Naar welke school?Dovnload 19.49 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte19.49 Kb.Themales Nieuwsbegrip

Schoolkeuze na groep 8

tekst niveau BNaar welke school?

Nog even en dan is het zover: je gaat naar het voortgezet onderwijs. Dat is een spannend moment, want je gaat dan naar een nieuwe school, komt in een nieuwe klas en krijgt nieuwe leraren. De keuze voor een school voor voortgezet onderwijs kan best ingewikkeld zijn.
Schooltypes: wat past bij jou?

Na groep 8 ga je naar een school voor voortgezet onderwijs. Er zijn vier verschillende soorten: vmbo, havo, vwo en praktijkonderwijs. Binnen het vmbo zijn er nog vier verschillende leerwegen. Dit zie je ook in het schema bij deze tekst. Je bent vast al een poosje aan het nadenken naar welk schooltype jij het beste zou kunnen gaan.

- Als je praktisch bent ingesteld, ben je vaak het beste op je plek op het vmbo. Daar wordt de nadruk gelegd op het leren van vaardigheden en wat minder op het lezen van en luisteren naar de lesstof.

- Binnen de havo wordt veel theorie behandeld. Hou je ervan om veel in de boeken duiken, maar wil je ook zien wat de koppeling met de praktijk is, dan is de havo iets voor jou.

- Op het vwo ligt de nadruk op het begrijpen van theorie en op het uitvoeren van opdrachten en onderzoeken. Als dit je interesseert en je goed kunt leren, dan is het vwo een goede keuze voor je.

- Ga je het liefst direct aan het werk door middel van stages, dan kun je het beste naar het praktijkonderwijs gaan. Daar leer je ook allerlei zaken die nodig zijn om zelfstandig te kunnen leven.

Bedenk dus goed wat jouw talenten zijn en welke manier van leren bij je past, dat helpt je bij je keuze.
Schooladvies: wie of wat bepaalt het advies?

Natuurlijk beslis je niet in je eentje welke school bij je past; samen met je leerkracht en ouders neem je daar een beslissing over. Je leerkracht kan je goed adviseren over welk type onderwijs geschikt voor je is. Daarbij kijkt hij of zij naar hoe je het nu in groep 8 doet, maar ook naar alle toetsen die je in de loop der jaren gemaakt hebt, en naar je houding en gedrag. Er wordt dus niet op basis van maar één toets gekeken naar welke school je zou kunnen gaan.


Schoolkeuze: hoe kies je een school?

Als je weet welk schooltype bij je past, ga je op zoek naar een school. Maar hoe kies je een school? Misschien heeft je leerkracht al iets verteld over vo-scholen bij jou in de omgeving. Het is belangrijk om naar open dagen te gaan: je krijgt dan voorlichting over de vakken en je kunt rondkijken op de school waardoor je meteen wat van de sfeer meekrijgt. Probeer wel kritisch te zijn, want vaak wordt er op zo’n open dag benadrukt welke interessante of speciale dingen er op de school te doen zijn. Dat is leuk, maar bedenk dat het belangrijker is dat het een goede school is. Verder kun je eens praten met leerlingen die al op de school zitten. Zij kunnen je vertellen hoe de school echt is. Kies een school ook niet alleen maar omdat je vrienden er naartoe gaan. Het gaat er immers om dat de school bij jou past.


Aanmelden en loting: kun je op de school terecht?

Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt voor een school, kunnen je ouders je daar aanmelden. Het kan echter gebeuren dat een school meer aanmeldingen krijgt dan er plekken zijn. In dat geval wordt er geloot. Word je uitgeloot, dan wordt er gekeken bij welke school van je tweede of derde keuze je terecht kunt. Je krijgt dus altijd een plekje op het voortgezet onderwijs.


Naar: www.kijkoponderwijs.nl, VGids2016, educatie-en-school.infonu.nl
Schooltypes voortgezet onderwijsPRAKTIJK-ONDERWIJS

(4 of 5 jaar)


Praktijkgericht onderwijs. Je leert in kleine groepjes ook koken, klussen in huis, rekeningen betalen en formulieren invullen.


VMBO

(4 jaar)
Na twee jaar vmbo kun je kiezen uit verschillende sectoren, bijvoorbeeld Zorg en Welzijn, Techniek of Economie.

Vmbo-scholen bieden leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) voor leerlingen die genoeg capaciteiten hebben om een vmbo-diploma te halen, maar daarvoor extra hulp nodig hebben. De school beslist of je in aanmerking komt voor lwoo.


HAVO

(5 jaar)
Voor jongeren die goed kunnen leren, en zelfstandig kunnen werken.
VWO

(6 jaar)
Voor jongeren die het makkelijk vinden om te leren en om zelfstandig te werken, die nieuwsgierig zijn en graag dingen zelf uitzoeken.


Je kiest uit Atheneum of Gymnasium (vwo plus Grieks en Latijn, voor een extra uitdaging).

VMBO BASIS-BEROEPS-GERICHTE LEERWEG
Veel praktijk-vakken. Voor jongeren die liever bezig zijn dan dat ze met hun neus in de boeken zitten.


VMBO KADER-

BEROEPS-

GERICHTE

LEERWEG
Je krijgt meer praktijk-vakken dan theorie-vakken.

VMBO GEMENGDE
LEERWEG

Je krijgt theorie- en praktijk-

lessen.


VMBO THEORE-

TISCHE

LEERWEG

Je krijgt meer theorie- vakken danpraktijk- vakken. Soms heet dit mavo.

Bron: VGids2016
pagina vanDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina