Mysterie: VreemdelingenDovnload 10.51 Kb.
Datum27.09.2016
Grootte10.51 Kb.
Mysterie: Vreemdelingen
3. En toen zij het Grote Bestuurdersgebouw, de Rijksraad, binnenkwamen, schoten zij hun geweren af, herhaaldelijk schoten zij ermee, de geweren ontbrandden daar al, reeds stootten zij rook uit, alsof zij uiteenspatten, zo donderden ze.

7. De Tlaxcalteken gingen de Spanjaarden voor, zij kwamen hen begeleiden, zij kwamen hen aanvoeren om hen te laten, hen te gaan onderbrengen in de woonverblijven van hun regeringspaleis.

5. Hernán Cortez vertrok in 1504 naar Spaans-Amerika. Hij was toen achttien.

1. De Chololteken hadden niets kwaads in de zin, zij kwamen de Spanjaarden niet met pijlen noch met schilden (ongewapend) tegemoet. Zij werden als het ware heimelijk gedood, slechts op bedrieglijke wijze liet (de Spaanse aanvoerder) hen ombrengen, alleen maar in het verborgene liet hij hen uitmoorden, alleen maar omdat de Tlaxcalteken hun ( de Spanjaarden) op verraderlijke wijze raad gegeven hadden.

8. En toen kwamen de christenen te weten en vernamen dat ginds in Mexihco de Grote Gebieder was, hij, Montezuma. En dan zenden de christenen hem een begroetingsgeschenk naar hier.

4. ‘Montezuma zit maar in de oude geschriften te staren. Hij vraagt zich af of de terugkeer van Quetzalcoatl op handen is; volgend jaar is het immers I-Riet!’

9. Het vierde onheilspellende voorteken: de zon was nog niet onder toen er in drie gedeelten een komeet viel; zij begon naar waar de zon ondergaat en begaf zich toen naar waar de zon opgaat, zij regende als een vuurbloem neer, haar staart ver uitwaaierend, ver weg kwam haar staart terecht. En toen dit gezien werd was er veel lawaai alsof er klokken geluid werden.

2. Namen


- Hernán(do) of Fernando Cortez

Legeraanvoerder (capitán) van het Spaanse invasieleger in het Azteekse rijk

- Montezuma Xocoyotzin (uitspraak: Motewksóma Shjokojótsien)

Hij die zich Gebieder maakt door zijn Toorn, De Jongere.

Colhuatecuhtli (Colhua-heerser, keizer) van het Azteekse rijk van 1502 tot 1520

- Quetzalcoatl

Geverderde Slang, Heer van het Leven

De Azteken geloofden dat deze god hen had geschapen.

- Tlaxcalteken

Stam in Mexico die de kant van de Spanjaarden koos en met hen mee vocht tegen de Azteken.

- Chololteken

Stam in Mexico die schatplichtig was aan de Azteken

13. Het Azteekse Rijk had 15 miljoen inwoners verdeeld over 500 steden.

10. "Is hij (Cortez) nou helemaal gek geworden?", schreeuwde Carlos uit, "Die Azteken, dat brute volk! Ze vertellen ons om NIET naar die stad te gaan en wij doen het lekker wel? Ik niet! We kunnen maar 400 man meenemen, kans op hulp is er niet en we zitten in een onbekend land. Vergeet het maar!"

12. Quetzalcoatl werd hij omschreven als een man met een baard en met een blanke huidskleur.

15. Azteken geloofden sterk in het lot en zagen snel gebeurtenissen of dingen aan als voortekenen. In 1519 eindigde een cyclus van 52 jaar en begon het jaar van Een Riet. In dat jaar zou volgens de legende de God Quetzalcoatl terugkomen uit het oosten en het rijk ten gronde richten. De Azteken verwachtten dus het einde van hun rijk, en alsof de legende nog niet genoeg was, begonnen er vreemde dingen te gebeuren. Zo had men bijvoorbeeld een komeet aan de hemel gezien en was er brand in de tempel van Huitzilopochtli geweest.

6. Onrust onder zijn manschappen noodzaakte Cortez tot het verbrandden van de schepen, en maakte zo de verovering van gebied noodzakelijk, dit was immers de enige overlevingskans.’

14. Montezuma was 17 jaar keizer toen de Spanjaarden kwamen.11. Toen het zover was zei de Spaanse aanvoerder (Cortez) tot hen: ‘Luistert alsjeblieft, ik heb vernomen en gehoord dat men algemeen zegt dat de Mexicanen heel sterk en dapper en strijdbaar zijn. Een Mexicaan zou genoeg zijn om tien of zelfs twintig van zijn vijanden te vervolgen, volkomen te verdrijven, geheel en al op de vlucht te jagen, volledig zich de rug te laten tonen. En nu wil ik mijn innerlijk tevredenstellen en jullie bezien en op de proef stellen om te weten hoe sterk jullie zijn en hoe dapper.’
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina