Naam: Patrick Buss Opleiding: sgm klas: 1R 2013/2014



Dovnload 121.72 Kb.
Datum21.08.2016
Grootte121.72 Kb.


rechthoek 36


SportHart

Hart voor de sport
rechthoek 37



Naam: Patrick Buss

Opleiding: SGM

Klas: 1R

2013/2014




Voorwoord


Tijdens de college Sporthart hebben we een paar opdrachten gekregen die we moesten uitwerken. Vervolgens werden deze opdrachten besproken in de klas. Deze opdrachten zijn verwerkt in dit verslag samen met de opdracht “mijn sporthart”.

In deze opdracht vind u informatie over verschillende documentaires, een sportboek en een evenement die ik bezocht heb. Dit verslag heb ik helemaal alleen getypt en weinig bronnen gebruikt.

Na 3 maanden hard te hebben gewerkt aan de verschillende opdrachten heb ik uiteindelijk het verslag van sporthart klaar, waarin alle punten van het beoordelingsmodel staan.

De bronnen die ik heb gebruikt zijn te vinden aan het einde van het verslag (ook te zien in de inhoudsopgave).

Ik wens de lezer veel leesplezier en leerzame momenten met het lezen van mijn verslag.

Patrick Buss

Opleiding Sport, gezondheid & management.

Klas 1R


Inhoudsopgave


Voorwoord 2

Inhoudsopgave 3

Inleiding 4

Mijn sportloopbaan 5

Beschrijving sportloopbaan 6

P&O model 6

Keuzemotieven 8

Mijn leefstijl 9

Beschrijving Hedendaagse leefstijl 10

Bravo factoren 11

Opvallende factoren 13

Verbeterpunten 13

Mijn Sporthart 13

Tyrone Spong “King of the ring” 14

Edwin van der Sar 15

Sven Kramer 16

NK grappling Wijk bij Duurstede (Utrecht) 2013 17

Ik, Zlatan 18

Slotwoord 19

Bronnenlijst 20




Inleiding


In dit verslag is informatie te vinden over mijn loopbaan. Ik vertel welke sporten ik heb gedaan en waarom ik hier voor gekozen heb.

Daarnaast vertel ik ook over mijn hedendaagse leefstijl. Hierin zijn de BRAVO factoren te vinden. In heb testen gedaan en de resultaten opgeschreven. Ook heb ik mijn verbeterpunten opgeschreven van mijn leefstijl.

Als laatste heb ik drie documentaires gekeken, een boek gelezen en een event bezocht. De reden waarom ik voor deze documentaires, boek en event heb gekozen is, omdat ik een hart voor deze sporten heb. Dit is natuurlijk veel uitgebreider uitgelegd en dit is te vinden verder in het verslag.

Mijn sportloopbaan


Hier wordt verteld over de sporten die ik in mijn leven heb gedaan.

Ik begin met een beschrijving over mijn sportloopbaan, waarin ik beschrijf wat ik allemaal heb gedaan voor sporten.

Tevens leg ik uit waarom mijn keuze op deze sporten is gevallen.

Vervolgens heb ik al mijn sporten verwerkt in het P&O model.

Het P&O model bestaat uit een twee categorieën: Persoonlijk en omgeving. Al mijn beoefende sporten zijn hier in verdeelt.

Tot slot worden mijn keuzemotieven duidelijk gemaakt. Hier beschrijf ik waarom ik voor deze sporten heb gekozen die ik tot nu toe heb beoefend.


Beschrijving sportloopbaan


Voordat ik mijn eigen keuzes in de sport mocht maken, hebben mijn ouders mij eerst op zwemles gedaan. Ik was toen net 5 jaar en vond het erg leuk. Binnen een jaar had ik mijn A en B diploma. Vanaf dat moment mocht ik zelf een sport kiezen.

Vanaf mijn zesde ben ik op voetbal gegaan, omdat dat de sport was wat al mijn vrienden deden en omdat het wedstrijdelement mij aansprak. Naast de trainingen en wedstrijden, speelden we ook in de pauzes op school en ook vaak na schooltijd. Dit was mijn reden om ook op voetbal te gaan.

En jaar later ben ik ook op tennisles gegaan. Ik was al vaak op de tennisbaan te vinden, omdat mijn ouders en broer ook tennissen. Als klein jongetje mocht ik na afloop van de wedstrijden ook wel eens proberen en ik bleek een goed balgevoel te hebben. Mijn ouders besloten mij toen ook op tennisles te doen. Het tennissen ging mij goed af. Ik heb veel competitie gespeeld en ben daarmee ook kampioen geworden.

Omdat op een gegeven moment voetbal en tennissen niet meer te combineren viel, omdat de voetbaltraining en tennislessen op hetzelfde tijdstip vielen, ben ik gestopt met voetbal. Op dat moment vond ik het tennissen leuker.

Op de basisschool werden er elk jaar diverse sportevenementen georganiseerd. We gingen bijvoorbeeld ieder jaar een paar keer in de winterperiode naar Kardinge, waar we behalve schaatsles ook allemaal spelletjes gingen doen op het ijs. Ook gingen we zwemmen bij zwemschool Zuidhorn.

Iets wat ik al vanaf kleins af aan al doe is skiën. In het verleden ging ik elk jaar met mijn ouders op wintersport om een week te skiën. Dat vind ik een fantastische sport. De snelheid tijdens het afdalen, de trucjes die je op ski’s kunt doen, de kik die je er van krijgt, maakt het voor mij elke keer weer een feest om te doen. De laatste twee jaar ben ik met vrienden op wintersport geweest om te skiën, maar ook om lekker te feesten en genieten van de vakantie.

In 2009 ben ik op kickboksen gegaan. Ik zag het altijd op tv en het leek me leuk om een keer mee te doen. Na mijn eerste training was ik verkocht en heb ik mij gelijk aangemeld, want het beviel mij hartstikke goed. Na 2 jaar getraind te hebben bij Spartan fights, ben ik er heel even mee gestopt. Omdat ik altijd alleen heen moest, raakte ik helaas mijn motivatie kwijt. Een paar maand later heb ik het weer opgepakt bij een andere gym genaamd KB Groningen. Toen ik naar deze sportschool ben gegaan, ben ik ook gelijk begonnen met MMA.

Ik trainde 4 keer in de week en dit heeft mij helaas een blessure opgeleverd. Er was een stuk kraakbeen afgebroken in mijn knie. Ik heb mij hier voor laten opereren. De eerste operatie was in november 2012. Tijdens deze operatie hebben ze er nog meer kraakbeen uitgehaald om vervolgens te kweken in het laboratorium. Tijdens de tweede operatie, die plaats vond in februari 2013 hebben ze het er weer in gezet. Tot slot mocht ik zes weken niet mijn been belasten en daarna nog eens 9 maanden revalideren. Dat valt niet mee voor iemand als mij, maar het vooruitzicht dat ik na die periode weer alles kan doen wat ik graag wil, heeft mij gemotiveerd om met te houden aan het revalidatieschema. Vanaf november 2013 mag ik weer alle sporten beoefenen, welke ik in de verleden jaren ook deed.

In 2010 ben ik ook gaan fitnessen, mede omdat ik dan zelf kan bepalen wanneer ik heen ga. Vanaf eind 2012 ben ik regelmatiger gaan fitnessen om mijn lichaam meer in vorm te krijgen en mijn spiermassa te laten groeien. Dit heb ik ook gedaan omdat ik niet meer MMA kon doen vanwege mijn blessure en toch wel graag wou bewegen.

Ik let de laatste tijd veel op mijn eten om op deze manier mijn lichaam sneller te laten groeien.


P&O model


In het P&O model beschrijf ik de sporten die ik heb gedaan en onder welke categorie ze vallen. Het P&O model staat uit twee categorieën genaamd “persoonlijk en omgeving”. Het persoonlijke deel is vervolgens weer verdeeld in oriëntaties, competenties en capaciteiten. De categorie “omgeving” is verdeeld in: micro, meso en macro.

Elke sport die ik heb beoefend of nog steeds beoefen, zijn verdeelt in de categorieën die hieronder verwerkt zijn in het tabel.

Aan de linkerkant van het tabel is te vinden welke sport ik heb gedaan, bij welke club ik de sport beoefend heb en in welke jaren in de sport beoefend heb. Vervolgens is de sport geplaatst in een categorie waar ook verteld word waarom die in deze categorie zit.

Hieronder staan de categorieën nog eens beschreven:



Persoonlijk: 

Oriëntaties: interesses  

Competenties: Aangeleerd, geoefend  

Capaciteiten: Aangeboren, talenten 



Omgeving:  

Micro: Ouders, vrienden 

Meso: School, Club, bedrijven  

Macro: Overheid, Landelijk, TV  





Sport




persoonlijk







omgeving








Oriëntaties

Competenties

Capaciteiten

Micro

Meso

Macro


Voetbal

1998-2004


VV Aduard 2000










Ik heb een tijd op voetbal gezeten omdat mijn vrienden het ook deden en omdat het wedstrijd-

element mij

aansprak








Zwemmen

1997-1999


Zwemschool Zuidhorn




Ik vond het altijd leuk om te spelen in het water










Ik heb zwemles gehad omdat mijn ouders het belangrijk vonden


Schaatsen

1998-2003


Kardinge













Dit was een activiteit van school,

waarin we

schaatsles

kregen





Skiën

2000-2010


Oostenrijk

Frankerijk






Ik vind dat sneeuw een leuke sfeer geeft en dan kun je er ook nog eens in sporten.




Ik ben begonnen met skiën omdat m’n ouders op wintersport gingen.







Skiën

2011-heden


Oostenrijk

Frankerijk






Omdat het skiën heel goed gaat vind ik het ook alsmaar leuker. Zodoende ga ik nu elk jaar met vrienden op wintersport.














Tennis

1999-heden


ATC. Aduarder tennis club










Ik ben gaan tennissen omdat m’n ouders en broer het ook deden en het leek mij toen die tijd ook leuk om te doen.







Kickboksen

2009-2012


Spartan Fights & KB Groningen













Ik zag het altijd op tv en wou het ook proberen. Het is me toen goed bevallen




MMA

2011-heden


KB Groningen




Toen ik het kickboksen mnder leuk begon te vinden, ben ik MMA gaan doen, omdat het grond vechten mij zeer interesseert.













Fitness

2010-heden


Fysio Fit Noordhorn & Basic Fit Groningen

Fitness ben ik gaan doen om mijn energie kwijt te raken en om meer in vorm te raken. Daarbij vind ik fitness zeer handig omdat je daarbij zelf je tijden kan inroosteren.

















Keuzemotieven


Vroeger ging ik sporten doen omdat mijn vrienden het ook deden en mijn ouders vonden dat ik beweging nodig had, want bewegen is, zoals iedereen weet, gezond. Voetballen en tennissen waren de sporten die voornamelijk gedaan werden in mijn dorp, dus ben ik deze sporten ook gaan beoefenen.

Toen ik 17 was ben ik begonnen met vechtsporten. Hier heb ik voor gekozen omdat ik het een geweldige sport vind om naar te kijken, dus ging ik het maar proberen. Na een training te hebben gevolgd heb ik mij gelijk aangemeld, omdat het mij super beviel.

Sinds 2012 ben ik echt fanatiek aan het fitnessen. Ik let op mijn eten en sport minstens 5 keer in de week. De reden waarom ik hier voor gemotiveerd blijf is, omdat ik het doe met vrienden. Fitness is een leefstijl en ik heb mijn leefstijl daar behoorlijk op aangepast.

Het verschil in mijn keuzemotieven is heel duidelijk. Toen ik nog jong was moest ik sporten van mijn ouders. In die tijd werden balsporten veel beoefend in mijn dorp.

Later ben ik begonnen met vechtsporten omdat dat mij heel erg aansprak. Deze sporten waren mijn eigen keuze. Omdat ik helaas geblesseerd raakte aan mijn knie in 2012, ben ik als alternatief gaan fitnessen met vrienden. De reden waarom ik dus voor fitness heb gekozen is omdat mij knie kapot was en dus geen andere fysieke sporten kon beoefenen. Ik ben toen rustig begonnen met fitnessen maar het is nu voor mij echt een leefstijl geworden. Ik pas mijn eten er op aan en ik heb een trainingsschema.

Mijn leefstijl


In de rubriek “mijn leefstijl” beschrijf ik mijn hedendaagse leefstijl. Hierin omschrijf ik kort wat ik allemaal doe op een dag.

Daarna behandel ik de bravo factoren.

Bij elke factor heb ik twee verschillende testen gedaan en vervolgens uitgewerkt. Tevens beschrijf ik wat de normen en waarden zijn van het bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning.

Tot slot beschrijf ik nog wat over de opvallende factoren en mijn verbeterpunten.



Beschrijving Hedendaagse leefstijl


Als ik wakker word moet ik eerst ontbijten en even ontspannen voordat ik mij ga inspannen op school. Na mijn ochtendritueel van aankleden, ontbijten en spullen voor school verzamelen, ga ik richting school.

Op school volg ik de theorie- en praktijklessen. Tussen de lessen door probeer ik mijn eiwitten en koolhydraten binnen te krijgen omdat ik veel sport op school en na schooltijd. Ik heb geen vaste tijden dat ik ga eten, omdat ik niet altijd op de zelfde tijden pauze heb.

Na schooltijd neem ik nog een stevige maaltijd zodat ik daarna door kan naar de sportschool. Het sporten duurt gemiddeld 1,5 uur bij mij. Dit doe ik samen met mijn vrienden. Na de training ga ik naar huis. Thuis neem ik een warme douche en ga vervolgens avond eten.

Na het eten ga ik met mijn school opdrachten bezig als ik opdrachten heb. Rond een uurtje op acht à negen uur stop ik en geniet ik nog van de rest van de avond alleen, met mijn vriendin of met mijn vrienden.

Ik het weekend gaat dit natuurlijk anders. Gemiddeld slaap ik tot een uurtje of 11 uit. Daarna begin in aan mijn ontbijt zodat ik mijn eiwitten binnen krijg. Dit doe ik door middel van kip eten en eiwitshakes drinken. Vervolgens ga ik sporten in de sportschool of met vrienden voetballen of zaalvoetballen.

Na het sporten neem ik weer een maaltijd, zodat ik de rest van middag genoeg energie heb. Meestal ga ik met vrienden zitten in de voetbalkantine, waar wij genieten van het weekend met een paar biertjes.

Na het avondeten word het weekend meestal verder gevierd in de kroeg in Aduard of wij gaan op stap in de stad.

Roken doe ik niet meer. Omdat ik gezond bezig ben, ben ik daar mee gestopt. Wel nuttig ik wel af en toe een biertje omdat ik niet te streng op me zelf wil zijn.


Bravo factoren



Bewegen:
Er zijn twee normen voor het bewegen. Deze twee normen zijn als volgt.

De NNGB norm: minimaal 5 keer in de week matige intensieve lichamelijke beweging hebben.

De fit norm: minimaal 3 keer in de week zware intensieve beweging van minimaal twintig minuten.

Er valt ook een combinatie te maken van deze twee normen. Dit noemen ze een combinorm.  Iemand voldoet aan de combinorm wanneer hij/zij aan tenminste één van de beide genoemde normen voldoet .


Op school bewegen we minimaal een uur op school, waarbij ik gemiddeld circa 500 calorieën verbrand. Dit heb ik gemeten tijdens verschillende praktijklessen met mijn hartslagmeter. Daarnaast fitness ik 5 dagen in de week, waarbij ik gemiddeld circa 650 calorieën verbrand.
Tijdens het fitness train ik puur op spiermassa. Dit zijn dus setjes van 4x8 stuks. Omdat ik geopereerd ben aan mijn knie in november 2012 en februari 2013, heb ik lange tijd geen MMA training gevolgd. Hier ben ik sinds eind 2013 weer mee begonnen.
De resultaten van de test zijn als volgt: ik heb te veel beweging. Beweging is goed maar te veel beweging is weer niet goed. Ze zeggen dat gemiddeld een half uur per dag gezond is voor iemand die zijn lichaam in vorm wil houden.
Volgens een test van www.voedingscentrum.nl heb ik een Body Mass Index (BMI) van 23,7, dit getal geeft de verhouding tussen de leeftijd het gewicht en de lengte weer. Volgens dit getal past mijn lengte goed bij mijn lichaamsgewicht.
Roken:

Roken heb ik een paar jaar gedaan, maar ben ik sinds de start van deze opleiding mee gestopt. Dit doe ik omdat ik een sportman ben met een sporthart. Roken is slecht voor de gezondheid en verhoogt de kans op longkanker met 20%. Aangezien ik nu gestopt ben merk ik dat mijn conditie en fitheid veel vooruit is gegaan.


Alcohol:
Matig alcoholgebruik kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Matig alcoholgebruik is maximaal 1 glas alcohol per dag voor vrouwen en 2 glazen per dag voor mannen. Meer dan 1 glas per dag levert bij vrouwen al gezondheidsrisico´s op, zoals een verhoogd risico op borstkanker, bij mannen nemen ziekterisico’s toe bij meer dan 2 glazen per dag.
Als je kijkt naar mijn alcohol gebruik drink ik iets meer dan een gemiddelde jongen van 21 jaar.

Dit valt ook te zien in het grafiek onder aan de pagina. Op dit moment ben ik aan het minderen in het alcoholgebruik, omdat het niet hoort in mijn voedingsschema. Maar af en toe nuttig ik een paar biertjes in het weekend, omdat ik niet te streng op me zelf wil zijn.


Er wordt verteld dat je niet meer dan vijf glazen alcohol mag hebben op een dag. In het weekend zit ik daar snel over heen omdat ik dan bijvoorbeeld in de kroeg zit, maar door de weeks neem ik geen druppel alcohol.


Voeding:
er zijn verschillende voedingsnormen. Dit verschilt per cultuur, maar ook of je een man of vrouw bent. Het is belangrijk dat je elke dag je voedingsstoffen en calorieën binnen krijgt. De hoeveelheid calorieën die je binnen moet krijgen wordt bepaald door het aantal calorieën wat je verbrand.
Mijn voedingsschema is aangepast op mijn fitnesstrainingen. Als ik mijn spiermassa groter wil hebben eet ik tussen de 3500 calorieën en 4500 calorieën op een dag. Als ik dit een tijd gedaan heb, wil ik mijn vet percentage weer naar beneden hebben. Dit doe ik door minder calorieën binnen te krijgen, maar wel veel eiwitten binnen krijgen. Eiwitten zijn voor mijn heel belangrijk tijdens beide voedingsschema’s. Door de eiwitten groeien mijn spieren sneller. Dit doe ik ook door middel van het nemen van eiwitshakes.
Wat ik mag bijvoegen aan mijn voedingsschema’s zijn omega 3, vitamine B5 en koper. Deze gegevens heb ik gekregen door middel van een voedingstest.
Ik heb een test gedaan op www.fitforme.nl. hier onder staan de drie belangrijke punten die ik moet verbeteren.
Omega 3 | Uw inname: 11%
Omega 3 vetzuren hebben een gunstige werking op hart en bloedvaten. De goede vetten kunt u aanvullen met Omega 3 Visolie.

2. Koper | Uw inname: 47%


Koper speelt een rol bij de vorming van bind- en botweefsel en is van belang voor het goed functioneren van het afweersysteem.

3. VitamineE | Uw inname: 49%


Vitamine E geeft bescherming tegen vrije radicalen. Uw Personal Multi bevat vitamine E om uw voeding aan te vullen.
Ontspanning:

Door ontspanning word de doorbloeding van de spieren beter en ontspanning is goed tegen stress.


Ik zorg ervoor dat ik mijn ontspanning heb in de avonduren en in het weekend. Ontspanning is voor mij heel belangrijk, want ik kan niet goed omgaan met teveel stress.

Aangezien ik snel gestrest ben, doe ik veel leuke dingen met mijn vrienden en mijn vriendin. Maar ook met sporten kom ik vaak tot rust. Niet fysiek maar wel geestelijk. Ik heb mijn gedachtes bij het sporten en laat mijn problemen achter mij.


Er wordt mij verteld dat ik nog wel meer rust mag nemen. Hier ben ik het soms wel mee eens. Aangezien ik af en toe gewoon tijd te kort kom. Ik maak altijd te veel afspraken op een dag. Hierdoor kom ik meer in de stress. Dus ik moet minder afspraken maken zodat ik me wat meer kan ontspannen.

Opvallende factoren


Wat heel opvallend is aan mijn factoren zijn de volgende punten. Mijn beweging is een van de grootste opvallende factoren. Ik sport ongeveer 16 uur in de week. Dit is natuurlijk veel meer dan een gemiddelde jongen van 21 jaar. Zoveel sporten is ook niet meer gezond. Maar omdat ik zo gek op sporten ben blijf ik het doen.

Mijn alcoholgebruik is ook iets meer dan het gemiddelde. In het weekend lust ik graag een biertje als ik in de kroeg ben.

Mijn voedingsschema is ook opvallend. Ik varieer redelijk vaak met eten. Dit pas ik aan mijn doelstelling aan. Als ik bijvoorbeeld mijn spiermassa groter wil hebben moet ik veel, maar wel gezond eten binnen krijgen.

De ontspanning die ik krijg, is eigenlijk te weinig. Ik kom vaak tijd te kort op dagen. Omdat ik veel dingen plan op een dag moet ik mij veel haasten en kom ik in de stress.

Kortom, ik heb mijn leefstijl aangepast aan het sporten, omdat ik een hart heb voor de sportwereld.

Verbeterpunten


Beweging:

Aangezien ik meer als gemiddeld beweeg, hoef ik daar niks aan te veranderen. Af en toe m’n lichaam een dag rust geven zou een verbeterpunt kunnen zijn, omdat ik eigenlijk te veel

beweeg.
Roken:

Hier hoef ik niks aan te verbeteren. Ik ben helemaal gestopt met roken, dus beter als wat het nu is kan ik het niet maken.


Alcohol:

Ik zal iets minder alcohol willen drinken. De reden waarom ik dit zou willen doen is omdat het veel gezonder is als men geen alcohol neemt. Ook is het beter voor de spiergroei en het naar beneden brengen van mijn vetpercentage. Ik wil niet te streng op me zelf zijn, dus ga ik zeker nog wel wat drinken in het weekend. Maar wel met mate.


Voeding:

Aangezien ik af en toe nog wel eens ongezond eet, kan dit nog veranderd worden. Ik moet ervoor zorgen dat ik elke dag mijn fruit en groentes binnen krijg. Dit zorgt er voor dat ik een nog gezonder leven ga leiden.


Ontspanning:

Nog een verbeterpunt is mijn ontspanning. Ik heb, vind ik zelf, te weinig ontspanning op sommige dagen. Ik moet minder afspreken op een dag zodat ik rustiger aan kan doen. Ook moet ik een planning maken van de dag zodat ik wat meer rust in mijn hoofd krijg.


Mijn Sporthart


Ik heb drie documentaires gekeken en vervolgens uitgewerkt. Van elke documentaire is een samenvatting geschreven.

Tevens is de meerwaarde voor een sgm-professional behandeld en de meerwaarde voor mijn sporthart.

Hetzelfde heb ik ook gedaan bij een evenement die ik bezocht heb en over een boek die ik gelezen heb.

Tyrone Spong “King of the ring”


Tyrone Spong is een Nederlandse kickbokser met Surinaamse bloed in zich. Ik ben zelf een groot fan van Tyrone Spong. Dat is dus ook de reden waarom ik voor documentaire heb gekozen. De reden waarom ik fan ben van Tyrone Spong is omdat ik zijn vechtstijl geweldig vind en hij is in het dagelijks leven een hele spontane en energievolle man met grote toekomstplannen.

Tyrone Spong is geboren in Suriname en op 5 jarige leeftijd naar Nederland verhuisd. Amsterdam Zuid-Oost om precies te zijn. Op jonge leeftijd is hij begonnen met kickboksen in Amsterdam Zuid-Oost. Zijn trainer Lucien Carbin zag een groot talent in hem. Dit werd ook een feit, want hij won al zijn partijen met gemak en kwam steeds in hogere klasses terecht. Zijn moeder vond het niks maar dit was Tyrone Spong zijn passie.



Op jonge leeftijd was hij al een fenomeen in de kickbokswereld. Maar Tyrone Spong heeft grotere plannen. Hij wil niet alleen de beste kickbokser worden, maar ook de beste bokser en MMA fighter. In 2011 is Tyrone naar de VS gehaald door Rashad Evans (MMA-fighter) om te gaan trainen bij de Blackzilians. Een gym waar de grootste MMA-fighters en kickboksers trainen. Dit was het begin van de overstap naar MMA voor Tyrone.

Op 30 juni 2012 vocht Tyrone tegen de veteraan Peter Aerts. Hij bereidt zich voor op het gevecht bij de Blackzilians. Na keihard getraind te hebben krijgt hij vlak voor het gevecht een blessure aan zijn krachtige rechter hand. Hij gaat er mee naar de dokter en hij moet rust nemen. Met behulp van de fysio hersteld hij voor zijn wedstrijd tegen Peter Aerts.

Nu naar het gevecht. Peter Aerts is een grootmacht en vecht zijn laatste partij. In het begin van het gevecht ging het gelijk op. Uiteindelijk ging Tyrone Spong er met de winst vandoor door middel van een Technische Knock-out.

De meerwaarde voor een SGM-professional

Een SGM-professional kan uit deze documentaire zien wat men allemaal op moet geven voor het beoefenen van vechtsporten op het allerhoogste niveau. Sporters trainen minimaal 2 keer op een dag en mogen bijvoorbeeld niet elk weekend opstap. Omdat gevechten 3 x 3 minuten zijn, is het belangrijk om verschillende soorten trainingen toe te passen. Zo moet je duurtrainingen doen, maar ook interval trainingen om explosieve combinaties te maken. Ook zijn krachttrainingen van belang voor een kickbokser. Op deze manier kun je nog meer kracht achter de slagen en schoppen geven.

De meerwaarde voor mijn sporthart

Als ik dit zie krijg ik toch heel veel kriebels. Ik heb zelf 3 jaar gekickbokst, maar uiteindelijk over gestapt naar MMA. Dit doet Tyrone Spong ook maar dan op professioneel niveau. De stijl hoe hij vecht en hoe hij is in het dagelijks leven, vind ik geweldig. Ik ben een groot fan van Tyrone en als ik documentaires zie over hem doet dit zeker wat met mijn sporthart. De meerwaarde is dus dat ik gemotiveerd raak door Tyrone om weer hard te trainen.

Edwin van der Sar


De reden waarom ik voor Edwin van der Sar heb gekozen is, omdat hij een echte fenomeen is in de voetbal. Niet als speler maar als keeper. Een persoon die heel belangrijk is in het voetbal. Een persoon die standen kan beslissen. Ik voetbal zelf graag en vind het keepen heerlijk om te doen. Een bal uit de kruising weg halen. Wat een heerlijk gevoel geeft dat. Als ik kijk naar de keepers, is Edwin van de Sar mijn grote voorbeeld. Een keeper die de rust bewaarde, ook bij het team.

Als klein jongetje was Edwin veldspeler tot zijn 9 a 10de jaar. Toen zijn team geen keeper had, vond zijn trainer hem wel een geschikte keeper omdat hij de langste was. Als snel viel op dat hij een talentvolle keeper was. Op een gegeven moment gingen er geruchten rond bij zijn club dat de coach van Ajax, Louis van Gaal, een kijkje had genomen bij de club van Edwin om hem te observeren. Edwin geloofde het niet, totdat hem een contact door Ajax werd aangeboden. Al snel kreeg hij een contract als derde keeper van Ajax.

In 1992 maakte Edwin zijn debuut bij het eerste van Ajax. Na een moeizame start kwam hij uiteindelijk op stoom. In 1995 pakte Edwin met zijn team het Nederlands kampioenschap, de Champions League en de wereldbeker. Na het WK van 1998 speelde Edwin nog één seizoen bij Ajax en is vervolgens verhuisd naar Juventus. Hier kon hij zijn talent niet goed uiten en is vervolgens vervangen door Gianluigi Buffon. Na de komst van Buffon is Edwin verkocht aan Fulham. Een club die net gepromoveerd was na de premier league. Hier had Edwin veel tijd over voor zijn familie.

Uiteindelijk kwam hij in het vizier van Alex Ferguson. Hij is vervolgens vertrokken naar Manchester United. In 2008 won Manchester de Champions League door de gestopte penalty van Edwin van der Sar. Hetzelfde wat zijn grote voorbeeld, Hans van Breukelen, ook deed. Uiteindelijk heeft Edwin totaal 100 Champions League wedstrijden en 130 interlands gespeeld en is hij 2 keer uitgeroepen tot “keeper van het jaar’.

De meerwaarde voor een SGM-professional

Uit deze documentaire is te zien dat je een goede band met je trainers nodig hebt. Je voelt je op je gemak waardoor het trainen veel beter gaat. Teamwork is ook een heel belangrijk ding. In de documentaire is te zien dat Edwin goed kon samenwerken met zijn spelers en de rust bewaard, hij liet zich niet snel gek maken. Hij communiceerde goed met zijn medespelers waardoor het voor hem en voor zijn medespelers makkelijk werd. Dus als iemand goed kan communiceren speelt dit een grote rol. Ook hierbij moet veel getraind worden als je op het hoogste niveau gaat spelen. Ook keepers hebben veel verschillende trainingen. Zij krijgen bijvoorbeeld reflectietrainingen. Dat wordt getraind door middel van een 1 op 1 situatie. De speler loopt alleen op de keeper af en probeert de bal langs de keeper te speler terwijl de keeper uit komt en de bal probeert tegen te houden.

De meerwaarde voor mijn sporthart

Als ik de documentaire kijk over Edwin begrijp je bepaalde dingen meer. Een keeper scoort nooit, hij houdt alleen ballen tegen. Dit kan heel frustrerend zijn voor de keeper. Daarom heb ik veel waardering voor de mensen die op doel staan. Dit heb ik gekregen door het kijken van de documentaire over Edwin van der Sar.

Sven Kramer


De reden waarom ik voor een documentaire heb gekozen van Sven Kramer is, omdat hij van kleins af aan al de beste wilde worden in schaatsen en dat is hem uiteindelijk ook gelukt. Door zijn doorzettingsvermogen en wilskracht is hij er gekomen en dat inspireert mij.

Sven Kramer, een koppige en ongeduldige jongen die niet tegen zijn verlies kan. Van kleins af aan was het een doorzetter. Zijn leraar lachte hem uit omdat hij vertelde dat hij professioneel schaatser wil worden. Hij vertelde hem dat je daar niet veel mee kan verdienen. Maar het is Sven toch gelukt.

In 2009 hebben mensen Sven gevolgd en gekeken hoe hij zich voor bereid op een wedstrijd. Hij is uitermate geconcentreerd en strikt zijn veters op een opvallende manier. 4 jaar later (2013) hebben ze hem weer gevolgd en het valt op dat er niks veranderd is aan Sven Kramer. Hij strikt zijn veters nog steeds op de zelfde manier als de jaren ervoor en is nog steeds net zo geconcentreerd als voorgaande jaren.

Iets wat Sven niet snel achter zich kan laten liggen is het verlies op de 10 kilometer op de Olympische spelen van 2010. Hier neemt hij twee keer de zelfde baan omdat zijn coach Gerard Kemkers hem die baan aan wijst. Hierdoor werd hij gediskwalificeerd en verloor dus het goud. Woedend dat hij was, want hij was de favoriet. Op de 5 kilometer werd hij wel eerste en met de ploegenachtervolging werd Nederland met Sven Kramer derde.

Vervolgens is Sven op trainingskamp gegaan op Tenerife. Hier werkt hij keihard om zich klaar te stomen voor het schaatsseizoen. Fietsen doet hij heel veel op Tenerife. Hij vind het heerlijk om zijn hartslag omhoog te werken, terwijl hij zich kapot fietst door de bergen van Tenerife. Iets wat hij misschien nog wel leuker vind dan de wedstrijden.

Eén van zijn doelen dit schaatsseizoen is om op de Olympische winterspelen 2014 het goud op de 10 kilometer binnen te halen. Over een paar maanden weten we of dit is gelukt.

De meerwaarde voor een SGM-professional

In deze documentaire is o.a. te zien dat je de sporter rust moet gunnen. Veel communicatie kan veel verbeteren als iemand op hoog niveau schaatst. Als je mee doet aan de allround wedstrijden bij het schaatsen, moet je op alle afstanden een goede prestatie kunnen leveren. Dit vergt niet alleen veel trainen maar ook veel verschillende trainingen. Zo moet je bijvoorbeeld intervaltrainingen doen waarbij je dus oefent op de 500 meter sprint. Maar duurtrainingen moeten er gedaan worden voor de 10 kilometer. Ook hierbij worden veel krachttrainingen gedaan, zodat je explosief bent in de benen waardoor je sneller kunt starten. Wat ook goed is voor schaatsers is fietsen, hiermee train je voornamelijk je benen die je dus ook weer gebruikt tijdens het schaatsen.

De meerwaarde voor mijn sporthart

Sven kramer is een voorbeeld voor iedereen die aan schaatsen doet. Hij werkt zo hard om goede prestaties af te leveren. De meerwaarde van het kijken naar de documentaire is het belangrijk is dat je privé en werk goed van elkaar gescheiden houdt. Wanneer men dit niet doet komt er stress of ruzie waardoor men minder kan presteren.

NK grappling Wijk bij Duurstede (Utrecht) 2013


Omdat ik zelf de sport MMA beoefen, ben ik samen met leden van de sportschool naar een grappling toernooi geweest. Grappling is een onderdeel van MMA, dus deden ook mensen van mijn sportschool mee. Ik kon zelf helaas niet mee doen, omdat ik geblesseerd was aan mijn knie.

Toen we aankwamen op het NK grappling moesten de vechters op de weegschaal staan om te kijken in welke gewichtsklasse ze zitten. Daarna konden de vechters zich omkleden en warm maken voor het toernooi. Hier onder staan de gewichtsklassen op een rijtje.

-65 kg Dames Open Klasse


-65 kg Heren beginners en gevorderden
-70 kg Heren beginners en gevorderden
-76 kg Heren beginners en gevorderden

-83 kg Heren beginners en gevorderden


-91 kg Heren beginners en gevorderden
-100 kg Heren beginners en gevorderden
+100 kg Heren beginners en gevorderden
Zoals je ziet doen er zowel beginners als gevorderden mee. De gewichtsklassen tot en met -76 kg werden het eerst gevochten. Als hier een winnaar uit komt worden vervolgens de andere vier gewichtsklassen gevochten.
De wedstrijden duren 3 minuten per gevecht. Je kan punten scoren door een goede positie aan te nemen en dat 3 seconden vast houdt. Als je aan het einde meer punten hebt dan je tegenstander win je het gevecht. Je kan de wedstrijd ook winnen door middel van het geven van een submission. Dit houdt in dat je iemand bijvoorbeeld een choke, armbar of leglock geeft.
Het was heel leuk om te zien, maar kreeg er wel heel veel kriebels van omdat ik zelf niet mee kon doen door mijn blessure. Volgende keer doe ik zelf mee.

De meerwaarde voor een SGM-professional

Een SGM-professional kan uit deze wedstrijd observeren wat de beste technieken zijn. Als alle winnaars dezelfde technieken gebruiken, weet je dat deze techniek de beste is. Stel voor dat je trainer bent van een vechter, dan kun je hem al zo veel mogelijk informatie geven over de veel toegepaste technieken. Je kunt je vechters er zo goed op voorbereiden.

De meerwaarde voor mijn sporthart

De meerwaarde voor mijn sporthart is dat ik weet waar ik me op moet voorbereiden tijdens het mee doen aan het toernooi volgend jaar. Ik weet wat de regels zijn en hoe het toernooi in elkaar zit. Dit zorgt voor minder stress voor de gevechten en dus betere prestaties.

Ik, Zlatan


Ik heb voor dit boek gekozen omdat Zlatan een van de beste voetballers is ter wereld. Zlatan is een man waar een instructieboekje bij hoort. De manier hoe hij op het veld en in het dagelijkse leven is, vind ik heel interessant en vandaar dat ik voor zijn boek heb gekozen.

Zlatan Ibrahimovic is geboren in Malmö. De op één na grootste stad in Zweden. Malmö is een immigratiewijk waar veel diefstal en geweld plaats vond. Zlatan begon met voetballen bij FC Malmö. Spelers gingen op een gegeven moment handtekeningen inzamelen, omdat ze hem graag weg wilden hebben bij de club. Dit lukte hun niet en Zlatan kwam door zijn inzicht, dribbels en goede trucjes in het eerste terecht en werd vervolgens ontdekt door buitenlandse prof clubs.

Hij begon met prof voetballen en werd ontdekt door Ajax. Al snel groeide hij tot een van de beste spelers en is vervolgens verkocht aan Juventus. Hij speelde twee seizoenen bij Juventus en werd twee keer kampioen. Toch voelde hij zich niet echt op zijn gemak, omdat het publiek wil dat Del Piero in de spits ging spelen. Vervolgens is hij verkocht aan Internazionale in 2006 voor 25 miljoen. Met Internazionale werd Zlatan 3 keer achter elkaar kampioen. Dit zorgde ervoor dat hij 6 keer achter elkaar met 3 verschillende clubs kampioen is geworden. In 2009 ging Zlatan naar FC Barcelona. Hier tekende hij voor 5 jaar, maar vertrok al na 1 jaar. Hij voelde zich daar niet op zijn gemak en is dus vertrokken in 2010 naar AC Milaan en in 2012 naar PSG (Paris Saint-Germain), waar hij nu nog steeds voetbalt.

De meerwaarde voor een SGM-professional

Het maakt niet uit in welk gebied je bent opgegroeid. Als men talent heeft en alles er voor over heeft, kan men ver komen. Het is belangrijk dat het talent zich wel op zijn gemak voelt bij een club. Als dit niet zo is, presteert men niet optimaal.

De meerwaarde voor mijn sporthart

Zlatan is een fenomeen en een voorbeeld voor veel voetballers. Ook voor mij. Na het lezen van zijn boek kijk ik heel anders na hem. De meerwaarde van het lezen van zijn boek is dus ook dat ik nu begrijp waarom hij zich af en toe zo raar gedraagt op het veld. Maar hier zit ook een beetje techniek achter.

Slotwoord


Ik heb veel geleerd bij het maken van deze opdrachten. Op deze manier van terugkijken op je loopbaan heb ik nog niet eerder gedaan. Door de BRAVO factoren uit te werken wordt dat ook allemaal duidelijker.

Op deze manier kan ik zien wat ik kan verbeteren omdat het heel overzichtelijk wordt. Het kijken van de documentaires, lezen van het boek en het bezoeken van een evenement heb ik met veel plezier gedaan.



Door deze manier heb ik meer informaties gekregen over bepaalde sporters waar ik gebruik van kan maken in mijn toekomst in de sport. kortom, ik ben een persoon met hart voor de sport. sporten speelt een belangrijke rol in mijn leven.

Bronnenlijst


http://eetmeter.voedingscentrum.nl/

http://www.dse.nl/~dieetadvies/bewegingstest.html

http://www.youtube.com/watch?v=cR4o4yTBmd4

http://nos.nl/video/261705-documentaire-van-der-sar.html

http://www.team.tv/projecten/documentaire-sven-kramer

www.voedingscentrum.nl

https://sprink.secure.e-grip.nl/lekker-in-je-vel/ontspanning/test/

http://www.drinktest.nl/

http://www.nisb.nl/weten/normen.html

http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/kanker/longkanker/welke-factoren-beinvloeden-de-kans-op-longkanker/

http://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/gezondheid/voorkomen/beweging-ontspanning

http://www.fitforme.nl/voedingstest-toelichting?vt=536172&check=55sp8bjb1g64q0m55l6df9kqq7536172





De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina