Nieuwsbrief Natuurpunt Hechtel-EkselDovnload 23.26 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte23.26 Kb.

Nieuwsbrief

Natuurpunt Hechtel-Eksel

september 2012

Welkom op onze activiteiten

Meer info: 011/ 73 12 79 of www.natuurpunthechtel-eksel.be
ZATERDAG 29 september 2012

Natuurbeheerswerkdag

Van 9:00 tot 12:00

Samenkomst aan de Katershoeve
ZONDAG 14 Oktober 2011

HERFSTWANDELING

14:00 – Parking Begijnenvijvers (Begijnenstraat -Hechtel)


Vier wandelingen voor de prijs van één !

Kies je voor een stevige wandeling door de bossen , een excursie met onze paddenstoelenspecialist Jean-Claude , een ontdekkingstocht met Waldo, de bostrol (kleuters) of een verbazende-alles op z'n kop paddenstoelenwandeling (7+) ?

Alles kan op deze middag !

Na de wandeling kan je bij een natje en droogje nog wat bijpraten


ZONDAG 11 november 2012

Een bos vol gedichten

14u00 – Parking Begijnenvijvers (Begijnenstraat -Hechtel)


Een mooie mix van wandelen of poëzie, of zoals gids Michel het verwoordt : ‘een éénzame vogel die fluitert,de wind die gevallen bladeren najaagt, de vroege winterse roest-bruine kleuren. Dit alles gemixt met een sausje van onvergetelijke poëzie. Een boom zou er van beginnen praten…’
ZATERDAG 17 november 2012

Dag van de natuur

9u00 tot 12u00 – Katershoeve


ZONDAG 9 december 2012

Landschapswandeling

14u00 – Parking Begijnenvijvers (Begijnenstraat -Hechtel)
Zeg nooit zomaar zwam tegen een paddenstoe.
Eèn ding is zeker: paddenstoelen zijn beslist niet onder èèn hoedje te vangen. Zo zie je ze niet alleen op de meest verrassende plekken, soms nemen ze ook erg vreemde verschijningsvormen aan. In Vlaanderen alleen al komen meer dan 4.000 soorten paddenstoelen voor. Paddenstoelen zijn trouwens de vruchten van schimmels. Vandaar dat het bovengrondse, zichtbare deel paddenstoel genoemd wordt, terwijl het geheel van ondergrondse draden ﴾zwamvlok﴿ de eigenlijke zwam is. De wijze waarop een paddenstoel aan zijn voedsel komt, bepaalt tot welke groep hij behoort. Zo leven symbionten ﴾samenlevers﴿ in harmonie met hun gastheer, terwijl saprofieten ﴾opruimers﴿ leven van dood hout en plantenresten. Parasieten gaan nog een stapje verder en ontfutselen het voedsel aan hun gastheer.

Meer gaan we hier niet vertellen over het wondere leven van paddenstoelen.

Wil je meer weten dan ben je altijd welkom op onze paddenstoelenwandeling op zondag 14 oktober. Onze ervaren paddenstoelengids Jean-Claude, mycoloog om een moeilijk woord te gebruiken, neemt je dan mee op speurtocht naar paddenstoelen en zwammen op Resterheide. In deze nieuwsbrief vind je vast en zeker alle informatie daaromtrent.

Gewone heksenboleet Vliegenzwam Honingzwam


Eekhoorntjesbrood

Terugblik op onze activiteiten
Wandelen in en op de heide.
Zondag 2 september verzamelden een kleine 40 enthousiaste natuurliefhebbers zich op onze vaste vertrekplaats aan de Hoefstraat voor een wandeling in het heide- en vennengebied Achter de Witte Bergen. Gids Willy had gehoopt op een echte, onvervalste, mooie nazomerdag. En de weergoden waren welwillend. Volop zonneschijn, temperaturen ver boven 20° en veel volk; meer kan je als gids en wandelaar toch niet verlangen.

We trokken eerst door het beekdallandschap van de Zwarte Beek. Hier wonnen de heideboertjes van de Hoef vroeger het broodnodige wintervoer voor hun vee. En ook vandaag wordt er nog wintervoer gehooid voor onze Aberdeen Angus-runderen die jaarrond gestationeerd zijn aan de Katershoeve.


Er is dus in al die jaren nog niet zoveel veranderd en ook het beekdallandschap is hier bijzonder fraai intact gebleven. Dat is waar onze vereniging Natuurpunt, en in het bijzonder de afdeling Hechtel-Eksel, zich al jarenlang voor inzet.

Stilaan klommen we omhoog, richting heide. Als we op de rand van het Militair Domein uitkijken over deze immense heide en pijpenstrovlakte, merkt onze gids Willy terecht op dat we bevoorrechte getuigen zijn van een landschap dat al eeuwen nagenoeg onveranderd gebleven is. Er zijn dus nog plekjes in Vlaanderen waar de tijd schijnbaar is blijven stilstaan. Struikhei wisselt er af met dophei. Alleen de duinkopjes zijn volledig bekleed met een paarsgekleurd struikheidetapijtje. Het geelgroene Pijpenstrootje moet hogerop plaats ruimen voor de blekere Bochtige smele. In een bijzonder landschap leven natuurlijk ook bijzondere dieren en planten.We halen een Groene kikker, Levendbarende hagedis, Veldkrekel, Rugstreeppadje en een Groene zandloopkever zonder veel vragen uit hun middagslaapje. Kleine zonnedauw, Moeraswolfsklauw en Klokjesgentiaan hebben als planten minder last van al dat bekijks, zolang je er maar niet met je (te) grote voetafdruk op gaat staan. Op zich is al dat moois al ruim voldoende voor een geslaagde heidetrip. Maar als je dan ook nog eens een uiterst zeldzame Zwarte ooievaar, een schuwe bosvogel en neef van onze Witte ooievaar, boven een van de prachtige vennen ziet zweven kan de dag helemaal niet meer stuk. Enkel een goed glas echt Trappistenbier op het zonnige terrasje aan de Katershoeve kan dan nog zorgen voor een ietsepietsje meerwaarde. Bedankt Willy voor het gezelschap.

Beschik je over een e-mail adres en wil je ons graag helpen onnodige kosten te vermijden en tegelijk de papierafvalberg te verkleinen stuur dan een mailtje naar . jeankuppens@gmail.com... en dan krijg je de volgende nieuwsbrief digitaal bezorgd.

Negen aandachtspunten voor meer natuur in Hechtel-Eksel

 

In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen maakten we een Memorandum op  met 9 vragen voor het (toekomstige) natuurbeleid in onze gemeente.De voorbije jaren werd op een constructieve en vooruitstrevende wijze werk gemaakt van natuur in onze gemeente en onze lijst bevat dan ook 4 punten weer waarvan we durven hopen dat ook de toekomstige beleidsploeg ze hoog op de agenda plaatst. Maar er zijn ook 5 punten waarvan we menen dat ze meer aandacht of zorg verdienen en die volgens ons een uitdaging zijn voor de volgende beleidsperiode.

 

We vroegen aan de lijsttrekkers van de 5 partijen naar hun standpunt over deze punten. 

Op www.natuurpunthechtel-eksel.be vind je het memorandum terug.


We houden je daar ook op de hoogte van de concrete antwoorden die we ontvingen.

Voor de meer multimediale Natuurpunter we zijn nu ook te volgen op facebook.

Draagt de haas nog zijn zomerkleed, dan is de winter nog
niet gereed.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina