Nederland naar het wk in Zuid-AfrikaDovnload 11.29 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte11.29 Kb.


week 24 – 8 juni 2009 – tekst niveau C

Nederland naar het WK in Zuid-Afrika


We gaan naar Afrika,” zong het oranje vak, dat ook meteen een kampioenschap in gedachten had. Het Nederlands elftal plaatste zich zaterdag in Reykjavik als eerste Europese land voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Nu Oranje zeker is van Het WK, blijft er een prangende vraag over: moet je wel afreizen naar Zuid-Afrika, of juist niet?
Wereldkampioenschappen

Het WK is van 11 juni tot 11 juli 2010. Het is het eerste wereldkampioenschap op het Afrikaanse continent. Het toernooi heeft dezelfde opzet als de toernooien in 2002 en 2006. Er nemen 32 landen deel aan het WK. De wedstrijden worden gespeeld in tien verschillende stadions, verspreid over negen steden. Nederland slaat zijn basiskamp volgend jaar op in Johannesburg en reist van daaruit naar de wedstrijden. De openingswedstrijd en de finale vinden plaats in het nieuwe Soccer City-stadion in Johannesburg, dat met een capaciteit van 95.000 zitplaatsen veruit het grootste stadion is. De halve finales zijn in Kaapstad en Durban, de kwartfinales in Johannesburg, Kaapstad en Port Elizabeth.


Volksfeest

Voetbal in Afrika is als een warmbloedig volksfeest, gedragen door muziek, kleur en dans. Een sport met een enorme impact bovendien. Zodra de bal rolt, zwijgen in veel Afrikaanse landen de geweren als vanzelf. Het organisatiecomité zal er alles aan doen om het lachende gezicht van Afrika zoveel mogelijk in beeld te krijgen. Op elke tribune zijn straks dansgroepen te vinden in klassieke Zulu-kledij. Ook rondom de stadions zal een positief beeld van Zuid-Afrika te zien zijn. De mascotte van het WK is het vrolijke luipaardje Zakumi.


Supporters

Supporters van het Nederlands elftal kunnen in Zuid-Afrika los op de Oranjecamping. De camping krijgt een andere opzet dan bij eerdere kampioenschappen, maar de vertrouwde sfeer blijft intact. De bedoeling is dat de oranjecamping straks een soort rondreizend circus wordt, dat zijn tenten opslaat in de verschillende speelsteden die Oranje zal aandoen.


Taal

Zuid-Afrika verheugt zich alvast op de komst van Nederland. Het Nederlands zit nog altijd verankerd in het Afrikaans. Deze taal wordt nog altijd door 13 procent van de bevolking gesproken. Altijd goed voor een foto: Zuid-Afrikaanse verkeers- of aanduidingsborden. `Nooduitgang, stamp die ruit uit’, valt te lezen in elke treinwagon.


Toerisme

Dat de speelsteden door het land verspreid liggen biedt volop mogelijkheden voor een rondreis. De cijfers onderstrepen dat Zuid-Afrika een prima toeristenland is. Jaarlijks reizen negen miljoen vakantiegangers uit heel de wereld naar Zuid-Afrika. Wie er geweest is, raakt onvermijdelijk betoverd door de schoonheid van het land. Dat er zoveel toeristen komen, betekent dat het hier echt niet zo onveilig is, vindt Jordaan, hoofd van het WK-organisatiecomité.


Criminaliteit

Toch telt Zuid-Afrika 50 moorden per dag. De criminaliteitscijfers zijn zó hoog in Zuid-Afrika, dat veel politici zich hebben afgevraagd of een veilig WK wel mogelijk is. Rondom het WK zal de sociale ongelijkheid in Zuid-Afrika zoveel mogelijk worden gecamoufleerd. Een WK-stadion mocht vooral niet te dicht bij de zwarte townships liggen. Dat was niet goed voor de televisiebeelden, was de achterliggende boodschap. Dus werd er een gloednieuw stadion gebouwd bij het blanke, rijke Waterfront, op ruime afstand van de armoede en criminaliteit.


Beveiliging

Wie Oranje achterna reist, zal geconfronteerd worden met strenge bewaking. Elke stap van de karavaan, wordt van tevoren uitgetekend en besproken met de lokale autoriteiten. Rondom de campings zelf komt een groot hek, bewaakt door beveiligers. Een probleem is dat het Nederlands elftal zich niet in het aantrekkelijke Kaapstad vestigt, maar in het dreigende Johannesburg. Voor de KNVB een logische keuze gezien de reisafstanden en de ligging, maar voor supporters en sponsors een teleurstelling.


Nadelen

Oranje een toernooi lang volgen wordt een dure aangelegenheid. Een vlucht naar Johannesburg kost minimaal 800 euro en het verblijf is ook niet goedkoop. Elk land speelt bovendien in drie verschillende steden. Dat betekent veel binnenlandse vluchten óf urenlange autoritten. En dan is er nog het weer, dat niet heel erg over zal houden. In juni is het winter in Zuid-Afrika. Wie denkt dat hij vier weken onbezorgd in een oranje zwembroek van het WK kan genieten, heeft het mis.Naar: Algemeen Dagblad 8 juni 2009, www.devolkskrant.nl, www.wikipedia.nlpagina van

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina