Motivatie en motiveren van mensen met ass casus: ChristienDovnload 7.92 Kb.
Datum28.08.2016
Grootte7.92 Kb.

Casus Christien

Bijlage V AS.2A

Casus


Motivatie en motiveren van mensen met ASS

Casus: Christien
  1. Beschrijving Christien

Christien is een vrouw van 23 jaar met een stoer uiterlijk. Haar “hobby” is sporten (voetbal, lopen en mountainbike). Voor haar is het belangrijk dat ze 3 uur op een dag kan sporten.

Op haar 19e is de bij haar de diagnose ASS vastgesteld, tijdens een opname op een PAAZ afdeling waar ze destijds was opgenomen voor de behandeling van psychotische klachten. Hierna is ze in behandeling gekomen op het Dr.Leo Kannerhuis ( tot november 2003).

Opleidingsniveau: Christien is in het bezit van een HAVO-diploma (een aantal jaren VWO) daarna wilde ze naar de academie voor Lichamelijke opvoeding. Hiervoor is ze afgewezen. Vervolgens heeft ze een jaar HEAO geprobeerd en heeft enkele certificaten van de MEAO gehaald. Haar grote droom is iets met sport te doen, daarom heeft ze zich vorig jaar aangemeld bij het CIOS. Ze is echter niet door de toelatingsprocedure gekomen.

Christien komt uit een gezin met drie kinderen, zij is de oudste. Het gezin is voor Christien erg belangrijk. Alhoewel Christien nu in een RIBW woont, brengt ze nog veel tijd door bij haar ouders. De mening van haar vader is tot op heden erg bepalend geweest. Hij is zeer betrokken bij het integratietraject van Christien. Het hebben van werk wordt door hem als zeer belangrijk gezien. Uitkering mag maar wordt als negatief gezien. Vader is van de harde aanpak, niet praten maar werken. De mening van thuis was voor C. altijd zeer belangrijk. Echter, hierdoor komt ze nogal een in conflict met zichzelf, omdat het kunnen sporten haar leven voor een groot deel bepaalt, waardoor er minder energie overblijft voor andere zaken, zoals werken. De laatste maanden zijn er veel conflicten thuis. Chirstien heeft naast haar directe familie weinig vrienden. Alhoewel ze in clubverband voetbalt heeft ze weinig contact met haar teamgenoten. Christien heeft weinig andere interesses dan zelf sporten, kan zich moeilijk inleven in anderen, neemt niet of nauwelijks initiatief en heeft veel moeite met het accepteren van haar autisme. Langzaam moet ze toegeven dat bepaalde toekomstverwachtingen die ze had niet haalbaar zijn, dit is een pijnlijk proces wat zich met name uit in depressieve klachten.

  1. Woonsituatie

Christien woont sinds een enkele maanden in een RIBW. Tegen het wonen in een RIBW heeft ze zich in eerste instantie nogal verzet, omdat ze van mening was dat ze zelfstandig kon wonen. Nu moet ze bekennen dat ze de begeleiding, die ze gewend was tijdens haar behandeling op het Dr. Leo Kannerhuis, erg mist. Dit confronteert haar met het feit dat zelfstandig wonen voorlopig niet haalbaar blijkt. Dit geeft haar een gevoel van falen.


  1. Arbeidtraject

Vanuit de behandeling op het Dr. Leo Kannerhuis is er een jobcoachtraject opgestart. Met begeleiding van een jobcoach heeft Christien oriënterende stages in verschillende beroepsrichtingen gelopen. Doel van deze stages was een passende beroepsrichting te vinden. Christien had zelf een duidelijke beroepen wens, nl. iets in de sport. Om aan deze wens te voldoen is er een toelatingsprocedure opgestart voor het CIOS. Op grond van tekort aan sociale vaardigheden en van sportieve prestatie is ze voor deze opleiding afgewezen. Alternatieven vinden voor het vervangen van de “sport” wens blijft moeilijk. Afgelopen zomer heeft Christien een redelijke stage gelopen als postbezorger. Het sorteren van de post en het rondbrengen, leek in eerste instantie passend, echter in combinatie met het drie uur moeten sporten op een dag was dit beroep te belastend voor haar. Vanaf november 2004 neemt Christien deel aan het AMSAS project, reïntegratie traject van het Dr. Leo Kannerhuis in samenwerking met Werkerode en Jobstap.


  1. Motivatieprobleem

Christien heeft geen intrinsieke motivatie voor werk op de arbeidmarkt. Ze heeft een zeer sterke prestatiemotivatie, maar deze heeft geen connectie met de competenties die zij heeft met betrekking tot het kunnen functioneren in een baan. Deze hebben betrekking op sport. Christien heeft weinig mogelijkheden voor reflectie op eigen handelen en een niet realistisch beeld van de arbeidsmarkt(“ik heb een Havo diploma dan ga ik toch geen post rond brengen”). Motivatie voor passend werk komt van extern, vader die vindt dat wanneer je een gezond lichaam hebt, je niet moet zeuren maar werken. Hiermee bedoelt hij geld verdienen. Christien wil status ontlenen aan arbeid. Status ontleen je aan prestatie (sportprestaties).De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina