Natuurwetenschap in het NieuwsDovnload 112.45 Kb.
Pagina1/3
Datum28.08.2016
Grootte112.45 Kb.
  1   2   3

Natuurwetenschap

in het Nieuws

nummer 28, augustus 2006

Alle artikelen zijn ingekort. De volledige artikelen zijn, net

als de digitale versie van deze krant te vinden op:

www.phys.uu.nl/natunieuws/
Ziekte & Gezondheid


Besmettelijke ziekte treft Zuid-Limburgse schapenhouderij

NRC, 18 aug 2006De export van herkauwers is in heel Nederland verboden nadat gisteren op een schapenhouderij in Kerkrade de ziekte blauwtong is vastgesteld. Op nog zo’n tien bedrijven in de regio wordt de ziekte vermoed.

Volgens het ministerie levert de ziekte geen gevaar op voor mensen. Blauwtong is een virusziekte die niet per se dodelijk hoeft te zijn. De verspreiding gaat via muggen – niet van vee op vee. Normaal gesproken komt de ziekte alleen voor in landen rond de Middellandse Zee. Omdat de gangen van een mug niet zijn te volgen, heeft het geen zin hele boerderijen te ruimen, aldus LNV. Bedrijven werden wel volledig geruimd bij uitbraken van besmettelijke ziekten als mond- en klauwzeer. Het ministerie heeft in de getroffen regio het gebruik van insecticiden verplicht gesteld. Vee moet ’s nachts, als muggen het meest actief zijn, op stal. Voor varkens, niet-herkauwers, gelden de maatregelen niet.

Een inspecteur van de Algemene Inspectiedienst onderhoudt een transporteur van koeien in het Zuid-Limburgse Reijmerstok over de gevaren van blauwtong.   (Foto Chris Keulen)

Dood aan de bacteriën!

Nieuw antibioticum ontdekt

Noorderlicht, 17 maart 2006.

Hoe versla je een ziekmakende bacterie die zich niets aantrekt van antibiotica? Een nieuw middel dat totaal anders werkt dan bestaande antibiotica, biedt misschien uitkomst, schrijven onderzoekers van een commercieel laboratorium. Maar de weg naar het ziekenhuis is nog lang.

Een ziekenhuis is een levensgevaarlijke plaats. Zeker als je ziek en zwak bent. Ga maar na: van heinde en verre komen mensen met gevaarlijke bacteriën erheen. Ze krijgen antibiotica om hun kwelgeesten uit te roeien. Vaak lukt dat, maar soms zit er eentje tussen die ongevoelig is voor het spul. Die blijft in leven en vermenigvuldigt zich naar hartelust. Zo komt het dat de venijnigste bacteriën te vinden zijn in ziekenhuizen, precies waar ze het meeste kwaad kunnen.Sommige ziekteverwekkers zijn resistent tegen alle antibiotica.

Het meest gevreesd is MRSA, een vorm van de bacterie Staphylococcus aureus die zich niet laat wegpesten door de gebruikelijke antibiotica. Soms helpt geen enkel middel meer, en dan ziet het er somber uit voor de patiënt. Daarom is het bemoedigend dat platensimycine is ontdekt en gekarakteriseerd door medewerkers van Merck."

Platensimycine werkt heel anders dan de antibiotica die artsen op dit moment kunnen voorschrijven, weten de onderzoekers van Merck nu. Het blokkeert een enzym dat essentieel is bij het maken van de lipiden waarmee de bacteriën zich omhullen. Door die blokkade kunnen ze zichzelf niet waterdicht houden en gaan ze dood. Het is een bijzonder krachtig middel, bleek in muizen: een concentratie van slechts 0.6 microgram per liter lichaamsvocht was voldoende om een MRSA-infectie binnen 24 uur vrijwel te laten verdwijnen. Bijwerkingen leken er niet te zijn.

De productie van penicilline in de jaren veertig van de vorige eeuw. Toen een krachtig middel tegen bacterie-infecties, nu nog maar zelden effectief.

Uit voorzorg pil slikken voor hart en vaten

Trouw, 14 augustus 2006In Nederland wordt een proef voorbereid met een pil die gezonde 50-plussers tegen hart- en vaatziekten moet beschermen, de zogenoemde polypil.

Mogelijk nog dit jaar zullen 500 personen deelnemen aan een klinisch onderzoek naar ervaringen met deze combinatiepil, waarin bloeddruk verlagende middelen, een cholesterolverlager en een aspirientje in lage doseringen zijn samengevoegd.

De polypil is omstreden omdat zij volgens critici zou bijdragen aan verdere medicalisering van de samenleving. Zij menen dat een uitgekiend dieet ook leidt tot daling van het risico op hart- en vaatziekten.

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Van de ruim 136.000 mannen en vrouwen die vorig jaar overleden, waren bij meer dan 43.000 hart- en vaataandoeningen de oorzaak. Door hun leeftijd lopen 50-plussers een groter risico op hartinfarcten of beroertes. Ze zouden de preventiepil dagelijks moeten slikken, gedurende een groot aantal jaren.Vogelgriep leidt niet snel tot pandemie

NRC, 3 aug 2006Het H5N1-vogelgriepvirus veroorzaakt bij vermenging met een mensengriepvirus niet direct een wereldwijde griepepidemie. Dat blijkt uit onderzoek waarbij die mengvirussen in proefdieren zijn getest.

Het H5N1-vogelgriepvirus veroorzaakt bij vermenging met een mensengriepvirus niet direct een wereldwijde griepepidemie. Dat blijkt uit onderzoek waarbij die mengvirussen in proefdieren zijn getest.

Na dit onderzoek is het duidelijk dat de kans op een nieuwe grieppandemie op dit moment minder groot is dan gedacht.In Voorthuizen werd deze week een milde variant van de vogelgriep geconstateerd.

Een grieppandemie kan volgens de griepdeskundigen op twee manieren ontstaan: door achtereenvolgende mutaties in de genen van één griepvirus of door menging van twee verschillende virussen die zich in één gastheer vermenigvuldigen. Mengvirussen die een nieuwe griepepidemie veroorzaken, ontstaan vaak uit virussen uit verschillende diersoorten: uit varken en mens, of – zoals nu wordt gevreesd – uit vogel en mens.

De Spaanse griep van 1918 was een gevolg van mutaties in een bestaand virus. Het was de ernstigste pandemie van de vorige eeuw. De twee andere wereldwijde griepepidemieën in de vorige eeuw – in 1957 en 1968 – zijn door mengvirussen veroorzaakt.

Het zuipen wordt ze ingegoten

Volkskrant, 17 juni 2006Nederlandse jongeren zijn de grootste drinkers van Europa. Dat heeft alles te maken met de losse opvoedcultuur in Nederland, denken onderzoekers. Een leeftijdsgrens voor alcohol, op 18 of 21 jaar, dat helpt. Als een kind eenmaal de stap naar alcohol gezet heeft, is de invloed van ouders gering.

Nederlandse jongeren zijn de grootste drinkers van Europa. Ze laten de Oostenrijkers en de Belgen met gemak achter zich. Ook de Engelsen en de Ieren zijn geen partij voor de Nederlandse scholier, blijkt uit cijfers van het European School Project on Alcohol & Drugs.

Maar hoe erg is de situatie nou eigenlijk? De drankconsumptie is fors en neemt nog steeds toe, vooral onder 12 tot 14 jarigen. In 1988 had 36,5 procent van de 13-jarige jongens de maand voorafgaand aan het onderzoek gedronken, in 2003 was dat 44,9 procent. De stijging onder meisjes van 13 was nog sterker, mede door de opmars van limonade-achtige mixdrankjes: van 28,9 naar 40,8 procent. Van de 14-jarige jongens zegt 16,2 procent de afgelopen maand een keer dronken te zijn geweest, van de meisjes 20,6 procent.

Waarom drinken Nederlandse jongeren zo veel? Simpele economische factoren spelen een rol, zegt Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit Utrecht: ‘In Nederland is drank goedkoop, terwijl jongeren veel geld hebben.’ Ook loopt er een drankgrens door Europa. In Noord-Europa wordt gezopen bij het uitgaan, in Zuid-Europa beschaafd gedronken bij de maaltijd.

Wat Nederland van die andere landen onderscheidt, is een libertaire cultuur met een bijbehorende opvoedingsstijl. Zelfs de afgelopen tien jaar, toen drankgebruik onder jongeren al volop in debat was, is de tolerantie van ouders toegenomen. In 1996 stond 37 procent van de ouders neutraal of positief tegenover het drankgebruik van hun kinderen, in 2003 was dit gestegen tot 50 procent. ‘Dat past in de huidige opvoedstijl. Kinderen krijgen vrijheid en mogen zelf keuzen maken’, zegt Monshouwer.

Glijmiddel tegen kanker

noorderlicht.vpro.nl 2006Een stof uit zeewier blijkt bijzonder goed te zijn in het dwarszitten van papillomavirussen, die baarmoederhalskanker en genitale wratten veroorzaken. En komt dat even mooi uit: toevallig zit dat spul al verwerkt in sommige glijmiddelen.

Die virussen komen in veel varianten voor. Sommige doen niets vervelends. Maar de zwarte schapen van deze virusfamilie kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken, een ziekte die wereldwijd een kwart miljoen levens per jaar kost. Ook genitale wratten zijn te wijten aan papillomavirussen.Het zeewier waaruit carrageenan gewonnen wordt.

Uit tientallen stoffen kwam een overduidelijke winnaar naar voren, vermelden Buck en collega's in het vakblad PLoS Pathogens: carrageenan, een stof uit slijmerig zeewier. Het is een lange suikerketen, die qua structuur inderdaad lijkt op heparansulfaat. Dit middel bleek extreem krachtig te werken: in een laboratoriumsituatie had het bij concentraties van minder dan een miljoenste gram per liter al een sterk remmend effect op het infectievermogen van de virussen. Dat gold voor allerlei verschillende virusvarianten, waaronder bekende boosdoeners.

Carrageenan werkt in ieder geval bijzonder krachtig. En het mooiste is: het is helemaal geen bijzondere stof. Het wordt als verdikkingsmiddel toegepast in allerlei consumentenproducten, zoals babyvoeding en cosmetica. En ook in sommige glijmiddelen, beseften de onderzoekers van het National Cancer Institute. Een uiterst gelukkig toeval.

Vaccin tegen vetzucht

noorderlicht.vpro.nl 2006Een groep Amerikaanse en Japanse onderzoekers heeft een vaccin tegen vetzucht op ratten getest. Het wekt een afweerreactie op tegen een lichaamseigen hormoontje met de naam ghreline.

Mouw opstropen, even je tanden op elkaar, niet naar de naald kijken… prik! En voilà, je bent voortaan beschermd tegen de bof, de mazelen of hepatitis B. Of straks tegen overgewicht, als het aan Kim Janda en zijn collega’s ligt. Dik zijn is dan wel geen besmettelijke ziekte, maar er is best een vaccin tegen te maken, bedachten deze onderzoekers. En dat hebben ze ook gedaan, schrijven ze deze week op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

De drie vaccins die ze maakten, zijn gericht tegen ghreline, een klein hormoon. Het wordt aangemaakt in de maag en brengt boodschappen over aan het hersencentrum dat de energiehuishouding regelt. Spuit je deze boodschapperstof in bij een muis of een mens, dan neemt zijn eetlust toe. Bovendien wordt hij vetter, doordat hij zijn energieverbruik terugschroeft en minder vet verbrandt.

De onderzoekers zien vetzucht als een gevaarljke ziekte, maar niet iedereen denkt er zo over.

De vaccins die zijn team ontwikkelde, moesten zorgen dat het afweersysteem ghreline uit het bloed vist, zodat het de hersenen niet kan bereiken. Dat zou in theorie ongeveer hetzelfde effect moeten hebben als het uitschakelen van het ghreline-gen. Met twee van de drie vaccins slaagde die opzet. Tien ratten die hiermee in de loop van twaalf weken vijf keer werden ingespoten, kwamen in de week daarna gemiddeld een halve gram per dag aan. Terwijl onbehandelde dieren dagelijks bijna twee gram aan gewicht wonnen. Aan hun eetlust lag dat niet, want beide groepen aten evenveel.Gemanipuleerd virus laat kankercellen zichzelf opeten

NRC, 4 mei 2006Een geïnjecteerd genetisch gemanipuleerd virus krijgt kankercellen zover dat ze zichzelf verteren. Bij muizen ruimt het hersentumoren deels op.

Het is de eerste keer dat duidelijk is gemaakt dat tumorcellen zichzelf opeten bij experimentele kankertherapieën op basis van virussen. Muizen die het aangepaste virus kregen ingespoten ontwikkelden een veel kleinere hersentumor dan muizen die een spuit met een normaal virus kregen. Ze overleefden ook langer: gemiddeld 53 dagen na drie injecties, tegenover 29 dagen voor de controle-muizen. Dat maakt het volgens de onderzoekers een veelbelovende methode.

De Texanen gebruikten een aangepast adenovirus, een verkoudheidsvirus dat in de biotechnologie veel gebruikt wordt. De virusinfectie schokt de kankercel blijkbaar zo dat hij overgaat op autofagie: hij eet zijn eigen eiwitten en celonderdelen op. Autofagie komt normaliter voor in uitgehongerde of anderszins gestresste cellen. Dat kankercellen stuk gaan na virusinfectie was al bekend, maar hoe dat gebeurde niet.

Botox tegen littekens

noorderlicht.vpro.nlLelijke littekens in het gezicht zijn deels te voorkomen door de spieren rond een verse wond te verlammen met botuline-toxine, vonden plastisch chirurgen van de Mayo Clinic in Rochester (VS) uit.

Injecties met het zenuwgif dat algemeen bekend staat als Botox zijn populair om rimpels te voorkomen. Het gif verlamt de gezichtsspieren voor enkele maanden, zodat het behandelde oppervlak glad blijft.

Niet alle littekens zijn ongewenst. "Dit kleine latex litteken past perfect op je voorhoofd!", aldus een website die ook prachtige elfenoren aanbiedt. Toch fijn dat je ze ook weer weg kunt halen, zonder Botox.

Met gifinjecties bleef er doorgaans een minder duidelijk litteken achter dan zonder, omdat de gezichtsspieren het herstellende weefsel niet verstoorden. Onafhankelijke waarnemers zagen een significant verschil. De methode lijkt ook erg geschikt om het succes te verhogen van operaties die bedoeld zijn om oude littekens weg te halen, aldus de onderzoekers. Ze willen bovendien gaan testen of hetzelfde geldt op andere plekken van het lichaam, bijvoorbeeld bij de grote littekens die open hartoperaties doorgaans achterlatenHasj roken veel schadelijker dan sigaretten

Trouw, april 2006Dat blijkt uit onderzoek van het Franse expertisecentrum voor consumenten INC. De onderzoekers lieten een machine 280 joints ’roken’ en analyseerden de dampen die daarbij vrij kwamen.

Conclusie: iemand die gedurende langere tijd elke dag drie joints rookt, loopt dezelfde risico’s op kanker of hart- en vaatziekten als iemand die gewoon is een pakje sigaretten per dag op te roken.

Volgens de onderzoekers zit in de rook van een joint die is gemaakt van hasj en tabak twee keer zoveel benzeen en drie keer zoveel tolueen als bij pure tabak. „Bij het roken van marihuana inhaleren mensen meestal diep. Dat is slecht. En het is gebruikelijk dat zonder filter te roken. Vaak wordt een stickie gedeeld met anderen, dus het aantal trekjes kan minder zijn. Maar al zou hasj roken slechts twee keer zo schadelijk zijn, dan nog is dat natuurlijk ernstig”, aldus Willemsen.


Wetenschap & Onderzoek

Diepgevroren muizen na vijftien jaar alsnog vader

NRC, 17 aug 2006Twee muizen die vijftien jaar dood en stijfbevroren in de vriezer lagen hebben alsnog gezond nageslacht gekregen. Dat is de bizarre uitkomst van een onderzoek waarin Japanse en Britse wetenschappers een handiger manier voor het bewaren van sperma probeerden te vinden.

De wetenschappers ontdooiden de muizen in een bak lauw water en haalden wat spermacellen uit de lichamen. De spermacellen waren kapot: hun celmembraan was door het invriezen lek geraakt. Maar hun DNA was nog intact.

Muisjes, verwekt met sperma van een diepgevroren vader.  

De onderzoekers injecteerden de beschadigde spermacellen in muizeneicellen, wat in 80 % van de gevallen resulteerde in een succesvolle bevruchting. De onderzoekers plaatsen de delende embryo’s in draagmoeders, wat in 21% van de gevallen gezonde, vruchtbare nakomelingen opleverde.

Misschien is deze techniek zelfs bruikbaar voor het weer tot leven wekken van de uitgestorven wolharige mammoet. Mammoetsperma uit de permafrost zou dan moeten worden ingespoten in eicellen van een olifant.

Google Earth bracht Amsterdamse GGD bij de bron van de legionella

Trouw, 05 augustus 2006De Amsterdamse GGD is door gebruik te maken van het satellietprogramma Google Earth op het spoor gekomen van de koeltoren die verantwoordelijk was voor de recente legionella-uitbraak.

Dit blijkt uit een reconstructie die Trouw op basis van gesprekken met de betrokkenen maakte. Sinds 6 juli zijn er dertig mensen besmet geraakt met de legionella-bacterie, twee patiënten zijn aan de gevolgen overleden.

Op het moment dat een koeltoren als mogelijke bron werd geschouwd, en een specifiek deel van het stadscentrum was aangewezen als verdacht terrein, beschikte de Arbeidsinspectie niet over een lijst van gebouwen waarop zo’n installatie voorkwam. Medewerkers van de GGD hebben toen met behulp van de satellietbeelden van het zoekprogramma Google alle hoge gebouwen in het centrum van de hoofdstad bekeken. GGD-afdelingshoofd Anneke van den Hoek: „Vervolgens vroegen we de beheerders van de panden wat voor soort koelinstallatie ze hadden.” De zoektocht naar natte koeltorens verliep hierdoor vlot.

De koeltoren van het voormalige TPG Postgebouw, ten oosten van het Centraal Station, bleek de besmettingsbron te zijn, zo bevestigden de onderzoekers op 18 juli.

De spin als parasailer

NRC, 27 juli 2006Spinnen kunnen honderden kilometers door de lucht afleggen. Voor het eerst begrijpen wetenschappers hoe spinnen kunnen wegzweven aan een draad van zijde. Maar er is geen controle over de landingsplaats.

Een spin zit op een blad. Een zachte bries wiegt het blad. Misschien voelt de spin dat dit het juiste moment is. Hij tilt zijn achterlijf op en spint een draad. De wind krijgt er vat op. Opeens: woesj. Het lege blad trilt zachtjes na. Als een parasailer is de spin vertrokken, bestemming onbekend.

Mannelijke dwergspinnen. De onderste heeft een draad waaraan hij kan wegzweven.  

Inzicht in de parachuteertechniek, gebruikt door een aantal geleedpotigen die alle in staat zijn een draad te vervaardigen, zoals de spinnen (Araneae), de spinmijten (Acari) en de motlarven (behorend tot de Lepidoptera), is van belang voor de landbouw. De spinnen zijn natuurlijke vijanden van schadelijke luizensoorten, maar evengoed vatbaar voor pesticiden. De spinmijten zijn juist een pest voor boeren.

Het is volgens de onderzoekers interessant te weten hoe en onder welke weerscondities ze zich verspreiden, zodat kan worden bepaald wanneer gebruik van pesticiden de meeste mijten en de minste spinnen doodt. Maar al sinds Charles Darwin spinnen honderden kilometers uit de kust voorbij zag zweven, speelt ook menselijke nieuwsgierigheid mee.

Iedereen in Brazilië rijdt op alcohol

NRC, 16 aug 2006Brazilië heeft een alternatief voor de dure benzine. Ethanol. De transportsector rijdt er voor 40 procent op. Nu ook het buitenland meer ethanol wil, gaat Brazilië zijn productie fors opvoeren.

De benzine is zelden zo duur geweest, maar in Rio de Janeiro tankt Caio Carvalhal met een glimlach. De zwarte Volkswagen Fox die hij vorig jaar heeft gekocht, rijdt voornamelijk op ethanol die is gemaakt uit Braziliaanse suikerriet. Met elke volle tank bespaart hij zich ongeveer 15 euro.

Pompstation in São Paulo voor auto’s die op ethanol rijden. Automobilisten bedienen zich aan de pomp met aanduiding ‘álcool’.

De wereld kijkt naar Brazilië nu er gezocht wordt naar alternatieven voor de dure en schaarse olie. Voor benzine, een van de vele producten uit ruwe olie, bestaat zo’n alternatief: ethanol.

Volgens Unica zouden daarvoor miljoenen hectare weiland moeten veranderen in uitgestrekte plantages met suikerriet. Met name in en rond de provincie São Paulo, waar het klimaat gunstig is voor de teelt van suikerriet, en de bodem vruchtbaar. Het aantal ethanolfabrieken, nu zo’n 330, zou volgens het plan uitgebreid worden met een kwart. Dat alles vergt een investering van 10 miljard dollar (8 miljard euro).

Het heeft niet alleen te maken met de dure olie, maar ook met het klimaatprobleem. Bij de productie en het verbruik van olieproducten zoals benzine komt relatief veel van het broeikasgas CO2 vrij, dat de aarde opwarmt. Ethanol is milieuvriendelijker.Heteros en lesbiennes reageren verschillend op geur

noorderlicht.vpro.nlLesbiennes reageren anders op bepaalde menselijke geuren dan heteroseksuele vrouwen. Sterker zelfs, het lijkt erop dat de reactie in de hersenen van lesbische vrouwen meer overeenkomt met die van heteroseksuele mannen.

Het klinkt niet echt aantrekkelijk, de zweetlucht van een ander. Toch vindt je lichaam deze geur van sommigen wel lekker. Van wie? Dat hangt af van je seksuele voorkeur.

De proefpersonen werden opgedeeld in drie groepen, één met heteroseksuele mannen, één groep heteroseksuele vrouwen en één met lesbiennes. Van de geuren die deze mensen moesten ruiken wordt aangenomen dat het feromonen zijn.Waarschijnlijk speelde geur in dit geval niet zo'n grote rol.

Uit deze test bleek dat de hersenen van de lesbische vrouwen anders reageren dan die van heteroseksuele vrouwen. Bij de heterovrouwen die de mannelijke geur AND roken, werd een deel van de hersenen actief dat seksuele invloeden verwerkt. Maar als deze vrouwen EST roken, werd alleen een gebied actief dat verantwoordelijk is voor het verwerken van geuren. Bij de lesbische vrouwen werd zowel onder invloed van EST als AND telkens dit geurenverwerkende deel actief. Zij voelden zich dus niet seksueel aangetrokken door de lucht die ze roken.Aardmagnetisch veld 'verdwijnt'

noorderlicht.vpro.nlDe sterkte van het aardmagnetisch veld neemt af. Sinds 1840 daalt de intensiteit met 5 procent per eeuw. Als dit zo doorgaat, zijn de magnetische noord- en zuidpool binnen tweeduizend jaar 'even' verdwenen.

Het is een van de laatste grote mysteries van deze aarde, de bewegingen van de hete vloeistof in het binnenste van de aarde. Het is namelijk die vloeistof vol met ijzerdeeltjes die het aardmagnetisch veld bepaalt. Die vloeistof beweegt. Hij kronkelt en draait, als gevolg van de rotatie van de aarde. De meeste vloeistof beweegt zich op en neer en daardoor hebben we twee polen. Sommige stromen gaan heen en weer en op dit moment winnen die terrein. Uiteindelijk ontstaat een situatie waarbij de vloeistof alle kanten op gaat, zonder duidelijke voorkeur voor noord of zuid. Het aardmagnetisch veld is dan even 'weg'.

De polen wisselden de afgelopen 180 miljoen jaar 330 keer. De laatste ommekeer is 780.000 jaar geleden. Waarom of waardoor ze stuivertje wisselen, weet geen mens. Het aardmagnetisch veld is onvoorspelbaarder dan het weer.Het aardmagnetisch veld is onze beschermer, onder meer tegen zonnewind.Het noorderlicht is er ook dankzij het aardmagnetisch veld. Het zijn geladen zonnedeeltjes die door het veld worden gevangen, worden afgebogen richting Noordpool en daar de atmosfeer binnendringen.

Wat er gebeurt als de polen even weg zijn, weet Jonkers niet. Het veld beschermt het leven tegen straling van buitenaf en tegen zonnewind. Kwalijke deeltjes worden netjes naar de polen afgevoerd, waar weinig organismen er last van hebben. Is dat veld foetsie, dan komt het afval van de kosmos overal terecht en niemand weet precies hoe we daarop reageren. "Er is in ieder geval nog nooit een verband gevonden tussen vorige ompolingen en massale sterfte", zegt Jonkers.
  1   2   3


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina