Nieuw seizoen literaire hemel opent met marieke van der polDovnload 7.51 Kb.
Datum27.08.2016
Grootte7.51 Kb.
PERSBERICHT

29 september 2008


NIEUW SEIZOEN LITERAIRE HEMEL OPENT MET MARIEKE VAN DER POL

Schrijfster van roman en fïlm “Bruidsvlucht”
Vrijdag 10 oktober a.s. is de eerste bijeenkomst van het achtste seizoen van De Literaire Hemel. Te gast is Marieke van der Pol. In 1999 is ze gestopt met acteren en gaan schrijven, ondermeer een flink aantal afleveringen voor verschillende tv-series, zoals “Baantjer”, “Spangen” en “Wet en Waan”. En ze maakte een succesvolle filmbewerking van het boek “De Tweeling” van Tessa de Loo.

Vorig jaar verscheen haar roman “Bruidsvlucht” over drie jonge vrouwen, die in 1953 naar Nieuw-Zeeland emigreren. Ze reizen per vliegtuig hun verloofdes achterna. Tijdens de vlucht ontmoeten ze Frank. Een ontmoeting, die de koers van hun leven drastisch wijzigt en waardoor ze voor altijd aan elkaar verbonden zullen blijven.

De verfilming is vanaf 16 oktober te zien in de bioscoop. Net als bij “De Tweeling” is Ben Sombogaart de regisseur. De eerste voorbereidingen voor de film begonnen, toen het boek nog helemaal niet bestond. Het filmscenario is de basis. Het script belandde bij uitgeverij De Arbeiderspers. En die vond het verhaal zo interessant dat ze Marieke van der Pol vroegen er een roman van te maken. Met succes. Van haar debuut zijn inmiddels 15-duizend exemplaren verkocht. Afgelopen zondag, 28 september, heeft Marieke van der Pol De Academica Debutanten Prijs 2007-2008 gekregen voor haar roman “Bruidsvlucht”. Een jury, waarin oa Pauline Slot ( 9 maart 2007 gast in DLH), koos haar uit 5 genomineerden, waaronder Christiaan Weijts ( 12 januari 2007 gast in DLH). De Academica Debutanten Prijs is een prijs voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige prozadebuut. Er is een geldbedrag van € 15.000 aan verbonden en een speciaal door beeldhouwster Corrie Ammerlaan gemaakt kunstwerk: de Academica Award.
Aly Freije is docent schrijven. Schreef boeken over schrijfdidactiek, gaf schrijfcursussen, workshops en trainingen aan schrijfgroepen. En ze heeft een eigen schrijfwerkplaats: Het Taalpalet. Ze schrijft zelf gedichten in het Nederlands en het Gronings. Met een cyclus van vijf gedichten onder de titel ‘In lichtbundels daanst t stof’ won ze de Freudenthalprijs 2008, de oudste en belangrijkste prijs in het Nedersaksisch taalgebied.
In Hemel of Hel staat schilder/dichter/politicus Louis Albert Roessingh (1873-1951) centraal.

Hij maakte zich zorgen over de aantasting van het landschap en verwerkte dat zowel in zijn schilderijen als gedichten. Miranda Kolkman uit Gieten studeerde kunsthistorie in Groningen en deed onderzoek naar Roessingh’s betrokkenheid bij het landschap.

Presentatie : Albert Haar en Annette Timmer

Muziek: Lady’s First


De Literaire Hemel, vrijdag 10 oktober 2008 in café De Amer in Amen

Aanvang: 20.30 uurToegang: E 9,50

www.literairehemel.nl
Nadere informatie: Albert Haar 0528 – 374392 / 06-27074771
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina