Nederland. Borkel en Schaft (NB) 51° 18' nb, 5° 27' olDovnload 15.06 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte15.06 Kb.

Nederland.Borkel en Schaft (NB) 51° 18' NB, 5° 27' OL

Borkel


  • De huidige dorpskern gelegen aan het Mgr. Kuijpersplein is ontstaan na de bouw van de school in 1799 - vervangen door een stenengebouw in 1826 - en na het voltooien van de nieuwe kerk afgerond in 1845. De vroegere dorpskern van Borkel lag ongeveer 1200 meter in Westelijke richting waar vroeger ook de kapel stond. Daarnaast bestond Borkel uit een aantal kleine "rotten" zoals Den Hoek, Klein Borkel,, De hoeven en de Voorste en Achterste Brug.

  • De kapel van Borkel viel onder de parochie van Bergeijk. Deze moet vóór 1444 zijn gesticht, want in dit jaar werd Westerhoven afgescheiden van Bergeijk en een zelfstandige parochie, waar Borkel aan was toegevoegd. Men sprak van een appendix. Dit betekende onder meer dat begrafenissen in Westerhoven moesten plaatsvinden. De kapel is in 1789 getekend door Hendrik Verhees. De kapel was gewijd aan Sint-Antonius. In 1648 werd de kapel leeggehaald en was niet meer als zodanig in gebruik. Ze diende daarna tot turfhok.

  • In 1869 werd de Sint-Antonius Abt molen opgericht en in 1894 de Cooperatieve Roomboterfabriek. Deze kon de melkoverschotten van de boeren verwerken. In 1916 werd deze vervangen door Stoomzuivelfabriek 'De Nijverheid'.

Schaft


  • Het gehucht Schaft is vermoedelijk pas eind 14e eeuw ontstaan. Naast de dorpskern van Schaft bestond dit gehucht uit Klein Schaft en het Potterseind. Er bestaan nog enkele vraagtekens omtrent de precieze relatie tussen Schaft en Valkenswaard. De beschikbare archieven laten zien dat Schaft in de 18e eeuw geleid werd door een borgmeester die onder toezicht stond van Valkenswaard. Ook kerkelijk gezien was Schaft, ten oosten van de Dommel, georiënteerd op Waalre. Echter eerder genoemde archieven van voor deze periode geven aan dat geografisch gezien Schaft binnen de grens van de heerlijkheid Bergeijk viel. Dit zou kunnen beteken dat Schaft in de loop der tijd een andere status heeft verkregen.

Samenvoeging


  • In 1810 werden Borkel en Schaft samengevoegd om een zelfstandige gemeente te vormen. Deze heeft bestaan tot 1934, toen Borkel en Schaft bij Valkenswaard werd gevoegd. In 1857 werd een gemeentehuis gebouwd.

  • In 1866 werd een spoorlijn van Valkenswaard naar Achel aangelegd. Deze kreeg in 1921 een halte, maar in 1939 werd deze alweer opgeheven.
Samengesteld door: BusTic.nl


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina