Nederland sterkste op Europese kampioenschappen powerliftenDovnload 6.07 Kb.
Datum21.08.2016
Grootte6.07 Kb.
Nederland sterkste op Europese kampioenschappen powerliften

In het Duitse Coburg werden dit weekeind de Europese kampioenschappen powerliften en bankdrukken van de WPF(World Powerlifting Federation) georganiseerd.

Powerlifting Holland zond een delegatie van 2 bankdrukkers en 6 powerlifters naar dit grootse evenement, dat over 2 dagen werd afgewerkt, met in het totaal 86 deelnemers die streden om het eremetaal.

Op vrijdag waren het de bankdrukkers die zich moesten meten met de rest van hun Europese collega’s. Hiervoor waren voor Nederland Lucas Gijsbertsen en Erik Butzelaar afgevaardigd, beiden deden het uitzonderlijk goed Lucas werd namelijk 1e bij de junioren in de klasse tot 67,5 kg lichaamsgewicht met een nieuw wereldrecord van 132,5 kg.

Bij de Masters was het de beurt aan Erik, ook hij wist zijn klasse tot 125 kg lichaamsgewicht door het vestigen van een nieuw wereld record van 235 kg te winnen. Deze prestatie was zelfs goed genoeg om uitgeroepen te worden tot Europees beste bankdrukker van het Master tournooi.

Zaterdag de dag van het powerlifttournooi, waarop de 6 Nederlanders zowel individueel gingen strijden om het Europese kampioenschap als gezamenlijk om het Europese landenteam kampioenschap. In het landenteamkampioenschap telt het resultaat van de 6 beste lifters van elk land bij elkaar opgeteld als teamuitslag.

Voor de Nederlandse powerlifters de zware zo niet onmogelijke taak om niet onder te doen voor hun collega bankdrukkers.

De strijd werd geopend door Coen Hoppenbrouwers in de Master klasse tot 75 kg lichaamsgewicht, hij wist door het behalen van 3 wereldrecords, 227,5 kg bij het kniebuigen, 152,5 kg bij het bankdrukken en 260 kg bij het deadliften Europees kampioen te worden in zijn klasse.

Door op zo’n sterke wijze het tournooi te openen leek het wel of hij de overige Nederlanders

vleugels gaf, want het ene na het andere persoonlijke record ging er aan en niet alleen dat.

De volgende was Albert Hoekstra in de 110 kg klasse, die sterk presteerde en door zijn record bij het kniebuigen scherper te stellen op 270 kg het Europees zilver wist te veroveren.

Toen was de beurt aan Ed Fennema, die in de 110 kg Master klasse aan moest treden.

Hij wist zijn lift reeks zeer sterk af te sluiten door het verbreken van het wereldrecord deadlift met 272,5 kg, hiermee veroverde hij de 1e plaats en kon zich Europees kampioen noemen.

Take Geijl in de klasse tot 125 kg wist zich ook goed staande te houden in het Europese geweld, hij verbeterde 2 persoonlijke records en bracht zowel het kniebuigen als deadliften naar 305 kg, goed genoeg voor de zilveren plak op het erepodium.

De spanning liep steeds hoger op want de twee laatse lifters moesten proberen het zeer hoge niveau vast te houden.

De eerst volgende was Jaap Fahner in de 125 kg Master klasse, hij wist maar liefst 2 Wereldrecords te verbreken, de eerste was bij het bankdrukken, dat hij naar 225,5 kg wist te brengen, de 2e was bij het deadliften hier bracht hij het nieuwe record naar 330 kg.

Hierdoor wist hij afstand te nemen van zijn tegenstanders en werd overtuigend Europees kampioen.

Dan de laatste en zwaarste deelnemer Looi Al Houmadi in de klasse boven 140 kg lichaamsgewicht. Looi wist bij het kniebuigen de zwaarste kniebuiging van het tournooi op zijn naam te zetten, hij verbeterde namelijk het wereldrecord en bracht het naar het onvoorstelbare gewicht van 350 kg.Dit was de basis voor een solide reeks liften, waarmee ook hij Europees kampioen werd.

Hoe succesvol Nederland was, werd duidelijk toen de eindstand werd op gemaakt en Nederland werd uitgeroepen tot Europees landenteam kampioen 2003. Het was de eerste keer in de geschiedenis van het powerliften dat Nederland een landenteam kampioenschap wist te veroveren.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina