Nieuwsbrief mei 2011 100 jaar AnnieDovnload 12.5 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte12.5 Kb.

Nieuwsbrief mei 2011

100 jaar Annie

In mei wordt de 100ste geboortedag van Annie M.G. Schmidt gevierd. Op Leesplein daarom deze maand ook veel 'Annie'!

Op Kinderboekenplein is schrijver en tv-producent Burny Bos te gast. Hij maakte films en tv-series van boeken als Abeltje, Otje, Pluk van de Petteflet en Minoes, en een tv-serie voor volwassenen over het leven van Annie M.G. Schmidt.
In oktober gaat de musical Jip & Janneke in première. Het wordt geen rechtstreekse vertaling van boek naar toneel. 'Twee spelende kinderen op het toneel, dat zou hartstikke saai zijn om naar te kijken,' zegt zangeres en componiste Fay Lovsky. Lovsky neemt de muziek in de voorstelling voor haar rekening en vertelt op Voorleesplein over de plannen.
Verder is er een leuke puzzel (met illustratie van Fiep Westendorp) en is de kennisquiz gewijd aan Annie M.G. Schmidt en haar werk.

Oorlog in kinderboeken

Evelien Pullens schreef Waar ik woon, is het oorlog: verhalen over kinderen in oorlogsgebieden, een uitgave t.g.v. het vijftienjarig bestaan van de organisatie War Child, met verhalen van kinderen in zes oorlogsgebieden. Evelien Pullens vertelt over de totstandkoming van het boek. En natuurlijk zijn de themalijsten Tweede Wereldoorlog en Oorlog geactualiseerd.

Te gast op Jeugdboekenplein

Afgelopen maart verscheen de tweede jeugdroman van Marian De Smet, Geen bereik. In het interview met Jeugdboekenplein verklapt ze iets over het einde: 'Ik denk dat volwassenen het mooi vinden, maar dat jongeren het niet leuk vinden.'BoekStart op Voorleesplein

Op Voorleesplein zal regelmatig een nieuwe BoekActief te vinden zijn: praktische tips om in de kinderopvang meteen actief met een boek bezig te kunnen zijn. Deze tips worden gekoppeld aan een wekelijkse Leestip. Een BoekActief bij het prentenboek Prinses Arabella is jarig van Mylo Freeman opent de rij. Nieuw zijn de themalijsten Dreumesboeken (1,5-2,5 jaar) en Peuterboeken (2-4 jaar). Net als de lijst Babyboekjes zijn deze lijsten samengesteld in het kader van het leesbevorderingsprogramma Boekstart.
Een heel jaar lang: column van Jacques Vriens

Ook deze maand is er weer een column van de 'beroemdste schoolmeester' van Nederland, die dit jaar dubbel feest viert. De column van mei is alweer zijn vijfde bijdrage (15 mei online).


Columns VriensNieuwsbrief mei 2011

Te gast op Jongerenliteratuurplein
Tv-presentator Arie Boomsma (1974) kent iedereen van programma’s als Veertig dagen zonder seks of Uit de kast. Minder bekend is dat hij dol op poëzie is en die liefde graag op anderen wil overdragen. Dit voorjaar verscheen van hem een bloemlezing met gedichten uit de Nederlandse literatuur: Met dat hoofd gebeurt nog eens wat.
Jongerenliteratuurplein (Arie Boomsma)
Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs
De Grote Jongerenliteratuur Prijs werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt en in inmiddels geadopteerd door Stichting Dioraphte, waardoor de naam veranderde in Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs (DJP). Op 17 mei wordt de uitslag bekendgemaakt.
Op Jongerenliteratuurplein zullen de zes genomineerde auteurs worden geïnterviewd. Een lezerspanel buigt zich over de boeken en geeft hun mening.
Jongerenliteratuurplein (home)

Even bellen met Ronald Giphart

Ronald Giphart is de voorzitter van de DJP. Bea Ros belt hem regelmatig om te praten over de prijs, de jurering en zijn eigen jongere ik. Tot de uitreiking volgen er nog meer telefoongesprekken; hier vast de eerste drie.

Jongerenliteratuurplein: Ronald Giphart (1), (2) en (3)

Pesten
Op Jongerenliteratuurplein interviewde Bea Ros Edward van de Vendel en Julian van Dalen, die samen het boek Het lekkere van pesten schreven. Wie reageert op een van de stellingen rond pesten, maakt kans op een gratis exemplaar van dit boek.

Jongerenliteratuurplein (Win een boek)Voor al het nieuws over kinder- en jeugdboeken en alles wat daarmee te maken heeft: Nieuwsarchief Leesplein.


Voor al het nieuws over boeken voor jongeren van 15 jaar en ouder: Nieuwsarchief Jongerenliteratuurplein.

Wilt u zich aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief? Vul dan dit formulier in.


© Leesplein (Stichting Bibliotheek.nl)De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina