Nieuwsbrief Jaargang 9, nummer 2, 1 februari 2011Dovnload 75.4 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte75.4 Kb.Nieuwsbrief

Jaargang 9, nummer 2, 1 februari 2011
Dit is de 88e, maandelijkse Nieuwsbrief van de Stichting Noviomagus.nl. In deze nieuwsbrief informeren we u over de toevoegingen op onze website en over interessante ontwikkelingen in projecten. Wij hopen u hiermee betrok­ken te houden bij de stichting en de website.
De volgende nieuwsbrief verschijnt op 1 maart 2011.
In dit nummer


Herinneringen 1

Oproep 1


Agenda 1

Oude foto’s 2

Recente foto’s 2

Webmuseum 3

Gastredactie 4
Herinneringen

Wim Benda stuurde Illegale voedselvoorziening. Zijn verhaal voegden we toe aan Tweede Wereldoorlog.

Wilt u uw herinnering aan het bombardement op 22 februari 1944 of de Tweede Wereldoorlog ook delen? Wij horen het graag! Stuur een mail via herinnering@noviomagus.nl of een brief naar Stichting Noviomagus.nl, Jacob Canisstraat 55, 6521 HJ Nijmegen.

Oproep

Bart Janssen blijft zoeken naar nabestaanden van Nijmeegse oorlogs­slachtoffers. Hij zond ons twee nieuwe oproepen, zie oproep voor nabestaanden Nijmeegse oorlogsslachtoffers. Daar vindt u ook zijn eerdere oproepen en meer informatie.Agenda

Mark van Loon actualiseerde de agenda. Die biedt een overzicht van evene­menten met een Nijmeegs historisch tintje. Uw (pers)bericht voor dit over­zicht ontvangen wij graag via een mail.Oude foto’s

- Harry Hendriks, Marianne Cobussen, Henny Meijer, Harry van Eck, Henk van Eck, Laurens ten Horn en Frans Reinders stuurden foto’s, zodat we catalogus 120 konden samenstellen.

- H. Spanjaard mailde over de foto van Bertus van Eijden en zijn kleinzoon Charles de Bueger bij een Davino-ijskar (catalogus 113).

- Jan Lecluse (Zwitserland), Henk la Croix en Jan van Leth reageerden op de foto en lidmaatschapskaart van de Stella - Kelder (catalogus 100).

- Martien Louwers herkende een leerkracht op deze foto van onderwijzers en schoolhoofd van de Karel Doormanschool (catalogus 54).

- Marianne van Lier berichtte over de foto van een pand in de Smetiusstraat waar ooit een dancing zat en een foto van de band van Johnny Garder (catalogus 51).

Heeft u ook herinneringen aan de foto’s van het oude Nijmegen of heeft u mooie, oude en gedigitaliseerde foto’s? Kijk s.v.p. eerst even naar de instructies en stuur ons daarna een mail.
 • Zoekplaatjes websitebezoekers

- Locaties - waar is de foto gemaakt?

Frans van Laanen berichtte over de foto van een Behangerij & Stoffeerderij.

- Personen - wie staan er op de foto?

Hans Giesbertz reageerde op een foto van de Nederlandse Katholieke Aannemers en Patroonsbond, afdeling Nijmegen in 1960.

Weet ook u iets te vertellen over de zoekplaatjes van websitebezoekers? Mail ons en wij plaatsen uw bericht onder de betreffende foto. Elke aanwijzing of tip is er een!


 • Kabinetfoto’s - carte de visite

- We plaatsten 29 exemplaren uit de collectie van Alain Derksen en 6 exemplaren uit eigen collectie. Deze aanwinsten zijn te zien vanaf hier.

- Ondergetekende zorgde voor een update van de informatie over de fotografen Born, Stoof en Van de Weg. Over Atelier v.d. Maal werd een nieuwe pagina gemaakt.

- Jan van Zweeden reageerde op de informatie over fotograaf De Gruyter.

Weet u iets te vertellen over de mensen op de foto’s, heeft u leuke informatie over de fotografen of gedigitaliseerde kabinetfoto’s? Wij horen het graag, dus stuur ons een mail.


Recente foto’s

 • Gevelstenen - inventarisatie

- Roland van Berne fotografeerde Van Peltlaan 210.

- Cees de Vos mailde over Sint Annastraat 22.

- Robert Spanings stuurde boedelinventarissen uit 1834, 1886 en 1897 van Villa Leeuwenstein aan Voorstadslaan 313 (de link staat onder aan de pagina). Alle boedelinventarissen die Robert Spanings ons stuurde, vindt u hier.

Iedereen kan meedoen aan deze inventarisatie. Kijk a.u.b. eerst even op gevelstenen - inventarisatie. Daar ziet u welke gevelstenen al op de foto staan en hoe u kunt meedoen.

Als uw huis een gevelsteen heeft, kunt u mij ook een mail sturen. Dan kom ik een foto maken.


 • Rijksmonumenten

Cees de Vos mailde een anekdote die wij plaatsten bij Villa Helena.

Webmuseum

 • Diversen

- Berry Janssen stuurde een platenhoes van F.J. Bakkers Jr. Muziekhandel ‘Varia’, de platenhoes ‘Zolang er mensen zijn’ van Jongerenkoor Hees-Neerbosch en de platenhoes ‘En het geschiedde in die daghen ...’ van Carmelkoor Nijmegen, Groesbeeks Gemengd Koor en Kon. Gem. Zangvereniging Orpheus. Die voegden wij toe aan de verzameling platen, platenhoezen en cassettes.

- Theo Phoelich zond een fietsplaatje van Joker, en een kist met het opschrift J. Meijsen Canisius Collegie Nijmegen.

- Toos Evers stuurde een gastendoekje van de firma Sengers.

- Hans Smits voorzag ons van een marmeren steen waarop staat Vivat Noviomagum 13 nov. 1948.

- Pierre Hopman zond een LIMOS-badge.

- Henny Orth reageerde op het fietsplaatje van Rijwiel Fabriek Gruno.

- De verzameling lepeltjes werd weer uitgebreid. Jan van Ooijen stuurde een suikerschepje van de parochie O.L. Vrouw van Fatima. Van Theo Phoelich kregen we drie lepeltjes: Goffert, Kronenburgerpark en Nijmeegs Mannenkoor 1859 – 1959.


 • Penningen en medailles

- Theo Phoelich stuurde een medaille van Wandelsportvereeniging De Vierdaagsche.

- Henny Meijer stuurde informatie over een Romeinse phalera, een penning van het Van Weerden Poelman Fonds, een kruis van de Herdenkingsmars georganiseerd door W.S.V. Nijmegen, een medaille van de Nijmegenmars en een ereteken met het opschrift 40 KM Marsch. • Papier en drukwerk

- Co Berendsen stuurde de twee ontbrekende briefhoofden van de pentekenpostmap Nijmegen in beeld.

- Voor de catalogus briefhoofden en bonnen kregen we weer een aantal bijdragen. Jos Artz stuurde rekeningen van Etablissement Horticole Noviomagum, Technisch Bureau L.M. van Bergen, Draper van den Broek woonkunstenaars, Van der Werff & Co, ’t Schouwke, W. Osnabrugge en A. van Heeswijk Meubelstoffeerderij. Van Theo Phoelich ontvingen we een rekening van Tapijten- en beddenhandel Draper van den Broek en een rekening/kwitantie van de Fa. J. Schraven & Zonen. Toos Evers-Gommers zond een brief van A. van Balveren Brandstoffen- en Transportbedrijf, Witwasserij Chemische Reiniging en Ververij de Valk, J.J. de Groot Aannemers, Nijmeegsche Boot en W.A. Seegers aannemer.

- Toine van Hulst zond een kaart van Th. Ponsioen & Zn en een Portefeuille-Kalender.

- Wout Verschoor stuurde het aantekenstrookje Centr. Bel. Geb. nr 14226 en dat werd toegevoegd aan zijn verzameling aantekenstrookjes.

- Theo Phoelich zond een menukaart van Hotel Boggia en een aantal zegels: C.D. Engel Speelgoederen, E. Meulenberg Parapluiefabriek, Creyghton’s Smulzaal Banketbakkerij en Kokszaak, A.A. Jansen’s Electrische Bakkerij en Maalderij, W.K. Slangen Machinale Beschuitbakkerij en Bezoekt Klein Zwitserland op de Electriciteitstentoonstelling Nijmegen van 2 juli tot 15 augustus 1910. Deze aanwinsten namen we op in de catalogus zegels.

- Toos Evers Gommers zond een contributieboekje van de Katholieke Bouwvakarbeidersbond Sint-Joseph, een ontslagbewijs van Dakbedekkingsbedrijf Van Vugt en een afhaalbewijs van de gemeente Nijmegen. Voor de catalogus openbaar vervoer kregen we van haar een certificaat van Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam.

- Henny Meijer stuurde een oorkonde van de Nijmeegsche Handelsvereeniging.

- Rudie Luiken reageerde op de polissen van de Eerste Roomsch-Katholieke Levensverzekering-Maatschappij.
 • Keramiek en glas

- De collectie asbakken werd uitgebreid. Henry Artz stuurde een asbak van M.M. Biessels Kolen. Van Theo Phoelich kregen we een asbak van Carnavalsvereniging De Oelewappers, Woninginrichting Kees Draper en Verhoeckx Rijschool.

- Theo Phoelich zond een souvenirbordje van Belvédère en Kruittoren.
- Anneke Klijnstra zond een doos luxe kaarsverlichting, die we toevoegden aan de collectie Splendor.

- Theo Phoelich stuurde een blikje van Castella en dat werd toegevoegd aan de collectie Dobbelman.


Heeft u herinneringen aan de dingen in het museum of weet u er iets meer over te vertellen? Wij horen het graag via de mail, zodat wij uw reactie op de website kunnen plaatsen. Wanneer u artikelen heeft voor het webmuseum, horen we dat ook graag via de mail, lees s.v.p. eerst de instructies.

Gastredactie

Een overzicht van gastredacteuren en hun bijdragen ziet u hier.
 • Bedrijvigheid

- Boudewijn Hendriks werd gastredacteur. Hij stuurde foto’s uit zijn familiearchief, kijk op Firma Hendriks aan de Zeigelbaan.

- Theo Lemmen reageerde op Dames en herensalon C. W. Migchels van gastredacteur Herman Stal. Al zijn verhalen over Nijmeegse kappers vindt u op Kappers in Nijmegen 1880-1970.

- Marianne Kokke-van Wissing en Lizette Donders-Thijsen reageerden op een foto van kapper Thijssen, die wij plaatsten bij zijn advertentie. Advertenties van Nijmeegse kappers in de jaren 1880 – 1970, een bijdrage van gastredacteuren Sjaak Rutten en Herman Stal, vindt u hier.


 • Fotopagina’s algemeen

- Gastredacteur Chris de Reus stuurde Nijmegen in z/w ca. 1960. Eerder kregen we van hem Titus Brandsma-groep 1945 - 1960, Filmset ‘Een brug te ver’ 1976 en Diversen Nijmegen jaren zestig en zeventig.

- Over twee foto’s uit de collectie Nijmegen 1960-1962 van Joh. Eilander van gastredacteuren Theo Janssen en Mark van Loon kregen we berichten. Arie Kool en Jos Joosten reageerden op de foto van een bootreis van de Nijmeegse gemeenteraad in 1961. A.N., Jan van Leth en Rob Essers berichtten over de foto van de Muziek Politieharmonie American A.F. Band in 1962.

- Arnold Geutjes reageerde op een foto van de Waalkade. Die staat op Nijmegen in de jaren vijftig en zestig van Joh. Eilander, eveneens van gastredacteuren Theo Janssen en Mark van Loon.


 • Kunst, columns en literatuur

Op Nimweegs plat plaatsten we de columns Kompjoeters en ’t Kerspakket van Jan van Ooijen. U kunt hem rechtstreeks een reactie sturen via jan_van_ooijen@hetnet.nl.


 • Onderwijs, zorg en religie

- Frans Savelkouls werd gastredacteur. Hij stuurde Parochie St. Thomas van Villanova: acht foto’s van de bouw in 1930 en vraagt om verhalen, foto’s en documenten over die parochie.

- Rudie Luiken reageerde op De bouw van de Christus Koningkerk in Nijmegen-Oost van gastredacteur Frans Lourens.

- Jos Mulder stuurde vier foto’s van docenten en leerlingen voor R.K. Jongenspensionaat Maria Asumpta, De Westerhelling van gastredacteur Rob Boumans.


 • Oorlog

- Gastredacteur Henny Meijer stuurde een uitgebreid artikel: Strijd om de Waalbruggen. 17 september - 20 september 1944. Rob Essers reageerde op de foto van een bunker aan de Bemmelsedijk en de binnenstad na het bombardement. Eerder kregen we van Henny Meijer De slag om Nijmegen in september 1944: de meeste beloningen voor dapperheid en De “Redder van de Waalbrug” vond de dood.

- Wigger van der Horst zond voor The Winter Fighting Nijmegen 9 November 1944 – 23 March 1945 Engelstalige fotobijschriften. Van hem kregen we ook een foto van Pension-Restaurant Elsbeek, die we plaatsten op The Winter Fighting Nijmegen 9 November 1944 – 23 March 1945 en De Stormont, Dundas and Glengarry Highlanders en de verdediging van de Waalburg 9 November 1944 – 23 March 1945.

- Willem van Doorn reageerde op Stookvoorziening in de oorlogsjaren, een bijdrage van gastredacteur Cees de Vos.

- Op het verhaal van gastredacteur Henny Meijer, De slag om Nijmegen in september 1944: de meeste beloningen voor dapperheid, werd uitgebreid gereageerd door Rob Essers en Mark van Loon stelde een vraag over de medaille Fa. A. Tack Breda. Rob Essers en Henny Meijer reageerden op die vraag.

- Jos Joosten en Cees de Vos reageerden op Hendrikus W. Thijssen, een bijdrage van gastredacteuren Sjaak Rutten en Lizette Donders-Thijsen. Zij zond aanvullende informatie.

- Op De Brakkenstein crash van gastredacteur Arjen Kuiken plaatsten we een bericht van de heer Som, dat ons werd gestuurd door Janneke van Bergen van weekblad De Brug.
 • Personen

- Angèle Jorna reageerde op Wim Princen, oprichter van de speelgroep Phoenix van gastredacteur Harry van Eck. Hij stuurde foto’s van de speelgroep en een brief over Wim Princen.


 • Sport, ontspanning en verenigingen

- Wil Oteman herkende mensen op een foto van junioren van S.C.H. in 1965. Die foto is onderdeel van Geschiedenis van S.C.H., een bijdrage van gastredacteur Koen Hermsen.

- Voor Robinson schoenen van gastredacteuren Toos Evers-Gommers, Mimie Huting-Busser (en anderen) kregen we vijf bijdragen. Henk Hendriks stuurde een gelukstelegram uit 1938 en drie bioscoopdia’s uit jaren vijftig, kijk hier en hier. Van Henny Meijer kregen we een lepeltje van de Robinsonmars uit 1956.
 • Verkeer en vervoer

Jonny Vergeer mailde zes foto’s van trams, die wij plaatsten op Nijmeegs openbaar vervoer van gastredacteur Rob Geurts.
Wilt u ook gastredacteur worden? Omdat u bijvoorbeeld uw kennis, herinne­ringen, fotocollectie of verzameling wil delen met bezoekers van de website? Wij horen het graag via de mail. Het is wel handig als u van tevoren de instructie doorneemt.

Tot zover de 88e Nieuwsbrief. Heeft u suggesties, wilt u iemand aanmelden of wilt u de Nieuwsbrief liever niet meer ontvangen, laat het ons weten. U ontvangt deze Nieuwsbrief zowel in html als in Word.


Dank voor uw aandacht.
Henk Kersten
Stichting Noviomagus.nl

Jacob Canisstraat 55

6521 HJ Nijmegen

024 - 379 08 81info@noviomagus.nl

www.noviomagus.nl
Aantal verstuurde @-nieuwsbrieven: 865

Eindredactie: Beppie van der HeijdenWWW.NOVIOMAGUS.NL is actief sinds 27 augustus 2000.

Stichting Noviomagus.nl is 31 juli 2003 opgericht te Nijmegen en inge­schreven op 1 augustus bij de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland onder nummer 09136984.


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina