Mysterie: VreemdelingenDovnload 4.77 Kb.
Datum27.09.2016
Grootte4.77 Kb.
Mysterie: Vreemdelingen
Het is 1519 na Christus in de buurt van de Mexicaanse kust. Hoog boven de golven zit een Spaanse matroos in het kraaiennest. Hij moet uitkijken naar land. De schepen zijn al tijden onderweg en de bemanning is moe. Ze beginnen het geloof te verliezen in een nieuw land achter de horizon. Hernán Cortez, de leider van de expeditie, moet moeite doen om de hoop bij zijn ondergeschikten levendig te houden.

Dan, eindelijk het verlossende woord vanuit het kraaiennest: ‘Land!’

Gauw wordt een nieuwe koers uitgezet en korte tijd later roeien de eerste Spanjaarden, met Cortez in de boot, naar het strand. De kust is veilig en de andere 500 mannen worden ook aan wal gebracht.

Nu is Cortez in zijn element. De paarden worden bestegen en Cortez geeft het signaal om de kust te verlaten en op ontdekkingsreis naar het binnenland te gaan.

Op hetzelfde moment rent een Azteekse bode naar het hart van het Azteekse rijk, de stad Tenochtitlan. Daar krijgt de keizer Montezuma de boodschap over de Spaanse landing op het strand.

Montezuma heeft nu een probleem. Hij kent dit volk niet en weet niet goed wat hij van hun komst moet denken. Hij stelt zichzelf voortdurend de vragen: ‘Wie zijn zij en wat willen zij?’

Diep peinst hij over de vraag hoe hij deze groep welkom moest heten in zijn Azteekse rijk.

Hij vroeg zijn raadgevers om hulp en hij legde hun de verschillende mogelijkheden voor.


Jullie zijn de raadgevers en jullie moeten Montezuma een advies geven. De twee mogelijkheden waaruit Montezuma kan kiezen zijn:

  • de vreemdelingen vredelievend welkom heten in zijn rijk en ze gastvrij onthalen.

Of

  • de vreemdelingen aanvallen en een oorlog beginnen om de Spanjaarden te dwingen weg te gaan.

Om een goed advies aan Montezuma te kunnen geven, moeten jullie je keuze onderbouwen met argumenten. Je moet hiervoor de bronteksten gebruiken. De argumenten moeten in goed Nederlands worden uitgeschreven zodat Montezuma in een keer begrijpt wat jullie mening is en waarom.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina