Nieuwigheden van Fiat op het salon van Frankfurt 2011 Nieuwe Panda: de derde generatie in avant-premièreDovnload 21.26 Kb.
Datum25.08.2016
Grootte21.26 Kb.


PersberichtNieuwigheden van Fiat op het salon van Frankfurt 2011


  • Nieuwe Panda: de derde generatie in avant-première

  • Freemont: nieuwe vierwielaangedreven versie

  • Punto 2012: nieuw design en onuitgegeven motoren

  • Fiat 500: 500C by Gucci, pack ‘by Abarth’

  • Fiat Qubo ‘New Trekking’


Nieuwe Panda

De grote ster op de Fiat-stand van het salon van Frankfurt wordt ongetwijfeld de nieuwe Panda, die het succes bestendigt van een wagen die 31 jaar geleden op de markt kwam en tot nog toe al meer dan 6,5 miljoen automobilisten wist te verleiden.

Deze revolutionaire wagen won als eerste stadswagen uit het A-segment de prestigieuze titel van Auto van het Jaar (2004), was de eerste wagen van minder dan vier meter met een dieselmotor in 1986, de eerste met vierwielaandrijving in 1983 en een van de eerste elektrische wagens (Panda Elettra in 1990).

De derde generatie bouwt voort op de sterke punten van zijn voorganger op het gebied van functionaliteit, wendbaarheid, ruimte, betrouwbaarheid en comfort en voegt er bovendien het voordeel van vijf deuren aan toe. Ook op het gebied van veiligheid, technologie, ecologie en personaliseringsmogelijkheden zette hij een aanzienlijke stap voorwaarts, zonder aan zijn compacte afmetingen te raken: hij is 3,65 meter lang (11 cm meer dan zijn voorganger), 1,64 meter breed (+ 5 cm) en 1,55 meter hoog (+1 cm).De nieuwe Panda wordt ook alsmaar praktischer en biedt voortaan een verschuifbare achterbank en een neerklapbare passagierszetel. Wat veiligheid betreft, beschikt de nieuwe Panda onder meer standaard over vier airbags (bestuurder, passagier en gordijnen), een ABS met noodremhulp, gordelspanners op de voorste veiligheidsgordels, antiwhiplash-hoofdsteunen, Isofix-bevestigingspunten en dagrijlichten.

En op technisch vlak kan de nieuwe Panda schermen met het geïntegreerde Blue&Me TomTom Live-systeem, het elektrisch te openen panoramadak ‘Skydome’ en de gerobotiseerde Dualogic-transmissie in combinatie met de TwinAir-turbomotor met 85 pk. In de loop van zijn eerste commercialiseringsjaar wordt ook een innovatief remsysteem verkrijgbaar dat zijn gelijke niet kent in het segment van de stadswagens: bij snelheden van minder dan 30 km/u detecteert het systeem obstakels op de weg en remt het de wagen automatisch af.Het motorgamma van de Panda wordt uitgebreid met twee tweecilinder-benzinemotoren: de TwinAir turbo met 85 pk, die werd bekroond met de titel van ‘International Engine of the Year 2011’ en de nieuwe atmosferische TwinAir met 65 pk.

Deze motoren vullen de viercilinder-benzinemotor (1.2 met 69 pk) en de Multijet II-dieselmotor (1.3 met 75 pk) aan. Alle motoren worden gekoppeld aan het Start&Stop-systeem en de schakelindicator. En dan zijn er nog de motoren voor twee brandstoffen: TwinAirturbo - GNV met 80 pk en 1.2 EasyPower met 69 pk (benzine – LPG, beschikbaar op sommige markten).

Bij zijn lancering zal de nieuwe Panda leverbaar zijn met tweewielaandrijving, vier motoren, twee optionele velgmodellen, tien koetswerkkleuren en vier interieursferen, goed voor meer dan zeshonderd mogelijke combinaties. De 4x4-versie wordt in de laatste vier maanden van 2012 gecommercialiseerd.
Nieuwe Freemont 4x4

“Voor elk humeur een auto”: die reclameslogan vat de veelzijdigheid van de Freemont perfect samen. Onder zijn cross-overlook biedt de Fiat Freemont alle functies van een gezinswagen (standaard zeven plaatsen), zowel in termen van moduleerbaarheid als qua opbergvakken, veiligheidsuitrusting en comfort.

De Freemont, die sinds half juni wordt gecommercialiseerd (persdossier beschikbaar op fiatpress.be), breidt zijn gamma uit met een vierwielaandrijving, die leverbaar is in combinatie met de 163 pk sterke 2.0 Multijet II-dieselmotor en de 280 pk sterke 3.6 V6 Pentastar-benzinemotor. De 4x4-modellen krijgen ook een zestrapsautomaat.

Hun 4x4-aandrijving is van het semipermanente type. Dat houdt in dat de elektronische motorsturing (ECU) is verbonden met wielsensoren die de grip meten en dat ze wanneer nodig koppel naar de achterwielen stuurt door het ECC-systeem (Electronically Controlled Coupling) te activeren.

In vergelijking met een permanente vierwielaandrijving beperkt dit flexibelere systeem het verbruik, terwijl het in precaire gripomstandigheden toch meer veiligheid biedt dan een voorwielaandrijving.
Drie werkingsmodi:


  1. Preventieve controle: het systeem reageert enkel in functie van de druk die de bestuurder uitoefent op het gaspedaal. Als de bestuurder het gaspedaal diep intrapt en veel vermogen vraagt van de motor, wordt een groot deel van het koppel naar de achterwielen gestuurd om te voorkomen dat de voorwielen doorslippen.

  2. Antispinregeling: wanneer de voorwielen doorslippen, activeert de ECU het ECC-systeem om een deel van het koppel naar de achterwielen te sturen. Deze overdracht naar de achterwielen wordt ook gemoduleerd wanneer de wielen bij een constante snelheid hun grip verliezen (bijvoorbeeld bij aquaplaning).

  3. Dynamische stabiliteitsregeling bij matige snelheden: tussen 40 en 105 km/u regelt de motorsturing het koppel dat naar de achterwielen wordt gestuurd om de dynamische controle van de wagen te optimaliseren. Zo wordt in bochten automatisch een deel van het koppel naar de achterwielen versluisd om de wagen gemakkelijker door te bocht te leiden.

De Freemont, die in eerste instantie werd gecommercialiseerd in twee versies (Freemont en Urban), is voortaan ook verkrijgbaar met een derde, hoogwaardig ‘All-in’-niveau met een lederen zetelbekleding, 19” lichtmetalen velgen, een gps-systeem met 8,4” groot aanraakscherm, een parkeercamera en verchroomde overlangse dakstangen.

De vierwielaangedreven versies en dit nieuwe uitrustingsniveau zijn vanaf november 2011 te bestellen in het netwerk.
Nieuwe Punto 2012

Vanaf de publieksdagen van het Salon van Frankfurt kunnen de bezoekers de nieuwe Punto 2012 ontdekken. In vergelijking met de Punto Evo, die hij vervangt, onderscheidt deze nieuwkomer zich door esthetische wijzigingen voor en achter, die het geheel een dynamischere stijl geven.Binnenin worden nieuwe bekledingen aangeboden. De andere grote wijzigingen bevinden zich onder de motorkap want de Punto 2012 krijgt twee nieuwe motoren: de TwinAir-turbobenzinemotor met 85 pk en de Multijet II-dieselmotor, eveneens met 85 pk.

In combinatie met zijn handgeschakelde zesversnellingsbak koppelt de TwinAir-motor respect voor het milieu (een CO2-uitstoot van 98 g/km) aan rijplezier (een koppel van 145 Nm bij 2.000 t/min en een maximumvermogen van 85 pk bij 5.500 t/min).

De 1.3 Multijet II-dieselmotor met 85 pk beschikte al over de jongste innovaties op het gebied van injectiestrategieën (Injection Rate Shaping) en diverse ontwikkelingen op het gebied van turbotechnologie.

Met nieuwe voorzieningen zoals de intelligente alternator met moduleerbare belasting die de batterij oplaadt tijdens vertragingen, de oliepomp met variabele inhoud en aanpassingen aan het koelcircuit, werden de CO2-emissies teruggebracht tot 90 g/km.

De Punto 2012 TwinAir onderscheidt zich bovendien met de nieuwe kleur Lime Green, een zwarte dakvernis en exclusieve velgen en zetelbekledingen.


Nieuwigheden voor de Fiat 500

Naast de 500C by Gucci (zie persbericht op fiatpress.be) kunnen de bezoekers op het salon van Frankfurt ook een Fiat 500 TwinAir met ‘by Abarth’-kit ontdekken, die het brio van deze motor extra in de verf zet. Dat personaliseringspack omvat specifieke ‘Total Black’ Abarth-velgen van zestien duim, zijschorten en een achterspoiler, racingstickers op de motorkap en sportpedalen.

Elders kunnen de bezoekers kennis maken met de nieuwe Qubo Trekking. De allewegenversie van Fiats bestelbreak onderging enkele esthetische ingrepen: nieuwe zijdelingse beschermstrips, nieuwe Orange-tint, verdonkerde koplampachtergrond en een nieuwe schokdemperafdekking achteraan. Hij beschikt over het elektronische ‘Traction+’-systeem en is verkrijgbaar met de 1.3 Multijet-dieselmotoren met 75 en 95 pk, motoren waarvan de CO2-emissies werden verlaagd tot 107 g/km (gemengd verbruik van 4,1 l/100 km).

Tot slot bracht Fiat verbeteringen aan aan zijn systeem voor zuinig rijden en stelt het eco:Drive Mobile voor. De gegevens en resultaten van de analyse kunnen voortaan worden doorgestuurd naar een smartphone. Er werden ook nieuwe community-functies toegevoegd om de resultaten te delen op Facebook of Twitter, om uitdagingen te lanceren of om zijn virtuele vriendenkring uit te breiden.Persconferentie Fiat op dinsdag 13 september om 12.30 uur

Foto’s en persberichten zijn beschikbaar op www.fiatpress.be

Fiat Group Automobiles Belgium

Departement Externe Relaties

Press Managers

Dominique Fontignies - T: 02/702.65.49 - dominique.fontignies@fiat.com - F: 02/702.66.39

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina