Nieuwsbrief Logistiek & Economie Jaargang 14, nummer 4, Sinterklaaseditie 2008Dovnload 72.84 Kb.
Datum27.08.2016
Grootte72.84 Kb.
 

 

  

 

  Nieuwsbrief Logistiek & Economie

Jaargang 14, nummer 4, Sinterklaaseditie 2008
IN DIT NUMMER:

1. Intro 1

2. Herhaalde oproep !!!!! 2

3. Afstudeerprijs 2007-2008: Going for the Gold… 3

4. Aan het woord Bojoura Entius, afstuderend duaal student LE 5

5. De financiëlecrisis en de logistiek 6

6. Pieter van Els op herhaling: Ford Southampton Business Case 9

7. Evenementenlogistiek in de praktijk – ID&T 9

8. LE-ers doen het op z’n Fins! 10

9. VLM on Tour – Tom Langerak 12

10. “LE Guru”: Eduard Vooren 13
1.Intro

Bij deze draag hem voor als Logistiek Manager van het jaarde Goedheiligman. Als er iemand een distributieprobleem heeft, dan is hij het wel: • Extreem seizoensafhankelijke vraag, korte periode van afname

 • Slecht verpakkingsmateriaal (zak)

 • Zeer groot assortiment van materiele en immateriële artikelen

 • Veeleisende, verwende klanten (kleine ettertjes), 100% servicegraad eis

 • Vele modaliteiten: boot, auto, trein, fiets, paard (en wagen)

 • Gladde daken, slecht weer, vieze schoorstenen een boot die vastloopt

 • Weinig automatisering, veel handwerk (strooien, verpakken, lopen)

Dit jaar had de boot van Sinterklaas problemen, hij was overbeladen en dus te zwaar om de haven in te kunnen… Gelukkig hebben de Pieten met gas gevulde ballonnen gebruiken om de boot op te heffen, zodat hij toch nog kon aanleggen. Kijk dat is nou eens een staaltje logistiek vernuft….
Dit is de derde BeLEzen van dit jaar. Ik ben erg benieuwd naar de “leesdichtheid” en eventuele manieren om deze te verhogen………suggesties zijn welkom.

Wat is er in deze BeLEzen te lezen?


 • Afstudeerprijs de spanning stijgt..  Hoe leuk staat dat op je CV?

 • Werken en studeren tegelijk, kan dat? Interview met duaal studente Bojoura Entius. Hoe kijkt zij terug op het traject dat zij bij de HAN gekozen heeft?

 • Evenementenlogistiek in de praktijk  Hoe bouw je een goed feestje?

 • Hé? Wat doen die LE-ers in Finland?

 • Ja, ja, geen BeLEzen zonder de VLM  waar gaat het snoepreisje deze keer weer naar toe?

 • Deze week is Eduard Vooren onze “Buitenland Guru”. Zijn thema: “Waarom blijf ik niet gewoon bij moeder thuis voor de buis?”


richard.westerman@han.nl

2.Herhaalde oproep !!!!!

Gezocht: OPC-LE-leden

Wil je meepraten en meedenken over onze opleiding, grijp dan je kans en word lid van de opleidingscommissie LE (OPC-LE)?!


De opleidingscommissie bestaat uit studenten en docenten van de opleiding. De opleidingscommissie adviseert over de inhoud en de organisatie van de opleiding. De opleidingscommissie adviseert ook over de onderwijsvernieuwing. Als studentlid van de OPC krijg je een geldelijke vergoeding die via HAN-flex loopt.

We zijn nog op zoek naar tweedejaars studenten die in de commissie zitting willen nemen. Mocht je interesse hebben, meld je dan even bij Marion Berendsen, kamer E2.06, te Arnhem of bij de secretaris van de OPC: D. Piets (didier.piets@han.nl).
Gerrit Zalm

Extra motivatie:

Wisten jullie dat Gerrit Zalm ook ooit in een opleidingscommissie heeft gezeten?? Kijk eens wat hij nu gaat verdienen!!!

3. Afstudeerprijs 2007-2008: Going for the Gold…


Voor alle afstudeerders: JE SCRIPTIE KAN GOUD WAARD ZIJN!


Als je cijfer hoog genoeg is en je voorgedragen wordt, dan kan je meedoen aan de afstudeerprijs 2008-2009. Goed voor je CV! Betere baankansen!
De laatste fase voor de afstudeerprijs 2007-2008 is ingegaan, laten we duimen voor de 2 LE-ers die nog in de race zitten en lees onderstaand stukje van Wies Meurs (AOD-ers: let op de jury-eisen onderaan!):
Hiermee breng ik u op de hoogte over de stand van zaken betreffende de Afstudeerprijs 2007-2008 van de faculteit Economie en Management, waarvoor uw scriptie is voorgedragen. De prijsuitreiking zal plaatsvinden op woensdag 25 maart 2009 ‘s avonds. Het programma van de avond en de aanvangstijd worden nog bekend gemaakt.
Per instituut wordt mogelijk één eerste en één tweede prijs uitgereikt. Dat wil zeggen de jury kan besluiten om geen prijs toe te kennen voor een bepaald instituut. De uitslag wordt pas bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking.

De Faculteit Economie en Management heeft de volgende instituten: • Instituut Financieel Management & Rechten vanuit de opleidingen FSM (2), BE (1) en HBO Rechten (4) zijn scripties voorgedragen.

 • Instituut International Business & Communication vanuit de opleidingen CE (5), IBMS (1), CO (2), ICO (1), IBL (2) en SB&RM (3) zijn scripties voorgedragen.

 • Instituut Bedrijfskunde vanuit de opleidingen MER (5), LE (2) en P&A (1) zijn scripties voorgedragen.

Wellicht ten overvloede wil ik u erop attenderen dat de jury andere criteria hanteert dan uw begeleidende docent hanteerde bij de beoordeling en verdediging van uw afstudeeropdracht. Dit kan betekenen dat u een zeer goed oordeel van uw docent heeft gekregen, maar toch niet voor de prijs in aanmerking komt.

De door u ingeleverde vier exemplaren van de scriptie liggen na afloop van de prijsuitreiking voor u klaar.
Voor deze uitreiking wordt ook uw begeleider op de stageplaats uitgenodigd. Deze uitnodiging wordt begin 2009 verstuurd, wanneer het programma bekend is.
Ik wens u veel succes!
Met vriendelijke groeten,

Wies Meurssecretaris Afstudeerprijs 2007-2008 van de faculteit Economie en Management van de HAN

Criteria jury Afstudeerprijs 2007-2008 van de FEM
Redactie (10%)

1 = verslaglegging en taalgebruik

2 = kwaliteit van de samenvatting
Praktische toepasbaarheid (45%)

3 = betekenis voor de opdrachtgever

4 = realiteitszin

5 = maatschappelijk doelVolledigheid en originaliteit (40%)

6 = relatie tot de opleiding/onderbouwing theorie

7 = inhoudelijke opzet afstudeeropdracht

8 = behandeld thema / methode van werken / aanpak


Publiciteit (5%)

9 = publicitaire waarde

4.Aan het woord Bojoura Entius, afstuderend duaal student LE

Naast de voltijd, deeltijd, Engelstalig en dubbeldiploma is er ook de mogelijkheid van (betaald) werken en leren tegelijkertijd: Duaal. Misschien nog nooit van gehoord of er gewoon nooit bij stilgestaan. Hieronder een interview met een duale student LE.
Naam: Bojoura Entius Foto

Leerjaar: 3e

Klas: LEA-E01U


 • Wil je na het lezen van dit interview (of sowieso) werken en leren combineren?

 • Voel je ervoor om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten?

 • Durf je een uitdagend onderwijstraject aan?

 • Dan is duaal onderwijs echt iets voor jou!Voor meer informatie over duaal onderwijs, neem contact op met Tzveta Hristova Tzveta.Hristova@han.nl.


Waar werk je momenteel?


Na mijn stage ben ik gevraagd te blijven werken bij het UMC St Radboud in Nijmegen. Omdat ik zelf graag duaal wou door leren was dit een ideale kans. Ik ben werkzaam op de afdeling Proces Verbetering & Innovatie.

Wat zijn je werkzaamheden?

Ik doe kleine projecten of opdrachten op afdelingen die bezig hun unit-logistiek te verbeteren. In het ziekenhuis noemen we alle processen die binnen een afdeling vallen, unit-logistiek. Tot nu toe zijn de afdelingen enkel poliklinieken.

Binnen mijn projecten heb ik vaak de opdracht om met veel verschillende medewerkers te praten om zo de processen inzichtelijk te maken. Ook heb ik met regelmaat geholpen bij metingen en bij data-analyse om processen cijfermatig te onderbouwen.Wat is je vooropleiding?

Ik heb een HAVO diploma. In september 2004 ben ik gestart aan de HAN met de opleiding Logistics. Halverwege het tweede jaar ben ik overgestapt naar Logistiek & Economie.

Waarom heb je voor een duale studie gekozen?

Tijdens mijn studie heb ik me veel afgevraagd ‘zou dit echt zo in de praktijk gaan?’ Daarnaast had ik het idee dat het ‘werken-leren’-systeem veel effectiever is. En natuurlijk heeft ook het financiële aspect meegewogen.

Hoe ervaar je de combinatie van werken en leren?

Ontzettend leerzaam! Door dingen daadwerkelijk te doen leer je pas echt. Doordat je ook nog gewoon naar school gaat leer je dubbel op: theorie en praktijk.

Hoe ervaar je de moeilijkheidsgraad? Moet je bijvoorbeeld veel laten

en veel discipline hebben of valt dat je erg mee?

Ik denk dat de moeilijkheidsgraad wel ongeveer gelijk blijft. Maar het kost wel veel meer energie en discipline. De meeste banen blijken nu eenmaal niet negen tot vijf te zijn, maar vervolgens moet ’s avonds wel nog even huiswerk worden gemaakt. Op tijd je neus in de boeken steken voor een tentamen valt dan niet mee. 

Heeft de combinatie van werken en leren iets extra’s bijgedragen aan

je persoonlijke ontwikkeling?

Het leerzame is dat je situaties waar je achteraf op hebt gereflecteerd, vaker tegen komt. Daarom kun je snel aan competenties werken. Hierdoor heb veel meer zicht gekregen op mijn competenties en mijn leerpunten. Daar kan ik nu ik echt de arbeidsmarkt op ga flink gebruik van maken. En ik moet zeggen dat duaal leren het erg goed doet op je CV ;)

Wat zijn je toekomstplannen?

Ik studeer hopelijk dit blok nog af. Ik heb vanmiddag mijn contract getekend bij mijn volgende werkgever. Ik begin binnenkort als Management Trainee Logistics Engineer bij een grote logistiek dienstverlener.

Wat vindt je van de HAN als school?

Net als bij iedere andere organisatie is er hier en daar wel een verbeterpuntje aan te dragen, maar ik heb een goede tijd gehad hier en veel geleerd. De docenten zijn ook (bijna allemaal) zeer vakkundig, gemotiveerd en flexibel. En dat heb ik als erg prettig ervaren.


5.De financiëlecrisis en de logistiek

Expertartikel (Bron Logistiek.nl 25-11-09)

De financiële crisis en de impact op transport en logistiek

Auteur: Bart Banning Bart Banning Geboortejaar: 1960

Functie: Sector Banker Transport en Logistiek

Bedrijf: ABN Amro

Website: http://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/sectoren/transport_logistiek/introductie.html Contact: bart.banning@nl.abnamro.com

Wat precies de impact is van de financiële crisis op logistieke bedrijven, hangt af van diverse factoren. Bart Banning, Sector Banker Transport en Logistiek bij ABN Amro, legt uit welke dat zijn.


Nu het financiële systeem gered lijkt te zijn door kapitaalinjecties van overheden, en steeds meer landen in een echte recessie terecht lijken te komen (Duitsland, Japan) begint men zich zorgen te maken over de termijn van de economische neergang. Het gaat dan niet alleen om de ontwikkeling van macro economische grootheden zoals BBP, werkgelegenheid en inflatie, maar ook om de effecten op sectoren en individuele bedrijven binnen hun sector.


Survival of the fittest?!

Het was de afgelopen maanden niet alleen orkaanseizoen in het Caribisch gebied. De stormen op de financiële markten veroorzaakten ook ongekende windstoten. Het was kredietcrisis voor en kredietcrisis na. De beurskoersen leken de gemoedstoestand te weerspiegelen van een manisch depressieve patiënt. Dit wordt bevestigd door de meest recente publicaties over economische groei, producenten- en consumentenvertrouwen. Niemand ontkomt aan de gevolgen: naar het laat zien gaan ook Oost Europa en Azië de gevolgen merken van de economische neergang


Vroegcyclisch

De sector Transport en Logistiek wordt in vele modellen als ‘vroegcyclisch' betiteld, merkt dus als een van de eerste sectoren dat hun business in deze periode terugloopt. Logisch zou je zeggen, immers bedrijven in deze sector verdienen hun brood met het managen van vervoersstromen en zijn in essentie direct afhankelijk van de groei van de (inter)nationale handel.


Daarnaast is een neergang van de economie lastig op te vangen. Een extra complicerende factor van de omslag is de enorme snelheid waarmee de economische omgeving is veranderd.
De periode 2005-2007 werd gekenmerkt door een combinatie van wereldwijde economische groei, globalisering en de behoefte vanuit verladers om hun logistieke activiteiten te outsourcen naar de logistieke dienstverleners. Voldoende kansen tot uitbreiding van diensten en dus nieuwe business! Focus lag op omzet, kwaliteit klantportefeuilles, en (uitbreidings)investeringen. Weliswaar lagen de rendementen gemiddeld hoger, maar waren onderlinge verschillen tussen bedrijven zeer groot.Economische teruggang

Zoals gezegd, voornamelijk het tempo waarmee de huidige economische teruggang doorzet is voor bedrijven zeer lastig mee om te gaan. Immers, vervoersstromen, en daarmee dus omzetten lopen snel terug terwijl de investeringslasten vanuit de achterliggende periode nog drukken op de actuele financials. Professioneel dagelijks bestuur, flexibiliteit van de eigen 0rganisatie in combinatie met de financiële kracht van het bedrijf zijn nodig om de tegenwind het hoofd te bieden.


Economische cyclus en de klantsegementen

Kenmerkend voor logistieke bedrijven is hun rol in de keten, daarom verdient het aandacht te kijken voor welke klantsegmenten men werkt en hoe de portefeuille is opgebouwd. Een bedrijf dat zich bezighoudt met de toelevering van automotive producten zal een andere plaats in de cyclus kennen dan een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in geconditioneerd vervoer van levensmiddelen.


Debiteurenportefeuille

De kwaliteit van de debiteurenportefeuille is een ander belangrijk punt.

Goed gespreid in zowel segmenten als ook in aantal klanten maakt een bedrijfminder kwetsbaar indien één van de klanten minder business aanbiedt of zelfs geheel wegvalt.

Conclusie

De sector Transport en Logistiek heeft zeker last van de economische teruggang. De meeste impact is met name te verwachten bij bedrijven met een beperkte financiële draagkracht, gebrek aan aanpassingsvermogen en flexibiliteit en een kwetsbare klantportefeuille (1segment of afhankelijk van 1 of 2 grote klanten).


Aan de andere kant: bewezen ondernemerschap tijdens periodes van hoogconjunctuur biedt bedrijven een grotere kans om door deze periode van economische neergang heen te komen.
ABN AMRO is uiteraard wel alert op de ontwikkelingen die de sector betreffen, echter financiert geen sectoren maar individuele bedrijven. Gezien het belang van het aanpassingsproces is het wellicht beter te spreken van "Survival of the fitting" in plaats van "Survival of the fittest!"

6.Pieter van Els op herhaling: Ford Southampton Business CaseWegens succes geprolongeerd!!! Pieter van Els van Penske Logistics zal medio februari zijn lezing over de in-house logistiek bij Ford Southampton herhalen. Dit keer in samenwerking met de HAN Autotechniek. Meer nieuws volgt..
7.Evenementenlogistiek in de praktijk – ID&THoe komen theorie en praktijk dichter bij elkaar?

Veel studenten, vooral in het eerste jaar, hebben niet veel ervaring met de praktijk van bedrijven waarover ze projecten moeten maken. Toch vragen wij (docenten) om daar een voorstelling van te maken en uitwerking te geven die realistisch is. Zo ook in het B-cluster bij het project Evenementenlogistiek.


Heel bij was ik dan ook met het aanbod van een oud student LE die de studenten eens een kijkje wilde bieden in de praktijk van evenementenorganisatie.

Ed Overvest is afgelopen jaar afgestudeerd op de Han, richting Logistiek & Economie (deeltijd). Op het onderwerp procesverbetering bij ID&T.
Ed is werkzaam als producer bij ID&T, de grootste dance organisatie van Nederland oa bekend van Sensation en Mysteryland en al 17 jaar werkzaam in de evenementen industrie met internationale ervaring (oa met Bruce Springsteen, Robbie Williams en The Rolling Stones).

Het leek hem erg leuk om eens een gastcollege te geven voor de opleidingen met evenement gerichte modules met als doel theorie en praktijk dichter bij elkaar te brengen. Dit door middel van een dagdeel gastcollege en een dagdeel praktijk door een bezoek aan 1 van onze evenementen tijdens de opbouw ervan.


Tijdens het gastcollege half november hebben we via een prachtige presentatie insite informatie van de opbouw van het evenement Qlimax gekregen. Tijdens de rondleiding in het Gelredome bij de opbouw van het evenement Qlimax hebben we daadwerkelijk de koppeling tussen theorie en praktijk gezien.

Een geweldig initiatief van een oud LE-student. Zo wordt de nieuwe lichting studenten goed bij de praktijk betrokken.


In het Gelredome wordt een week lang met man en macht gewerkt om dit dansenevenement te kunnen houden.

Voor wie graag ziet waar alle voorbereidingen toe leiden staat er een filmpje van de opening op youtube: http://nl.youtube.com/watch?v=STNoW9M-EJU


Tom Langerak
8.LE-ers doen het op z’n Fins!

Wisten jullie dat er 3 LE-ers rondlopen in Finland?

De 3 wisten zelfs tijdens hun studie in het buitenland met hun voorkomen eeuwige roem te vergaren door model te staan voor de foto’s van de folder van de Jyväskulä University. De 3 heren studeren aan de faculteit Logistics Managment & Engineering.

(Studie buitenland, in het kader van hun minor).JUA folder (selectie) “in English”:
Jyväskylä University of Applied Sciences (JUA) is among the best in Finland with regard to its multidisciplinary education and R&D work. We are one of the country’s

most popular universities of applied sciences. We continuously develop our education in close interaction with business and industry, in order to ensure its competitiveness in a dynamic labour market. Collaboration with our partners and experts in different fields through research and development produces new

products and service concepts for the region. Create your competence with us!toetsen.Onze LE-helden (rechtsboven met de klok mee):


 • Bram v/d Crommert

 • Pieter Verlinden

 • Koos v/d Kerkhof

Jyväskylä University of Applied Sciences is one of Finland’s most successful universities of applied sciences. It offers bachelor’s and master’s level education, continuing education and research and

development services for businesses and industry.
Jyväskylä is the seventh largest town in Finland and one of the country’s growth centres. It is known, in particular, for paper machine technology, environmental and energy technology, and nanotechnology. Jyväskylä is a youthful educational city with nearly 40,000 students. Its educational offerings are abundant

and versatile. Jyväskylä University of Applied sciences and the University of Jyväskylä are among the best in Finland. Both of these higher education institutions have extensive international networks, and both of them offer instruction in English as well as the opportunity to complete entire degree programmes conducted in English.


David Rouquette, International Business student

I am a 2nd year student at Jyväskylä University of Applied Sciences (JUA) and I come from Southern France. I completed the first year of my studies at JUA’s Open Studies. It gave me the time to make sure that this field is my speciality.
On the campus you can meet people from all over the world; globalization is present every day. In the classroom about half of the students are Finnish and half from abroad. It has also been nice to have guest lecturers from

other countries and cultures.
The courses are interesting and challenging. In France education is more formal; here you can feel the mutual respect between the staff and the students. Communication is casual and the teachers are available. Teachers share their experiences of working life, their knowledge is constantly updated, and teaching is geared toward working life.


Jyväskylä is a very nice city with a modern infrastructure and a functional transport system. The size of the city is good – it is fairly small, but you can find all the facilities of a big city. Nature is close and there are many opportunities for outdoor activities. Biking opportunities are particularly well organized. In the winter it is fun to skate on the lake. The city looks new and growing. It is a real student city and, as a

foreigner, you can find people who speak English everywhere.
Finland seems like a flexible country that is always open to the outside world. Finnish technology is highly developed and it shows also in the studies. The climate is something you can survive – just keep yourself activated during the darkest winter months. Finns are a bit formal in the beginning, but once you get to know them, they are very loyal and have great values. I wish to stay in Finland after my studies. I hope to find a job where I could put my studies and international experience to use; I think the companies would benefit from my competence as well.
Jyväskylä seems to have a strong spirit of entrepreneurship and an atmosphere that dares you to try your best!


9.VLM on Tour – Tom LangerakNogmaals wil ik de Vereniging Logistiek Management bij jullie onder de aandacht brengen.

Voor slechts 25 euro per jaar kun je als student een studentenlidmaatschap nemen.

Studentenleden kunnen o.a. aan een groot aantal activiteiten gratis deelnemen op vertoon van hun studentenpas, bij enkele evenementen wordt een bijdrage gevraagd. Daarbij zijn vaak de kosten van het lidmaatschap al bijna terugverdiend. Daarnaast krijgt een lid vakbladen en nieuwsbrieven om zo op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de logistiek.

En heel belangrijk, een lid heeft toegang tot een groot netwerk van mensen in het logistieke werkveld.


De eerstvolgende activiteit van de vLm-regio Oost is:

vLm Regio Oost bezoekt Volkswagen in Emden (Duitsland)
Uitgebreide informatie is binnenkort beschikbaar, maar hieronder alvast kort het programma.

• 06.30 uur Vertrek per touringcar vanaf Mercure Hotel Zwolle

• 09.45 - 11.45 uur Rondleiding Volkswagenfabriek in Emden

• 12.30 - 14.00 uur Lunch met gastspreker

• 14.14 - 17.15 uur Terugreis

• 17.15 uur Aankomst Zwolle


Kosten:

vLm-leden = €40,- (incl. ontbijt)

Niet-leden = €60,- (incl. ontbijt)

Voor meer informatie en aanmeldingen: www.vlm.nl
10.


LE Guru”: Eduard Vooren

In elke BeLEzen vinden jullie een stukje van een logistiek meester… De redactie koos voor dit stukje de titel:


Spread your wings and fly away” – voor alle afgestudeerden
Een kijkje in de buitenlandse avonturen van Eduard Vooren (redactie)
Ik was verleden jaar op een receptie van oud-studenten van de LE (alumni noemen ze dat tegenwoordig) en er viel me iets op.

De meeste studenten die op bezoek kwamen (om het nieuwe gebouw te aanschouwen, want velen waren al heel wat jaren weg) zaten helemaal niet in de logistiek! Althans, niet in distributie, niet in de inkoop en ook niet in de planning of zelfs niet in het bedrijfsbureau (in Nederland worden daar vaak de ‘logistieke processen’ verzorgd).
Nee, de meesten zaten in beroepen waarin logisch denken in processen een zeer belangrijk onderdeel uitmaakte van hun dagelijks werk. Zo sprak ik een student die de dagelijks de technische coördinatie op zich neemt van bepaalde Endemol Nederland producties; die producent van, ja, je weet het weer, GTST!

Een ander werkte als Productiemanager bij Mojo, DE concertorganisator van Nederland en België.En zo passeerden een heleboel alumni de revue; werkzaam in de drukwerkindustrie, voor tijdschriften en krantenmedia, category managers, account managers, hotel - en restaurantwereld enzovoort. Klaarblijkelijk allemaal beroepen, waarin procesmatig denken een absolute competentie moet zijn. En het aardige van dit verhaal is, dat ze allemaal claimen ‘big picture’ mensen te zijn. Ze houden van visionair - en strategisch denken Het accepteren van uitdagingen en risico’s is dagelijks voer voor deze klanten, die klaarblijkelijk houden van een beetje spanning in het leven. En toch waren ze allemaal wel ergens in de logistiek begonnen, las ik van mijn lijstje na afloop: direct na het afstuderen in de inkoop bijv. (de meesten) of in de logistieke planning (tweede grootste keus) of in de distributie (derde keus).
En eigenlijk geldt dat ook voor mijzelf. Na mijn afstuderen vertrok ik binnen 6 maanden naar de VS voor een betaalde baan bij een grote multinational; alles geregeld via de Amerikaanse ambassade in Amsterdam. Een uitwisselingsprogramma, waar voor iedere Nederlandse afgestudeerde een


Amerikaanse afgestudeerde student voor in de plaats naar Nederland kwam. Ik verdiende daar 600 dollar per maand netto (ongelooflijk slecht betaald, maar ik had wel meteen een managementbaan als coördinator met een man of twintig personeel onder me), en alle maaltijden in het bedrijfsrestaurant waren daarbij gratis inbegrepen. Na een maand of 8 mocht ik zelfs het eten in echte restaurants. Ik ervoer alles ZO positief, dat ik het daar 18 jaar heb volgehouden (met af en toe een korte vakantie naar Nederland toe). En het jaar daarna ben ik met een leuke, knappe Amerikaanse meid in het huwelijk getreden (maar dat heb ik helaas maar 13 jaar volgehouden).
Als je dit leest en denkt, dat wil ik ook, lees dan even mijn tips voor een baan in de VS of elders in het buitenland:


 1. Je moet houden van avontuur. Als je al nerveus wordt van twee weken van huis voor een vakantie naar Frankrijk, dan is dit misschien niet voor jou;

 2. De keuze voor een groot bedrijf is strategisch. Daar kun je snel wisselen en promotie maken; bij een klein(er) bedrijf vaak niet. Ook is de cultuuromslag heftig; Amerikanen noch Engelsen zijn bijv. niet zo direct als wij en er is een veel sterkere hiërarchie in het bedrijf. Het is beter je superieuren niet te schofferen, want je wordt zo teruggefloten. En als Nederlander op bezoek met dat mooie visum, ach wat jammer, zit je zo weer thuis achter de gezellige haard.

 3. Werk hard en daarmee bedoel ik ‘slim’. Produceer meer dan wat er van je gevraagd wordt, neem taken op je die niemand wil (en maak daar een succes van) en je wordt in ‘no time’ promotie aangeboden. Nederlanders zijn in de VS in trek, want ze zien ons daar als ‘doeners’ die van aanpakken houden. Ook heb je met een Nederlandse HBO opleiding een streepje voor, want jouw concurrenten zijn Amerikaanse college kids, en lang niet zo ‘geleerd’ als jij. Mijn ervaring is dat Nederlanders meer ‘street smart’zijn, en met een hogere pragmatische instelling;

 4. Wissel regelmatig van baan (om de twee jaar). Dat houdt je niet alleen scherp, maar je kunt er financieel wel bij varen. Met interne promoties verdien je vaak een paar procenten meer, met aan geheel nieuwe baan kun je, zeker in het begin van je carrière, enorme sprongen omhoog maken. Alleen dat verhuizen is een ‘pain in the neck’, maar je, je bent jong en je wilt wat nietwaar?

 5. Pas je aan bij je nieuwe cultuur. Ik weet nog dat in het eerste jaar mensen mij vroegen uit welk deel van Europa ik kwam; het jaar daarna vroegen ze al in welk deel van NY State ik origineerde.

 6. Mocht je heimwee hebben, ga niet terug naar Nederland. Je hebt in het buitenland geen riante vakantieregelingen zoals bij ons. In de VS twee weken per jaar maximaal; wil je meer dan is het voor eigen rekening, wil je teveel da dan maar een andere baan zoeken. Waarom nodig je je familie niet uit om jou op te zoeken. Zo krijgen ze een indruk van hoe je leeft en je bevrijdt jezelf van de psychische druk om terug te willen. Geloof me, na een aantal jaren verslijt dat heimweegevoel vanzelf.

 7. Maak een dikkere huid aan. Nederland is een ‘soft’ land; alles mag, alles is gedoogd. Wij worden nog steeds hier netjes verzorgd met keurige ontslagwetten, WW en de bijstand. In de VS niets van dat al; ontslag is ontslag en als je het niet leuk vindt dan moet jezelf maar. Voor eigen rekening, een advocaat in de arm nemen. Bijstand? Voedselcoupons kun je krijgen! Dus gooi dat dunne huidje maar weg, en ga je eigen belangen maar eens goed op de kaart zetten. Maak een carrièreplanning en zorg dat je elke baan met een 8 of meer afsluit. Als Amerikanen je een afscheidsfeestje geven op kantoor; dan heb je het goed gedaan!

Ik wens je natuurlijk veel succes je carrière, waar die ook mag plaatsvinden. En mocht je nog wat meer weten over naar buitenland gaan (Ik heb geen banen weg te geven overigens) dan kun je mij altijd mailen voor een afspraak.


Eduard Vooren, hoofddocent LEDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina