Nieuwsbrief december 2010Dovnload 39.03 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte39.03 Kb.
Inhoud: ·- Programma voorjaar 2011 nieuwsbrief december 2010

 • Studiereis 2011Programma voorjaar 2011

Wij hebben met de sprekers afgesproken dat zij hun onderwerp naar eigen inzicht mogen aanpassen. Dat betekent dat onderstaande beschrijvingen globaal zijn.


Zaterdag 29 januari

Plaats: Hernen

Tijdstip: 14.00-17.00 uur

Spreker: Wim de Natris

Onderwerp: Over de bonte verscheidenheid van de vroegchristelijke basilieken.

De eerste Christenen hielden hun bijeenkomsten in huizen van particulieren, de huiskerken. Door de onstuimige groei van de Christelijke gemeenschappen waren al snel grotere ruimten nodig. De eerste zelfstandige ruimten waren zaalkerken, vrijstaand of aangebouwd bij een bestaand gebouw. Na het edict van Milaan in 312 kon de Christelijke religie in het openbaar beoefend worden, wat resulteerde in een enorme toename van het aantal gelovigen. Grote ruimten waren nodig om die grote aantallen te kunnen bedienen.

De “klassieke” Romeinse basilica, een gemeentelijk gebouw met een representatief karakter, dat voor meerdere doeleinden geschikt was, voldeed uitstekend aan de behoefte om voor een grote mensenmenigte liturgische handelingen te verrichten.

Kortom, overal werden de “nieuwe” basilieken gebouwen naar Romeins voorbeeld. De Romeinse voorbeelden werden niet zomaar slaafs nagevolgd. Integendeel, de Christelijke liturgie stelde haar eigen eisen aan de ruimte. Er werd dan ook flink gesleuteld en geëxperimenteerd met het oorspronkelijke voorbeeld in de tijd tussen het edict van Milaan en het einde van het West Romeinse Rijk aan het einde van de 5e eeuw. Een bonte verscheidenheid van basilicatypen was dan ook de rijke oogst.

Zondag 20 februari

Plaats: Hernen

Tijdstip: 14.00-17.00 uur

Spreker: Piet Timmer

Wanneer elk jaar weer opnieuw heel de natuur uitbarst in nieuw leven, vieren oosters-orthodoxe en latijns-westerse christenen uitbundig hun paasfeest.

Op ikonen en wandschilderingen is vanaf de vroegste tijd Christus’ lijden en zijn overwinning op de dood tot uitbeelding gebracht.

Om op u ‘een passie voor Pasen’ over te brengen verzorgt Piet Timmer een lezing met prachtige diabeelden.
Zondag 13 maart

Plaats: Hernen

Tijdstip: 14.00-17.00 uur

Spreker: Jan van Laarhoven

Onderwerp: Babel, bijbel en de crisis

Onderwerp is de artistieke reactie op de menselijke hoogmoed, het altijd maar meer willen en de graaicultuur. Het  bijbelse verhaal van de torenbouw in Babel is een 3000 jaar oude metafoor om deze hoogmoed aan de kaak te stellen.

In het eerste deel van de lezing wordt ingegaan op wat die toren in werkelijkheid was: het is een cultuurhistorisch en archeologisch verhaal dat ons confronteert met de menselijke hebbelijkheid om niet gauw tevreden te zijn.

Het tweede deel laat zien hoe dit verhaal, dat historische wortels heeft,  in de bijbel terecht is gekomen en wat het daar betekent. 

Het derde deel gaat over hoe het onderwerp de laatste 1800 jaar is verbeeld in de kunst, met toppers als de schilderijen van Brueghel, maar ook met vele voorbeelden uit de meest recente tijd, vooral naar aanleiding van de recente credit crunch: de mens blijkt maar moeizaam van de geschiedenis te leren.......
Zondag 10 april

Plaats: Hernen

Tijdstip: 14.00-17.00 uur

Spreker: Wil Boetzkes

Onderwerp: Bulgarije

Bulgarije is voor velen een nog onbekend land. Toch bezit het land een rijke cultuur. Bij Kazanlak in het centrum van het land was het kerngebied van de Thraciërs. De Romeinen stichtten er diverse steden zoals Serdica. Met het ontstaan van de Bulgarenstaat in de 9de eeuw begon echter een bijzondere periode. In 865 werd de Bulgaarse Kerk door Boris I gesticht, in 927 werd de autocefale Status erkend. De latere geschiedenis van deze Kerk was bewogen.

Op deze lezing maakt u uitgebreid kennis met de wereld van de middeleeuwse Bulgaarse tsaren en de Bulgaars-orthodoxe Kerk. De indrukwekkende vesting Tsarevets werd in het Tweede Bulgaarse koninkrijk hoofdstad. Verspreid in het land bevinden zich tal van orthodoxe kloosters en bijzondere kerken. Het belangrijkste complex is het grote klooster van Rila. Tijdens deze lezing ‘ bezoekt’ u echter ook kloosters en kerken in bijv. Arbanassi en Boyana bij Sofia, het Bachkovo-klooster bij Plovdiv en andere. Een bijzondere kijk op Bulgarije!
Studiereis 2011

Kloosters van Bulgarije en Macedonië

Een rondreis langs de kloosters en kerken van West Bulgarije en Oost Macedonië (religie - geschiedenis – kunst - cultuur), – op basis van HP in tweepersoons kamer; 11 dagen en 10 overnachtingen.Minimum aantal deelnemers: 12

Vertrek 29 april, terugkomst 9 mei.

Prijs 1170 € p.p.

Toeslag 1-persoonskamer: € 190,-
Inbegrepen: Retourvlucht incl. luchthavenbelastingen, verblijf op basis van HP, alle transfers, excursies, plaatselijke gidsen (indien nodig), diner in plaatselijk eethuisje in Strumica, diner in restaurant in Sofia, wijnproef in Popova Kula, boottocht het Meer van Tikves, administratiekosten en overige maaltijden die in het programma vermeld staan.

Reisbegeleider is ondergetekendeNiet inbegrepen: Toegangsgelden en eventuele verzekeringen.
De organisatie van deze reis is in handen van Karatanova Tours


U kunt zich opgeven via ons secretariaat. Marguérite de Steenwinkel-Jens,secretariaat,Spuikompark1,4553 BC Philippine, 0115491717

Email: mmjjens@planet.nl

Inschrijving mogelijk tot ?

We zouden het wel plezierig vinden om al snel van u te weten of u serieuze belangstelling hebt om mee te gaan.Dag 1. Aankomst op het vliegveld van Skopje en transfer naar het zuidoosten van Macedonië. Onderweg naar Strumica (alleen bij voldoende tijd) zullen we een bezoek brengen aan het afgelegen klooster Sv. Stefan. Om het klooster te bezoeken rijden we langs een pittoreske weg, via de authentieke dorpjes Injevo en Dedino, naar de 20 km verderop gelegen dorpje Konce met zijn kerkje, dat gewijd is aan Sv. Stefan. Het klooster en het kerkje dateren van 1366 en zijn gesticht door de bekende Servische leider Nikola Stanjević dat in de tijd van koning Dušan leefde.
Diner en overnachting in Strumica.
Dag 2. Na het ontbijt bezoek aan de Opgravingen van de Martelarenkerk “Holy Fifteen Hieromartyrs of Tiberiopolis” , vervolgens bezoek aan de drie christelijke kerkjes die in dit multiconfessionele stadje te vinden zijn (orthodoxe, katholieke en protestantse). In de loop van de middag brengen we bezoek aan de twee kloosters, bewoond door dezelfde nonnen: Vodoca en Veleusa. Vodoca is al prachtig en bijna griezelig-mooi vanwege de geschiedenis (Samoil 1014), maar Veleusa is nog indrukwekkender. Naast de religieuze waarde heeft het klooster van Vadioca ook een historische waarde voor het land. Op deze plek zijn in de 11de eeuw 14.000 soldaten van het Macedonische leger door de Byzantijnen blind gemaakt en naar hun koning teruggestuurd.

Georganiseerd diner in traditioneel restaurant in Strumica. Overnachting in hotel Ilinden.Dag 3. Rond 9:00 uur vertrek naar het historische wijnstadje Melnik gelegen in het zuidwesten van Bulgarije, nog maar een eeuw geleden even groot als Sofia. Nu met 300 inwoners niet meer dan een straat van deze stad. Ook staat vanzelfsprekend het Rozjen klooster op het programma.
Diner en overnachting in Melnik.

Dag 4. Na het ontbijt vertrek naar Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. Onderweg op een hoogte van 1147 meter in het Rilagebergte ligt het 'klooster met de zebrahuid', het Rilaklooster. Dit klooster ontstond in 927 en werd gesticht door Ivan Rilski. In 1833 werd het complex door brand verwoest en herbouwd. Sinds 1961 is het een nationaal museum. Het Rila-klooster is een symbool voor de Slavische cultuur na een lange periode van bezetting en onderdrukking door de Turken en hierdoor een nationaal bedevaartsoort.
In de loop van de middag aankomst in Sofia en inchecken in hotel Sveta Sofia.
Diner en overnachting.

Dag 5. Dag gereserveerd voor stad Sofia. Een korte ochtendwandeling met bezoek aan de Alexander Nevski Kathedraal, de daarbij gelegen oudste Oosters Orthodoxe kerk van Bulgarije, St. Sofia kerk (vroeg 6e eeuw) en het Russische St. Nicolaaskerkje. Pauze voor lunch. De middag begint daar waar we zijn opgehouden, in het centrum van Sofia met bezoeken aan de heilige Petka Samardzhiiska kerk, tussen de opgravingen bij het Sheraton hotel, de Sveti Nedelja kerk en natuurlijk Bojana in de omgeving van Sofia. Traditioneel diner in restaurant en overnachting in Sofija.Dag 6. Na het ontbijt verlaten we Sofia en vertrekken we richting Plovdiv “de Culturele hoofdstad van Bulgarije”, deze historische stad is gegrondvest in de 3e eeuw v.Chr. Wandeling door de karakteristieke bovenstad met zijn vele historische huizen, musea en ateliers.
Diner en overnachting in Plovdiv.

Dag 7. Het Batchkovo klooster, gebouwd in 1083 door Grigor Bakuriani, een Georgische officier van het Byzantijnse rijk. Dit is na Rila, het grootste klooster van Bulgarije. Ook de omgeving van het klooster kent vele kapelletjes die met een 30 minuten wandeling te bereiken zijn. Na het bezoek van het klooster nemen we de tijd voor lunch in de omgeving van het Batchkovo klooster. In de loop van de middag terug naar ons hotel, de rest van de middag en avond zijn vrij om van deze mooie stad en zijn prachtige winkelstraten en parken te genieten.
Overnachting in Plovdiv.

Dag 8. Op naar het Shipka kloosterkerkje dat een museum was, met gouden koepels maar niet echt oud. Een eerbetoon aan alle gevallen soldaten in de bevrijdingsoorlog. Uiteraard een bezoek aan het Trakische graf waar kort geleden het meest waardevolle gouden Trakische masker ooit is gevonden. Over de Shipkapas, met een prachtig uitzicht over de Rozenvallei. Bij Gabrovo een bezoek aan Etara, een bijzondere plaats die men het best kan vergelijken met het Arnhems openluchtmuseum, maar dan anders. Overnachting in hotelcomplex Fenerite gelegen op ca. 5 km afstand van Gabrovo. Hotelcomplex Fenerite is gebouwd in de oud-Bulgaarse kloosterstijl met een grote zonnige terrasvormige binnenplaats en heeft een goede mehana en een theehuis.

Dag 9. Vandaag verlaten we Bulgarije en rijden we terug naar het oosten van Macedonië. Via de kronkelende weg in het oosten bereiken we het klooster van Lesnovo, een unieke plek. Later in de middag bereiken we onze accommodatie Popova Kula, gelegen middenin de wijngaarden nabij het dorpje Demir Kapija www.popovakula.com.mk Deze dag zullen we afronden met uitgebreide kennismaking met de Macedonische wijntraditie. Deskundige uitleg en wijnproef van de wijnen van Popova Kula.
Diner en overnachting.Dag 10. Dag gereserveerd voor bezoek aan het klooster van Polog, het Sv. Gjorgi klooster. Dit bijzondere klooster is mogelijk alleen met een boot te bereiken, het klooster is namelijk gelegen aan de overkant van het Meer van Tikveš.
Diner en overnachting in Popova Kula.Dag 11. Transfer naar het vliegveld van Thessaloniki (Griekenland) en retour naar Nederland.

Inbegrepen in de rondreis:

 • 1 overnachting in hotel Ilinden in Strumica op basis van halfpension.

 • 1 overnachting in hotel Ilinden in Strumica op basis van logies & ontbijt.

 • 1 overnachting in hotel-huis Litova Kushta in Melnik op basis van halfpension.

 • 1 overnachting in hotel Sveta Sofia in Sofia op basis van halfpension.

 • 1 overnachting in hotel Sveta Sofia in Sofia op basis van logies & ontbijt.

 • 2 overnachtingen in hotel in Plovdiv op basis van halfpension.

 • 1 overnachting in hotel Fenerite in Gabrovo op basis van halfpension.

 • 2 overnachtingen in Popova Kula op basis van halfpension.

 • Alle transfers per comfortabele minibus of bus.

 • Georganiseerd diner in plaatselijk restaurant in Strumica op dag 2.

 • Georganiseerd diner in restaurant in Sofia op dag 5.

 • Wijnproef in Popova Kula op dag 6.

Boottocht het Meer van Tikves op dag 10

Extra advies; maak een kopie van uw paspoort en gebruik die bij de recepties van de hotels.
Extra informatie; In Macedonië en in Bulgarije kunt u bijna overal pinnen. Visum is niet nodig, ook niet voor Macedonië. Een minimaal 3 maanden GELDIG paspoort MEENEMEN.
Geld op reis

- De Macedonische munt is Denar (mv. = Denari). De koers is afhankelijk van de plaats waar u wisselt. Normaal betaalt u voor 61 denari = ca. 1 euro. Voor het wisselen kunt u het beste cash geld meenemen in kleine coupures.

- De Bulgaarse munt is de Lev (mv. = Leva). De koers is afhankelijk van de plaats waar u wisselt. Normaal betaalt u voor 1 lev  =  ca. 0,53 euro. Voor het wisselen kunt u het beste cash geld meenemen in kleine coupures.

 

Met vriendelijke groet,Bert Velthuis, Oranjesingel 67, 6511NR Nijmegen, 0243240107, bert.velthuis@tiscali.nl

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Bestuursmededeling:

Wij willen u allen van harte danken voor de massale invulling van de enquète, dit najaar

gehouden. Uw opmerkingen / aanmerkingen, uw wensen en verlangens t.a.v. komende

reizen zullen wij in de toekomst meenemen in voorbereiding van de reizen.

Maar ook zij die hebben aangegeven dat fysieke problemen hen weerhouden om nog een

reis mee te maken, danken wij voor het toch insturen van de enquète. !

Uw betrokken zijn met onze stichting wordt op hoge prijs gesteld.Exposities :

Catharijneconvent : t/m mei 2011: Kunstschatten uit Macedonië.

www.catharijneconvent.nl

Ikonenmuseum Kampen: t/m 29 januari 2011 : Ethiopische ikonenwww.ikonenmuseumkampen.nlDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina