Nieuwegein – De jaarlijkse Textiel Plus Evenementendag wordt gehouden op zaterdag 15 maart in het Nieuwegeins Business CenterDovnload 13.69 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte13.69 Kb.
PERSBERICHT
De Textiel Plus Evenementendag komt eraan

NIEUWEGEIN – De jaarlijkse Textiel Plus Evenementendag wordt gehouden op zaterdag 15 maart in het Nieuwegeins Business Center. Voor iedere textielliefhebber is er wat wils: van een bezoek aan de leveranciersmarkt tot het bezichtigen van een expositie of het bijwonen van een interessante lezing. Indrukwekkend zijn de ruimtelijke installaties van beeldend kunstenaar Othilia Verdurmen: een voorproefje van haar aankomende expositie ‘Vuurvogel’ in het Groninger Museum. Daarnaast zijn de Dutch Knitters, tevens de grondleggers van de Stitch’n Bitch beweging, aanwezig. De Haarlemse Lotte Veldt etaleert haar interieuraccessoires en van Bertina Slettenhaar zijn zachte doodskisten ‘cocons’ te zien.
De vrijwilligers die zich al maanden met de voorbereiding van deze dag bezighouden, hebben een gevarieerd programma samengesteld. Hieronder volgt een kort overzicht. De organisatie is in handen van de Stichting Textiel Plus.

Op de dag zelf krijgen de bezoekers een plattegrond met alle informatie overhandigd. De deelnemende kunstenaars geven bovendien uitleg bij hun tentoongestelde werk.


Evenementen: Beeldend kunstenaar Othilia Verdurmen (www.othi.nl) maakt levensgrote, sprookjesachtige ruimtelijke installaties. Van haar project ‘De geheime tuin’ zijn bij de ingang naar de zalen haar twee pauwen aanwezig. In de Grand Hall vindt het publiek vervolgens een primeur. Speciaal voor Textiel Plus stelt Verdurmen haar kunstwerk ‘de rode draak’ tentoon, die onderdeel is van de manifestatie ‘Vuurvogel’, te zien in het Groninger Museum in 2009.

Lezingen: ‘Vergeet me niet’ over rouwrituelen en herinneringssieraden. Marjolijn van Duijn, kunsthistorica en redactielid van het blad Textiel Plus vertelt over kleding en sieraden die vroeger een rouwperiode markeerden.

‘WOW van mode naar kunst’ door Gerda Masselink. Zij neemt ons mee naar de wondere, extravagante wereld van de Wearable Art uit Nieuw-Zeeland en zet mode en kunst naast elkaar.


Proeflaplab: Onder de deskundige begeleiding van Mariet Rankenberg en haar team kan men borduren, werken met papier- en stoftyvek, polyestervlies, diverse effectgarens en andere versieringen. Leden van Weefnetwerk helpen de deelnemer met het maken van kleine weefwerkjes en de Landelijke Spin Groep biedt de mogelijkheid met de spintol kennis te maken.

Hillie van der Sluis en Carla Meijsen, de Nederlandse grondleggers van de Stitch’n Bitch beweging, geven belangstellenden voorlichting over Japans breien, een van de meest trendy technieken op dit moment in de breiwereld. Ook demonstreren zij het Twined Knitting, een Zweedse breitechniek waarbij traditionele en hedendaagse effecten zijn te bereiken. Zij hebben een aantal proeflapjes klaar liggen, zodat men ook zelf de basissteken kan oefenen.


Exposities: De organisatie verwacht veel belangstelling voor de prachtige interieuraccessoires van Lotte Veldt. Deze textielvormgever uit Haarlem maakt transparante roomdividers voor het sfeervol afschermen van ruimtes, wanddecoraties en kussens.

Het Hageveldcollege in Heemstede showt een aantal bijzondere kragen.

Verder kan men genieten van het kleurige ‘Het Wijkse Sieraad’, gemaakt door 75 vrouwen uit diverse landen onder leiding van Anke Dikker. Het project is een initiatief van Vluchtelingenwerk Wijk bij Duurstede.

Bertina Slettenhaar vraagt met haar viltwerk aandacht voor een persoonlijker afscheid van een overledene. Haar doodskisten, of eigenlijk ‘cocons’, zijn zacht en beschermend en voor nabestaanden goed te dragen naar de laatste rustplaats.

En natuurlijk mag het publiek de genomineerde werken uit de wedstrijd ‘Zwart/wit – contrast en nuance’ niet missen. Ca. 26 werken worden geëxposeerd. Tijdens de dag wordt gestemd voor de publieksprijs.
Leveranciersmarkt: Van stof, garens, papier en huiden tot verf, kralen, tyvek, plastics en nog veel meer is hier te koop. Daarnaast vindt het publiek er informatie over textielreizen, cursussen en workshops en worden er boeken en tijdschriften verkocht. Op de Arts & Craftsmarkt presenteren veel ontwerpers hun sieraden, kleding en accessoires. De Stichting Weven met Beperking uit Amsterdam en Museum De Kantfabriek zijn, op speciale uitnodiging van de Stichting Textiel Plus, deze dag als gasten aanwezig met stands.

Loterij: In de loterij zijn er veel mooie prijzen te winnen met als klap op de vuurpijl een fantastische hoofdprijs. De loten worden verkocht door ‘het hart’, ‘de maag’, ‘het glykogijntje’ en het ‘alter ego’ uit de musical ‘Hartstocht’, die eerder opgevoerd werd door leerlingen van het ROC in Leiden.
Praktische informatie:

De Textiel Plus Evenementendag is op 15 maart in het Nieuwegeins Business Center, Blokhoeve 1 in Nieuwegein.

Het NBC is goed bereikbaar per sneltram van het Utrechtse Centraal Station of per auto. Zie voor een routebeschrijving www.n-b-c.nl. Er is voldoende gratis parkeerruimte.

De openingsuren zijn van: 10.00 tot 17.00 uur.

De toegangsprijs is € 12,--.

Voor informatie zie ook: www.textielplus.nl


Het succes van deze Textiel Plus Evenementendag is mede te danken aan de ondersteuning van:

Drukkerij Ter Burg Offset/Uitgeverij De Doelenpers in Alkmaar

Van Looy v.o.f. in Zaandam - www.madeira.com

Hawar - internationale school voor textieltechniek, kunst en vormgeving in Oldeberkoop - www.hawar.nl

Bart&Francis in Kortrijk - www.bart-francis.be

De Boekenmarkt in Steenwijk  - www.boektotaal.nl

Mondriaan Onderwijs Groep, locatie M&M in Leiden

Creativiteitscentrum Marujo in Niedernsill, Oostenrijk - www.marujo.nl

Intermezzo – galerie voor vormgeving, mode en interieur in Dordrecht www.galeries.nl/intermezzo/

In den Witten Hasewint - www.dedas.com/parchment


 
Noot voor de redactie:

Contactpersoon is Coco Bouwmeester, tel. 0252 220802 of 06 55790385, e-mail: voorzitter@textielplus.nl


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina