Moncereen Pro pencycuron, prothioconazoolDovnload 13.41 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte13.41 Kb.
teeltbeschrijving ALEXIA
Algemeen

Doel van de teelt: Retail, consumptie export en schilbedrijf (ondermaten).

Voor Retail is een GlobalGap certificering vereist.

Voorbereiding pootgoed

Bij ontvangst het pootgoed direct behandelen met Moncereen Pro (pencycuron, prothioconazool). Na kort herstel van de huid, het pootgoed tot zo’n 2-3 weken voor het poten bewaren in een mechanisch gekoelde bewaarplaats bij ca. 5C. Hierna kan het pootgoed licht worden voorgekiemd (ogen in “witte puntjes” stadium) door middel van een warmtestoot. Niet poten zonder minimaal zichtbare kiemen.Poten

Koud poten rechtstreeks uit de mechanisch gekoelde bewaarplaats en/ of in koude grond is niet gewenst.

Teneinde een regelmatige opkomst te verkrijgen is een goede bodem structuur en een voldoende hoge bodemtemperatuur (10-12C) van groot belang. Tijdens poten is een rijenbehandeling tegen Rhizoctonia, zilverschurft en zwarte spikkel aan te bevelen Amistar (azoxystrobine), Subliem (fluoxastrobine, pencycuron). Pootdiepte gelijk aan maaiveld.

Maat 30/40 mm plantafstand ca. 35 cm (ca. 1.500 kg/ha)

Maat 40/50 mm plantafstand ca. 40 cm (ca. 2.600 kg/ha)
Alexia heeft een gemiddelde schurftresistentie en is geschikt voor de vroege lichte- en iets zwaardere niet humusrijke kleigronden. Alexia heeft geen snelle loofontwikkeling en een wat open loof type.

Bemesting, Gewasbescherming & Resistenties

Zuivere N-behoefte is 225–275 kg/ ha. Alexia reageert positief op een gedeelde gift (⅔ vóór planten en ⅓ tijdens knolzetting). Overwogen moet worden een gedeelte toe te dienen middels bladmeststof om de groeiduur te verlengen.

Maximaal de hoeveelheid P2O5 die wettelijk toegepast mag worden aanwenden. Bij voorkeur in een rijenbemesting toepassen.

Een ruime K2O gift is vereist. In het najaar K-getal op streefwaarde brengen (minimaal voldoende). Voor het gewas is bij een oogst van 60 ton/ha ca. 350 kg zuivere K2O (Chloor houdend) nodig. Te verdelen in drie giften: 200 kg voorjaar, 75 kg tijdens knolzetting en 75 kg 3-4 weken na de knolzetting. Géén Alexia teelt op Kali-arme gronden, hier is het risico voor optreden van blauw te groot.Mg, Mn, Ca, Bo als bladmeststof geven; deze micro-elementen werken stimulerend op groei en hebben een positief effect op kwaliteit.

Alexia is gevoelig voor Sencor (metribuzin) en Centium (clomazone).Royal MH (maleïne hydrazide) toepassen als het gewas nog voldoende groeit en de grootte van de kleinste gewenste knollen groter is dan 25 mm. Dit stimuleert de grofte van de partij en voorkomt vroegtijdige kieming in de bewaring.

Beregenen zodra de grond droog dreigt te worden en zo vaak als nodig is om de rug vochtig te houden (liever kleinere hoeveelheden van 20 mm per keer dan af en toe een fikse hoeveelheid). Vooral tijdens de knolzetting is dit (voldoende vocht rondom de nieuw te vormen knollen) belangrijk om eventuele schurft te voorkomen.

Alexia vormt enkele bessen, is resistent tegen Am Ro1 en Wratziekte Fysio 1.Oogst & Bewaring

Het gewenste kook type is B met een OWG van 360 gram en de gewenste (afzet)maat is 45/75 mm.

Start met loofdoding als de schil minder helder wordt. Wacht niet tot het gewas geheel is afgestorven, daar dit de optische schil-kwaliteit nadelig beïnvloed. Zorg dat de schil goed afgehard is en minimaal 3 weken wachten voordat met rooien word gestart. Voorkom rooibeschadiging.

Kistenbewaring heeft voorkeur. Voor bewaring wordt een behandeling (Diabolo (imazalil)) tegen zilverschurft en/ of zwarte spikkel geadviseerd. De optimale temperatuur tijdens de wondheling periode in de bewaring is ca. 14C en een hoge relatieve luchtvochtigheid. Daarna dient de temperatuur geleidelijk aan teruggebracht te worden naar ca. 6C. Alexia is weinig kiemlustig.Schaap Holland stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele schadelijke gevolgen die kunnen ontstaan bij het gebruikmaken van de gegevens.

De aardappelspecialist
Schaap Holland - Oogstweg 7 - 8256 SB Biddinghuizen - Holland - Telefoon +31(0) 321-335050 - Fax+31(0) 321-335051

Postbus 7 – 8256ZG Biddinghuizen www.schaapholland.com

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina