie van 0,071 Hz. Bij ISADORO met de laag liggende zware lading duurde een cyclus maar 8 sec of 0,125 Hz. Dus hoe lager het zwaartepunt van schip en lading, hoe heftiger het rollen is.
Lucrèce per GSM bereikt. Haar SMS heb ik ontvangen toen er bij nacht even dekking moet geweest zijn bij het passeren van het Spaanse Finisterre. Nu gaat er een lange “radiostilte” ingaan: tot het schip in Walvisbaai aanlegt rond zaterdag 6 februari: meer dan tien dagen ga ik “van de wereld verdwijnen”. Misschien toch vroeger GSM-contact wanneer we binnen een paar dagen de Canarische Eilanden passeren. Maar ’t ziet er naar uit dat dat ’s nachts gaat gebeuren.
Pas om 10.30 uur komt de “pilotos” aan boord. Hij draait het schip met behulp van twee sleepboten en trekt het achterwaarts naar zijn ligplaats, de Terminal Contentores de Leixoes. Kleine maar efficiënte terminal, werkend met twee kranen met getrokken loopkat en twinlift-spreader Bromma, en transtainers, geen straddle carriers, wel opleggers om de containers aan- en af te voeren. In de namiddag worden er snel 85 containers geladen en gelaced door het scheepspersoneel.
Middagwaypoint: nr. 062 25-JAN-10 14:54:26 N 41°11,651’ W008°41,079’, dat is de ligging van de Leixoes-haven. Zonnig weer, groene bomen, palmbomen achter de haven.
19.30 uur: twee sleepboten trekken het schip van de kaai onder bevel van de loods. Nauwelijks buiten de haven verlaat hij ons. Nu staan we er alleen voor, voor een twaalftal dagen. ’t Begint met een goede rolbeurt zoals bij de aankomst voor de haveningang: daar ligt blijkbaar een zone met een grote dwarsstroming.
Avondwaypoint: nr. 063 25-JAN-10 23:00:45 N 40°40,750’ W009°04,833’. We schuiven van de kust weg onder 208°; rond 23 uur scheepstijd ter hoogte van Capo Mondego.

Dinsdag 26 januari 2010 – dag 6

Morgenwaypoint: nr. 064 26-JAN-10 7:09:11 N 38°48,382’ W010°25,961’. Bijna ter hoogte van Lissabon, sterrenhemel en zeebries, koers 208°, 15,7 knopen, 70 km van de kust verwijderd, zeediepte tot 5000 m.


Middagwaypoint: nr. 065 26-JAN-10 15:28:03 N 36°51,733’ W011°45,144’. Op scheepsuur 16 uur zijn we ter hoogte van Cabo de Sao Vicente, de uiterste zuidpunt van Portugal. In de diepe zee liggen er wel eens “bulten”, seamounts. In de omgeving hier liggen er twee: Gettysburg Seamount (20 m onder water) en Ormondo Seamount ( 28 m). De snelheid blijft beneden 15 knopen omdat de zee nu onrustig geworden is met schuimkopjes. De ontwerpwaarde van de aandrijving is 16,7 knopen bij stil water.
Rond 19 uur bevinden we ons ter hoogte van de Straat van Gibraltar op N 35°30’, wel 750 km westelijk ervan verwijderd. De wind is afgevallen, de snelheid bedraagt 16,5 knopen.
Avondwaypoint: nr. 66 26-JAN-10 22:55:15 N 35°01,373’ W012°43,671’.

Woensdag 27 januari 2010 – dag 7

Morgenwaypoint: nr. 67 27-JAN-10 7:09:22 N 32°58,582 W013°42,558’. We schuiven verder op naar het westen om rond West-Afrika (“the white man’s grave” zeiden de kolonisatoren vroeger) te draaien.Hier is het 6 uur, de zee is kalm, sterrenhemel, 15°C. Koers 202°, 16,5 knopen. Casablanca (Marokko-Rabat) voorbij, nu ter hoogte van de Madeira-Archipel (Portugal).
Middagwaypoint: nr. 68 27-JAN-10 15:33:15 N 30°53,972’ W014°41,547’. Het is zonnig en 24°C.
Avondwaypoint: nr. 69 27-JAN-10 22:50:23 N 29°04,766’ W015°31,881’.


/22
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina