Museum Kurhaus Kleef – Ewald Mataré-VerzamelingDovnload 13.65 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte13.65 Kb.
Museum Kurhaus Kleef – Ewald Mataré-Verzameling

Tiergartenstraße 41, D-47533 Kleef

Tel. 0049 / 2821 / 7501-0, Fax 0049 / 2821 / 7501-11

www.museumkurhaus.de, info@museumkurhaus.de

Nieuwe aanwinst met ondersteuning van Dutch Art Works en Bank Giro LoterijSteven Aalders, „Place (Black, Brown, Beige, Grey and Ash)“, 2009

Olieverf op doek, vijf delen, ieder 80 x 80 cm


Informatie voor de pers
Dankzij de ondersteuning van Dutch Art Works en Bank Giro Loterij heeft het Museum Kurhaus Kleef een vijfdelige reeks schilderijen van de Nederlandse schilder Steven Aalders verkregen: “Place (Black, Brown, Beige, Grey and Ash)” uit 2009. Het is de eerste werkgroep van deze beduidende vertegenwoordiger van de Nederlandse schilderkunst in een Duits museum.
Steven Aalders werd in 1959 in Middelburg geboren en leeft in Amsterdam, Londen en Haarlem gestudeerd; hij woont en werkt in Amsterdam. Zijn met grote behoedzaamheid geschilderde werken zijn enerzijds qua vorm uiterst gereduceerd en anderzijds theoretisch uiterst complex, vooral met betrekking tot het zich manifesterende begrip voor kleur. Onmiskenbaar staan ze in de traditie van werken van kunstenaars als Piet Mondriaan, Jan Schoonhoven, Donald Judd of Josef Albers. De schilderkunst van Aalders wordt evenwel niet alleen door formele vraagstukken of de kunstgeschiedenis geïnspireerd; zij voert ook een intensieve dialoog met de natuur waarvan de kunstenaar de innerlijke structuur probeert zichtbaar te maken. Bovendien zijn ook poëzie en muziek belangrijke aanknopingspunten voor zijn werk.
In 2009 nodigde het Mondriaanhuis in Amersfoort Steven Aalders uit om er een tentoonstelling te realiseren waar zijn schilderijen in een dialoog met het werk van twee ander kunstenaars moesten treden. Aalders besloot een serie van vijf schilderijen te maken met de titel “Place (Black, Brown, Beige, Grey and Ash)”, die hij in relatie bracht met de muziekstukken van de Amerikaanse componist Morton Feldman (1926-1987) en de meubels van Dom Hans van der Laan (1904-1991). De schilderijen tonen niets anders dan vier smalle, verticale resp. horizontale balken op een monochrome achtergrond. De balken zijn telkens centrisch nabij de randen van het schilderij geplaatst zodat ze in hun midden een virtueel kwadraat uitsparen dat met het kwadraat van het doek correspondeert. De kleuren van de balken en de achtergrond worden van schilderij tot schilderij gevarieerd zoals de reeks klanken in een muziekstuk: wanneer in het eerste werk van de reeks de achtergrond zwart en de balken beige, bruin, grijs en askleurig zijn dan laat het laatste van de vijf werken askleurige, zwarte, bruine en grijze balken op een beigekleurige achtergrond zien. De enorme concentratie en helderheid van de beeldtaal van Steven Aalders en zijn grote sensibiliteit voor de kleinste nuances van de kleur wordt in deze gesloten reeks van schilderijen op indringende wijze ervaarbaar.
Van de schilderijenreeks “Place” van Steven Aalders gaat een stilte uit, die in de zalen van het Museum Kurhaus Kleef in bijzondere wijze tot uitdrukking komt. Niet voor niets heeft de ontwerper van het museum, Walter Nikkels, de architectuur ervan steeds weer met die van een klooster vergeleken. In de Kleefse collectie ontmoet het werk van Aalders bovendien een ideale omgeving. Verwezen kan worden naar belangrijke werken van de Nederlandse schilderkunst zoals die van Jan Andriesse en anderzijds naar die van belangrijke internationale kunstenaars zoals Alan Charlton, Franz Gertsch, Gotthard Graubner, Yves Klein of Gerhard Richter.

Steven Aalders

Geboren 1959 in Middelburg, leeft en werkt in Amsterdam.


Opleiding

1979-1982 Rietveld Academie, Amsterdam

1982-1983 Croydon College of Art, London

1983-1985 Ateliers ’63, Haarlem


Solotentoonstellingen

2010 Gemeentemuseum, Den Haag

Effearte Gallery, Mailand

2009 Concept Space, Shibukawa, Gunma, Japan

Mondriaanhuis, Amersfoort

Celestial Chart, Slewe Galerie, Amsterdam

2007 Slewe Galerie, Amsterdam

2006 Sleeper Gallery, Edinburgh

Galleria del Tasso, Bergamo

2004 Slewe Galerie, Amsterdam

2002 SMAK Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, Gent

2001 CCNOA, Center for Contemporary Non-Objective Art, Brussel

Slewe Galerie, Amsterdam

1998 Slewe Galerie, Amsterdam

1995 Slewe Galerie, Amsterdam

1993 Reuten Galerie, Amsterdam

1992 Reuten Galerie, Amsterdam

1988 Casa de Caritat, Barcelona

Galerie Jurka, Amsterdam

1987 Galerie Jurka, Amsterdam


Groepstentoonstellingen (keuze)

2010 Dutch Connection, Hebel 121, Basel

2009 Steven Aalders / Krijn de Koning, Slewe Galerie, Art Basel Miami Beach, Miami / Florida

Hydra School Projects Artwalk, Hydra, Griechenland

Wahlverwandtschaft, Museum Belvédère, Heerenveen

2007 A Faithful Eye – Highlights from the ABN AMRO Collection, Grand Rapids Art Museum, Chicago

2006 Room with a View – The Bouwfonds Art Collection, Gemeentemuseum, Den Haag

20 Years Stadsgalerij, Stadsgalerij Heerlen

Oceanic Waves, Kaapeli, Helsinki

2004 Ten Years Slewe, Slewe Galerie, Amsterdam

Heirs of Mondrian, Mondriaanhuis, Amersfoort / Forum für Konkrete Kunst, Erfurt

2003 Up to now, Stedelijk Museum, Amsterdam

De inhuizing, Stadsgalerij Heerlen

2002 Among Ourselves, Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam

Een collectie in beweging, Stadsgalerij Heerlen

1999 Steven Aalders, Michael Jacklin & Martina Klein, Slewe Galerie, Amsterdam

Recent Acquisitions, Stedelijk Museum, Amsterdam

1998 The Centre Holds, Report from the Dutch Art Scene, Galerie Gmurzynska, Köln, CologneDe Stichting Dutch Art Works
De Stichting Dutch Art Works heeft als doel de Nederlandse hedendaagse kunst internationaal een grotere bekendheid te geven. Zij brengt hedendaagse Nederlandse kunstenaars in contact met buitenlandse musea om belangrijke werken in de verzamelingen van deze musea een vaste plaats te geven.
Sinds 2005 is het gelukt 18 Nederlandse kunstwerken in de collecties van internationale topmusea op te nemen, waaronder Marlene Dumas in Tate Modern, Jan Dibbets in Centre Pompidou, Marijke van Warmerdam in Castello di Rivoli, Robert Zandvliet in Kunstmuseum Bonn, Jan Andriesse in Museum Kurhaus Kleef en Rineke Dijkstra in Louisiana Museum, Humblebaek / Kopenhagen. Adviseur van de stichting is Rudi Fuchs, oud-directeur Stedelijk Museum Amsterdam.
www.dutchartworks.nlDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina